Ekspres kolbowy w granicach 300-400 PLN
- Remogiusz
- ojciec chrzestny
- Sprzęt: W stopce
Re: Ekspres ciśnieniowy za 300-400zł
za 300-400 zł możesz mieć niezłą używkę, ale skoro to ma być prezent...
Wejdź na stronę De'longhi, popatrz na podstawowe modele, sprawdź w ceneo, Wejdź na stronę rowenty, KRUPSa... nie wiem co za taką cenę jeszcze będzie. Wybierz co Ci się podoba, wpisz w wyszukiwarkę forumową, jeśli nic nie wyjdzie to wpisz w ten temat. Spróbuję opisać co Ci się podoba, jesli info na forum nie ma.
Wejdź na stronę De'longhi, popatrz na podstawowe modele, sprawdź w ceneo, Wejdź na stronę rowenty, KRUPSa... nie wiem co za taką cenę jeszcze będzie. Wybierz co Ci się podoba, wpisz w wyszukiwarkę forumową, jeśli nic nie wyjdzie to wpisz w ten temat. Spróbuję opisać co Ci się podoba, jesli info na forum nie ma.
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Software: co kurier przyniesie...(Ariadna)
-
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Severin KA5987
Młynek ostrzowy
French press
Dripper - Lokalizacja: Szczecin
- Kontaktowanie:
@sikorbs
Ja polecam ekspres Severin KA 5987. Mam już jakieś pół roku i bardzo dobrze działa. Wygląda całkiem nieźle, dobrze się go czyści, bo ma metalową obudowę. W 10-15 minut kolba jest bardzo gorąca. Daje radę spienić mleko, tylko trzeba zdjąć gumową nasadkę z dyszy. Na allegro kosztuje 339zł, ale ja kupiłem w Realu za 260zł (oczywiście z gwarancją, bez żadnych wad), więc warto poszukać w sklepach.
Ja polecam ekspres Severin KA 5987. Mam już jakieś pół roku i bardzo dobrze działa. Wygląda całkiem nieźle, dobrze się go czyści, bo ma metalową obudowę. W 10-15 minut kolba jest bardzo gorąca. Daje radę spienić mleko, tylko trzeba zdjąć gumową nasadkę z dyszy. Na allegro kosztuje 339zł, ale ja kupiłem w Realu za 260zł (oczywiście z gwarancją, bez żadnych wad), więc warto poszukać w sklepach.
Kupiliśmy DeLonghi EC-190.
Rzecz w tym, że nie umiemy się nim posługiwać
Możecie napisać co robię źle?
Robię tak- Nalewam wody do zbiornika- na jedną szklankę. Włączam go aby się nagrzał i czekam około 10-15min. W tym czasie próbuję spienić mleko (to jest masakra
) One się tylko nagrzewa a nie spienia... No i zostało tylko nalanie kawy i mleka. Zajmuje to mi dużo czasu a kawa niczym się nie różni od zalewanej wrzątkiem w szklance ;/
używaliśmy kawy rozpuszczalnej i sypanej
Proszę o pomoc
edit.
Przy "spienianiu" mleka leci ciurkiem gorąca woda.
Rzecz w tym, że nie umiemy się nim posługiwać

Możecie napisać co robię źle?
Robię tak- Nalewam wody do zbiornika- na jedną szklankę. Włączam go aby się nagrzał i czekam około 10-15min. W tym czasie próbuję spienić mleko (to jest masakra

używaliśmy kawy rozpuszczalnej i sypanej
Proszę o pomoc

edit.
Przy "spienianiu" mleka leci ciurkiem gorąca woda.
Ostatnio zmieniony ndz 25 gru 2011, 12:51 przez sikorbs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: AP + TCM;
Ascaso Steel UNO PROF + i-2 steel;
Obejrzyj filmy z tego wątku: http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=7410
0. Dowiedz się co to jest espresso. To co kupiłeś to "maszyna do espresso", możesz jej używać to tego, do czego została zaprojektowana, lub narzekać na jakość cafe lungo.
1. Kup dobrą, świeżą kawę mieloną. J...s, T....o, czy M. ...e to nie są dobre kawy.
2. Poćwicz "spienianie mleka" używając zimnej wody z odrobiną płynu do mycia naczyń
0. Dowiedz się co to jest espresso. To co kupiłeś to "maszyna do espresso", możesz jej używać to tego, do czego została zaprojektowana, lub narzekać na jakość cafe lungo.
1. Kup dobrą, świeżą kawę mieloną. J...s, T....o, czy M. ...e to nie są dobre kawy.
2. Poćwicz "spienianie mleka" używając zimnej wody z odrobiną płynu do mycia naczyń

Czyli młynka nie masz...
Czyli używasz kawy już zmielonej...
Czyli sypiesz też rozpuszczalną...
Czyli mleko chcesz spienić w trakcie nagrzewania...
Czyli nie ma prawa wyjść nic pijalnego...
Czyli postępuj wg. instrukcji obsługi...
No i poczytaj trochę forum...
Czyli używasz kawy już zmielonej...
Czyli sypiesz też rozpuszczalną...

Czyli mleko chcesz spienić w trakcie nagrzewania...
Czyli nie ma prawa wyjść nic pijalnego...
Czyli postępuj wg. instrukcji obsługi...
No i poczytaj trochę forum...

Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 
Cellini-i-mini/Z..haus/Skerton/v60

-
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Moka 3cup/FP/Skerton/Clever Dripper/Aeropress
Uff! A myślałam, że z przejedzenia mam zwidy i tylko ja przeczytałam o tej rozpuszczalskiej...
PS. <szeptem> ...i trochę więcej wody do zbiornika...

PS. <szeptem> ...i trochę więcej wody do zbiornika...

- Animator47
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Espresso Pure +i-mini+Moka+Aeropress+Hario Slim
- Kontaktowanie:
Rozpuszczalna do ekspresu
.
Poczytaj forum i będzie lepiej!

Poczytaj forum i będzie lepiej!

Co niektórzy wiedzą, jak wprawić człowieka w dobry humor już od rana 
Swoją drogą, też będę musiał spróbować spieniania mleka przed rozgrzaniem ekspresu (mimo, że mam inny sprzęt, to może zadziała
) 

Swoją drogą, też będę musiał spróbować spieniania mleka przed rozgrzaniem ekspresu (mimo, że mam inny sprzęt, to może zadziała

Ascaso Elipse (PID+termo) + Isomac Macinino Professionale Inox + Bialetti Dama Deco' Nero + AeroPress + Hario V60 + phin
To jak z tym spienianiem mleka?
1. Przed nagrzaniem ?
2. A może macie jakieś sposoby? Pod kątem, na dnie, na powierzchni?
1. Przed nagrzaniem ?
2. A może macie jakieś sposoby? Pod kątem, na dnie, na powierzchni?
-
- kawa w żyłach
Caaaluteńki wątek o spienianiu mleka pełny ciekawych filmików i wyjaśnień...

Edit...
Spieniasz parą, bez podgrzania nie ma pary. Logiki trochę znasz?
PS. A! Ja nie mam ekspresu. W życiu spieniłam mleko może ze trzy razy. Co ja tam wiem...

Edit...
Spieniasz parą, bez podgrzania nie ma pary. Logiki trochę znasz?

PS. A! Ja nie mam ekspresu. W życiu spieniłam mleko może ze trzy razy. Co ja tam wiem...
Malawi Mzuzu Geisha - idę po Ciebie 

-
- kawa w żyłach

Ja też Cię lubię Slavik...

- Remogiusz
- ojciec chrzestny
- Sprzęt: W stopce
Oczywiście Severin o którym mówisz jest całkowicie plastikowy, kratkę tacki ociekowej ma z jakiegoś metalu. To jedyny metal prócz dyszy do spieniania.@sikorbs
Ja polecam ekspres Severin KA 5987.Wygląda całkiem nieźle, dobrze się go czyści, bo ma metalową obudowę.
Swoją drogą wielu klientów pyta mnie, czy rozpuszczalną można zrobić w eskpresie. Oczywiście odpowiadam, że można. Zalać gorącą wodą z ekspresu. Biorę to całkowicie na poważnie, bo klient naś...pannnn...
Hardware: Rocket , GAGGIA, Bialetti, FP, Dripper / jedyny słuszny młynek, macap mx900
Różnorakie ekspresy do kawy towarzyszą mi od lat. Lubię kawę, pijam kawę i cenię sobie solidną coffe machinę. Nie znoszę rozpuszczalnego napoju udającego kawę. Czytając ostatnią wypowiedź Remogiusza przypomniało mi się jak kilka miesięcy temu umówiłam się na spotkanie w pewnej restauracji organizującej wesela w celu zapoznania się z ich ofertą. Zamówiłam latte, a po chwili usłyszałam kłótnie dobiegającą z kuchni. Dwie panie sprzeczały się o sposób przygotowania kawy. Ostatecznie dostałam tragiczną rozpuszczalną lurę z mlekiem skondensowanym i jakimś alkoholem (smakowo samym spirytem). Oczywiście wesela tam nie zorganizujemy.
Ostatnio zmieniony pn 21 maja 2012, 14:38 przez ignacy, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: wycięty link do sklepu - nic nie wnosi do tematu
Powód: wycięty link do sklepu - nic nie wnosi do tematu
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
- Kontaktowanie:
Nawet tam gdzie mają ekspresy... niby prawdziwe...Ostatecznie dostałam tragiczną rozpuszczalną lurę z mlekiem skondensowanym i jakimś alkoholem (smakowo samym spirytem). Oczywiście wesela tam nie zorganizujemy.
na większości imprez podają nie powiem co.. w termosach...
Niestety dotyczy to bardzo wielu knajp - nawet dość znanych z organizowania wesel i to w kilku salach.. jednocześnie..
nie podaję miejsc ani, miast bo nie chcę nikogo obsmarować... ale zwyczaj termosów.. ciężko pokonać...
a ekspresy są wręcz często wyłączone... dopiero na specjalne prośby czasem coś się uda załatwić, ale to też nie często..
Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”