Isomac Tea — problemy

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Problem z Isomac TEA - prośba o radę

Postautor: blazko » śr 24 mar 2010, 13:53

Czołem szanownej gawiedzi.

Dziś o poranku zbuntowała się moja maszyna i mam nadzieję, że pomożecie mi w ustaleniu hierarchii przyczyn.

Objawy:
1)Manometr wskazuje 4 bary nacisku na ślepe sitko (przy dobrze rozgrzanej maszynie
2) Mam wrażenie, że mniej wody wylatuje z grupy przy włączeniu pompy niż dotychczas
3) Zatrzymanie manometru na 4 barach nie objawia się większą ilością wody hamowanej przez OPV i wracającej do zbiornika.

Wczoraj wieczorem robiłem cotygodniowy backflush z proszkiem i wszystko działało w normie (wskazywane ciśnienie 9,5-10 bar na ślepaku).

Do czego w pierwszej kolejności powinienem zajrzeć po powrocie do domu? Jak myślicie, gdzie może leżeć przyczyna?
Tętno rzędu 20 bpm dobija mnie od rana i boję się, że jutro w ogóle się nie obudzę :)

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Problem z Isomac TEA - prośba o radę

Postautor: maro » śr 24 mar 2010, 20:15

3) Zatrzymanie manometru na 4 barach nie objawia się większą ilością wody hamowanej przez OPV i wracającej do zbiornika
Jeśli przy takim ciśnieniu na manometrze i ślepym sitku na grupie otwiera się OPV (woda jest oddawana do zbiornika) to znaczy, że jest uszkodzony prawie na 100%

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: blazko » śr 24 mar 2010, 20:33

maro: ale woda wlasnie nie wraca w sensie nie jest oddawa do zbiornika.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » śr 24 mar 2010, 20:48

Więc źle Cię zrozumiałem. Więc uruchom maszynę na ślepym sitku i zobacz co się dzieje z ciśnieniem w kotle. Jeśli nie rośnie to ja stawiam na awarię pompy. A jeśli rośnie to padł elektrozawór na bojlerze.

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: blazko » śr 24 mar 2010, 21:07

pompa pracuje, cisnienie w bojlerze spokojnie rosnie do nastawionych 1,1 bar i para tez jest, tyle ze na slepe sitko pada mi 4 bary lub 6 jak troche poczekam na pracujacej pompie... Taki elektrozawor to jakas wieksza sprawa? Czy mogl on pasc od zbyt dlugiego (?) backflushingu?

Dzieki za pomoc!

Ps. Wybaczcie brak ogonkow, z urzadzenia psuja się parami i z telefonu musze korzystac :)

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » śr 24 mar 2010, 21:38

Jeśli padnie elektrozawór (jest stale otwarty) to pompa po uruchomieniu ekstrakcji tłoczy wodę do bojlera i na grupę. Skutek jest taki, że na grupie masz małe ciśnienie a w bojlerze wody przybywa i ciśnienie rośnie. Ale z tego co piszesz wynika, że jest O.K. więc zostaje pompa ewentualnie coś się zatkało.

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: blazko » czw 25 mar 2010, 9:25

To chyba jednak nie pompa jest problemem.
Gdy wylewam wrzątek na herbatę, pompa ciągnie wodę do bojlera (i go napełnia) w normalnym tempie. Jedyne czego nie chce robić, to przepompować dotychczasową ilość wody na grupę - ewidentnie leci jej mniej (co mogę w sumie domową metodą zmierzyć).

Czy są może jeszcze jakieś źródła takich objawów?
Może bezsensu jest wymieniać od razy pompkę...

dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » czw 25 mar 2010, 12:21

Zauważ, że gdy pompa tłoczy wodę do bojlera (po zalaniu herbatki) to wystarczy ciśnienie około 1-1,3 bar a gdy tłoczy na grupę to ciśnienie wynosi około 9-10 bar. Najczęstsze awarie pompek wibracyjnych polegają na uszkodzeniu uszczelnień tłoczka i wtedy pompa pracuje i tłoczy wodę tylko pod małym ciśnieniem. Między pompką a grupą jest zawór zwrotny, OPV, elektrozawór no i grupa. Wykluczyłeś elektrozawór i OPV więc zostaje zawór zwrotny, pompa i sama grupa. Ja bym zaczął od pompy bo jest najprostsza do wymontowania i rozkręcenia.
KLIK

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: blazko » czw 25 mar 2010, 12:39

W takim razie nie pozostaje nic innego jak Ulkę rozebrać ;)

Awatar użytkownika
dsc
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2112
Rejestracja: ndz 05 lis 2006, 19:19
Lokalizacja: Gdańsk

re

Postautor: dsc » czw 25 mar 2010, 13:17

Witam,

maro dobrze prawi, pompka moze dawac dzwieki 'po starem' jak gdyby wszystko bylo ok, ale faktycznie przy nieszczelnosci nie bedzie odpowiedniego wzrostu cisnienia.

Pozdrawiam,
dsc.
ZR-71, Guatemala i inne

Awatar użytkownika
endo
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: ndz 16 mar 2008, 21:27
Lokalizacja: Góry Świętokrzyskie

Postautor: endo » czw 25 mar 2010, 16:04

Miałem z moim ekspresem identyczną poranną awarię. Byłem już przekonany że Tea padła i czeka ją wizyta w serwisie, ale wieczorem popastwiłem się włączając pompę i po kilku próbach ciśnienie wody wróciło do normy. Miałem wrażenie że coś się "odetkało" w pompie? Popiłuj ekspres puszczając w ruch pompkę na 60 sekund, żaden ze mnie znawca mechaniki, ale skoro mojemu Isomacowi pomogło...

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: blazko » pt 26 mar 2010, 9:32

Problem rozwiązany
(dziękuję Maro za wskazanie kierunku poszukiwań).


Wykręciłem / rozkręciłem wczoraj pompę i okazało się, że do wnętrza zawędrował fragment (nie dłuższy niż 1mm) starej uszczelki z grupy.

Ciekawą, długą i ciężką drogę musiał pokonać podczas backflashu skoro aż tak daleko udało mu się zajść i przyznam szczerze pojęcia nie mam jak to w ogóle możliwe.

Tak czy siak, udało się. Szkoda czasu na pisanie, gdy kawę pić można :)

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Postautor: maro » pt 26 mar 2010, 10:16

Możliwe, że ten kawałek uszczelki Ci wpadł do zbiornika i został pociągnięty. Przedostanie się go z grupy jest raczej mało prawdopodobne a jeśli już to zawór zwrotny masz do wymiany.

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Isomac Tea — problemy

Postautor: blazko » czw 18 sie 2011, 14:03

Cześć Wszystkim!
Dziś rano (zakładam) padł mi presostat w isomac'u - ciśnienie w kotle wzrosło do 2,5 bara, sprzęt zaczął syczeć, buczeć, buchać parą itp więc go wyłączyłem.
Po schłodzeniu i ponownym załączeniu, grzałka nie wyłączyła się po osiągnięciu 1,1bara w kotle, a po dojściu do 1,6 po prostu odciąłem prąd.
Zakładam, że wszytko powyższe jest winą wadliwego presostatu. Tutaj dwa pytania:
1) jak sprawdzić czy aby na pewno problem leży w tym małym bzdyczku
2) gdzie ewentualnie zakupić zamiennik?

Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: maro » czw 18 sie 2011, 21:03

To na pewno presostat. Pada średnio raz na 10-12 miesięcy. Wymiana trwa 10 minut a nowy powinieneś kupić u loock'a.
Kupię ekspres dźwigniowy.


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości