Krups XP 5220 / 5280

MARGA
Posty: 4
Rejestracja: pn 29 maja 2006, 10:01
Lokalizacja: Warszawa

Krups XP 5220 / 5280

Postautor: MARGA » ndz 22 lis 2009, 1:15

Witam, czy ktoś z Was używał ekspresu KRUPS XP 5280 i może się podzielić opinią na jego temat? Do wyboru mam tego Krupsa, albo Nespresso Essenza C100, a to trochę inna bajka.

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » wt 24 lis 2009, 12:02

Mam XP 5020, to starszy i prostszy model, mój zrobił może ok. 500 kaw, bezawaryjnie, robię w nim tylko czarną kawę, więc nie wiem jak system pary i gorącej wody. Działa poprawnie, kolba jak na moją wiedzę dobrej jakości, co prawda przy robieniu typowego espresso przy drobno zmielonej kawie kiedy z pompy wyciskam siódme poty, maszyna zaczyna nieco "robić pod siebie" tzn. w ociekaczu pojawia się wiecej wody niż do tej pory, prawdopodobnie uszczelki już puszczają. Natomiast kiedy na grubszym mieleniu z kolby puszczam nieco więcej niż tzw. "mysi ogonek" to wszystko w normie. Mam też NESPRESSO Essenza C90 i jestem zadowolony, no ale jak sama twierdzisz to całkiem inna bajka. W ostatnim czasie jakoś trudno jest zdobyć do niego kapsułki w dobrej cenie.
szukam dobrego ekspresu do kawy

MARGA
Posty: 4
Rejestracja: pn 29 maja 2006, 10:01
Lokalizacja: Warszawa

KRUPS XP 5280

Postautor: MARGA » śr 25 lis 2009, 0:28

Owszem inna bajka, ale jakie jest Twoje subiektywne zdanie - trudno jest porównać po jednej, dwóch kawach z obu ekspresów. Pomijając już cenę kapsułek. A co do kawy, no cóż przeważnie pijam z mlekiem, ale do spieniania służy mi stary włoski spieniacz ręczny.

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » śr 25 lis 2009, 1:03

Systemy typu Nespresso czy Dolce Gusto itp. (jest ich teraz cała masa) są wygodne i raczej dla osób leniwych, wygodnych, nie mających czasu lub chęci w zabawy z kawą. Mogą się przydać przy spotkaniach towarzyskich bo są niewymagające i szybkie, ale jeżeli trafisz na kogoś kto ceni gustowną kawę to pewnie wzgardzi napojem kawowym. Nespresso to kapsułki po 5-6g, a np. Dolce Gusto po 7-8g w obu przypadkach w zależności od gatunku (rodzaju), smaku - więc już sama ilość wskazuje, że nic z tego wielkiego nie wyjdzie. Ja mam w domu oba systemy i od czasu do czasu pijam z nich, czasami gdy się spieszę, gdy mam ochotę, gdy przyjdą znajomi itp. sytuacje, generalnie mogę powiedzieć, że co 20-30kawę pijam właśnie z nich. Znacznie więcej wypijają tego znajomi i goście. Kupując te automaty kupiłem spore zapasy kapsułek, ale np. do Nespresso z wolna widzę dno i szukam, od miesiąca nie widziałem atrakcyjnych cenowo ofert sprzedaży, z Gusto jest lepiej w tej chwili - znajdziesz po 16PLN brutto za 16szt kapsułek. Prawdziwa kawa to prawdziwa kawa, w tych kapsułkach myślę, że jest coś z chemii - wybór należy do Ciebie. Kolba wymaga jednak trochę czasu ale z pewnością wynagradza to. Jak masz przyjaciół ceniących dobrą kawę pobaw się dla nich kolbą, docenią to.
szukam dobrego ekspresu do kawy

MARGA
Posty: 4
Rejestracja: pn 29 maja 2006, 10:01
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: MARGA » czw 26 lis 2009, 22:10

Dzięki, pomogłeś niezdecydowanej podjąć decyzję albo ją potwierdziłeś. Miałam już Krupsa, choć rok temu musiałam go porzucić podczas wyprowadzki. Oddałam w dobre ręce. Teraz trochę mnie kusiła ta wygoda Nespresso, ale ja jednak lubię różnorodność, wybór i to, że mam wpływ na to co i jak piję. Może nie zawsze to dostrzegam, doceniam i zauważam, bo coraz częściej zdarza mi się pijać kawę w biegu, ale czasem zdarza mi się też podegustować. Będzie więc Krups, na plus tego Nespresso były też gabaryty, bo mam małą kuchnię, ale co tam... dzięki jeszcze raz za pomoc.

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » czw 26 lis 2009, 23:02

(...) Nespresso to kapsułki po 5-6g, a np. Dolce Gusto po 7-8g (...) - więc już sama ilość wskazuje, że nic z tego wielkiego nie wyjdzie.(...)
7g - to właśnie zgodna z INEI ilość mielonej kawy potrzebna do zrobienia pojedynczego Espresso :wink: .

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » pt 27 lis 2009, 8:35

Tak, tak "Petrus", teraz już wiem :) dzięki forum, wcześniej nawet nie miałem pojęcia, że istnieją jakieś normy w tej materii. :)
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pt 27 lis 2009, 14:04

Niemniej jednak normy i zasady są po co....?
...nie dajmy się zwariować, pijmy co dla nas najlepsze ;). Każda maszyna, każde sitko preferuje inną dozę.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 27 lis 2009, 14:08

Kapsułki to są może i zgodne z normami. Tylko kwestią jest to, czy kawa z nich też trzyma normy :?: .sl :roll:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
>Petrus<
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 731
Rejestracja: wt 23 gru 2008, 22:10
Sprzęt: RancilioSilvia, MacapM4, EsproClicker
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: >Petrus< » pt 27 lis 2009, 14:10

Po to mamy podniebienie - nie zamierzam pić zgodnej z INEI niesmacznej kawy...... jeśli taka jest....

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » pt 27 lis 2009, 14:41

W 100% zgadzam się z >Petrus<'em, normy normami, coś mówią, coś regulują, warto je znać, ale... każdemu wolno kochać :)

PS.
i pewnie dlatego ostatnio dostałem 10pkt'ów + 500PLN, bo choć "normy" znałem to ...co innego pokochałem :D
szukam dobrego ekspresu do kawy

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 27 lis 2009, 14:56

No no
Zdobyć 10 pkt., to tak jakby ktoś dał Ci 10/10 w subiektywnych o kawie.
Musisz być "dobry". Tylko ta kawa jakaś droga - 500 PLN. :?: :brum:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
PeterD
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 338
Rejestracja: pt 20 lis 2009, 9:29
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: PeterD » pt 27 lis 2009, 15:50

zdjęcie, które dostałem do domu jest dość obiektywne, ale jak słusznie zauważyłeś slavik dość drogie :)
- ile to kawy by było :)
szukam dobrego ekspresu do kawy

Ader09
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: ndz 09 sty 2011, 20:16
Lokalizacja: Łódź

KRUPS XP 5280

Postautor: Ader09 » pt 21 sty 2011, 8:38

Witam serdecznie. Zastanawiam się nad zakupem ekspresu KRUPS XP 5280. Chciałbym poprosic o opinie zarówno już użytkowników tego ekspresu lub podobnych, jak również znawców tematu co myślą o tym ekspresie. Ewentualnie prosiłbym o propozycje co moge zakupić do 900zł nowego lub używanego. Proszę o odpowiedzi, z góry dziękuję.
Gaggia Classic

artsusmm
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: sob 26 lut 2011, 14:21
Sprzęt: Siemens EQ.5 TE515209RW i BOSCH Tassimo TAS 4000

Re: KRUPS XP 5280

Postautor: artsusmm » czw 04 sie 2011, 10:50

Ja posiadam KRUPS XP 5220 z dyszą do latte i cappucino. Jeśli się go użytkuje poprawnie nie stwarza problemów. Robi dobrą kawkę z ładną i grubą cremą, dobrze generuje parę z dyszy, ładnie spienia mleko. Jedyna wada to że często trzeba opróżniać wodę z ociekacza i raczka od kolby lubi pękać (osobiście musiałem wymienić, po kilkukrotnym użyciu zaczęła pękać) Najważniejsze to po każdym zaparzeniu wyczyścić głowicę i uszczelkę z resztek kawy bo zacznie puszczać wodę przy kolejnych parzeniach. Poza tym od pół roku sprawuje się dobrze. Jeszcze jedna ważna rzecz eksploatacyjna, jeśli ktoś nie korzysta z dyszy pary to radzę od czasu do czasu kilka razy przepuścić pare. Jeśli się tego nie zrobi to po jakimś czasie z dyszy będzie kapać woda przy parzeniu espresso. Ja często robie latte wiec nie mam tego problemu.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości