Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Awatar użytkownika
Jaculek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: wt 27 kwie 2010, 20:16
Sprzęt: Zelmer CM2005M Subito, moka gb
mieli: Graef CM80
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: Jaculek » ndz 16 gru 2012, 21:01

Dotychczas body kojarzyłem z konkretną kawą, ale żeby to powiązać jeszcze z ekspresem... Niewykluczone, że ten sam sposób zaparzania na dwóch różnych ekspresach da różne efekty.
Myślę, że to kwestia znalezienia "sposobu" na konkretną maszynkę.
No właśnie porównywałem efekty uzyskane na tej samej kawie.
Może to kwestia temperatury?
Tą zawsze można w dość szerokim zakresie zmienić, nawet na tak prostych ekspresach jak DeLongi czy Subito.
Tyle, że nie jest to prosta operacja. Wymagana jest ingerencja w elektronikę (chyba takie jest sterowanie w Subito) lub wymiana termostatu (DeLonghi). Swoja drogą, ciekaw jestem, czy ktoś próbował w Subito sprawdzać i ewentualnie zmieniać temperaturę.
Jedna jeszcze rzecz jest w Subito dziwna: pomimo usunięcia podkładek i wkładek do sztucznego wytwarzania "cremy" po kilku sekundach normalnego wypływu naparu z PF zaczyna lecieć raczej grubo pęcherzykowa piana. Czy to może być wina sitka? Wygląda całkiem normalnie. A może w "bebechach" ukryto coś jeszcze co ma sztucznie zwiększyć "cremę"??
Nie samą kawą pije człowiek: www.piwo.org

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: W_W » pn 17 gru 2012, 1:15

Wymagana jest ingerencja w elektronikę
W żadnym wypadku nie chodziło mi o ten kierunek! Po prostu, temperaturę wody można regulować różnymi "sztuczkami". Było o tym już w wielu miejscach na forum, przy okazji innych ekspresów. Chodzi o różne procedury spuszczania gorącej wody przez grupę.
Ja robię to tak:
- załączam grzałkę z zapiętą samą kolbą,
- po wyłączeniu grzałki (dioda przestaje migać, czyli termoblok ma temperaturę maksymalną i termostat wyłączył grzałkę) spuszczam wodę do filiżanki,
- temperatura spada i termostat znowu załącza grzałkę, wyłączam pompę i czekam aż temperatura osiągnie maksimum (dioda przestaje migać)
- w tym momencie termoblok ma temp. zazwyczaj zbyt dużą (przynajmniej dla kaw, które używam) więc spuszczam ok. 50 ml wody (lub inną ilość - zależy od żądanej temperatury), wyłączam zasilanie ekspresu,
- odpinam kolbę zakładam sitko z kawą, zapinam kolbę, włączam grzałkę, można jeszcze wykonać drobną korektę temperatury licząc "mignięcia" diody (dla większej powtarzalności)
- załączam pompę
- degustuję i robię następny eksperyment z innym zestawem parametrów :lol:
Powyższa procedura opiera się na założeniu, że termostat powtarzalnie włącza grzałkę poniżej jakiejś temperatury min. i wyłącza grzałkę przy jakiejś temp. max.
Ile one wynoszą, komplenie mnie nie interesuje, ważne aby osiągnięta w czasie ekstrakcji dawała "dobry" smak kawy.
A co do cremy po usunięciu wkładki "cremotwórczej", jeżeli ziarenka są świeże to z wylewki na ogół sączy się mniej lub bardziej spieniona ciecz.

Awatar użytkownika
Jaculek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: wt 27 kwie 2010, 20:16
Sprzęt: Zelmer CM2005M Subito, moka gb
mieli: Graef CM80
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: Jaculek » pn 17 gru 2012, 9:07

Ja robię to tak:
- załączam grzałkę z zapiętą samą kolbą,
[...]
... ważne aby osiągnięta w czasie ekstrakcji dawała "dobry" smak kawy.
No tak wiadomo, że to jest cel. Na pierwsze przeczytanie procedura wydaje się skomplikowana ale jak się trochę zastanowić to wydaje się "do ogarnięcia" :). Też mi się wydawało, że woda po wyłączeniu się grzałki jest zbyt gorąca.
A co do cremy po usunięciu wkładki "cremotwórczej", jeżeli ziarenka są świeże to z wylewki na ogół sączy się mniej lub bardziej spieniona ciecz.
Zgadza się, ale zauważyłem w tym ekspresie coś co nazwałbym dwiema fazami piany: na początku leci przyzwoitej jakości napar spieniony "drobno pęcherzykowo", który stopniowo zamienia się w coś co bardziej przypomina pianę na kiepskim piwie.
Nie samą kawą pije człowiek: www.piwo.org

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: W_W » pn 17 gru 2012, 9:51

Procedura tylko w czytaniu wygląda zawile, jeżeli się ją zrozumie i poćwiczy - jest prosta.
Co do tej piany, to nie miałem takich zjawisk, mnie się wydaje, że to kwestia zmielenia-ubicia kawy w sitku, może jakiś kanal pod koniec ekstrakcji.
Po za tym w zestawie Graef + Subito to chyba Graef sprawia wiecej problemów niż Subito. To młyn, który nie miele niestety doskonale...

Awatar użytkownika
Jaculek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 114
Rejestracja: wt 27 kwie 2010, 20:16
Sprzęt: Zelmer CM2005M Subito, moka gb
mieli: Graef CM80
Lokalizacja: Świętochłowice

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: Jaculek » pn 17 gru 2012, 10:16

No cóż kanałowanie występuje prawie na pewno a to zjawisko dziwnego, nadmiernego spieniania mam już w drugim Subito, podczas gdy nie ma go przy parzeniu na DeLonghi. Musze nakręcić film, żeby pokazać o co mi chodzi.
Nie samą kawą pije człowiek: www.piwo.org

adams3
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: czw 15 lis 2012, 12:32
Sprzęt: DeLonghi EC 152.CD, Niewiadów 630, Moda.
Lokalizacja: Kielce

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: adams3 » wt 18 gru 2012, 22:06

Czy ekspres piano ma zawór trójdrożny lub OPV, bo słyszałem że te ekspresy po skończeniu pracy spuszczają wodę.

Awatar użytkownika
bosy
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 48
Rejestracja: wt 28 gru 2010, 10:45
Sprzęt: Bezzera Magica, F4E nano, pędzelek i ściereczka.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: bosy » ndz 23 gru 2012, 0:28

Po moich ostatnich doświadczeniach z Zelmerem Torrido doszedłem do wniosku, że on ma inne wyobrażenie o espresso niż ja. No i się rozstalismy. :( Zanabyłem drogą kupna Ascaso Dream i wraz z moim i- mini co raz lepiej się dogadują.
Mimo wszystko miło wspominam swoje pierwsze doswiadczenia nabyte na tej maszynce Zelmera. Do pewnego stopnia spełnił moje oczekiwania. A do pewnego jednak nie...

Pozdrawiam wszystkich zelmerowiczów.
Czasami ważniejsze od tego co się pije jest to z kim się pije.

just08
Posty: 1
Rejestracja: wt 25 gru 2012, 17:52
Sprzęt: Zelmer Maestro 13z012

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: just08 » wt 25 gru 2012, 18:50

Witam! Proszę o pomoc!!
Dzisiaj uruchomiłam mój pierwszy w życiu ekspres : Zelmer Maestro 13z012 i już pojawił się problem.
Otóż po włożeniu kawy do sitka i umieszczeniu go w głowicy ekspresu parzenie kawy jest dziwnie powolne, a dokładniej to wygląda to tak ze kawa kapie baaardzo powoli z ekspresu. Gdy wsadzę samo sitko bez kawy to woda leci normalne.
Co może być przyczyną, że tylko kawa tylko kapie z ekspresu? Może użyłam złą kawę (Jacobs zielony)?

W_W
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: wt 03 lip 2012, 12:44
Sprzęt: Barazza, Unica, bialetti venus, fp, Hario

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: W_W » śr 26 gru 2012, 16:42

Jeżeli z ekspresem jest wszystko w porządku, a kapanie jest dłuższe niż 25 sekund na 25 lub 50ml (zależy jakie sitko), to może być dowolna kombinacja poniższych przyczyn:
zbyt drobno zmielona kawa
zbyt mocno ubita
za dużo kawy w sitku
ze wskazaniem na pierwszą

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: slavik » śr 26 gru 2012, 16:54

...ze wskazaniem na wszystkie zależności. :dymek:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

kazek10
Posty: 4
Rejestracja: pt 07 gru 2012, 17:58
Sprzęt: Zelmer 13Z012 + Ascaso I-Steel I-2

Re: Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

Postautor: kazek10 » śr 26 gru 2012, 18:42

Otóż po wlozeniu kawy do sitka i umiesczeniu go w głowicy ekspresu parzenie kawy jest dziwnie powolne, a dokładniej to wygląda to tak ze kawa kapie baaardzo powoli z ekspresu.
Napisz co to znaczy włożenie. Czym ubijasz, w jakim sitku, ile sypiesz itp
Po prostu opisz co robisz i jak.
Gdy wsadzę samo sitko bez kawy to woda leci normalne.
Co to znaczy normalnie? Piszesz że to pierwszy ekspres więc opisz to dokładniej
Sam posiadam ten model ale podałbym więcej szczegółów przy pisaniu takiego postu.

mmyszka
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pn 05 lis 2012, 11:40
Sprzęt: nie mam

jak oczyścić zelmer piano

Postautor: mmyszka » sob 12 sty 2013, 11:54

Zakupiłam ten właśnie model bez instrukcji i nie wiem jak go teraz odkamienić, oczyścić dysza pary też straciła swoją moc.

mmyszka
zagląda od święta
Posty: 13
Rejestracja: pn 05 lis 2012, 11:40
Sprzęt: nie mam

Re: jak oczyścić zelmer piano

Postautor: mmyszka » sob 12 sty 2013, 12:46

Wiec postanowiłam wziąć robotę w swoje łapy kupiłam kamyx, czy jakoś tak i zrobiłam czyszczenie przepościłam też tą wodę przez dysze pary i teraz nie działa :|

Maciek1
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: sob 09 cze 2012, 23:09
Sprzęt: Saeco Incanto, Bialetti Musa Satin 6 Cup

Re: jak oczyścić zelmer piano

Postautor: Maciek1 » sob 12 sty 2013, 15:10


Awatar użytkownika
ded
@mod
@mod
Posty: 708
Rejestracja: ndz 24 cze 2012, 8:48
Sprzęt: Izzo Alex HX E61
Macap MX-P
Lokalizacja: Ciechanów

Re: jak oczyścić zelmer piano

Postautor: ded » sob 12 sty 2013, 15:35

Napisz coś więcej niż "nie działa", to może będziemy w stanie pomóc. Ja odkamieniam zawsze kwaskiem i nawet w używanych ekspresach było ok. Może Ci się zapowietrzył, poczekaj aż ostygnie i włącz pompę, obserwuj czy pociągnie wodę.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość