La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

stablo
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: sob 02 lut 2013, 13:45
Sprzęt: saeco talea ring

Domus Bar

Postautor: stablo » sob 09 lut 2013, 15:40

Witajcie proszę o podpowiedź gdzie najkorzystniej kupić Pavoni Domus Bar chyba ,że macie jakieś inne sugestie jesli chodzi o urządzenie zintegrowane w zbliżonej cenie
Istotnym elementem jest tutaj wygląd gdyż ekspres bedzie znajdował się w eksponowanym miejscu w kuchni ( wyspa )
wielkie dzieki za info

Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: ded » ndz 10 lut 2013, 8:38

Domus bar wygląda podobnie do mojego Isomaca Brio. Na szybko tego DB maja w redcoon i jak zerknąłem na jebaja, to redcoon ma rozsądna cenę. Oczywiście koledzy pewnie zaraz znajdą coś tańszego z zachodniego sklepu :) ale zależy czy interesuje Cie nowy/używany i zakupy w kraju czy poza...

Nie widzę np pojemności bojlera, ale domyślam się ze to podobne urządzenia... Następcą mojego Isomaca jest Meverick Plus. Ocenić mogę tylko po zdjęciach... Isomac ma podziałkę na młynku, co może być przydatne, bardziej podobają mi się włączniczki, dysza pary z prawej strony kolby sprawia, że nie trzeba jej odchylać przy wypinaniu tejże. W DB pewnie będziesz musiał ją wychylić nawet poza tackę ociekową a wtedy potrafi coś na blat skapnąć. Meverick ma pokrętło zakończone brzydką śrubką, która w dodatku mocno się nagrzewa. Dla mnie dosyć duży minus.

W DB widzę sporo więcej plastiku, szczególnie nie wzbudzają mojego zaufania te "łapki" pod PF pod młynkiem. Podwójna tacka ociekowa to raczej zaleta, choć mi "pojedyncza" bardzo pasuje. DB ma kawałek plastiku, który sprawi, że nie sparzysz się przy jego przekręcaniu podczas pracy- w Mevericku brak, w moim ekspresie jest do dosyć wkurzające. Duże dziurki w tacce ociekowej mogą się brudzić i wymagać więcej dbałości. Siatka w mevericku jest bardzo ok pod tym względem. W DB bardziej podoba mi się umiejscowienie pokrętła do sterowania parą. Ja lubię zachodzić ekspres nieco z lewej strony :P i uważam ze jest to wygodne, ale już dysza pary po lewej stronie przeszkodzi w wypinaniu PF. Nie wiem jaki rozmiar PF ma DB, w moim Isomacu jest 53mm sitko i jednak wolałbym profesjonalne 58.

Nie wiem jak jest z częściami, do Isomaca raczej trzeba ściągać z DE ale mają prawie wszystko i ceny nie zabijają. Obecnie nie ma polskiego przedstawicielstwa, więc na ewentualna naprawę gwarancyjną czas oczekiwania mógłby być trochę dłuższy. Ja kupiłem używaną maszynę, więc to mnie mniej dotyczy. Do tego ekspres ma tak prostą budowę, że już łatwiej się tego nie dało zrobić :)

Wygląd to sprawa indywidualna, Isomac widzę, że ma więcej metalu, ale jest bardziej toporny z wyglądu. http://www.lapavoni.com/model.asp?id=345 tutaj widze DB z brzydką śrubka przy uchwycie do pf pod młynkiem i włącznikiem z tyłu- szalenie niewygodne rozwiązanie. Na dole w miniaturkach wersja z automatycznym spienianiem mleka, ale domyślam się, że mówisz o zwykłym.

Uważam, że to trudny orzech do zgryzienia, mam nadzieję, że moje przemyślenia nt ergonomii pomogą. A jeśli chcesz żeby ekspres robił wrażenie, to za kasę nowego DB szukałbym czegoś używanego z wystającą grupą e61 i do kompletu kawiarnianego młynka. Za 3 tys może się to udać. Efekt wizualny i smakowy będzie na pewno lepszy. Jak dla mnie to jest następny krok w kawowym hobby. No ale ja kupiłem Brio za cenę używanej Gaggi Classic.

edrim
Posty: 5
Rejestracja: pn 18 lut 2013, 11:20
Sprzęt: Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: edrim » czw 14 mar 2013, 11:39

A ja właśnie z miesiąc temu kupiłem DB, jeżeli chodzi o cenę to oficjalny dystrybutor ma obecnie taka promocje, że niestety wysiadają przy niej pozostali dystrybutorzy w Polsce. Bije również ceną inne ekspresy z młynkiem jeżeli chodzi o porównanie ekspresów tej samej klasy.

Dyszy pary wcale nie trzeba nigdzie wyginać podczas wczepiania PFa, jest odpowiednio daleko. DB ma również podziałkę na młynku, nie mieliłem innymi młynkami, ale kawa z niego wychodzi bardzo dobra. Ciekawy byłem jak to jest z tym nagrzewaniem ziaren, ale po kilku godzinach włączonego ekspresu nie zauważyłem jakiegoś nagrzewania się pojemnika na kawę.

Tamper w okolicach wylotu młynka całkowicie zawiódł (lub nie umiem go używać), dopiero po zakupie normalnego tampera (sitko ma 57mm) zacząłem osiągać przyzwoite espresso. Jeżeli chodzi o wylot młynka to faktycznie zatrzymuje się tam część zmielonej kawy, ale wystarczy lekko stuknąć na koniec mielenia i ładnie wszystko spada do PFa.

Szukałem ekspresu z wbudowanym młynkiem (mimo wad takiego rozwiązania), wizualnie jest bardzo ładny i to przekonało moją żonę do zakupu (nie chciała na inne patrzeć), no i jeszcze ta cena.

Jeżeli chodzi o parę to mogłoby być jej więcej, czasami brakuje tych kilku sekund na dokończenie spieniania i trzeba poczekać chwile aż się dogrzeje (wpadłem na to dopiero po przeczytaniu któregoś z wpisów na forum, bo wcześniej myślałem, że coś źle spieniam), jak brakuje pary to wyłączam dysze czekam kilka sekund i dokańczam spienianie.

Jeżeli chodzi o serwis i podejście do klienta to wiele było na ten temat już pisane. Wiadomo, serwis, przedstawiciel na miejscu to same zalety.

Tandetne oprócz srebrnej śrubki pod pod wylotem młynka (którą można zamalować na czarno lub kupić czarną i wymienić) to odklejające się oznaczenia przełączników, w ciągu miesiąca odkleiły mi się już dwie z trzech.

Wylot dyszy do spieniania mleka pod kątem prostym do podłogi nie ułatwia "kręcenia" mleka podczas spieniania więc początki mogą być ciężkie dla osob początkujących.

Jeżeli chodzi o kawę, to nie jestem jakimś super znawcą, kawę częściej niż raz w miesiącu pije od roku. Ze świeżo palonej kawy na DB uzyskuje piękne doppio (niestety z pojedynczym sitkiem ciężko efekt powtórzyć, choć nie ma jakiejś tragedii) z 5 mm cremą, oleistym naparem bez goryczy i przesadnej kwasowatości (Ariadna). Na razie wypróbowałem kilka rodzajów kaw od Antonia, a jako że schodzi mi z 3kg w miesiącu to podróż moja przez różne gatunki dopiero się zaczęła.

----

Edyta mówi, że o niebo lepiej sprawdza się spienianie mleka w DB bez turborurki, z króciutką dyszą.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: jtk » sob 16 mar 2013, 15:26

jak brakuje pary to wyłączam dysze czekam kilka sekund i dokańczam spienianie.
Unikaj tego jak ognia. Pozwalając na włączenie się grzałki przy obniżonym poziomie wody w bojlerze doprowadzisz do jej przegrzania i/lub spalenia.
Spieniaj krócej lub zmniejsz objętość mleka.

edrim
Posty: 5
Rejestracja: pn 18 lut 2013, 11:20
Sprzęt: Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: edrim » wt 19 mar 2013, 10:38

Dziwne, bo wyczytałem gdzieś na forum, że właśnie tak się robi jak brakuje pary. Czasami kręcę dalej mimo zgaszenia lampki sygnalizującej gotowość pary i też jest ok. Sprawdziłem wypuszczając parę przy różnych fazach nagrzania i wychodzi mi że w momencie ponownego startu nagrzewania do temperatury pary z dyszy czasami wyskakują takie strzały wodne podczas spuszczania pary.
Wszystko (po miesiącu od zakupu) dalej robię z wagą no to sprawdziłem i wyszło, że na takie długie spienianie z dogrzewaniem schodzi 60gr. wody (o tyle cięższe jest mleko po spienianiu), nie jest to jakaś powalająca ilość która mogłaby przyczynić się do spalenia grzałki. Na pewno napisze jak taka grzałkę spalę w ten sposób.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: jtk » wt 19 mar 2013, 19:22

To, że lampka zgaśnie w trakcie spieniania niewielkich ilości mleka to nic groźnego - wody w bojlerze wciąż jest pod dostatkiem. Najgorsze dla grzałki jest długotrwałe spienianie powodujące zużycie dużej ilości wody a potem czekanie aż pozostała resztka się dogrzeje. "Strzały wodne" będą zawsze, bo para skrapla się w dyszy. To nie świadczy o tym, że w bojlerze jest wystarczająca ilość wody.
Na takie dogrzewanie wody jakie praktykujesz można sobie pozwolić wtedy, gdy grzałka umieszczona jest na zewnątrz bojlera lub ekspres wyposażony jest w funkcję automatycznego uzupełniania wody.

Napisz lepiej, ile mleka spieniasz jednorazowo, bo to mało prawdopodobne żeby z 0,3-litrowego bojlera brakowało pary.

edrim
Posty: 5
Rejestracja: pn 18 lut 2013, 11:20
Sprzęt: Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: edrim » pt 22 mar 2013, 11:17

Spieniam zwykle 300ml mleka na dwie latte.
Zwykle na chwile przed wyłączeniem lampki gotowości pary, pomimo nie korygowania ustawień kubka do spieniania, jest zauważalny spadek ciśnienia pary.
Mleko słabiej się kręci, następuje wtedy załączenie grzałki i ciśnienie się podnosi, na tym drugim podgrzaniu spieniam mleko do końca.
Może mam źle ustawione czujniki załączania i wyłączania grzałki pod parę.
Sprawdzę dziś ile trwa w sekundach spust pary po zagrzaniu do momentu ponownego załączenia grzałki.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: jtk » pt 22 mar 2013, 19:05

300 ml to za dużo na jedno spienianie. Zmniejsz objętość mleka do 200 ml a najlepiej spieniaj do każdej kawy z osobna. Nie będzie brakowało pary a i jakość piany się poprawi.
Z termostatem jest raczej wszystko w porządku. Przyczyna problemu tkwi w zbyt dużej ilości mleka.

alexkry_djp
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 29 paź 2012, 13:47
Sprzęt: Ekspresy domowe La Pavoni, Quick Mill.

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: alexkry_djp » czw 27 cze 2013, 11:10

Jak długo spieniamy i wiemy, że jest mało wody w bojlerze, przestajemy spieniać (zakręcamy kurek) i podnosimy (na wciąż podniesionej dźwigience spieniania - pierwsza od prawej) dźwigienkę zaparzania kawy. W tym momencie pompa podaje wodę bezpośrednio do bojlera, ponieważ włączona dźwignia pary zamyka nam zawór trójdrożny. Napełniamy bojler do momentu wyraźnego ściszenia się pompy i wyłączamy dźwignię zaparzania, co oznacza już napełniony bojler wodą. Tym sposobem możemy spieniać dalej bez ryzyka spalenia grzałki.

Pozdrawiam,
Ola DJP

undeniable
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: ndz 12 sty 2014, 2:09
Sprzęt: La Pavoni Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: undeniable » pn 20 sty 2014, 20:13

Jak byście porównali ekspres La Pavoni Domus Bar do:
- Ascaso steel series UNO + Ascaso i-mini i2,
- Rancilio SILVIA + Ascaso i-mini i2?

2-3 kawy dziennie, ⅔ espresso, ⅓ cappuccino.

Rafffael
Posty: 5
Rejestracja: sob 22 lis 2014, 11:47
Sprzęt: La Pavoni Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: Rafffael » sob 22 lis 2014, 12:45

Witam,

Mam domusa od kilku tygodni. Nadal jestem w trakcie próbowania ustawień. Na razie kicha. kawa wychodzi kwaśna, crema słaba, (kawa świeżo palona, 100 % arabika, dostałem kawę wraz z ekspresem z aacoffee.). Ciśnienie przy parzeniu kawy 12 bar, stąd kwaśny smak. robię przy sitku dla 2 espresso. jak się uda otrzymać ciśnienie około 8-9 barów to krema jest słaba. poruszałem się w zakresie mielenia młynka 2-4. Crema wygląda tak jak pianka przy gotowaniu mleka w garnku.

Co do spieniania mleka to się trochę rozczarowałem. turbo spieniacz jest dobry na cappuccino, ja potrzebuję ubić mleko na gładko, nie lubię jak są bąble (próbowałem na różne sposoby), zdjąłem tą nakładkę, trochę lepiej ale w dalszym ciągu nie o to chodzi. Wlewam mleka ok. 200 ml. Więc posunąłem się dalej pogrzebałem trochę w necie i zakupiłem dysze od Rancilio Silvia starszy model i wymieniłem dyszę. Wystarczy tylko odkręcić gwint wyjąć dyszę z La Pavoni, przełożyć gwint i wstawić zakupioną z Rancilio. zakupić taką można na ebay.uk za 70 zł lub w serwisie Rancilio w Komorowe za 81 zł. Spienianie się poprawiło.

Ale w dalszym ciągu mam problem z ustawieniem młynka aby uzyskać odpowiednie ciśnienie przy parzeniu kawy. Czy któs by mógł mi pomóc, jak osiągnąć odpowiednie ciśnienie przy parzeniu kawy na podwójnym sitku, podejrzewam że i krema wtedy bedzie dobra i kawa nie bedzie kwaśna. Zakupiłem tampera, więc nie używam tego oryginalnego.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » sob 22 lis 2014, 18:46

Jak ustawisz młynek tak, żeby ci naleciało około 50ml w 25 sek. To będzie prawidłowo.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: mmorka » sob 22 lis 2014, 19:43

Ciśnieniem się nie przejmuj, opv masz ustawiony na 12 bar i tyle będzie. To nie tak. Naparu ma wypłynać 2x tyle ile dałeś kawy do sitka ( w gramach). Jak już to opanujesz to możesz przestawić opv na 10 bar i spróbować ( domus ma wibracyjną pompę - zachowuje się innaczej niż rotacyjna).

Rafffael
Posty: 5
Rejestracja: sob 22 lis 2014, 11:47
Sprzęt: La Pavoni Domus Bar

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: Rafffael » ndz 23 lis 2014, 21:58

Dzieki, juz powoli ogarniam sprzet. Chce popracować nad dysza, a dokladnie końcówka dyszy. Tak jak pisałem wymieniłem oryginalna na rancilio, końcówka się odkręca wiec chce wykonać na zamowienie koncowke z potrójnym wylotem pary i mniejszą średnicą tych wylotów. Moze to głupi pomysl ale spróbuję. Chyba ze macie lepsze propozycje aby poprawić spieniane mleka, zbliżone do ekspresów profesjonalnych.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: La Pavoni Domus Bar — pytania, problemy

Postautor: RAF77 » ndz 23 lis 2014, 23:32

Nie jestem pewien czy aby twój ekspres ma dość mocy aby dmuchnąć z trzech dziurek.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości