Bialetti Mokona

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Bialetti Mokona

Postautor: Magus » pt 06 cze 2008, 10:35

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy ktoś na forum jest właścicielem tego wynalazku? Znalazłem info, ze jest to własna technologia "nowa" bialetti.

Niestety na stronie http://www.bialettishop.com/Present/MokonaMain.htm
nie ma zbyt wielu informacji technicznych, wygląda świetnie ale jaka z tego jest kawa?

PS. Ktoś mi to może przetłumaczyć, kawowy slang jest dla mnie niezrozumiały "The ground coffee filter holder is brass, exactly as the tradition of professional bar machines demands"
Ostatnio zmieniony pt 06 cze 2008, 10:45 przez Magus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Long Johnny
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2234
Rejestracja: śr 07 lut 2007, 8:03
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: Long Johnny » pt 06 cze 2008, 10:42

The ground coffee filter holder is brass, exactly as the tradition of professional bar machines demands
Kolba (uchwyt filtra na zmieloną kawę) wykonana jest z mosiądzu, w zgodzie z kanonami wykonania profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.
Upadek nie jest klęską. Nisko zawieszona poprzeczka — i owszem

.: Isomac Tea : Innova Ascaso i-mini | Ocaree TCA-3 : Solis Maestro Plus :.

Awatar użytkownika
Magus
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 305
Rejestracja: śr 04 cze 2008, 11:42
Lokalizacja: Małopolska
Kontaktowanie:

Postautor: Magus » pt 06 cze 2008, 10:43

Thx wielkie.

Znalazłem jeszcze na innej stronie takie info:

# Two thermostats for checking the temperature of the coffee and steam
# Safety valve for controlling the pressure
# Equipped with a 15-bar pump and 1.5-liter removable water tank, the Mokona provides mazimum performance

Ale to chyba "kumam":
- dwa termostaty
- OPV ??
- 15 bar i 1,5 litra.

Awatar użytkownika
e_t_k
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: wt 27 maja 2008, 22:41

Postautor: e_t_k » pt 06 cze 2008, 15:15

OPV = Over Pressure Valve.
Z mojej skromniutkiej wiedzy: przeznaczeniem tego zaworu jest obniżanie i stabilizowanie nierównomiernego ciśnienia pompy w ekspresie.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pt 06 cze 2008, 15:35

kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » pn 09 cze 2008, 12:27

Czy te zdjęcia to fotomontaż?...? :) Cudnie to urządzenie wygląda, zaraz siadam do lektury opisu

Moment później: opis niestety raczej zwięzły :(
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

lachim078
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: pn 18 sie 2008, 13:19
Lokalizacja: Gdańsk

Postautor: lachim078 » pn 18 sie 2008, 13:22

A może ktoś z forumowiczów posiada już taki ekspres? Ciekaw jestem Waszych wrażeń...

Awatar użytkownika
e_t_k
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 42
Rejestracja: wt 27 maja 2008, 22:41

Postautor: e_t_k » pn 18 sie 2008, 16:35

Słyszałem niemiarodajną, pozytywną opinię o tym urządzeniu - uczciwie mogę powiedzieć tylko, że nie jest to złe.
(Opinia pochodzi od Włoszki, która to-to posiada. Poza nobilitującą, w sensie kawy, narodowością nie wiem na ile zna się na espresso. Mogę dopytać. W każdym razie zanim kupiłem swoją Silvię właśnie na to mnie namawiała.)
Edward
Demoka M-203, Rancilio Silvia

Awatar użytkownika
Fusion03
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 22 lis 2008, 0:34
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Fusion03 » wt 27 sty 2009, 0:06

I jak z wrażeniami, używał ktoś już tego sprzętu?

Jaga
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 69
Rejestracja: śr 27 sie 2008, 22:07
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Jaga » wt 27 sty 2009, 19:17

Ja znam to urządzenie z domu nie tak całkiem dalekiej rodziny. Ekspres został przywieziony z Włoch przez córkę gospodarzy, która to między innymi parzy kawę w jednym z barów w okolicy Mediolanu. Nie wiem dlaczego wybór padł na to urządzenie, bo wtedy dla mnie kawa kończyła się na rozpuszczalnej :wink: i nie wypytałam. A niestety nie mam stałego, ze sprawczynią prezentu, kontaktu więc nie mogę zapytać.
Wygląd ekspresu jest naprawdę ładny, porządnie wykonany i sprawia pozytywne wrażenie- wyróżnia się od innych wyglądem.
Co do smaku kawy mam mieszane uczucia. Pierwsza kawa była z oryginalniej, przywiezionej z Włoch kapsułki i była smaczna, niestety następne były z gotowych mielonek, niekoniecznie najlepszej jakości. I efekt nie był zadowalający, kawa była po prostu niedobra. Choć wydaje mi się, że jest to efekt wyłącznie kawy a nie ekspresu...
wcześniej Gaggia Baby Dose+ I-mini, teraz szukam ;)

Awatar użytkownika
Fusion03
zagląda od święta
Posty: 19
Rejestracja: sob 22 lis 2008, 0:34
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: Fusion03 » pt 30 sty 2009, 16:40

Kolba (uchwyt filtra na zmieloną kawę) wykonana jest z mosiądzu, w zgodzie z kanonami wykonania profesjonalnego sprzętu gastronomicznego.
Widziałam dzisiaj to "cudo" i muszę dorzucić sprostowanie. Kolba jest aluminiowa, obok mosiądzu to nawet nie leżała. :?

Ahir
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: wt 20 wrz 2011, 17:48
Sprzęt: NIVONA 605 / BRA Magna 6 + Brita Marella

mieszanka: szukam ;-)

Re: Bialetti Mokona

Postautor: Ahir » śr 28 wrz 2011, 19:53

kupił ktoś? do domowego użytku jako pierwsza maszyna się sprawdzi? w sympatycznej cenie jest w tej chwili na alledrogo.pl....
http://allegro.pl/bialetti-mokona-ekspr ... 26466.html

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Bialetti Mokona

Postautor: Jogi » czw 29 wrz 2011, 8:33

Wygląda rzeczywiście fenomenalnie i trochę pewnie posłuży. Ale co dalej? Będzie problem z częściami, chociaż pewnie w środku siedzi jakaś Gaggia/Saeco czy DeLonghi. Aluminiowa kolba nie tylko jest kiepska dlatego, że nie trzyma temperatury jak mosiężna, ale łatwo pęka. Dołożysz 2 stówy i masz nówkę Classika. A z nim to już naprawdę zabawa na wyższym poziomie.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Ahir
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: wt 20 wrz 2011, 17:48
Sprzęt: NIVONA 605 / BRA Magna 6 + Brita Marella

mieszanka: szukam ;-)

Re: Bialetti Mokona

Postautor: Ahir » czw 29 wrz 2011, 13:39

Wpadłem na ten model wczoraj przy okazji szukania kawiarki, dzięki za odpowiedź, zgodnie z planem z tematu kawiarki tak właśnie myślę, że następnym zakupem będzie Gaggia Classic ;)

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Bialetti Mokona

Postautor: Remogiusz » czw 29 wrz 2011, 14:39

Łeee tam- jak komuś zależy na wyglądzie to można kupować. Wyższe modele zwykłych bojlerowych Saeco (bo z tego co widzę to ma wykończenia jak urządzenia tejże firmy) są w podobnych cenach, a cieszą się niezmienną, relatywnie wysoką sprzedażą.
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości