Isomac Tea — problemy

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: blazko » czw 18 sie 2011, 21:58

Dzięki maro!

to chyba mój był wyjątkowo pancerny! 4 lata wytrzymał :)
Loock to forumowicz jak się domyślam?

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: kawcio » pt 19 sie 2011, 22:37

Mój chyba też już siada, prawdopodobnie zbyt często nim kręciłem, półtora roku wytrzymał.
Daj znać, jak namierzysz coś ciekawego pracującego do 1.5bara (przynajmniej)
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Metiu
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 718
Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
Lokalizacja: Wrocław

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: Metiu » sob 20 sie 2011, 8:53

Panowie! Jakie są jeszcze inne objawy psucia się presostatu ?
Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: maro » sob 20 sie 2011, 19:50

Presostat się w zasadzie nie psuje tylko mikroprzełącznik. Więc albo styki się "zespawają" i jest tak jak u autora wątku czyli nie wyłącza grzałki albo odwrotnie czyli nie włącza grzałki.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zepsuty presostat w isomac tea

Postautor: kawcio » ndz 21 sie 2011, 10:06

U mnie się rozjeżdża, raz trzyma zadany przedział 1,2-1,3, a nieraz sobie skoczy do 1,5, albo wyzej. Ostatnio przyuważyłem go jak szedł wyżej i ratowałem się w ostatniej chwili odkręceniem zaworu pary.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

ronnix
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 21 cze 2011, 22:52
Sprzęt: Bialetti Dama + Rocky Rancilio
Isomac Tea II
Lokalizacja: Jaworzno /Carrick On Shannon

Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: ronnix » sob 03 wrz 2011, 15:12

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów,
W bieżącym tygodniu stałem się posiadaczem pięknej Tei, nie eksperymentowałem jeszcze z Nią za dużo, jedynie co zdążyłem wyciągnąć z pudła, napatrzyć się i zaparzyć raptem kilka naparów, które swoją drogą wydają mi się bardzo znośne jak na pierwsze próby.Aczkolwiek już niestety maszyna zaczęła delikatnie cieknąć w trakcie zaparzania kawki dokładnie od spodu, gdzie znajduję się szereg dziurek i cieknie z jednej z ostatnich tak bardziej po prawej stronie. Nie rozkręcałem maszyny, nie zmieniałem fabrycznych ustawień ciśnienia, sprawdziłem tylko maszynę na sucho, bez kawy i co ciekawe nie cieknie. Czy ktoś z Szanownych Kolegów może mnie naprowadzić na problem, czy ktoś się spotkał z takim problemem, ponieważ maszyna jest brand new i nie wiem czy zwracać do serwisu czy samemu kombinować ( jeśli to np. kwestia dokręcenia śrubki ).
Będę wdzięczny za wszelkie sugestię.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: kawcio » sob 03 wrz 2011, 16:13

Jeśli bez kawy, czyli bez obciążenia nic nie cieknie to może być to nieszczelność wężyka odprowadzającego od OPV nadmiar wody do zbiornika na wodę.
Wszystko się raczej prosto rozkręca i chyba nie jest plombowane? Jak odkręcisz kilka śrubek to będziesz wszystko widział.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: maro » sob 03 wrz 2011, 20:58

Cieknąć może zewsząd z obwodu HX-a bo różnica ciśnień pomiędzy "obciążeniem" a jego brakiem wynosi ponad 9 bar. Musisz rozkręcić sprzęt. Napisz gdzie kupiłeś i może wstaw fotkę wnętrza bo chętnie bym zobaczył czy coś się zmienilo od czasów gdy ja taką maszynę mialem.
Kupię ekspres dźwigniowy.

ronnix
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 21 cze 2011, 22:52
Sprzęt: Bialetti Dama + Rocky Rancilio
Isomac Tea II
Lokalizacja: Jaworzno /Carrick On Shannon

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: ronnix » ndz 04 wrz 2011, 1:01

Ok idąc za Waszymi radami rozkręciłem lśniącą Panią i wydaję mi się że zlokalizowałem usterkę - sączyło się z jednego gumowego wężyka, tak więc założyłem kolejną opaskę uciskową i na pierwszy rzut oka przestało, ale muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić z kawą bo dziś już trochę późno.
Maszynę kupiłem tutaj http://www.italiankitchenaids.com/prodd ... d=d-isomac Jutro postaram się wstawić fotki i dam znać czy ustało na dobre.

ronnix
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 21 cze 2011, 22:52
Sprzęt: Bialetti Dama + Rocky Rancilio
Isomac Tea II
Lokalizacja: Jaworzno /Carrick On Shannon

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: ronnix » ndz 04 wrz 2011, 23:00


Awatar użytkownika
KWH
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 102
Rejestracja: ndz 22 maja 2011, 13:57
Sprzęt: Poccino mini-profi 0625R,i-steel,Bialetti Brikka,Zassenhaus,Bodum Latteo

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: KWH » pn 05 wrz 2011, 0:43

Piekna maszyna!
Gratuluję zakupu.

tomekdona
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 27
Rejestracja: ndz 15 maja 2011, 10:26
Sprzęt: Gaggia Baby Class D + Gaggia MDF
Lokalizacja: Dublin

Re: Isomac Tea Two - cieknie od spodu.

Postautor: tomekdona » śr 07 wrz 2011, 18:04

tak piękna chciałem ją kupić ale wybrałem Quick Mill Andreja Premium. dlatego ze sprzedawcy (a chce tu zaznaczyć ze nie jeden), zasugerowali aby lepiej dołożyć bo w środku jest jednak nie to samo. Coś wtym jednak prawdy jest.

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Isomac Tea — prośba o pomoc w diagnozie usterki

Postautor: blazko » ndz 29 lip 2012, 12:01

Cześć wszystkim,
Dziś rano po raz kolejny ekspres zachował się dziwnie: podczas nagrzewania zdarza się że pompa automatycznie ciągnie wodę do bojlera, uzupełnia brak i się wyłącza. Dziś się jednak nie wyłączyła i gdy się zorientowałem że warkot pompki trwa za długo na manometrze miałem 2,5bara, a z dyszy spieniajacej mleko poleciał (po odkreceniu zaworu) strumień chłodnej wody.

Czy ktoś miałby pomysł gdzie leży problem, jaką część wymienić i skąd ją sobie ściągnąć?

Powyższe zdarzyło się może że dwa razy w ciągu dwóch czy trzech miesięcy, czyli teoretycznie co pić mam. Efekt jest jednak taki że ilekroć usłyszę bucząca pompę biegnę do kuchni i patrzę czy samo się wyłączy, no i niezbyt się czuje zostawiając włączony ekspres jak gdzieś muszę wyjść...

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: isomac tea prosba o pomoc w diagnozie usterki

Postautor: loock » ndz 29 lip 2012, 13:03

Wykręć i wyczyść czujnik poziomu wody w bojlerze

Awatar użytkownika
blazko
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 89
Rejestracja: pn 03 gru 2007, 11:58
Sprzęt: Profitec Pro700, Mazzer Mini - E
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: isomac tea prosba o pomoc w diagnozie usterki

Postautor: blazko » ndz 29 lip 2012, 14:13

Loock, dzięki za wskazówkę.

Poszukam czujnika i spróbuję go wyczyścić - to jest coś co się raczej wyciera, przedmuchuje czy płucze? :)


ps. nie mogę znależć w sieci informacji które to to jest owym czujnikiem. Można i tu prosić o wsparcie?


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość