Ascaso Arc — pytania, problemy

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: hawlik » śr 30 kwie 2014, 11:36

Miałem kiedyś dreama.... to chyba ta sama grupa... nie było problemu większego by na fabrycznym sitku uzyskać naprawdę dobry, napar, super creme itp. Na pewno odradzałbym te wynalazki w postaci specjalnych sitek tworzących creame. Po prost próbuj... różna dozą, różny przemiał aż zacznie wychodzić:-)

ps. proponuję zacząć od sitka podwójnego na pewno z nim jest prościej ;-)

Dodo
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 68
Rejestracja: sob 05 mar 2011, 19:55
Sprzęt: Ascaso FUN, i-mini i-1
Lokalizacja: Krzeszowice

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: Dodo » śr 30 kwie 2014, 13:20

Jak najbardziej z Tobą "hawlik" się zgadzam. Ja nie mam problemów z dużym sitkiem ale ono potrzebuje więcej niż 14 g. małe jest trudne do ogarnięcia przy 100% arabice. absolutnie nie chcę sztucznej creame! Dlaczego chcę zmienić pisałem wcześniej. Nie upieram się przy zmianie raczej wypróbowaniu czegoś innego.

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Odp: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: hawlik » śr 30 kwie 2014, 20:32

.... ale ono potrzebuje więcej niż 14 g.

no i? :)

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: mmorka » czw 01 maja 2014, 17:13

No właśnie ;p

enzo83
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 37
Rejestracja: śr 25 lis 2009, 22:21

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: enzo83 » pt 11 lip 2014, 13:17

Ja przy podwójnym - oryginalnym w Ascaso Dream nie mam problemu. Zawsze 14g, tylko z różnymi kawami trzeba pokombinować z mieleniem.

mmorka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 217
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 13:57
Sprzęt: Bezzera Bz10, Bieletti Brikka 4cups, Moka express 6cups, Aeropress, Hario v60-02, 01, FP Tesco, Eureka Mignon i parę ręcznych młynków
Lokalizacja: Radzionków

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: mmorka » pn 14 lip 2014, 18:00

Tylko masz chyba z centymetr między ciastkiem a prysznicem.

enzo83
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 37
Rejestracja: śr 25 lis 2009, 22:21

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: enzo83 » pn 14 lip 2014, 21:17

W tym akurat nie ma problemu...

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: terragady » śr 29 paź 2014, 21:48

Witam, mam uzywanego Ascaso Arc i przy podgrzewaniu kapie mi z glownego wylotu oraz czasem z steamera. Jak wlaczam steamer to tez kapie bez odkrecania galki. Rozumiem ze pomoc moze wymiana uszczelek ktore mam zamiar zamowic (niestety tylko z anglii bo u nas nie ma dostepnych raczej? ).
Druga sprawa czy moglem to ja spowodowac czy raczej taka kolej rzeczy? Czasem za mocno docisne kawe czy za duzo napcham i troche się ekspres blokuje, czy to moze miec wplyw na to? (nie jest to czesto po prostu pare razy mi się zdarzylo)
Albo moze to jest od tego ze przez caly dzien ekspres jest wlacozny i nagrzany? Mam go w pracy w biurze i jest nas 3 osoby i nie chcemy czekac az się nagrzeje wiec jest wlaczony tak przez 6-7h codziennie. Niby nagrzewa się w 3minuty bo gasnie swiatelko ale tak na prawde trzeba czekac conejmniej 20 minut zeby porzadnie się thermoblock rozgrzal.

Czy zamiast uszczelek musze wymienic caly ten to cos -> http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-ste ... -263-p.asp ? czy tyklo uszczelka?
I moze macie pojecie ktory zestaw wybrac, bo pisza ze sa do roznych thermoblockow w Arc, te przed 2012 i po 2012, ale ja nie mam pojecia ktory to jest moj bo on wlasnie jest z tego okresu. Jest jakis posob zeby to sprawdzic? Przymierzalem się do tego kita http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-gas ... -588-p.asp

JesZcze jedno pytanko, czy jest sens wymiany na to --> http://www.bluestarcoffee.eu/ground-cof ... t-84-p.asp ? Bo mam ten "Versitale/Pod version" teraz, niby wszystko jest ok ale moze jak wymienie na ten szerszy bedzie cos lepiej? Czy nie ma sensu?

Z gory dzieki za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Marcin

_michal_
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: pn 21 maja 2012, 21:21
Sprzęt: isomac, graef cm 80,
Lokalizacja: UK

Re: Ascaso Arc — pytania, problemy

Postautor: _michal_ » czw 13 lis 2014, 12:45

Witam, mam uzywanego Ascaso Arc i przy podgrzewaniu kapie mi z glownego wylotu oraz czasem z steamera. Jak wlaczam steamer to tez kapie bez odkrecania galki. Rozumiem ze pomoc moze wymiana uszczelek ktore mam zamiar zamowic (niestety tylko z anglii bo u nas nie ma dostepnych raczej? ).
wszystkie czesci do ascaso kupisz u Janusza, czyli http://www.delicarte.pl/cms/


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości