Gaggia Classic, Baby Dose, czy Selecta Deluxe?
Tu jest sporo na ten temat...
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.p ... ekstrakcji
http://caffeprego.pl/phpBB2/viewtopic.p ... ekstrakcji
Moja maszyna - Gaggia Espresso Dose i.. na razie tyle 

- marbytom
- stale zagląda do filiżanki
Ja kupuje Żywca w 5-litrowych baniakach. Przejrzałem wszystkie etykiety i ta miała najmniej składników mineralnych. Zresztą ktoś tu na forum robił porównanie tej wody i wypadła bardzo korzystnie.
Odnalazłem to porównanie przedstawione przez kolegę Zamka:
"Dokonałem kilku pomiarów czytnikiem TDS i spieszę przekazać wyniki:
- kranówka warszawianka - 390
- przefiltrowana przez zwykła Britę - 290
- przefiltrowana i przegotowana - 165
- Żywiecki Kryształ 5l - 65
- Żywiecki Kryształ po filtrze a la Brita w zbiorniku i po przejściu przez bojler - 45"
Odnalazłem to porównanie przedstawione przez kolegę Zamka:
"Dokonałem kilku pomiarów czytnikiem TDS i spieszę przekazać wyniki:
- kranówka warszawianka - 390
- przefiltrowana przez zwykła Britę - 290
- przefiltrowana i przegotowana - 165
- Żywiecki Kryształ 5l - 65
- Żywiecki Kryształ po filtrze a la Brita w zbiorniku i po przejściu przez bojler - 45"
Nuova Simonelli Oscar + MACAP M4D
O wodzie i odkamienianiu są inne wątki, ale napiszę już tutaj, że używanie wody źródlanej zawierającej do 400 mg minerałów na litr nie powoduje wielkiego zakamienienia bojlera. Ważna jest zawartość jonów wapnia w wodzie, bo to głównie on jest składnikiem kamienia. Kamień z wody źródlanej u mnie po pół roku był cieniutki na ściankach, ale więcej złuszczonych okruchów leżało na dnie bojlera i to głównie był powód do odkamieniania albo rozkręcenia bojlera i pozbycia się okruchów.
?
Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka M

Po pół roku użytkowania muszę przyznać, że brak mi umiejętności i cierpliwości do zrobienia kawy, jaką lubię na tym ekspresie. Całkiem poważnie myślę o jego sprzedaniu, bo co z tego, że jest "ambitny", trzeba się przyłożyć, żeby zrobić poprawną kawę, skoro mi ta poprawna nie smakuje, a nie mogę zrobić takiej, jaką lubię
Najbardziej mi doskwiera brak cremy, czasem mi się ją udawało zrobić, ale my z kolei nie pijemy takiego mocnego espresso, jakie jest uznawane za "poprawne". Nam to po prostu nie smakuje. A zrobienie z tej samej ilości kawy, większej objętości, skutkuje właśnie i kiepskim wyglądem, i kiepskim smakiem. Dużo bardziej byłam zadowolona ze zwykłych ekspresów z dolnej półki, jak AEG za 300zł z zaworkiem umożliwiającym powstanie cremy ZAWSZE.
Nie powiem, dużym plusem zakupu tego ekspresu było odkrycie kaw z palarni, świeżo i odpowiednio zmielonych i niekoniecznie odbiegających ceną od marketowej Lavazzy. Ale to wszystko i chyba już skończył się czas, w którym eksperymenty na tym ekspresie sprawiały mi przyjemność

Najbardziej mi doskwiera brak cremy, czasem mi się ją udawało zrobić, ale my z kolei nie pijemy takiego mocnego espresso, jakie jest uznawane za "poprawne". Nam to po prostu nie smakuje. A zrobienie z tej samej ilości kawy, większej objętości, skutkuje właśnie i kiepskim wyglądem, i kiepskim smakiem. Dużo bardziej byłam zadowolona ze zwykłych ekspresów z dolnej półki, jak AEG za 300zł z zaworkiem umożliwiającym powstanie cremy ZAWSZE.
Nie powiem, dużym plusem zakupu tego ekspresu było odkrycie kaw z palarni, świeżo i odpowiednio zmielonych i niekoniecznie odbiegających ceną od marketowej Lavazzy. Ale to wszystko i chyba już skończył się czas, w którym eksperymenty na tym ekspresie sprawiały mi przyjemność

Moja maszyna - Gaggia Espresso Dose i.. na razie tyle 

Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”