La Pavoni Cellini - problemy

Awatar użytkownika
Dakini
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: czw 04 paź 2007, 12:12
Lokalizacja: Dublin

La Pavoni Cellini - problemy

Postautor: Dakini » wt 26 lut 2008, 0:22

Stary dobry AEG EA100 zasłużył na emeryturę, więc kupiłam w styczniu nową zacną espresso maszynę. Za rekomendacją forumowiczów nabyłam La Pavoni Cellini. W Irlandii rynek sprzętu do espresso jest w powijakach, więc kupiłam sprzęt we włoskim sklepie przez internet. Maszyna przyszła, śliczna i błyszcząca.Podłączam do prądu... nie działa. No to zaglądamy do środka. Znalazł się winowajca - mały kabelek, który się odłączył. No trudno. Pierwsze koty za płoty. Najważniejsze, że ekspres już działa. Kawa zrobiona bez zastrzeżeń! Próbuję pienić mleko. Dolna część nakładki autocappuccino ciągle odpada, trzeba przytrzymać gumką. Mleko dobrze spienione, ale letnie, więc przestawiam się na nakładkę turbo cappuccino. Po paru dniach widzę, że z jakiegoś powodu zdecydowanie mniej pary przechodzi przez nakładkę. Po chwili skumulowana para, nie znajdująca ujścia, wysadza nakładkę, która z impetem wpada do dzbanka z mlekiem i rozpryskuje je dokładnie wszędzie w promieniu dwóch metrów. Coś jest w nakładce wewnątrz, co się odrywa kawałkami i blokuje wylot. Problem się ileś razy powtórzył, więc już wolę pienić samą metalową rurką, mimo że jest trochę za krótka.
Wczoraj zaparzyłam kawę, spieniłam mleko, wszystko było w porządku, a po paru godzinach ekspres już nie działał. Miał wciśnięte dwa guziki - główny włącznik i produkcję pary. Być może zostawiłam ekspres włączony po pienieniu mleka. Wody w zbiorniku nie zabrakło.
Po sprawdzeniu miernikiem ustaliliśmy, że prąd wchodzi do włącznika, wychodzi (czyli włącznik działa) i wchodzi do jakiejś takiej większej grupy (na tym schemacie strona 6 http://www.lapavoni.com/PDF/RIC_cellini.pdf) i nie wiemy co dalej, ale gdzieś obieg się urywa. Nie widać nigdzie żadnego bezpiecznika.
Nie ma oczywiście serwisu w Irlandii. Najbliższy w Londynie lub Glasgow, ale koszty przesyłki i robocizny muszę pokryć i ubiegać się o zwrot u sprzedawcy. Sama przesyłka to jakieś 100 euro. Tylko części dostanę za darmo.
Czy jest ktoś na forum, kto mógłby mi udzielić wskazówki, co można sprawdzić w tym ekspresie? Nie chciałabym wikłać się w procedury gwaracyjne (24 miesiące gwarancji!) z powodu jakiegoś drobiazgu. Gdzie w tej maszynie jest bezpiecznik?
Ostatnio zmieniony czw 14 sty 2010, 20:43 przez Dakini, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 26 lut 2008, 8:10

Nakładkę do cappuccino powinno się dokładnie myć z resztek mleka po każdym użyciu i te kawałki to na pewno zaschnięte mleko.
W instrukcji chyba prawie każdego ekspresu do użytku domowego jest napisane, że ani zaparzanie kawy, ani przygotowywanie gorącej wody z dyszy, ani spienianie mleka nie powinno trwać dłużej niż 1 minutę, bo może nastąpić przegrzanie grzałki (takie masło maślane). Pozostawienie włącznika pary na dłużej może skutkować właśnie spaleniem grzałki albo jakiegoś bezpiecznika, ale w moim ekspresie nie zauważyłem żadnych bezpieczników. Więc raczej naprawa gwarancyjna jest tu zalecana, chyba że chcesz grzebać w ekspresie sama i stracić w ogóle gwarancję.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
Dakini
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: czw 04 paź 2007, 12:12
Lokalizacja: Dublin

Postautor: Dakini » wt 26 lut 2008, 8:30

To na pewno nie jest zaschnięte mleko, element był dobrze czyszczony po każdym użyciu. W instrukcji mam napisane, że aby się upewnić, że spienianie dobrze działa, należy produkować parę ponad 60 sekund. I żadnego ostrzeżenia przed zostawieniem maszyny włączonej na mocne grzanie nie ma. Mówi się tylko, żeby wyłączyć maszynę, jeśli się jej nie używa regularnie. Ja jej używam regularnie, ale i tak zawsze wyłączam. Ostatnio mogłam niestety to przegapić.

Jeszcze o jednej rzeczy zapomniałam wspomnieć. Jakby tego wszystkiego było mało, ciągle kapało z dyszy jak ekspres był włączony, mimo dobrze zakręconego pokrętła pary.
La Pavoni Cellini + Demoka M-203

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » wt 26 lut 2008, 14:51

Ten ekspres nie uzupełnia sam poziomu wody w bojlerze. Mając na uwadze, że po spienianiu poziom wody w bojlerze był obniżony, zostawiłaś włączoną funkcję pary na parę godzin i kapało z dyszy to jest duża szansa, że spaliła się grzałka. Czy próbowałaś napełnić ponownie bojler?

Awatar użytkownika
Dakini
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: czw 04 paź 2007, 12:12
Lokalizacja: Dublin

Postautor: Dakini » wt 26 lut 2008, 15:10

Dziękuję bardzo za wskazówki. Problemem nie jest to, że grzałka nie grzeje, tylko że ekspres się w ogóle nie włącza, nawet główna kontrolka się nie zapala. Jak wówczas mogę uzupełnić wodę w bojlerze? Kiedy ten ekspres dobiera wodę do bojlera? Czy jeśli grzałka się spaliła obwód prądu zostaje przerwany i cały ekspres nie działa?
W instrukcji chyba prawie każdego ekspresu do użytku domowego jest napisane, że ani zaparzanie kawy, ani przygotowywanie gorącej wody z dyszy, ani spienianie mleka nie powinno trwać dłużej niż 1 minutę, bo może nastąpić przegrzanie grzałki (takie masło maślane).
Jogi, masz rację. Negując Twoją wypowiedź opierałam się na instrukcji angielskiej, ale teraz sprawdziłam dla pewności wersję francuską (polskiej niestety nie załączyli) i tam stoi tak, jak mówisz. Taki drobny błąd w tłumaczeniu. :shock:
Ciekawe, co jeszcze robiłam dokładnie odwrotnie niż trzeba...
Ostatnio zmieniony śr 27 lut 2008, 22:22 przez Dakini, łącznie zmieniany 1 raz.
La Pavoni Cellini + Demoka M-203

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » pt 29 lut 2008, 13:50

Ten ekspres nie uzupełnia sam poziomu wody w bojlerze.
Zamku czy chodzi Ci o to, że po wykorzystaniu wody z bojlera i nie załączeniu pompy ekspres sam jej nie uzupełni?
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

Awatar użytkownika
zamek
Consigliere
Consigliere
Posty: 1823
Rejestracja: wt 04 kwie 2006, 12:04
Sprzęt: espresso: Bezzera Mitica Top | Mazzer Super Jolly
drip: zbyt dużo by wymieniać
Lokalizacja: Wawa

Postautor: zamek » pt 29 lut 2008, 14:13

Tak myślę.

Awatar użytkownika
Dakini
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: czw 04 paź 2007, 12:12
Lokalizacja: Dublin

Postautor: Dakini » pt 29 lut 2008, 16:13

Zamek, chyba twoje podejrzenia są słuszne, bo gdy zgłosiłam problem do sprzedawcy, jego pierwsze pytanie brzmiało "czy ekspres był długo włączony".
Przejrzałam instrukcję wzdłuż i wszerz i nie znalazłam żednego ostrzeżenia, aby nie zostawiać włączonego ekspresu.
La Pavoni Cellini + Demoka M-203

Awatar użytkownika
Sławek DJP
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 235
Rejestracja: czw 11 maja 2006, 14:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Sławek DJP » wt 04 mar 2008, 12:30

Witaj Dakini,
Przede wszystkim nie musisz się martwić to nie jest grzałka, objawy które opisałaś jednoznacznie świadczą, że "wyskoczył" bezpiecznik na termostacie zabezpieczającym, wystarczy go z powrotem wcisnąć i wszystko będzie grało. Ten mini przycisk znajduje się na termostacie który jest przymocowany do górnej części bojlera (nr 30 na str.6 schematu który przytoczyłeś). Ten termostat z bezpiecznikiem ma za zadanie wyłączyć cały ekspres w momencie znacznego wzrostu temperatury w bojlerze (ok. 175 st.C), a co za tym idzie zabezpieczyć grzałkę przed przepaleniem.
Takie ekstremalne sytuację zdarzają się wtedy gdy poziom wody w bojlerze znacznie się zmniejszy i całkowicie odkryje grzałkę. Oczywiście taka sytuacja nigdy nie będzie miała miejsca jak będziemy przygotowywać tylko espresso, gdyż woda w bojlerze będzie na bieżąco uzupełniana. Co innego jak spieniamy mleko, Jogi wspominał o czasie 1 minuty i miał rację, choć tylko częściowo, gdyż te 60 sekund nie jest czasem w jakim, przygotowujemy kawę, pobieramy gorącą wodę, czy tez czasem w którym ekspres może być włączony "na parę", jest czasem przez jaki można spieniać mleko bez uzupełniania bojlera wodą, co jest zresztą napisane w instrukcji. Zamek miał oczywiście rację pisząc o tym, że bojler niema automatycznego uzupełniania wody, więc jak zużywamy parę czyli też wodę na spienianie musimy ją uzupełniać. Reasumując spieniać możemy nawet 24h z tym że po każdej minucie włączmy na chwilę włącznik pompy w celu uzupełnienia bojlera. Uzupełnienie bojlera charakteryzuje znacznie zciszeniem się pompy, co sygnalizuje że bojler jest pełny i woda wraca OPV'em z powrotem do zbiornika, dzieje się też tak dlatego, że mamy zawór 3-drożny, który w momencie gdy przełącznik para/woda włączony jest na parę, zablokowany jest wypływ wody przez grupę i krąży ona w obiegu zamkniętym przez OPV.
Jeżeli chodzi o kapanie z dyszy, to jest to problem który serwis powinien wyeliminować, tylko musisz być pewny, że kapanie jest ciągłe, a to dlatego, że model Cellini ma bardzo długą rurkę od bojlera do dyszy i zawsze może w niej zostać woda lub para którą się skrapla. Żeby to sprawdzić to najlepiej zostaw ekspres włączony, ale tylko normalnie bez przełączenia na parę na ok. 30 minut (oczywiście z pełnym bojlerem), jeżeli po tym czasie nadal będzie kapać to znaczy że zawór jest nieszczelny i serwis musi wyeliminować tę wadę. Jeszcze krótko o samej nasadce na dyszę do spieniania, umieszczony jest na niej mały otwór na ok 3/4 wysokości, trzeba zawsze go kontrolować, żeby był drożny, bo jak będzie zapchany to nic nia da się uzyskać z mleka. Poza tym zdecydowanie najlepsze efekty wychodzą na samej rurce bez żadnych nasadek, fakt wymaga to pewnej wprawy, ale jak już to opanujemy to bez problemu uzyskamy cudowny jogurcik.

Dakini, jeżeli będziesz miała jeszcze jakieś pytania to pisz na priv lub e-mail, albo ogólnie na forum wtedy więcej użytkowników tego modelu będzie mogło zgłębić swoją wiedzę.
Cellini - prawdziwy włoski smak, teraz także w Polsce!

Maszyny tylko włoskie La Pavoni i Quick Mill

Awatar użytkownika
Dakini
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: czw 04 paź 2007, 12:12
Lokalizacja: Dublin

Postautor: Dakini » wt 04 mar 2008, 15:10

Dziękuję serdecznie za wskazówki. W zeszły piątek dostałam podobne informacje na temat tego bezpiecznika od sprzedawcy i go wcisnęłam i faktycznie ekspres natychmiast zaczął działać i wszystko było w porządku do niedzieli, a w niedzielę ekspres zaczął nagrzewać wodę do ponad 100 stopni przy włączonej funkcji kawy i po dwóch parzeniach kawy nie dał się już włączyć w ogóle, mimo że na pewno został wyłączony zaraz po zrobieniu kawy i nie mógł się przegrzać. Nie sprawdzałam czy to znowu ten bezpiecznik, bo ekspres nie działał poprawnie, więc po prostu go wysyłam do serwisu. :(
W kwestii pienienia, faktycznie sama dysza sprawdza się bardzo dobrze, ale jest trochę krótka i wolałam ją wydłużyć to plastikową częścią. Używałam tylko wewnętrznej częsci nakładki turbo, tej która ma szpiczasty koniec i mleko pieniło się ślicznie, ale teraz jak się zaglądnie do środka tej palstikowej rurki, widać takie jakieś takie farfocle i one się odrywają i zatykają wylot. Mycie, moczenie... nic nie pomaga, więc to na pewno nie jest mleko. Ale fakt, że bez tych plastikowych gadżetów da się spokojnie obyć.
Chciałabym przy okazji podkreślić, że mimo wszystkich problemów opinię o ekspresie mam bardzo dobrą, parzy pyszną kawę i nie chcę nikogo do tego ekspresu zniechęcać. Gdybym dostała pieniądze z powrotem i miała kupić znowu ekspres, wybrałabym ten sam. Zakładam, że trafiłam na jakiś wadliwy egzemplarz, który zdarza się raz na jakiś czas w produkcji i nie da się tego uniknąć.

A jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa. Jak to wciskanie bezpiecznika ma się do zakazu grzebania w ekspresie pod groźbą utraty gwarancji :?:
La Pavoni Cellini + Demoka M-203

lachim078
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: pn 18 sie 2008, 13:19
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: lachim078 » śr 03 wrz 2008, 13:07

Odświeżam temat - mój Cellini po około tygodniu użytkowania zaczął "puszczać parę" dyszą do spieniania przy zakręconym zaworze. Pytanie do innych użytkowników - czy wasze też tak mają? Zastanawiam się, czy to nie objawy zakamienienia, ale chyba w tak krótkim czasie to niemożliwe... :(
Bialetti Mukka Express, LaPavoni Cellini + Demoka M-207

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 03 wrz 2008, 16:30

jak krótkim? Jeśli zamiast zmiękczonej lub niskozmineralizowanej wody nalewasz do ekspresu wodę z sieci, to ona może być naprawdę twarda
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » śr 03 wrz 2008, 16:49

Po tygodniu, napisał przecież. Wydaje mi się za krótko jak na kamień ale może Sławek się wypowie jak będzie.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

lachim078
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: pn 18 sie 2008, 13:19
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: lachim078 » śr 03 wrz 2008, 18:45

jak krótkim? Jeśli zamiast zmiękczonej lub niskozmineralizowanej wody nalewasz do ekspresu wodę z sieci, to ona może być naprawdę twarda
Lałem wodę niskozmineralizowaną ("Żywiec"), przez ekspres przeszło góra 5 litrów wody. Zaworek delikatnie przepuszcza, ale jednak puszcza.
Bialetti Mukka Express, LaPavoni Cellini + Demoka M-207

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » śr 03 wrz 2008, 19:29

Mogę jedynie napisać, że nie mam takich problemów. Celliniego użytkuję chyba od października. Leję do niego wodę przefiltrowaną przez Brittę.
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości