Gaggia Classic, Baby Dose, czy Selecta Deluxe?

RAF77

Postautor: RAF77 » pt 09 sty 2009, 22:57

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:44 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
miatalena
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 29
Rejestracja: śr 17 gru 2008, 20:33
Lokalizacja: Łódź

Postautor: miatalena » sob 10 sty 2009, 5:30

Moja maszyna - Gaggia Espresso Dose i.. na razie tyle :)

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » pn 12 sty 2009, 18:03

no właśnie z tego postu wyczytałem... :D
25s. od momentu włączenia pompy.
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

RAF77

Postautor: RAF77 » pn 12 sty 2009, 19:04

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:48 przez RAF77, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » pn 12 sty 2009, 21:14

RAF77 - odkamieniałeś już swoją gaggię?
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

RAF77

Postautor: RAF77 » pn 12 sty 2009, 23:32

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:48 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » wt 13 sty 2009, 16:52

No ja muszę już moją odkamienić chyba. Jakieś fotki strzelę ;)
de facto ekspres ma dopiero 6 tygodni, ale wodę mam potworną!
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » wt 13 sty 2009, 17:07

kup filtr Brita. Problem kamienia praktycznie znika.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 13 sty 2009, 21:20

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:48 przez RAF77, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Postautor: Kekacz » wt 13 sty 2009, 21:27

woda źródlana jest najcześciej bogatsza w minerały, więc możesz się liczyć raczej z szybszym zakamienieniem.

RAF77

Postautor: RAF77 » wt 13 sty 2009, 21:50

>>
Ostatnio zmieniony pn 23 sie 2010, 11:47 przez RAF77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marbytom
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 126
Rejestracja: sob 16 wrz 2006, 19:30
Lokalizacja: Bytom

Postautor: marbytom » wt 13 sty 2009, 22:23

Ja kupuje Żywca w 5-litrowych baniakach. Przejrzałem wszystkie etykiety i ta miała najmniej składników mineralnych. Zresztą ktoś tu na forum robił porównanie tej wody i wypadła bardzo korzystnie.

Odnalazłem to porównanie przedstawione przez kolegę Zamka:

"Dokonałem kilku pomiarów czytnikiem TDS i spieszę przekazać wyniki:

- kranówka warszawianka - 390
- przefiltrowana przez zwykła Britę - 290
- przefiltrowana i przegotowana - 165
- Żywiecki Kryształ 5l - 65
- Żywiecki Kryształ po filtrze a la Brita w zbiorniku i po przejściu przez bojler - 45
"
Nuova Simonelli Oscar + MACAP M4D

Awatar użytkownika
jarma
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 914
Rejestracja: wt 23 sty 2007, 22:11
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: jarma » wt 13 sty 2009, 23:58

po Bricie aż tak dużo?? Ale w czajniku nie mam kamienia (lub znikome ilości w porónaniu z kranówką) po Bricie więc to chyba tak jednoznacznie się nie przekłada na kamień.
Andrejka Premium, Mazzer nie-taki-znowu-Mini, kawa: od rogera :)

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » śr 14 sty 2009, 8:33

O wodzie i odkamienianiu są inne wątki, ale napiszę już tutaj, że używanie wody źródlanej zawierającej do 400 mg minerałów na litr nie powoduje wielkiego zakamienienia bojlera. Ważna jest zawartość jonów wapnia w wodzie, bo to głównie on jest składnikiem kamienia. Kamień z wody źródlanej u mnie po pół roku był cieniutki na ściankach, ale więcej złuszczonych okruchów leżało na dnie bojlera i to głównie był powód do odkamieniania albo rozkręcenia bojlera i pozbycia się okruchów.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
miatalena
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 29
Rejestracja: śr 17 gru 2008, 20:33
Lokalizacja: Łódź

Postautor: miatalena » pn 25 maja 2009, 9:28

Po pół roku użytkowania muszę przyznać, że brak mi umiejętności i cierpliwości do zrobienia kawy, jaką lubię na tym ekspresie. Całkiem poważnie myślę o jego sprzedaniu, bo co z tego, że jest "ambitny", trzeba się przyłożyć, żeby zrobić poprawną kawę, skoro mi ta poprawna nie smakuje, a nie mogę zrobić takiej, jaką lubię :roll:
Najbardziej mi doskwiera brak cremy, czasem mi się ją udawało zrobić, ale my z kolei nie pijemy takiego mocnego espresso, jakie jest uznawane za "poprawne". Nam to po prostu nie smakuje. A zrobienie z tej samej ilości kawy, większej objętości, skutkuje właśnie i kiepskim wyglądem, i kiepskim smakiem. Dużo bardziej byłam zadowolona ze zwykłych ekspresów z dolnej półki, jak AEG za 300zł z zaworkiem umożliwiającym powstanie cremy ZAWSZE.
Nie powiem, dużym plusem zakupu tego ekspresu było odkrycie kaw z palarni, świeżo i odpowiednio zmielonych i niekoniecznie odbiegających ceną od marketowej Lavazzy. Ale to wszystko i chyba już skończył się czas, w którym eksperymenty na tym ekspresie sprawiały mi przyjemność :evil:
Moja maszyna - Gaggia Espresso Dose i.. na razie tyle :)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość