Co robię źle? Pomóżcie.

Zakapior
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 01 mar 2010, 10:26

Co robię źle? Pomóżcie.

Postautor: Zakapior » czw 18 mar 2010, 21:07

Witam, używam i-mini + AEG 150 i mam mały problem. Przestrzegam wszystkich zasad parzenia espresso, często udaje mi się wycisnąć pyszne 30 ml w 25 sec, ale często nie. Używam póki co tej samej kawy cały czas (więc to chyba nie jest kwestia ziarenek) express rozgrzewam przez ok 15 min zawsze, przepłukuję grupę przed zaparzeniem, kiedy już pewien jestem, że dobrze ustawiłem stopień zmielenia następnym razem expres nie radzi sobie z przepchnięciem wody. Dodam, że zawsze staram się ubijać z taką samą siłą. Czy to może być wina expresu (z dolnej półki) czy ja coś jeszcze innego źle robie? Pomóżcie. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » czw 18 mar 2010, 21:33

Stopień zmielenia kawy nie jest stały. Zależy od świeżości ziaren (można mielić grubiej), od dystrybucji kawy w sitku. Jeżeli ekspres nie daje rady z ekstrakcją, może za drobno mielisz?. Ewentualnie przeczyszczenie grupy i sitka w PFie. W i-mini trochę kawy pozostaje w środku młynka i jeżeli nie wykorzystasz jej w ciągu dnia /nie wydłubiesz jej z dzióbka młynka/ może być taki efekt. Ja rano namielam trochę kawy do słoika i dopiero potem do PFa. A kawa ze słoika idzie na zalewajkę... :wink:
========
Jaką kawę używasz....?
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
Viridian
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: pn 26 sty 2009, 23:18
Sprzęt: Futurema AII + I-1
Dream + I-2
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Viridian » czw 18 mar 2010, 21:55

Miałem dokładnie ten sam problem kiedy używałem EA150.
Moim zdaniem to kwestia konstrukcji sitka. Drobno zmielona kawa dostaje się pomiędzy warstwy podwójnego dna i zapycha sitko. Zastosowanie normalnego sitka albo powiększenie otworu w dolnej warstwie dna rozwiązuje ten problem.

Zakapior
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 01 mar 2010, 10:26

Postautor: Zakapior » pt 19 mar 2010, 7:25

Slavik, problem pozostającej kawy w młynku rozwiązałem dając mu "klapsa" w tył obuowy (delikatnie oczywiście :) ) wtedy reszta zmielonej kawy wpada do PF. Z drugiej strony nie sądzę, że w ciągu kilku godzin ziarna tak zwietrzeją, żeby ekspres nie dawał rady z ekstrakcją. Czy może się mylę?
Viridian sugerujesz, żeby zmienić sitko? Na jakie i gdzie kupić? Po zmianie rzeczywiście problem minął? To rzeczywiście mogłoby być przyczyną bo zwykle jak się nie udaje to kilka razy z rzędu nawet po dość znaczącej zmianie grubości zmielenia młynka ( z każdą próbą coraz bardziej, co przy czwartej próbie daje sporo)
Dzięki i czekam na dalsze sugestie.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » pt 19 mar 2010, 8:05

Nie miałem na myśli tego, że ziarna wietrzeją. Zmielona, pozostająca w trzewiach młynka nabiera wilgotności otoczenia (a w kuchni wiadomo rożnie bywa). Zauważyłem różnicę w ekstrakcji wieczorem/rano. Piszesz że jest ok.... to jedna przyczyna odpada. :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » pt 19 mar 2010, 9:38

to są własnie uroki cudotwórczych systemów podwójnych sitek kremotwórczych .... czym prędzej wymień na zwykłe - zmierz rozmiar i poszukaj na portalach aukcyjnych, sklepach z wszystko do kawy albo zobacz na stronie zelmera czy coś nie pasuję

Zakapior
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 01 mar 2010, 10:26

Postautor: Zakapior » wt 23 mar 2010, 20:41

W tej chwili jestem pewien, że to wina sitka. Po nieudanej próbie ekstrakcji. wypłukuję kawę i zakładam pusty PF i lipa nic nie leci, także na bank zatkany. Dopiero po kilku próbach przepłukania się udaje je przeczyścić. Poszukam sitka pojedynczego. Którą średnicę mam zmierzyć? Tego kołnierza czy wewnętrzną?

Awatar użytkownika
vampiros
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 121
Rejestracja: pn 07 maja 2007, 17:54

Postautor: vampiros » wt 23 mar 2010, 22:08

Poszukaj raczej sitka na podwójną porcję kawy, tylko żeby było normalne bez żadnych zaworków itp systemów, o których pisał WEGier.

Zakapior
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 01 mar 2010, 10:26

Postautor: Zakapior » śr 24 mar 2010, 8:03

Ok, a z sitka na podwójną porcję kawy można zrobić jedną normalnie z ok 7g kawy? Czy lepiej kupić jedno pojedyncze i jedno podwójne?

Awatar użytkownika
ziarenko
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 440
Rejestracja: pn 09 mar 2009, 15:13
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ziarenko » śr 24 mar 2010, 9:31

Z sitka podwójnego (na 14g kawy) robisz jedną kawę 50ml (doppio) lub 2x 25ml jeżeli pod wylewkę podstawisz obok siebie dwie filiżanki.
Bialetti Mukka Express, DeLonghi Caffe Treviso, AeroPress, i-2 mini, drip Tiamo, Tiamo Slim, Coffee Press Tiamo

Awatar użytkownika
WEGier
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 251
Rejestracja: czw 18 cze 2009, 14:56
Lokalizacja: Częstochowa

Postautor: WEGier » śr 24 mar 2010, 10:15

używaj tylko sitka podwójnego - nawet dla jednego espresso

Awatar użytkownika
Yuurei
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 286
Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Yuurei » śr 24 mar 2010, 10:27

Nie szkoda kawy żeby robić jedno espresso z podwójnego sitka? To lepiej "nalubieć" się pić doppio ;)
ObrazekVibiemme Domobar Junior DB + Macap M4 R C83
ObrazekLa Brasiliana Marfisa

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » śr 24 mar 2010, 21:16

A nalubieć można się bardzo szybko, tylko kawa znika równie szybko.... :wink:
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Zakapior
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: pn 01 mar 2010, 10:26

Postautor: Zakapior » śr 24 mar 2010, 23:19

WEGier, a czemu sitko podwójne, a nie pojedyńcze? Jest jakaś różnica oprócz pojemności oczywiście? Szczerze wolałbym pojedyncze na 1 espresso, ale pewnie znowu się mylę :)

Awatar użytkownika
Viridian
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 61
Rejestracja: pn 26 sty 2009, 23:18
Sprzęt: Futurema AII + I-1
Dream + I-2
Lokalizacja: Kraków

Postautor: Viridian » czw 25 mar 2010, 8:54

Na pojedynczym sitku dużo trudniej o poprawną dystrybucję i ubicie. Podwójne sitko ma mniej więcej pionowe ścianki i otwory na całej powierzchni dna, przez co po prostu łatwiej uzyskać na nim dobre espresso.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości