Espresso Cappuccino Black (ECN) + Jolly Dosing Painted (JDV)
Espresso Cappuccino Black (ECN) + Jolly Dosing Painted (JDV)
Co sądzicie o takim zestawie? Ma to sens?? A może za te same pieniądze można mieć coś lepszego?...
Czy ktoś z forumowiczów korzysta już z wymienionych w nagłówku?
Czy ktoś z forumowiczów korzysta już z wymienionych w nagłówku?
Ostatnio zmieniony wt 30 mar 2010, 16:02 przez jaras, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Espresso Cappuccino Black (ECN) + Jolly Dosing Painted (
posiadam od 1,5 m-ca Cellini (ekspres inny niż ty wybrałeś) + Jolly Dosing Lusso (czyli młynek taki sam). Niewiele mogę powiedzieć - to zbyt krótki okres, ale może coś pomogę ..... 
A więc młynek .... Kiedyś czytałem tu na forum, że ten młynek raczej nie jest chwalony, ale nigdzie nikt nie napisał dlaczego. Ja tego nie potwierdzam - uważam, że młynek nie ma jakiś od razu rzucających się w oczy wad (chyba, że wyjdą później), jest dość cichy, przyzwoicie wygląda, stopień ustawień wystarczający. Wygodny w użyciu. Dozownik uznaję jako bardziej przydatny niż zbędny (to też wbrew niektórym opiniom na forum).
Na razie tyle ode mnie ... Pytaj o szczegóły to doprecyzuję... na ile będę w stanie.

A więc młynek .... Kiedyś czytałem tu na forum, że ten młynek raczej nie jest chwalony, ale nigdzie nikt nie napisał dlaczego. Ja tego nie potwierdzam - uważam, że młynek nie ma jakiś od razu rzucających się w oczy wad (chyba, że wyjdą później), jest dość cichy, przyzwoicie wygląda, stopień ustawień wystarczający. Wygodny w użyciu. Dozownik uznaję jako bardziej przydatny niż zbędny (to też wbrew niektórym opiniom na forum).
Na razie tyle ode mnie ... Pytaj o szczegóły to doprecyzuję... na ile będę w stanie.
ekspres La Pavoni Cellini CLL + młynek La Pavoni Jolly Doser Lusso
Dzięki paulsat!
Każda informacja jest dla mnie cenna, bo w tej kwestii jestem laikiem. Na początku myślałem o kupnie automatycznego ekspresu, ale skoro wszyscy twierdzą, że automat nie zrobi takiego espresso jak kolbowy, to chyba dojrzałem już do tej myśli, żeby kupić właśnie kolbę. Niestety nie mam o tym zielonego pojęcia, ani tym bardziej o młynkach. Słyszałem dobre opinie o produkach La Pavoni i dlatego wymyśliłem sobie taki zestaw licząc na to, że może to być dobry wybór w cenie 2500-3000 zł. Wolę jednak popytać ludzi znających się na rzeczy, żeby nie okazało się, że za te same pieniądze mogę mieć coś znacznie lepszego. A przecież przynajmniej z kilka dobrych lat chciałbym tego poużywać.
Każda informacja jest dla mnie cenna, bo w tej kwestii jestem laikiem. Na początku myślałem o kupnie automatycznego ekspresu, ale skoro wszyscy twierdzą, że automat nie zrobi takiego espresso jak kolbowy, to chyba dojrzałem już do tej myśli, żeby kupić właśnie kolbę. Niestety nie mam o tym zielonego pojęcia, ani tym bardziej o młynkach. Słyszałem dobre opinie o produkach La Pavoni i dlatego wymyśliłem sobie taki zestaw licząc na to, że może to być dobry wybór w cenie 2500-3000 zł. Wolę jednak popytać ludzi znających się na rzeczy, żeby nie okazało się, że za te same pieniądze mogę mieć coś znacznie lepszego. A przecież przynajmniej z kilka dobrych lat chciałbym tego poużywać.
Zdaje się że nikt nie udziela się w konkretnych radach, tylko każe całe wątki czytaćSłyszałem dobre opinie o produkach La Pavoni i dlatego wymyśliłem sobie taki zestaw licząc na to, że może to być dobry wybór w cenie 2500-3000 zł.

1. Ile możesz wydać?
2. Ile kaw robisz, a właściwie to czy robisz przeplatane mleczne (latte macchiato) z espresso, ja tak mam żona pije mleczne ja espresso i przyjdzie teściowa, znowu mleczna

3. Czy chcesz mieć święty spokój z serwisem?
Ad. 1.
młynek Jolly Dosing = ok. 1200-1300zł - wg mnie warto
LaPavoni Cellini ok. 2150zł (wg. mnie też warto) - chyba kazdy w tym przedziale cenowym zrobi w miarę poprawne espresso, a Cellini ma tę przewagę, że ma parę rzeczy które brak konkurencji (dlatego wybór padł na niego) np. osobno podgrzewana grupa zaparzająca (niebywały plus), możliwość regulacji ciśnienia zaparzania i jeszcze parę innych.
Wg mnie nie warto np. kombajna w stylu Domusbar (młynek i kawa nagrzewa się od ekspresu i tak stoi kilka godz. aż się wychłodzi - napewno traci na wartości)
Ad. 2
Przy kilku kawach dziennie (rano dwie różne, po południu 3-6 kaw przeplatanych mlecznych i espresso, nie czuję dyskomfortu) tu chodzi o to że jak pogrzewasz ekspres do wytworzenia pary do spienienia mleka to go potem musisz schłodzić przpuszczając wodę na wolno przez grupę. I to jest trochę upierdliwe, ale w moim np przypadku akceptowalne.
Rozwiązaniem są ekspresy 2 bojlerowe np. Quickmill Casjopea ale to już inna cena, chyba że kupisz we Włoszech przez neta to wyjdzie Ci chyba ok 640Euro (no ale wtedy serwis???). Wg mnie dla celów domowych nie warto. Aha i jeszcze większe gabaryty urządzenia.
Ad.3
Ja kupiłem w DJP (dystrybutor La Pavoni w Polsce) i mimo początkowego zgrzytu jaki zaistniał na linii klient -sprzedawca teraz jestem zadowolony. Osługa posprzedażna wyśmienita (polecam). Resztę szczególłów na PW.
Możesz próbować taniej poprzez sklepy internetowe (głównie włoskie) - podobno jest OK, ale tu nie jest problem z dostawą czy coś tam, tylko z faktem że w większości jest to sprzęt włoski, i prawie każdy ma jakieś niedoróbki (na 95%) - wtedy lepiej reklamować u nas (chyba globalnie wyjdzie taniej).
ekspres La Pavoni Cellini CLL + młynek La Pavoni Jolly Doser Lusso
To fakt. Czytając kilka podobnych wątków w tym tamacie zauważam, że po kilku stronach zaczyna mnie to męczyć, bo fajnie byłoby czytać konkrety zamiast jakichś elaboratów odbiegających od zasadniczego tematu... Dowodem na rozmydlanie tematów jest chociażby częstotliwość z jaką muszą reagować moderatorzy.
Przeczytałem przed chwilą dwa takie wątki i zauważyłem, że przy kilkunastu stronach wymiany myśli trzeba na prawdę bardzo uważnie czytać, by wychwycić to, co istotne i rzeczowe. A co, jak się okazuje, można by zmieścić na 2-3 stronach...
Zatem do rzeczy:
1. Wydać chcę max. 3000 zł
2. Mieszkam sam i piję na dziś 1 kawę, myślę, że zafascynowany możliwością zrobienia w domowych warunkach espresso z prawdziwego zdarzenia plus cappuccino nie wskoczę powyżej 2-3 kaw.
3. To oczywiste, że chcę (pewnie jak każdy na tym Forum) mieć spokój z serwisem.
Przeczytałem przed chwilą dwa takie wątki i zauważyłem, że przy kilkunastu stronach wymiany myśli trzeba na prawdę bardzo uważnie czytać, by wychwycić to, co istotne i rzeczowe. A co, jak się okazuje, można by zmieścić na 2-3 stronach...
Zatem do rzeczy:
1. Wydać chcę max. 3000 zł
2. Mieszkam sam i piję na dziś 1 kawę, myślę, że zafascynowany możliwością zrobienia w domowych warunkach espresso z prawdziwego zdarzenia plus cappuccino nie wskoczę powyżej 2-3 kaw.
3. To oczywiste, że chcę (pewnie jak każdy na tym Forum) mieć spokój z serwisem.
Mam Domus Bara i to nie jest prawdą. Młynek jest tak zamontowany, że jest daleko od wszystkich grzejących części. Poza tym kawę można nasypać tyle ile się zużyje, lub nieco więcej. Ja w każdym razie tego problemu zupełnie nie zauważam.Wg mnie nie warto np. kombajna w stylu Domusbar (młynek i kawa nagrzewa się od ekspresu i tak stoi kilka godz. aż się wychłodzi - napewno traci na wartości)
Widzisz, dobrze, że to potwierdziłeś (że nie ma problemu, oczywiście). Jak ja wybierałem ekspres to właśnie ten argument odwiódł mnie od wyboru Domusbara (a brałem go pod uwagę). Choć teraz i tak jestem zadowolony ponieważ urządzenia stoją mi w kuchni w takim miejscu, że w układzie Domusbara maiłbym lekko niewygodnie, a to wg mnie chyba tez bierze się pod uwagę. Ja absolutnie nie twierdzę, że Domusbar jest zły - jest tak samo dobry.Mam Domus Bara i to nie jest prawdą. Młynek jest tak zamontowany, że jest daleko od wszystkich grzejących części. Poza tym kawę można nasypać tyle ile się zużyje, lub nieco więcej. Ja w każdym razie tego problemu zupełnie nie zauważam.Wg mnie nie warto np. kombajna w stylu Domusbar (młynek i kawa nagrzewa się od ekspresu i tak stoi kilka godz. aż się wychłodzi - napewno traci na wartości)
A propos, mam pytanie, jakiego sitka używasz. Ja w Cellini niestety nie mogłem się dopasować do tego pojedynczego i w końcy zamówiełm osobno sitko pojedyncze LaMa cylindryczne i to jest zupełnie inna bajka - każdy strzał jest trafiony!
@jaras jak byś decydował się na La Pavoni to koniecznie dokup cylindryczne sitko np. LaMa z tamperem 41mm. Koszt nieduży (sitka) a pojedyncze espresso - inna bajka.
Jeżeli rzeczywiście degustujesz w espresso do 2-3 kaw dziennie nawet 6-8, tak jak ja, to jesteś na dobrym tropie. Będziesz zadowolony z LaPavoni. Po za tym jeszcze jeden agrument za .. LaPavoni w modelu Cellini, na przykład, używa naprawdę profesjonalnych matertiałów i rozwiązań - to widać jak popatrzy się do wnętrza ekspresu (prawie ręczna, w pozytywnym tego znaczeniu, robota!).
ekspres La Pavoni Cellini CLL + młynek La Pavoni Jolly Doser Lusso
- Yuurei
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 286
- Rejestracja: ndz 11 lis 2007, 21:22
- Sprzęt: VBM:Domobar:Junior:DB + Macap:M4 + Hario Drip Pot + Hario Skerton
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
Też byłem zadowolony z duetu Cellini i Jolly jeszcze do niedawna. Pod koniec chciałem powalczyć ze zmniejszeniem temperatury i regulacją OPV ale ponieważ pojawił się nowy sprzęt to Cellini wylądował w kartonie (młynek jeszcze pracuje w oczekiwaniu na nowy).
Moim zdaniem jeśli komuś nie przeszkadza wygląd Celliniego to do domu sprzęt jest super (oczywiście jeśli nie chce się zaczynać od rozwiązań za 5-6 tysięcy
)
Moim zdaniem jeśli komuś nie przeszkadza wygląd Celliniego to do domu sprzęt jest super (oczywiście jeśli nie chce się zaczynać od rozwiązań za 5-6 tysięcy



A jak mają się do zestawu, który podałem w temacie, takie cacka jak Ascaso Dream, Ascaso Steel Uno Ground i La Pavoni Cellini oraz młynki Ascaso i-mini alu i Demoka M-207? No i jest jeszcze Oscar + młynek AMM... Podobna jakość w podobnej cenie? Czy może zupełnie inna bajka?
Bo już np Rancilio Silvia i Ascaso Steel Duo PF, to chyba troszkę inna półka...
Bo już np Rancilio Silvia i Ascaso Steel Duo PF, to chyba troszkę inna półka...
Napisałem się i mi wciełoA jak mają się do zestawu, który podałem w temacie, takie cacka jak Ascaso Dream, Ascaso Steel Uno Ground i La Pavoni Cellini oraz młynki Ascaso i-mini alu i Demoka M-207? No i jest jeszcze Oscar + młynek AMM... Podobna jakość w podobnej cenie? Czy może zupełnie inna bajka?
Bo już np Rancilio Silvia i Ascaso Steel Duo PF, to chyba troszkę inna półka...

TO jeszcze raz trochę krócej...
Miałem podobny zestaw potencjalnych urządzeń do wyboru. Potem zawęziłem do dwóch (Dream i Cellini). Janusz (od Ascaso) napisał że oba urządzenia zrobią poprawne espresso! Więc co tu było wybrać.... zdecydowały dwie kwestie:
- estetyczne (definitywnie moja druga połowa była za Cellini CLL,
- dla mnie z kolei, kwestia konstruckji podzespołow stosowana w droższych modelach (masywne, mosiężne kobla i grupa), a przede wszystkim niezależne podgrzewanie grupy a co za tym idzie kolby, od pierwszego strzału mamy podgrzaną kolbe co wpływa na jakość zaparzania - stabilna temperatura)
Jeżeli chodzi o młynek to najpierw byłem zdecydowany na Demokę, póżniej i-mini, ale stwierdziłem, ze na tyle są one porównywalne, że zdecydowały względy estetyczno (pasuje do Cellini CLL) - ekonomiczne (dostałem pokaźny rabat przy zakupie zestawu ekspres-młynek, czyli wybrałem Jolly Doser Lusso (JDL).
ekspres La Pavoni Cellini CLL + młynek La Pavoni Jolly Doser Lusso
Czyli rozumiem paulsat, że półka podobna w wykonaniu, ergonomii i jakości tego, co znajdę w filiżance.
Wspomniałeś, że w kwestii estetyki wybór padł na Cellini pod wpływem kobiety. Właśnie estetyka w przypadku tego konkretnego modelu nie dokońca przemawia do mnie. Może dlatego, że jestem kawalerem, a właśnie Cellini wydaje mi się być taki raczej "kobiecy", kolorowy, pozaokrąglany. Wygląda tak trochę cukierkowo. Oczywiście przy całym szacunku dla kobiet. Po prostu kwestia gustu.
A czy orientujesz się może (a propos Ascaso) czy Ascaso Steel Uno Prof PID ma 2 bojlery? Bo z tego co znalazłem na Forum, to model Duo Prof ma dwa.

Wspomniałeś, że w kwestii estetyki wybór padł na Cellini pod wpływem kobiety. Właśnie estetyka w przypadku tego konkretnego modelu nie dokońca przemawia do mnie. Może dlatego, że jestem kawalerem, a właśnie Cellini wydaje mi się być taki raczej "kobiecy", kolorowy, pozaokrąglany. Wygląda tak trochę cukierkowo. Oczywiście przy całym szacunku dla kobiet. Po prostu kwestia gustu.
A czy orientujesz się może (a propos Ascaso) czy Ascaso Steel Uno Prof PID ma 2 bojlery? Bo z tego co znalazłem na Forum, to model Duo Prof ma dwa.
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości