Ascaso Arc — pytania, problemy

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » pt 05 lis 2010, 11:36

W przypadku kapania jednak ugniatanie będzie lepsze. Nie wiem, co na to Janusz, ale myślę, że dojście do grzybka nie jest ingerencją równoznaczną z utratą gwarancji. Mogła się tam dostać np. jakaś drobina osadu itp. Wtedy już samo wyjęcie pomoże. Może też sprężynka się podgięła. Dochodzi się tam z reguły po odkręceniu śruby prysznica i jeszcze jednej śruby trzymającej grzybek. Jeżeli nic tam nie będzie widać, trzeba by było spróbować wsadzić nowy.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Postautor: piomic » pt 05 lis 2010, 13:17

Śruba prysznica i trzy śruby pod spodem. Grzybek można oczyścić i delikatnie rozciągnąć jego sprężynkę (nie traci się gwarancji) ale serwis zaleca wymianę całości (grzybek+sprężynka).

GR
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 12 paź 2010, 15:34

Postautor: GR » ndz 07 lis 2010, 12:10

Do grzybka jeszcze się nie dobierałem, chcę to jednak zostawić na koniec.
Przeczyściłem ekspres proszkiem do czyszczenia ascaso i mam taką obesrwację, po sporym przelewaniu wodą. W sitku zbiera się woda, ta, która kapie po wyłączeniu pompy, jak jest puste, zdziwiło mnie to. Przeszorowałem je, bo myślałem, że może jest przytkane, albo coś takiego, ale nie, nadal jest tak samo.
Jak przelewam nad kranem, wszystko z niego spływa. Jak jest w ekspresie, to jak powoli do niego kapie, to nie spływa, tylko zostaje w sitku. Po odpięciu kolby od razu splywa.
To normalne, że jak się rozszczelni to wtedy dopiero te resztki przepłyną przez sitko?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » ndz 07 lis 2010, 13:19

Do grzybka jeszcze się nie dobierałem, chcę to jednak zostawić na koniec.
Kombinujesz dookoła, zamiast od tego zacząć. 2 minuty roboty.
To normalne, że jak się rozszczelni to wtedy dopiero te resztki przepłyną przez sitko?
Fizyka na poziomie V kl.

GR
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: wt 12 paź 2010, 15:34

Postautor: GR » ndz 07 lis 2010, 13:34

Nie chciałem/nie chcę rozkręcać ledwie miesięcznej maszyny. Poczekam z tym do poniedziałku, zadzwonię jeszcze najpierw do serwisanta, który sugerował sprawdzać inne rzeczy przed rozkręcaniem, co on na to.

Moje dziecko nie chodzi jeszcze do V klasy, więc nadal nie wiem czy to normalne w ekspresie, że w sitku zbiera się spora ilość wody i nie wypływa. Jak ktoś ma ochotę napisać, to śmiało.

Awatar użytkownika
slavik
ojciec chrzestny
ojciec chrzestny
Posty: 2787
Rejestracja: ndz 09 sie 2009, 13:53
Sprzęt: Do wymiany...?

Postautor: slavik » ndz 07 lis 2010, 14:41

No to śmiało napiszę...
Ale o czym?. Wszystko masz już wyłożone na poziomie szkolnym... (bez obrazy :) )
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie Obrazek
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

Paffcio
Posty: 3
Rejestracja: śr 21 gru 2011, 10:51
Sprzęt: Ascaso ARC Fun, i-2 mini (w drodze ;-))

Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: Paffcio » pn 26 gru 2011, 13:05

Witam,

no i mam to cacko, stary Saeco Via Veneto już nie domagał i poszedł na emeryturę do schowka ;-) Teraz na honorowym miejscu w kuchni stoi sobie ARC i ... no właśnie, i nic... pierwsze włączenie i coś mi się wydaje, że przez grupę przechodzi mało wody. Instrukcja przewertowana na 20 stron i wciąż nic. Bez założonego sitka z kawą 50ml wody idzie przez 25 sekund. Próbuję doppio - podwójne sitko, kawa zaledwie ledwo ubita (mielona wcześniej przez p. Janusza) - 50ml mam dopiero po prawie 50 sekundach... Z kolei przy włączonej pompie i otwartym zaworze do pary woda z dyszy leci mocnym strumieniem (tak jak powinna). Sitko w grupie sprawdzone - nie jest zatkane.

Jak to u Was, mili posiadacze Basica/Arca jest? Mam wrażenie, że w moim ekspresiku przepływ wody jest zbyt mały (stary Saeco miał znacznie większy)... za to na pocieszenie - mleko do latte spienia się ładnie, 3 próby i sukces w 50%, tj. pierwsze mleko do bani, drugie suuuuuper i trzecie "może być" ;-)

--
Pozdrawiam,
Paweł

jackpe
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 24 wrz 2011, 17:09
Sprzęt: I-mini2, Ascaso Basic, FP.
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: jackpe » pn 26 gru 2011, 20:13

Jest parę wątków o Basicu, więc możesz sobie poczytać. 25sek to ewidentnie za dużo jak na samą wodę. U mnie trwa to ok 15 sek. Ciśnienie można wyregulować poprzez rozciągnięcie, lub ściągnięcie sprężynki od silikonowego zaworku w grupie. Dość prosto jest się do niej dostać i opis znajdziesz w wątku o Basicu. Oczywiście zakładam, że ekspres jest nowy i nic nie jest zakamienione, czy zapchane.
Ostatnio zmieniony czw 29 gru 2011, 13:37 przez jackpe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: kawcio » czw 29 gru 2011, 13:35

Podobne wątpliwości miał/ma ignacy, opisane zostały w TYM wątku

Dodam tylko, że większy HX z grupą E61 typu Vibiemme Junior ustawiony na 9.5bara dla ekstrakcji napełnia na pusto 50kę w 8sek.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: ignacy » czw 29 gru 2011, 14:00

Z czasem ilość przeciskanej w tym samym czasie wody w tym ekspresie powinna się zwiększyć - IMO ten sprzęt potrzebuje trochę czasu, aby się "wyrobić". Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji - w Basicu innego forumowicza którym się "bawiłem" z prysznica woda leciała w porównaniu do mojego egzemplarza zdecydowanie bardziej żwawo.

Wieczorem zrobię pomiary ile teraz zajmuje przelanie się 50ml wody przez PFa bez sitka i kawy, ale mam nieodparte wrażenie, że po miesiącu pracy ma to miejsce zdecydowanie szybciej :wink: Gdy był nowy 50ml przelewało się w około 20 sekund.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

jackpe
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 24 wrz 2011, 17:09
Sprzęt: I-mini2, Ascaso Basic, FP.
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: jackpe » czw 29 gru 2011, 14:30

Ze swoich obserwacji mogę powiedzieć, że ów zaworek ze sprężynką żyje własnym życiem. Jakiś czas 50ml wody przelewa się ok. 15sek. a po kilku dniach np. 25sek sek. Oczywiście ekspres czysty i bez śladów kamienia. Przy 25sek o zrobieniu espresso trzeba zapomnieć, bo po prostu pompka po kilku sek. całkiem przestaje podawać wodę. Kiedy lekko ścisnę sprężynkę i uda mi się trafić z długością, to przez kilka dni znów może być spokój. W/g mnie jest to największy problem tej konstrukcji a jaka jest sprężynka w nowym ekspresie tego nikt nie wie. W każdym bądź razie osiągnięcie 50ml wody w czasie ok. 15sek. daje najlepsze efekty. Powyżej tego czasu, np 20-25sek trzeba zapomnieć o 50ml espresso w jakimś sensownym czasie, natomiast kiedy sprężynkę ściśniemy na tyle, że 50ml wody będzie się lało ewidentnie krócej niż 15sek, np. 10sek. to na 100% przy rozgrywaniu ekspresu na parę do spieniania z grupy będzie ciekło jak z kranu.
Mój ekspres ma 6 miesięcy i nie jest nadmiernie eksploatowany. Może te informacje przydadzą się użytkownikom sprężynkowych Ascaso, którzy już stracili nadzieję na to, że da się w nich zrobić dobrą kawę :)
Ostatnio zmieniony czw 29 gru 2011, 15:53 przez jackpe, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: ignacy » czw 29 gru 2011, 14:35

Jak się okazuje, brak OPV w tych ekspresach sprawia jednak trochę więcej problemów niż "kapanie" z tego i owego jak się zwykło uważać :roll:
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

Awatar użytkownika
ignacy
@mod
@mod
Posty: 1106
Rejestracja: wt 14 gru 2010, 10:47
Sprzęt: V60, Bodum Santos, FP, phin, Technivorm GCS, Vario W
Lokalizacja: Venlo

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: ignacy » sob 31 gru 2011, 10:40

Moje przypuszczenia się potwierdziły, trochę ponad miesiąc od zakupu i 50ml wody nie przeciska się już w około 20 sekund, ale w granicach 15stu ;) Flush wygląda zupełnie też inaczej - 3 żwawe strumienie w przeciwieństwie do tego co można zaobserwować na filmiku w wątku o Basicu.
było...: młynek Tchibo, młynek Tiamo, Ascaso i-mini, Ascaso Basic, Bodum Kona, Delonghi Bar 15
http://www.manczuk.blogspot.com

jackpe
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 24 wrz 2011, 17:09
Sprzęt: I-mini2, Ascaso Basic, FP.
Lokalizacja: Katowice
Kontaktowanie:

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: jackpe » sob 31 gru 2011, 10:58

Mądry Polak po szkodzie, ale wystarczyło wtedy ścisnąć sprężynkę :) Nie wiem na ile to może być pomocne, ale u mnie optymalna długość owej sprężynki to 15mm.
Jeżeli u Ciebie Paffcio dalej 50ml wody leje się tak długo jak przedtem, to możesz sprawdzić jak to wygląda w Twoim Arc.

Paffcio
Posty: 3
Rejestracja: śr 21 gru 2011, 10:51
Sprzęt: Ascaso ARC Fun, i-2 mini (w drodze ;-))

Re: Ascaso ARC - wątpliwości

Postautor: Paffcio » sob 31 gru 2011, 12:42

Hej,

ja jeszcze u siebie sprężynki nie sprawdzałem, ale rozmawiałem z p. Januszem - powiedział, że ilość wody płynąca przez grupę bez sitka z kawą jest niewymierna, sprawdzać trzeba, czy da się zrobić espresso 25/25 (czy 30/25), a mi się chyba to udaje ;-)

--
Pozdrawiam,
Paweł


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości