Krups F880 — pytania, problemy

Anonymous

ekpres Krups F880 co robie nie tak?

Postautor: Anonymous » ndz 12 gru 2004, 8:30

a moze ekpres jest do neczego? pianka mi nei wychodzi:( dodam ze ta sama kawa, ta sama woda u szwagra z ekpresu AEG wychodazi ze sliczna pianka...Mozecie cos poradzic?

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pn 13 gru 2004, 10:04

Czy to nowy ekspres, czy używany - tzn w użyciu jakiś czas? (może zakamieniony). Czy kawa tak samo ugniatana...?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Anonymous

Postautor: Anonymous » pn 13 gru 2004, 11:11

nowy prosto ze sklepu:) kupilam kawe w sklepie z kawa barzylijska jaks tam nei pamietam juz i pianska nie wyszla, wyszla dopiero z jakies obrzydliwej wosebe chyba drobno milonej i wtedy kiedy byla robiona na duzym sitku...dlaczego? musi byc drobno mileona??? czy tez mzoe musi byc jej duzo? mleczko się pieknie ubilo ta koncowka do mleka

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 15 gru 2004, 1:34

Czy ta kawa brazylijska była już zmielona przez fachowego sprzedawcę i czy mówiłaś przed zmieleniem, żeby zmielili "na ciśnieniowy"?

Moim zdaniem pies jest pogrzebany w grubości zmielenia.... co sądzą innni?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
darek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 194
Rejestracja: ndz 11 sty 2004, 17:20
Lokalizacja: Gdynia
Kontaktowanie:

Postautor: darek » śr 15 gru 2004, 10:18

Zgadzam się z Tobą buki. Z doświadczenia wiem, że w 90 procentach przypadków brak cremy wynika ze zbyt grubego mielenia kawy. Jeśli chodzi o jej ilość, to ja stosuję 8 gramów na porcję (to jakieś 2,5 łyżeczki "od herbaty" drobno zmielonej kawy).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » śr 15 gru 2004, 11:18

Co do grubości zmielenia...
Częstwo piję lavazze w domu - kupuje np. czarne opakowanie 'espresso'... Ostatnio kupiłem i... zero pianki, kawa dziwnie się ubija - tzn w ogóle się nie ubija. Skończyło się na tym, że wsypuje zmieloną lavazze do młynka i miele 5 sek. Chore. Ale co zrobić... I jak tu nie stracić zaufania do lavazzy?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Anonymous

Postautor: Anonymous » śr 15 gru 2004, 15:04

cos w tym chyba jest bo taka podal kawa na ktorej napisane bylo drobno zmielona byla ok pod wzgeldem pianki a ta niby fachowo zmielona nie:( mowilam ze do cisnieeniowego ale wydaje misie za grubo...
a do tego dzis juz nie mam ekpresu bo przestala wyciekac woda..oddalam do naprawy..mam nadziej ze nei okaze się ze to ja cos zepsulam...

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Krups F880

Postautor: anca » ndz 02 wrz 2007, 13:28

Dostałam w prezencie taki ekspres... Zaczynam swoją przygodę z kawą. Poczytałam forum, jestem w szoku i pod wrażeniem wszystkich zabierających tu głos. Nie przypuszczałam, że parzenie kawy to taka sztuka!!!
Powoli uczę się spieniania...jakoś wychodzi...ale crema na kawie tylko symboliczna...
Czy w tym ekspresie da się uzyskać lepszy efekt???

Awatar użytkownika
ginos
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 29 sty 2007, 19:48
Lokalizacja: dolnośląskie

Postautor: ginos » ndz 02 wrz 2007, 14:21

Myślę, ze można by było. Jest parę rzeczy, które mogły by spowodować, że kawa byłaby ciutkę lepsza.
Po pierwsze młynek - jak się zorientowałaś wszyscy na tym forum piszą, że jest to pierwsza rzecz jaką powinno się kupić. No Ty ekspres dostałaś więc możesz zacząć zbierać na młynek.
Po drugie świeżo palona kawa w ziarnach. Oczywiście nie masz młynka więc możesz skorzystać na razie z mielonek, które nabędziesz np. tu:
http://blackcoffeeroasters.pl/index.php
Na początek wystarczy. A oprócz tego czytaj forum - kopalnia wiedzy.

Pozdrawiam
Nie sztuką jest zaparzyć kawę. Sztuką jest zaparzyć ją dobrze...
Isomac Venus, Clever, Phin :D + I-mini, Graef CM80

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Postautor: anca » ndz 02 wrz 2007, 17:19

Oj tak...kopalnia niesamowita...
Mam tez takie spostrzezenie, że większość zabierających głos to mężczyźni...tym bardziej niesamowite..
A młynek faktycznie planuję zakupić:)

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Postautor: RGB » pn 10 wrz 2007, 17:31

Witam posiadaczkę krupsa, mam takiego samego :-(.
Z mojego ekspresu crema jest całkiem całkiem, ale główna zasługa tej cremy to młynek i-mini :-).
Spieniacz działa słabo, choć momentami udało się otrzymać niezłą piankę, a po pewnym czasie z dyszy zacznie kapać woda, a potem będzie się lało.
Powodzenia na nowej drodze :-)).

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Postautor: anca » pn 10 wrz 2007, 19:08

hmmm...niezła perspektywa...:)..a mozna jakoś zapobiec temu laniu się wody???
Zastanawiam się tez jak często nalezy ekspress czyścić...uzywam wody żródlanej z 5-litrowych baniaczkow:)...niew iem czy to dobrze czy zle...
Może jakieś wskazówki dla poczatkujacych.
Odkryłam ,że dobra jest dla tego ekspresuu kawa Lawazza...a mleko...najbardziej pasuje mi z carrefura/3,2/...wydaje mi się ,że stosunkowo niezle się spienia.
Ale....tak na prawde nie wiem jak wyglada dobrze spienione....:(

Awatar użytkownika
robinx
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 184
Rejestracja: pn 02 lip 2007, 12:32
Lokalizacja: Krosno

Postautor: robinx » pn 10 wrz 2007, 22:59

Witaj
Na wszystkie swoje pytania znajdziesz odpowiedzi na tym forum. O tym wszystkim co pytasz było całkiem, całkiem niedawno. Poszukaj na wyszukiwarce. Dzięki wnikliwej lekturze dojdziesz do perfekcji. Ani się nie obejrzysz, jak po kilu zerwanych nockach osiągniesz wiedzę odpowiednią do przygotowania wyśmienitej kawki. Kawki której próżno szukać w większości kawiarni. Forum strasznie wciąga. Przynajmniej na początku. Zapraszam do lektury.
Wąchacz spalin Obrazek
Gaggia Baby Class / Demoka M203

Awatar użytkownika
RGB
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 143
Rejestracja: pn 12 lut 2007, 12:34
Sprzęt: Rancilio Epoca S1T
Mazzer Mini E Digital
Tamper DIY
Odbijak DIY

Postautor: RGB » wt 11 wrz 2007, 9:26

Kapanie i lanie się dyszy można wyeliminować przez całkowite zamknięcie dopływu pary do dyszy - ale wtedy koniec ze spienianiem mleka. Ja musiałem tak zrobić, bo z dyszy strasznie sikało, i nie można było zrobić kawy, a serwis ponad miesiąc czekał na zamówiony zawór, więc go sam rozebrałem, obcęgami dokręciłem i działa doskonale już kilka miesięcy, a spieniacz mam osobny.
Jeśli chodzi o kawę, to lavazza się słabo nadaje do krupsika, o wiele lepiej zastosować illy, dużo lepsze efekty.

Awatar użytkownika
anca
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 298
Rejestracja: pt 31 sie 2007, 21:16
Sprzęt: ascaco basic,mukka bialetti easy timer. bałkańska dżezwa
Lokalizacja: Zamość

Postautor: anca » wt 11 wrz 2007, 16:20

dzięki...jestem na etapie testowania wszelkich dostepnych kaw:) zamowie illy..bo chyba dostac jej nie dostanę w sklepach???.
A co do forum...to już odczułam na własnej skórze jak bardzo wciaga...jestem w szoku,że dałam się rtak ponieść...niestety wśród znajomych zrozumienia nie znajduję...:):):)...ale kawka im smakuje ...a jakże:)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość