La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

sdudek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: śr 07 gru 2005, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: sdudek » śr 07 gru 2005, 16:24

Witam serdecznie,

Jestem zainteresowany zakupem "dobrego" ekspresu do użytku domowego. Budżet pozwla mi na zakup ekspresu "Domus Bar" firmy LaPavoni. Szukam opinii na temat tego ekspresu; w forum jest kilka postó pozytywnych ale są raczej ogólne.

Proszę o radę czy to dobry wybór, czy w ramach tego samego kosztu (750Euro) lepiej wybrać coś innego: młynek + ekspres.

Pozdrawiam,

Z góry dziękuję za pomoc.

Andy

Postautor: Andy » śr 07 gru 2005, 18:41

sdudek,

Myslałem o tym ekspresie. Przeważyły opinie o samym mlynku. W końcu zdecydowałem się na ekspres + młynek i wyszło to sporo taniej niż domus bar :) .

Awatar użytkownika
carl
Consigliere
Consigliere
Posty: 1442
Rejestracja: ndz 01 lut 2004, 14:52
Lokalizacja: Elizium

Postautor: carl » śr 07 gru 2005, 19:13

Andy, gwoli ścisłości, opini o młynku nie było ani jednej :!: . Padły tylko sugestie, że 7stopniowa gradacja to za mało (w tym moja), że profesjonalne młynki mają kilkadziesiąt stopni lub prawie-płynną regulację itd. Ale jeśli założymy zastosowanie młynka tylko do espresso to może to wystarczyć bo jak również sam nadmieniałem w Saeco MC2002 mimo 30 st. wykorzystuje się 4-5 (espresso). A w końcu La Pavoni to sprzęt profesjonalny (do domu).
Natomiast ja wybrałbym rozwiązanie osobno młynek, osobno ekspres, z wielu powodów. Za 750 EUR jest w czym wybierać, a nie należy się spieszyć.

sdudek
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 52
Rejestracja: śr 07 gru 2005, 16:15
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: sdudek » śr 07 gru 2005, 19:36

andy i carl,

dzięki za odpowiedź :D , chyba muszę się jeszcze zastanowić i poczytać o różnych ekspreach w necie, chyba nie zdążę sobie zrobić prezentu pod choinkę. Problemem jest również to, że w Polsce nie ma dystrybutorów poważnych marek, później są problemy z serwisem.

Może macie jakieś propozycje co do zestawu ekspres + młynek. Chodzi mi ekspres w klasie LaPavoni, a nie "plastikowe AGD".

Zaletą "Domus Bar" jest że wszystko mam w jednym. Przy wariancie ekspres+młynek należałoby doliczyć "podstawkę" przy porównywaniu uwzględniającym funkcjonalność i estetykę. Domus Bar jest całkiem fajny.

Andy

Postautor: Andy » śr 07 gru 2005, 19:54

Carl, właśnie do tego nawiązałem. Po prostu przekonałeś mnie, że warto oddzielnie. Zresztą, tak naprawdę, to nigdy nie lubiłem kombajnów. Zawsze się bałem, że bedzie jak u Bolka z kabaretu Tey - "jak jedno koło jest zepsute, to cały tjaktoj jest s....."
A co do sprzętu sdudek, to masz np. rzeczonego LaPavoniego w Warszawie i Ascaso - które ja kupiłem u Janusza w Łodzi ze słusznym rabatem :D . Ciekawą propozycją jest Gaggia Carla, ale chyba na razie nie ma w Polsce przedstawiciela - najbliżej w Niemczech i Austrii. W każdym przypadku za twój budżet coś fajnego znajdziesz. Może ktoś jeszcze podpowie jakieś firmy ze sprzętem mające w Polsce swoje przedstawicielstwo?

Karolina

Postautor: Karolina » śr 11 sty 2006, 14:37

Witaj sdudek. Nie wiem czy moje spostrzeżenia ci pomogą, ale napewno dadzą dużo do myślenia. Ja podobnie jak kilka osób (np. Ula) z tego forum posiadam ekspres domus. Jestem z niego bardzo zadowolona. Kawa wychodzi wyśmienita. Manometr pokazuje mi czy kawa była parzona pod odpowiednim ciśnieniem i czy w związku z tym będzie oleista bez goryczy z crema. Co do młynka, to ja uważam, że jest to swietne rozwiązanie. Ekspres jest z młynkiem w jednej obudowie ale nie jest w pelni zintegrowany, tzn. jeśli mam kawę mieloną uzywam tą kawe bez uruchamiania młynka, a jeśli ziarnistą to ja mielę i wcale nie potrzebuję dużej rozpietości mielenia, tak jak wspomniał to carl. Ja poruszam się (w zalezności od rodzaju kawy i stopnia palenia pomiędzy 2,3,4). Co jest duzą zaletą to gwarancja 24 miesiące. W Warszawie gdzie kupiłam ekspres, maja również serwis. A co do upustów to też dostałam i to spory. Serdecznie pozdrawiam/K.

pssotnik

Postautor: pssotnik » sob 25 lut 2006, 15:27

Zastanawiam się czy rzeczywiście regulacja jest 7 stopniowa? Widziałem ten ekspres i odniosłem wrażenie, że regulacja jest płynna. Na młynku owszem jest numeracja ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ustawić go np. na 6,5. A może się mylę ?

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » sob 25 lut 2006, 16:58

Buszując po internecie trafiłem na ekspres firmy Poccino ekspres+młynek+ ustawienia elektroniczne, jak go oceniacie?
http://www.ekspresy.prv.pl/ :)
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » sob 25 lut 2006, 17:46

Buszując po internecie trafiłem na ekspres firmy Poccino ekspres+młynek+ ustawienia elektroniczne, jak go oceniacie?
http://www.ekspresy.prv.pl/ :)
"czas przyrządzania kawy espresso (90 ml) - ok. 12 s"

:shock:

Cytat z podanej strony z opisu tego ekspresu o którym piszesz.
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Awatar użytkownika
kaz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 173
Rejestracja: pt 13 sty 2006, 22:49
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: kaz » sob 25 lut 2006, 21:59

Buszując po internecie trafiłem na ekspres firmy Poccino ekspres+młynek+ ustawienia elektroniczne, jak go oceniacie?
http://www.ekspresy.prv.pl/ :)
"czas przyrządzania kawy espresso (90 ml) - ok. 12 s"

:shock:

Cytat z podanej strony z opisu tego ekspresu o którym piszesz.
To prawda nie zwróciłem uwagi te te informacje, bo i tak decyduje umielenie kawy. A te czasy zaparzania sa jednakowe dla wszystkich ekspresów na tej stronie, takze moga być z sufitu. :lol: A tak poza tym wygląda masywnie i solidnie choć model na pewno z lat 80-tych no i ma termoblok :wink: .
W młynku: Palombini Super Crema.
barecasa

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » ndz 26 lut 2006, 10:11

To wyglądało tak, jakby ten, który szybciej zaparzy espresso jest lepszy :lol:
na pewno z lat 80-tych no i ma termoblok :wink: .
To jak to jest z tą temperaturą od najgorszych do najlepszych rozwiazań? grzałka... termoblok... ? :roll:
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Andy

Postautor: Andy » ndz 26 lut 2006, 19:30

Dopeman, ja to rozumiem, że termoblok to po prostu przepływowy ogrzewacz wody - mel aluminiowy lub w lepszym przypadku mosiężny w który wbudowana jest grzałka i czujnik termostatu. Siłą rzeczy nie może być zbyt wielki i stabilność temperaturowa żadna. Dalej mamy boiler, czyli taką małą termę do podgrzewania wody - im większa pojemność tym lepiej. W zależności od konstrukcji grupa może być integralną częścią boilera lub nie. Ekspres może być wyposażony w dwa boilery - jeden do kawy, drugi do pary i gorącej wody. Jeśli jest jeden boiler to ma podwójny termostat i przed spienianiem mleka trzeba poczekać jak podgrzeje boiler do odpowiedniej temperatury a potem znowu trzeba albo poczekać na obniżenie temperatury, albo przepompować trochę wody aby szybciej obniżyć temperaturę i pozbyć się pary z układu. Wreszcie może być to ekspres z wymiennikiem ciepła gdy boiler jest cały czas pod ciśnieniem i utrzymuje dość wysoką temperaturę i dużo pary. przez ten boliler idzie w uproszczeniu rurka, która dalej łączy się obwodem grupy i powraca do boilera. W środku cyrkuluje woda - podgrzewa się w boilerze przechodzi do grupy oddając ciepło i wraca do boilera. Ta woda używana jest do robienia kawy, i tu pojawia się problem panowania nad temperaturą wody. przechodząc przez boiler podgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury, zbyt wysokiej aby robić kawę. Przed zrobieniem kawy należy się tej przegrzanej wody pozbyć. Fajnie jest to opisane w artykule "How I Stopped Worrying and Learned to Love HXs" na www.home-barista.com . Z drugiej strony znów można jednocześnie robić kawę i spieniać mleko. Jeśli się mylę, to poproszę o sprostowanie :D .

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » ndz 26 lut 2006, 20:13

No to mnie oswieciłeś! :D

Juls
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Patka

Postautor: Patka » czw 18 sty 2007, 11:20

Czy pozwolicie, że podepnę się z pytaniem o Domus Bara?

Jako laik szukam ekspresu do pracy - ten typ podoba mi się wizualnie 8) Niestety po lekturze forum w glowie mam niezy mętlik.

Wymagania - ekspres ma byc prosty w obsludze (czy jest?) i dawac w miare porzadna kawe. Tych kaw nie bedzie dużo - i jak to w pracy bywa obslugiwany bedzie przez rózne osoby.

Czy posiada aotomatyczny zbiornik na fusy? Jak z awaryjnością, czy komus psuł się i jesli tak - co najczesciej ? Jak szybko reaguje serwis?

Awatar użytkownika
kashiash
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 161
Rejestracja: ndz 10 gru 2006, 11:34

Postautor: kashiash » czw 18 sty 2007, 13:17

Kupilem domus-bar'a i :
Mlynek jest z plynna regulacją stopnia zmielenia. Fakt ze mlynek jest razem ekspresem ma tę zalete ze zajmuje to malo miejsca. Nie slysze w domu dziamgania w stylu "znów nie schowales tego mlynka po sobie" - bo mlynka nie da się schowac ;). Młynek mieli kawe wprost do portafiltra co wymaga przyzwyczajenia i wyczucia kiedy juz mamy odpowiednia ilosc kawy w PF.

Udalo mi się niestety wykonczyc juz mlynek - mielona kawa go zapchala i cos się tam przyblokowalo. Nie chcialem go rozkrecac bo sprzet na gwarancji itd ... zawiozlem do serwisu. tu wyszla wada mlynek + ekspres w jednym - juz ktos wspomnial o tjaktorze z zepsutym kolem - to prawda : oddanie mlynka do serwisu wiąże się z oddaniem calego ekspresu. Na szczescie serwis reaguje szybko - na dzien nastepny mialem dzialajacy dobrze sprzet.

Co do jakosci espresso z ekspresu nie wypowiem się bo jestem "lajkonikiem" - mi osobiscie smakuje, mleko z nakladka TURBO spienia się znosnie, bez nakladki jeszcze się nie nauczylem - ale to bardziej kwestia wprawy niz jakosci ekspresu.

Brakuje mi lampki ktora by się zaswiecila gdy konczy się woda w zbiorniku - nic tak nie irytuje jak ekstrakcja ktora konczy się po 10 sekundach z braku wody. Podejrzewam ze jednak wiekszosc ekspresów takiej lampki nie ma.

To nie jest automat wiec nie ma zbiornika na fusy. Jak z kazdym ekspresem wymaga wprawy w przygotowniu : mielenie, ubicie kawy w pf itd. Jesli ma to robic kazdy kto w firmie zapragnie kawy to chyba nie jest wlasciwy sprzet ;(. Po tym co widze w mojej firmie (co prawda na innym ekspresie) : kilka osob robi kawę która da się wypić - przyjeli do wiadomosci kilka zasad i jest jako tako, wiekszosc niestety jest odporna na wiedzę i robi potrójne lungo lub poczwórne risretto w zaleznosci od tego jak się im ubije. Tu zdecydowanie bardziej wskazany jest automat .
kashiash
skype: kashiash
w młynie Mieszanka Zamojska ;)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości