Bosch Tassimo, Krups Dolce Gusto a moze DeLonghi EC 270???

dejv82
Posty: 2
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 18:59

Bosch Tassimo, Krups Dolce Gusto a moze DeLonghi EC 270???

Postautor: dejv82 » pt 19 gru 2008, 19:36

Mam zamiar sprawic prezent mojej wybrance i zwiazku z tym pytanie jak w tytule...Prosze o jakies rady.Ktory i dlaczego wybrac.
Dodatkowo pytanie:
Czy jako posiadacz Krupsa lub Boscha zawsze bede zmuszony do uzywania kapsulek? Czy sa do tego jakies inne stale wklady (chodzi mi o mozliwosc wsypania wlasnej kawy do kapsulek).
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
I zycze wesolych swiat :-)

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 20 gru 2008, 21:01

na wszystko są sposoby, te kapsuły można pozbawić wierzchu, nasypać nowej kawy i zakleić folią aluminiową.
Gdy jednak zobaczyłem na stronie Dolce Gusto, jak wygląda po ichniemu robienie latte macchiato, trochę się zirytowałem. Otóż:
- montujesz pierwszą kapsułę w maszynce, odpalasz. Ponieważ leci biała ciecz, wnioskuję, że kapsuła jest wypełniona mlekiem w proszku.
- montujesz drugą kapsułę, tym raz z kawą, której przelatuje na oko 80-100 ccm.
I tak powstaje trójwarstwowe latte macchiato.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

dejv82
Posty: 2
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 18:59

Postautor: dejv82 » ndz 21 gru 2008, 0:27

Czyli wniosek jest prosty...De Longhi...no nie ukrywam ze osoba ktorej chce sprawic ekspress uwielbia latte...wiec....no chybaze jesczee ktos cos doradzi:-)

krzych_mec
Posty: 4
Rejestracja: sob 07 lip 2007, 15:53

Postautor: krzych_mec » sob 14 lut 2009, 16:43

WIT - ja poza ręcznym DeLonghi, w pełni automatycznym Saeco Incanto De Lux posiadam również Dolce Gusto.
Nie bardzo widzę powód by się irytować. Jeśli ktoś kupuje sobie Dolce Gusto musi mieć świadomość, iż nie jest to ekspres dla baristów.
Wszelkie "kawy" robione przez ten ekspres są smaczne, ale nie ma nawet mowy, by porównać je z kawą z prawdziwego ekspresu ciśnieniowego.
Ja używam go w pracy, gdzie nie mam warunków na to, by przechowywać kawę i mleko w lodówce, nie mam czasu na to, by bawić się w spienianie mleka. Mam ochotę na capuccino - biorę dwie kapsułki i gotowe.
Jak mam ochotę na prawdziwą kawę piję ją w domu.
Dolce Gusto do przygotowywania kawy używa mielonej kawy w kaspułkach (tutaj do wyboru mamy 3 czyste kawy: lungo, lungo mild i espresso), oraz kawy i mleka w proszku (capuccino, machiatto).
Dostępne są również inne "wynalazki" np. mocha (w tym przypadku to jest kawa z czekoladą), nescafe frappe (robiona z zimnej wody) oraz przepyszna czekolada do picia chokoccino.
Zupełnie przy okazji - do machiatto dodawane jest 40 ml kawy.

krzych_mec
Posty: 4
Rejestracja: sob 07 lip 2007, 15:53

Postautor: krzych_mec » sob 14 lut 2009, 16:49

Dodam jeszcze, że nie bardzo da się napełnić ponownie kapsułkę z uwagi na to, że podczas zaparzania wytwarza się ciśnienie ok. 3,5 bara i trudno byłoby szczelnie przykleić folię aluminiową, która w oryginalnych kapsułkach wcale nie jest aluminiowa, tylko z tworzywa.
Poza tym, czy warto?
Dostępne jest 8 albo więcej rodzajów napojów.
U nas coraz częściej pojawiają się również w hipermarketach, zaś w Niemczech dostępne są wręcz na stacjach benzynowych - jest tego masa.

Awatar użytkownika
orchid11
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 56
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 19:17
Lokalizacja: Piła

Postautor: orchid11 » sob 21 lut 2009, 21:48

tassimo - kawa jak rozpuszczalna
dolce gusto- na odczepnego może być
nespresso-ok. jak komuś nie chce się babrać z ręcznym ekspresem to polecam nespresso. kompromis jakości napoju i łatwości obsługi
"Ranek... Błyszczy rosa na liściach. Przemijamy srebrzyście nierealni jak sen..."


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości