Co lepszego od Cuadra ?

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Co lepszego od Cuadra ?

Postautor: Szelest » ndz 21 lut 2010, 1:20

Witam po kolejnych tygodniach walki z Cuadrą :)

O ile z kawy jestem już w miarę zadowolony, o tyle ze spieniania nie bardzo, ale nie o tym będzie ten wątek :)

Cuadra jest fajniutkim ekspresikiem, ale jak kazde urządzenie ma swoje wady i jak dla mnie największą wadą HX jest całkowity brak kontroli nad temperaturą w grupie.
Chcąc uzyskać dobrą parę do spieniania, muszę ustawić ciśnienie w bojlerze na ok. 1,2 bar, co powoduje, że przed ekstrakcją musze zrobić znaczny flush (gdy ekspres jest dobrze rozgrzany, to muszę spuścić 500 ml wody.
Jeżeli obniżę ciśnienie w bojlerze do ok. 0,6 bar, to flush robię znacznie mniejszy( bez niego się nie obejdzie) , ale jakość pary pozostawia wiele do życzenia i o spienianiu mogę zapomnieć.
Ponadto, nie bardzo mi się podoba ustalania temeratury ekstrakcji na "oko" w oparciu o "taniec" wody podczas wypływu z prysznica.

Tak więc zacząłem się zastanawiać, jak radzą sobie inne ekspresy z tym problemem ?
Domyślam się, że wszystkie HX'y mają ten sam problem, ale jak wygląda sprawa z domowymi dwu bojlerowcami ? Moim zdaniem powinna być pełna kontrola zarówno nad temperaturą pary jak i ekstrakcji - czy tak jest ? Czy można dokładnie i na stałe ustawić temperaturę ekstrakcji i czy ta temperatura będzie utrzymywana na niezmiennym poziomie ?
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » ndz 21 lut 2010, 2:42

W maszynach DB osobno ustawiasz ciśnienie w bojlerze pary, oraz temperaturę w bojlerze kawowym. Ponieważ działają one niezależnie możesz mieć jednocześnie dobrą parę i dowolną temperaturę zaparzania, kontrolowaną przez regulator temperatury/pid. Parę zdań o tym napisałem w wątku o Dalla Corte <KLIK>

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Szelest » ndz 21 lut 2010, 11:32

Parę zdań o tym napisałem w wątku o Dalla Corte
Podobają mi się możliwości maszyny Super Mini, ale jak zwykle jest jakieś ale :)
Parametry techniczne wskazują, że jest to urządzenie skierowane na rynek małej gastronomii, a jego cena ( na rynku USA 4500 USD za super Mini ) nie rozpieszcza - nie znam polskich cen, ale nie sądzę aby były niższe.

A jak się do tego mają inne (czytaj w cenach zbliżonych do ceny Cuadry czyli ok. 3000 - 3500 zł ) maszyny dwu bojlerowe ? Czy również posiadają takie możliwości jak DC ?

Ponieważ podłączenie do bieżacej wody jest dla mnie również sporą zaletą, próbowałem Cuadrę podłączyć do wody ze zbiornika filtra odwróconej osmozy, ale Cuadra odmówiła współpracy :(
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » ndz 21 lut 2010, 12:25

Dwubojlerowiec z regulacją temperatury i cena 3000-3500 zł wzajemnie się wykluczają :) .
Za tą cenę to najwyżej ascaso duo - pseudo DB tzn ma 1 boiler i 1 termoblok do pary. Na bezpośrednie podłączenie do wody też potrzebna by była przeróbka.
Na typowe 2B+PID trzeba zarezerwować od 5 - 8 tyś. zł w górę.
Poszukaj wątków o Izzo Alex Duetto, Vibiemme Super Domobar 2B PID, Expobar Brewtus III;
lub coś z bojlerogrupą: wspomniany DC, lub zbierający bardzo pochlebne opinie La Spaziale S1 MiniVivaldi II. W tych dwóch ostatnich występuje bojlerogrupa gdzie stabilność zadanej temperatury jest wyższa niż we wcześniej wymienionych maszynach 2B z E61.
Jest jeszcze Synesso, LaMa GS/3, Kees van der Westen Speedster ale to już cenowy kosmos.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » ndz 21 lut 2010, 12:37

http://www.home-barista.com/s1-buyers-guide-primer.html
Bardzo fajny artykuł, jeśli nie czytałeś przeczytaj.
Wytłumaczone różnice i podejście do ekspresu w zależności od jego budowy.

Z DB jest jeszcze Reneka Techno.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Co lepszego od Cuadra ?

Postautor: kawcio » pn 22 lut 2010, 20:05

Chcąc uzyskać dobrą parę do spieniania, muszę ustawić ciśnienie w bojlerze na ok. 1,2 bar, co powoduje, że przed ekstrakcją musze zrobić znaczny flush (gdy ekspres jest dobrze rozgrzany, to muszę spuścić 500 ml wody.
Jeżeli obniżę ciśnienie w bojlerze do ok. 0,6 bar, to flush robię znacznie mniejszy( bez niego się nie obejdzie) , ale jakość pary pozostawia wiele do życzenia i o spienianiu mogę zapomnieć......
Domyślam się, że wszystkie HX'y ..
Ta Cuadra to coś jak mój Junior, mój chodzi tak na 1.2-1.3bara, flush jaki robię to 140-200ml max i jest OK. Co do spieniania to Cuadra czy Junior to mała domowa maszynka - jak spieniam 300ml na dwa cappu to bez problemu daje radę. W zasadzie nigdy nie spieniam więcej, ale na cały dzbanek 0.6l to na pewno zabrakłoby pary Juniorowi.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » pn 22 lut 2010, 20:16

Sorry, a te 300ml to w jakim naczyniu spieniasz?
Bojler powinien automatycznie uzupełniać wodę, także podczas spieniania mleka. Ile masz dziurek w dyszy pary?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » pn 22 lut 2010, 20:19

Muszę go jutro pomęczyć na większej objętości, bo dziś rozgrzewać go już nie będę, ale spieniam 300ml w dzbanku 0.6 i mi tak podchodzi na 0.45 mniej więcej - trwa to ze 20 sek. Dziurki mam dwie
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

zbignes
Consigliere
Consigliere
Posty: 1776
Rejestracja: wt 20 maja 2008, 15:58
Sprzęt: ...

Postautor: zbignes » pn 22 lut 2010, 20:26

Do 0,6l dzbanka nie lej więcej jak 300ml (grozi rozlaniem).
Jak masz dyszę z 2 otworkami to przypuszczalnie możesz więcej niż 300ml spienić.

Szelest
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 259
Rejestracja: ndz 06 gru 2009, 21:48
Sprzęt: Dalla Corte Evolution, La Spazialle S5, Dalla Corte Super Mini
Lokalizacja: Małopolska

Postautor: Szelest » wt 23 lut 2010, 1:25

Na temat spieniania nie będę się na razie wypowiadał, gdyż na razie kiepsko mi to wychodzi i w pierwszej kolejności chciałbym zobaczyć, jakie efekty uzyskują profesjonaliści.

A jeżeli chodzi problemy z domowymi ekspresami, to zastanawiam się, jak precyzyjnie działa kontrola temperatury w grupie w ekspresach gastronomicznych ? Sprawdziłem parametry kilku modeli i nie spotkałem żadnego z dwoma bojlerami, czy PID'em.
Pozdrawiam, Szelest
Pasjocafe Kraków

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » wt 23 lut 2010, 8:19

Dela Corte robi takowe maszyny ale cena ........
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
spinka2
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 357
Rejestracja: pt 22 sie 2008, 11:07
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: spinka2 » wt 23 lut 2010, 8:34

Szelest, przepraszam ale nie rozumiem. Cuadra to typowy ekspresy HX-owy - ani lepszy ani gorszy od innych. Kupując ją chyba poczytałeś wcześniej coś o HX i zdawałeś sobie sprawę ze specyfiki tej technologii. Piszesz że espresso wychodzi Ci przyzwoicie - czyli cały problem tkwi w spienianiu mleka? Z powodu swoich nieumiejętności spieniania (bo ekspresu nie ma co winić) chcesz zmienić taki fajny sprzęt? HX jest jaki jest i tyle, a spienić mleko na cuadrze da się podobnie jak na setkach innych ekspresów. Jeśli jesteś z okolic Tarnowa i nie boisz się ospy (mam w domu epidemię) to zapraszam.
GeneCafe -> Mazzer Mestre -> La Nuova Era Cuadra -> filiżanka

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » wt 23 lut 2010, 8:54

Dela Corte robi takowe maszyny ale cena ........
Iadur no proszę Cię... DALLA CORTE :)
Apropos cen, to inne ekspresy z tej półki o podobnych właściwościach są jeszcze droższe. A że są ludzie którzy dla których pewne rzeczy są bezcenne, no cóż...

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » wt 23 lut 2010, 10:05

Szelest, przepraszam ale nie rozumiem. Cuadra to typowy ekspresy HX-owy - ani lepszy ani gorszy od innych.
Powinno tak być, oczywiście faktem jest że większe bojlery dają większą wydajność pary co doświadczyłem również na 'pełnowymiarowym' Domobarze Super z zbojlerem 2.7l a nie jak mój 1.5l. Jednak wcale nie żałuję zakupu, nie zdarza się, że robię więcej jak 2 cappu na raz i muszę spieniać duże ilości mleka. 2 espresso + mleko, zanim zalejesz już gotowy zatem znów 2 espresso + mleko..... i on tak może w nieskończoność... ;) powinno być tak i z Cuadrą o ile może nie jest to egzemplarz wadliwy.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
spinka2
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 357
Rejestracja: pt 22 sie 2008, 11:07
Lokalizacja: Tarnów

Postautor: spinka2 » wt 23 lut 2010, 10:19

Cuadra ma chyba bojler 1,8 l. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby brakło pary.
GeneCafe -> Mazzer Mestre -> La Nuova Era Cuadra -> filiżanka


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości