Gaggia Classic — problemy, pytania

wojteksci
Posty: 2
Rejestracja: pt 10 kwie 2009, 17:02

Gaggia Classic — problemy, pytania

Postautor: wojteksci » ndz 16 sty 2011, 10:29

Witam

Od kilku dni moja Gaggia Classic (używana ok. 20 miesięcy) b. przycichła i oslabla.

Tzn. jeszcze przepycha trochę wodę ale trwa to b. długo i napar nie wychodzi już tak dobry :( Po odkręceniu zaworu od rurki też woda wypływa nieregularnie.

Ekspres był odkamieniany kilkukrotnie, sitko czyszczone i zasadniczo nie był nadmiernie eksploatowany.

Czy mam zacząć rozglądać się za serwisem lub szukać pompy na wymianę?

Jaką stronę (może być zagraniczna) polecicie w temacie ewentualnych zakupow części?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

W.

ruphyo
Posty: 2
Rejestracja: śr 02 maja 2012, 17:17
Sprzęt: Gaggia Classic

Gaggia Classic nie pompuje

Postautor: ruphyo » śr 02 maja 2012, 17:24

Cześć

Moja Gaggia wczoraj zrobiła po włączeniu parzenia krótkie bzzz... bzzz... i zrobiło się głucho. :(

1. Czy ktoś z Was miał podobną przygodę?
2. Gdzie we Wrocku znajdę przyzwoitego serwisanta?

Czekam z niecierpliwością na wiadomości... oby dobre ;)

Rafał

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic nie pompuje

Postautor: jareczek36 » śr 02 maja 2012, 18:50

Nic nie napisałeś,czy jest to nowy ekspres,czy używany,w zasadzie jest to bez znaczenia.
Odłącz pompę z zacisków przewodów i doprowadź z innego źródła prąd,będzie wiadomo wtedy czy z instalacją elektryczną ekspresu jest wszystko w porządku.
Duży wybór pomp jest na Allegro.
Jedyny mi znany dobry serwisant we Wrocławiu to Remogiusz.

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Gaggia Classic nie pompuje

Postautor: Remogiusz » czw 03 maja 2012, 0:21

Wywołany odpowiadam :D
Jak słychać "bzzz" to ja bym rozkręcił wszystko co do śrubki jutro (bo wolne ustawowo) i wszystko ładnie... co, Slavik??? ... Odkamienił :D
A tak serio Rafał to powiedz coś o ekspresiku- bo jak dla mnie to ma znaczenie- jeśli jest "wiekowy" to coś z nim pogrzebiemy a jak nie i jest na gwarancji to we Wro jest punkt serwisowy i tam go oddaj- jak nie zabiorą kasy to po co się głowić co w nim siedzi? :)
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

superluki9
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 11 mar 2012, 8:32
Sprzęt: nie mam

mały problem z nową Gaggią Classic

Postautor: superluki9 » pt 25 maja 2012, 22:00

witam wszystkich serdecznie
wczoraj kupiłem nowy ekspres-gaggia classic:) hurraaa:) :D
ekspres niby nowy ale używany - osoba która mi ekspres sprzedała mówiła ze stał przez 2 lata z szafie.
sprawdziłem: 2 lata ma rzeczywiście-nawet jeszcze nie. jest w super stanie i na pewno stał w szafie przez pewien czas.
kawę mielę w hario slim.zmieliłem na "3" poziomie zrobiłem kawę i lipa - kawa była za drobno zmielona.trwało aż ok 1-2min aż coś wypłynęło.
potem zmieliłem na poziomei "5" (widać było gołym okiem ze grubiej zmielone), no i też lipa- jakaś tam niby crema płynęła ale to nie było to.
widać było że kawa wypływała za szybko. do tego stopnia ze "tryskało" powietrzem i wodą-kawą wszędzie. potem miałem mnóstwo sprzątania w kuchni.
resumując : poziom 3 za źle, poziom 5 źle - więc jak zmielić kawę? został mi jeszcze 4 poziom ale coś czuję ze chyba robię coś źle z ekspresem.
przyjmę chętnie wszystkie sugestie i rady.
dzięki i pozdrawiam

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: mały problem z nową Gaggią Classic

Postautor: jareczek36 » sob 26 maja 2012, 0:08

Jak masz sitko perfect crema i nie założyłeś zaworka,to się nie ma co dziwić jak ochlapało pół kuchni.
Zaworek jest montowany-wkładany do uchwytu,pod sitkiem,odwrotnie jak pokazane na zdjęciu.
Obrazek

superluki9
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 11 mar 2012, 8:32
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: superluki9 » ndz 27 maja 2012, 23:37

Dzięki jareczek36.Sprawdziłem i rzeczywiście nie mam takiego czegoś w swojej kolbie. A jak wygląda sitko perfect crema? Zrobiłem zdjęcie tego co mam. Gdzie mogę taki zaworek i sitko dokupić? Jutro będę odkamieniał maszynę - może to coś pomoże. Za każdym razem jak robię kawę za wolno to idzie. Muszę czekać ok. 1 min.!! W filmikach na youtube idzie to dużo szybciej. A może jakiś problem z pompą, za mało ciśnienia daje lub coś takiego. Już sam nie wiem.
[załącznik został utracony]

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: Metiu » pn 28 maja 2012, 0:00

Wygląda na to, że masz klasyczne sitka. Pokaż jak wyglądają sitka z pod spodu. Sitka typu "crema" od wewnątrz mają normalne sitko, a pod spodem ogranicza się ono do pojedynczego wylotu/dużo mniejszego sitka - Nie wiem jak to ładnie opisać... :?
Jeśli przepływ jest za mały, być może oznacza to, że mielisz za drobno lub młyn produkuje dożo pyłu, który zapycha sitko.
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

superluki9
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: ndz 11 mar 2012, 8:32
Sprzęt: nie mam

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: superluki9 » pn 28 maja 2012, 0:36

Jutro zrobię zdjęcia od spodu, ale rzeczywiście jest po środku jeden malutki mini otworek. Co do młynka to eksperymentuję chociaż słyszałem że Hario jest całkiem ok.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: jareczek36 » pn 28 maja 2012, 16:08


kazek_r
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 12:45
Sprzęt: Gaggia Classic + Nemo LUX +moka 2cup.

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: kazek_r » śr 30 maja 2012, 12:07

Proszę o informację odnośnie montażu uszczelki grupy- ekspres gaggia classic:
-czy przy "normalnie" stojącym ekspresie powinienem założyć uszczelkę fazką / (8-ką) do góry czy do dołu?
-uszczelkę montuje się na "sucho", czy może powinienem powierzchnię styku uszczelki z grupą czymś przesmarować?

kazek_r
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: pn 20 lut 2012, 12:45
Sprzęt: Gaggia Classic + Nemo LUX +moka 2cup.

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: kazek_r » pt 01 cze 2012, 19:43

Może jednak ktoś wie jak prawidłowo założyć tą uszczelkę ?? Na zdrowy rozum różnica jakaś musi być, bo producent nie robiłby przecież niepotrzebnej fazki na zewnętrznym rancie uszczelki jeśli nie miałoby to czemuś służyć.
Ekspres mam już rozbebeszony :? ...... najwyżej rzucę monetą.

jareczek36
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: pt 16 sty 2009, 23:10
Sprzęt: .
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: jareczek36 » pt 01 cze 2012, 21:21

Bywają też fazki od wewnętrznej strony i na pewno mają czemuś służyć ,a w twoim przypadku ułatwić montaż.
Jak i też przyleganie uszczelki do płaszczyzny,w razie niedokładności w procesie obróbki skrawaniem.

Awatar użytkownika
Remogiusz
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2075
Rejestracja: wt 02 lis 2010, 1:21
Sprzęt: W stopce
Lokalizacja: WroLOVE / Pyrlandia

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: Remogiusz » sob 02 cze 2012, 0:03

A ja myślę, że faza musi przylegać do grupy- żeby później łatwiej wyciągnąć uszczelkę jak się zlepi i zestarzeje.
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Classic — problemy

Postautor: loock » pn 04 cze 2012, 7:13

Może jednak ktoś wie jak prawidłowo założyć tą uszczelkę ?? Na zdrowy rozum różnica jakaś musi być, bo producent nie robiłby przecież niepotrzebnej fazki na zewnętrznym rancie uszczelki jeśli nie miałoby to czemuś służyć.
Ekspres mam już rozbebeszony :? ...... najwyżej rzucę monetą.
Masz podróbe jakąś albo uniwersalną uszczelkę albo jakiś nowy model :D. Na oryginałach które mam, takich z logo gaggi nie ma faz, są za to napisy i tą stroną idzie uszczelka w gniazdo. Możesz założyć byle jak, fazą do wewnatrz gniazda, będzie się mniej brudzić, z drugiej strony znowu nie rozepchnie jej sitko tak bardzo , wtedy jak Ci się będzie łyżka trudno domykać to przełóż fazą w dół i łyżka zamknie się ciut dalej ;) Po to są m.inn. fazowania na uszczelkach. Uszczelkę przed założeniem najlepiej przesmarować olejem silikonowym, dłużej pożyje i łatwiej się później jej pozbyć :)


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość