Isomac Zaffiro - niska temperatura bojlera i inne problemy

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: kawcio » czw 18 lis 2010, 0:27

A general rule jest takie, że ciemniejsze niższą, a jaśniejsze wyższą możesz potraktować, ale nie musisz.. ;)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: jan_bar » śr 29 gru 2010, 1:42

Zastanawia mnie, że kawa jest letnia ale ma bardzo dobry smak, konsystencję i kremę (nie jest kwaśna).
Gdzie można kupić ślepy portafilter do Isomac Zaffiro? .
Tak, to tajemnica Zaffiro nurtująca mnie od dawien dawna. Żona: "Kawa chłodna, ale bardzo dobra, jak ty to robisz"? No cóż, ten ekspres chyba już tak ma, odpowiadam, ale przecież drogi nie był. :) To chyba ciekawostka parzyć kawę chłodną, ale jednak - wbrew teoriom - dobrą, kiedy filiżanki nagrzane są wrzątkiem, więc cała "zasługa" niskotemperaturowej kawy spada na ekspres. :) A co jeśli uda nam się utrzymać te 95 stopni C na sitku? Wtedy jest bosko. W praktyce moje parzenie zwykle wygląda tak, że nagrzewam ekspres ok. 15-20 minut, robię 2-3 razy backflushing i kiedy czerwona (środkowa) lampka zgaśnie to po minucie od jej wyłączenia się zaczynam ekstrakcję. Wtedy wychodzi najlepiej, a zawsze zdążę zrobić dwa espresso przed jej ponownym zapaleniem. Zbyt długie nagrzewanie ekspresu nic nie daje, po ok. 2 godzinach przechodzi on w swoisty stand-by i całą zabawę trzeba zaczynać od nowa, choć zwykle trwa to już ciut krócej. Pary nie spieniam, jako że capu nie pijam, więc nic ci tu nie powiem. Generalnie Zaffiro ma opinię ekspresu stabilnego i "łatwego", dającego bardzo dobry i powtarzalny efekt. Co potwierdzam.
Blind filter dostaniesz za 4 euro tu:
http://www.espressocoffeeshop.com/store/product678.html
Ja używam gumowego krążka, można go kupic w kraju, np. tu:
http://www.aromacaffee.eu/katalog/dla-baristy.html
..... który wkłada się do zwykłego filtra, ale nie jest to najlepsze rozwiązanie, więc nie polecam. Chyba że tymczasowo.
קפה

Awatar użytkownika
Taiki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: ndz 09 sty 2011, 1:34
Sprzęt: Zaffiro|MM E Type A|AP|Porlex M|Bialetti V|Spong#2

Isomac Zaffiro - jaki NPF?

Postautor: Taiki » czw 09 sie 2012, 0:28

Udało mi się dorwać Zaffiro w dobrej cenie, ale niestety portafilter z pojedynczą wylewką i sitkiem... przy czym największą tragedią jest to sitko, które nie pozwala na żadną ludzką dystrybucję kawy. Z tego powodu planuje zakup NPFa - ma ktoś doświadczenie z Zaffiro od jakich ekspresów NPF będzie pasować? Do wyboru jest NPF LaMy, Rocket'a, Vibiemme i Faemy. Chyba, że ktoś zna stronę z dedykowanymi NPFami do tego modelu, ale z moich poszukiwań ceny są absurdalne, a i tak nie dają gwarancji, że będzie pasować.

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Isomac Zaffiro - jaki NPF?

Postautor: Metiu » czw 09 sie 2012, 10:07

przy czym największą tragedią jest to sitko, które nie pozwala na żadną ludzką dystrybucję kawy. Z tego powodu planuje zakup NPFa - ma ktoś doświadczenie
Kwestia treningu ! To na prawdę działa. :D
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
Taiki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: ndz 09 sty 2011, 1:34
Sprzęt: Zaffiro|MM E Type A|AP|Porlex M|Bialetti V|Spong#2

Re: Isomac Zaffiro - niska temperatura bojlera i inne proble

Postautor: Taiki » czw 09 sie 2012, 12:26

Sitko jest tak głebokie jak do doppio, natomiast sprofilowane żeby mieściła się jedna doza, więc dystrybucja jest możliwa tylko przez potrząśnięcie :P ew. dać większą doze i wtedy nie zapnie się poprawnie

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Isomac Zaffiro - niska temperatura bojlera i inne proble

Postautor: Metiu » czw 09 sie 2012, 12:35

Nie jest tak głębokie jak do doppio bo jest przeznaczone do espresso. Wspomniałeś o jednym sposobie dystrybucji, ale jest też inny - namielasz do PFa (i oczywiście włożonego w nim sitka) i rozprowadzasz kawę jakimś płaskim narzędziem lub palcem. Po tej czynności możesz DELIKATNIE stuknąć PFem o blat - spowoduje to, że kawa delikatnie osiądzie w sitku i zobaczysz gdzie są ubytki. Po tym uzupełniasz powstałe ubytki, tamping i strzał. :wink:

A co do NPFa - myślę, że mógłbyś napisać do Rogera lub Loocka - powinni Ci pomóc. :wink:
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Isomac Zaffiro - jaki NPF?

Postautor: piovit » czw 09 sie 2012, 12:41

Z tego powodu planuje zakup NPFa - ma ktoś doświadczenie z Zaffiro od jakich ekspresów NPF będzie pasować? Do wyboru jest NPF LaMy, Rocket'a, Vibiemme i Faemy.
Do Zaffiro pasują wszystkie pfy (npfy) dedykowane do grup E61, LaMa nie podejdzie...Najkorzystniej powinieneś kupić u Loocka (może mieć używane) lub u Rogera.
[Edit]
Już Ci Metiu dał dobre namiary :)

Awatar użytkownika
Taiki
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 33
Rejestracja: ndz 09 sty 2011, 1:34
Sprzęt: Zaffiro|MM E Type A|AP|Porlex M|Bialetti V|Spong#2

Re: Isomac Zaffiro - niska temperatura bojlera i inne proble

Postautor: Taiki » pt 10 sie 2012, 23:35

Dzięki, NPF już zamówiony :)

Btw: to sitko jest naprawdę upośledzone - jak dasz odpowiednią dozę to kawy jest za mało, żeby ją wyrównać palcem/płaskim przedmiotem, ale to nieistotne, bo jak już napisałem jedzie do mnie NPF z normalnym podwójnym sitkiem ;D

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Postautor: jan_bar » ndz 17 lis 2013, 21:08

Teraz mi się Isomac Zaffiro bardzo podoba ma niklowany bojler
Ale tak w ogóle to bojler jest miedziany, przynajmniej w moim.
Gdzie można kupić ślepy portafilter do Isomac Zaffiro?
Chodzi o ślepe sitko do backflushingu? Kiedyś kupiłem na http://www.espressocoffeeshop.com ale teraz tam tego nie widzę.
Dzięki, NPF już zamówiony :)
Btw: to sitko jest naprawdę upośledzone - jak dasz odpowiednią dozę to kawy jest za mało, żeby ją wyrównać palcem/płaskim przedmiotem, ale to nieistotne, bo jak już napisałem jedzie do mnie NPF z normalnym podwójnym sitkiem ;D
I jak, NPF od ogólnie słusznej grupy E61 pasuje do Zaffiro?
Boje się kupić, więc zbieram opinie, czy pasuje. :)
Potwierdzam, pojedyncze sitko to smutny żart lub radosne nieporozumienie. Nigdy nić sensownego z niego mi nie wyszło. Co ciekawe, to samo miałem w Gaggi Classic.
קפה

maxwell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 50
Rejestracja: ndz 03 lip 2011, 21:24
Sprzęt: Isomac Amica + Astoria Beretta (był Ascaso Basic)

Re: Isomac Zaffiro - niska temperatura bojlera i inne proble

Postautor: maxwell » pn 18 lis 2013, 16:16

Odpowiadam niepytany :D . Zakupiłem NPF w jednym z zaprzyjaźnionych z forum sklepów. Kupiłem "NPF do ekspresów BEZZERA, ROCKET, VIBIEMME", ale i tak musialem lekko podpiłować te wypustki w kolbie. Mój ekspres to poprzednik Zaffiro, więc u Ciebie sprawa może wyglądać podobnie.

Awatar użytkownika
jan_bar
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 376
Rejestracja: pn 06 mar 2006, 21:24
Sprzęt: Gaggia Classic Isomac Zaffiro Fiorenzato F5 M doser GeneCafé
Lokalizacja: Warszawa

Re:

Postautor: jan_bar » pn 17 mar 2014, 11:39

Co ciekawe około 30 sek do spieniania jest także w instrukcji Isomac Zaffiro?
Tu jest obszerna, kompletna (i długa) techniczna analiza diałania Isomac Zaffiro.

http://coffeegeek.com/proreviews/detail ... o/overview

Jest tam taki fragment:
I dunno what it is about this machine. Maybe it's the big boiler which gives incredible temperature stability (more so than most HX machines); maybe it's the legendary E61 grouphead, maybe it's the brand new, factory fresh vibe pump that hasn't been abused by me yet, but I had an epiphany: the machine banged out not one, not two, but three near "god shots" in a row. In a ROW! I haven't had this kind of machine success since the time I spent an hour or more on a La Marzocco FB70 machine.

I thought to myself... this is a GOOD thing.
קפה


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość