Zelmer — pytania i problemy dotyczące Zelmerów

blazej
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 55
Rejestracja: sob 29 lis 2008, 20:28

Postautor: blazej » śr 15 gru 2010, 17:20

Remogiusz, to który byś wziął? :)

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » śr 15 gru 2010, 17:29

Manualne sterowanie Maestro jest fajne...ale automatyczna preinfuzja Supremo...hmmm... I darmowy kuchenny zegarek Maestro... I ładne przyciski Supremo... Wybór zależy od WAS-nie jestem od doradzania tylko mogę pomóc w przybliżeniu Waszych preferencji ;) To Wasze pieniązki na to pójdą a nie moje. Te dwa modele są bliźniacze z nieco innym sterowaniem. Tyle.

P.S. Wielu z Was pisze o rdzy na kratkach. O ile wiem to od któregoś miesiąca TEGO roku były już robione modele z tacką z alumunium ;) Zależy na jakie traficie... ja widziałem ostatnio w Saturnie półkownika z kwietnia 2009 :)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

t0mekk
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 30
Rejestracja: sob 17 lip 2010, 12:48
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postautor: t0mekk » śr 15 gru 2010, 17:56

Ja mam supremo chyba 2009. Kratka sama w sobie nie rdzewieje (aluminiowa nie jest). Małe wżery są za to w tacce w miejscu gdzie spływa woda - to miejsce jest zupełnie nie widoczne. A szczerze powiem, że zdarza mi się zostawić zlewki na dość długi okres. Prawda jest taka, że "jak dbasz tak masz" ;)
zelmer supremo + i-2 mini inox

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » czw 16 gru 2010, 14:49

No i mamy odpowiedź dla posiadaczy rdzewiejących ;)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

morfeusz747
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 9:42

Postautor: morfeusz747 » pt 31 gru 2010, 13:04

mam takie pytanie do Zelmer Torrido 13Z018

Otóż

1.jeśli dobrze rozumiem nie mogę napełnić na raz filiżanki np 150ml lub więcej tylko muszę wybrać 60ml i na 2 razy?

2. Czy wchodzi pod niego jakoś kubek?

3. Z jednego napełnienia głowicy kawą mieloną ile wyjdzie mi filiżanek?

bombel
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 10:20

Postautor: bombel » pt 31 gru 2010, 13:14

Witam
zakupilem zelmera mastro
parze w niej Kawe IDEE i powiem ze jestem zawiedziony, kawa jest mdła a jak robie w tym sitku z jedna gałka to wychodzi lura.
Czy z saszetek kawa jest lepsza?
Nigdzie w internecie nie bylo napisane ze ten ekspres obsluguje saszetki natomiast na urzadzeniu znajduje się naklejka ze jest kompatybilny z saszetkami ESE w takim razie jak ich uzywac? klasc na te sitka czy bezposrednio na "łyche" ?
Jakich firm saszetki polecacie?

Awatar użytkownika
trickykid
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 929
Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Wazon | AP | FP | Bialetti Musa | Melitta 102 | DL KG40
Lokalizacja: Wrocław

Postautor: trickykid » pt 31 gru 2010, 13:32

1.jeśli dobrze rozumiem nie mogę napełnić na raz filiżanki np 150ml lub więcej tylko muszę wybrać 60ml i na 2 razy?
W ekspresie ciśnieniowym tzw "zwykłą kawę" (inaczej jeszcze zwaną "Americano") parzy się robiąc espresso (30 ml do filiżanki) i dopełniając później czystą gorącą wodą.
2. Czy wchodzi pod niego jakoś kubek?
Myślę, że nie szkodzi spróbować
3. Z jednego napełnienia głowicy kawą mieloną ile wyjdzie mi filiżanek?
Z mniejszego sitka - jedna. Z głębszego - dwie. Ale jednocześnie, nie jedno po drugim. Jedno napełnienie = jeden strzał. Zanim zapytasz "dlaczego?" - poczytaj trochę forum, poznasz ważne fakty dotyczące samej koncepcji zaparzania w ciśnieniowcu.
Witam
zakupilem zelmera mastro
parze w niej Kawe IDEE i powiem ze jestem zawiedziony, kawa jest mdła a jak robie w tym sitku z jedna gałka to wychodzi lura.
Czy z saszetek kawa jest lepsza?
Osobiście nie znam tej kawy, ale mogę podejrzewać dlaczego wychodzi paskudna. Jeśli zależy Ci na smaku, to saszetki nie są rozwiązaniem w stronę którego należy iść. Poczytaj trochę forum - jak zaparzać i jakie kawy inni polecają.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)

bombel
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 10:20

Postautor: bombel » pt 31 gru 2010, 13:51

ok czyli jasne, ta kawa była ok do eksperesu przelewowego, w ciśnieniowce widocznie kiepsko się sprawdza

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Postautor: Remogiusz » pt 31 gru 2010, 14:17

W zelmerze torrido nie ma wymiennych sitek. Jest jedno uniwersalne do wszystkich wielkości kawy jak i do saszetek. Wynika to z systemu smart press który sam opuszcza prysznic do portafiltra przytykając się do powierzchni kawy. Z tych modeli wychodzi świetne espresso ale tak jak w każdym modelu-trzeba zakupić sobie młynek bo właściwie żadna kawa w paczce nie jest mielona do ekspresu. Mieloną zostawmy w końcu zalewajkowcom i przelewowcom.

Morfeusz-jeśli chcesz sobie zrobić 150 ml kawy do szkalneczki to wsyp kawy ile zmieści się w filtrze w Twoim Torrido, nastaw 60 ml objętości kawy, zalej ją, a resztę dopełnij wrzątkiem z dyszy pary. Americano też dobra ;)

P.S. Kubek NA PEWNO nie wlezie ;) co najwyżej filiżanka pod kapu. :)

Wesołego Nowego!

P.S. 2 Bombel-zapraszam na PW :)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

morfeusz747
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 9:42

Postautor: morfeusz747 » pt 31 gru 2010, 16:12

Dziękuję za cenne uwagi ;) czyli nie mogę z tego ekspresu zrobić mocną dużą kawę ok.150ml, bo jeśli najpierw sporządzę kawę te 60ml potem doleje wrzątku to będzie słabsza ;) - dobrze mówię? :D

a jeszcze takie pytanie ten wybór 30,50,60ml itp z ekspresu to jest zawartość wylewanej kawy czy jak?

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 31 gru 2010, 16:28

Zawartość kofeiny się nie zmienia. Zmienia się tylko jej stężenie, a co za tym idzie jej przyswajalność przez organizm.
Ale czy wolniej, czy szybciej...??
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

morfeusz747
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 9:42

Postautor: morfeusz747 » pt 31 gru 2010, 16:31

Zawartość kofeiny się nie zmienia. Zmienia się tylko jej stężenie, a co za tym idzie jej przyswajalność przez organizm.
Ale czy wolniej, czy szybciej...??
aha zawartość kawy w stosunku do wody np. 30ml/70ml coś takiego

Najlepsze ekspresso to z 30ml wychodzi? :D

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 31 gru 2010, 16:40

Coś ciekawego, na temat mocy, znalazłem tutaj - >klik< - posty w górę i w dół.
Natomiast definicja espresso - >klik<.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

morfeusz747
zagląda od święta
Posty: 10
Rejestracja: wt 21 gru 2010, 9:42

Postautor: morfeusz747 » pt 31 gru 2010, 17:14

Dzięki ;)

Ale dochodzę do wniosku że chyba z tym ekspresem (torrido) nie zrobię ekspresso takie np. 150ml, maksymalnie 60ml :( Bo jak doleję wodę do tej 60ml do mam americano.

Jeśli się mylę poprawcie mnie ;)

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 31 gru 2010, 17:28

Do doppio..., dolewam wody i mam dobre americano w filiżance do cappuccino.
Wg. innej szkoły - >klik<.
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości