Nowe wersje w Ascaso

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Janusz » sob 15 wrz 2012, 22:03

Coś z tą wagą / ilością namielonej kawy musi być nie tak. :? Taki objaw jak opisałaś może być tylko z dwóch przyczyn. Po pierwsze - za dużo namielonej kawy do sitka. Kawa wówczas dotyka już powierzchni prysznica a brzegi portafiltra nie dotykają jeszcze uszczelki. I mimo, że mocno dociągasz portafilter to i tak kawa już mocniej pod prysznicem się nie ugniecie a między brzegami portafiltra i uszczelką jest nieszczelność powodująca wyciekanie płynu brzegami głowicy portafiltra. Po drugie - zużyta, nieelastyczna uszczelka lub też uszkodzenia na brzegach sitka w portafiltrze. Ta przyczyna przy nowym ekspresie odpada. Zostaje więc niewłaściwa - za duża doza namielonej kawy. Najlepszą metodą jest moim zdaniem nie ważenie ilości kawy lecz zakupienie i stosowanie tampera ze stalową stopą i drewnianym uchwytem. Wysokość stopy tego tampera jest idealną miarą właściwej ilości namielonej kawy. Jeśli po ubiciu brzegi tampera pokrywają się z brzegami portafiltra to ilość namielonej kawy jest OK!
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

wyzromek
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: wt 14 sie 2012, 23:17
Sprzęt: Ascaso Steel Uno Prof., I-2 mini steel, w pracy stary DeLonghi Bar 14

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: wyzromek » sob 15 wrz 2012, 23:36

[...] Najlepszą metodą jest moim zdaniem nie ważenie ilości kawy lecz zakupienie i stosowanie tampera ze stalową stopą i drewnianym uchwytem. Wysokość stopy tego tampera jest idealną miarą właściwej ilości namielonej kawy. Jeśli po ubiciu brzegi tampera pokrywają się z brzegami portafiltra to ilość namielonej kawy jest OK!
Heh, no to w końcu jak wysoka ma być ta stopa tampera? Gdzieś na forum przewinęła się informacja, że Ascasowy V.620 ma 6 mm i to jest ten ideał, zaś dostałem od Ciebie informację, że 10 mm jest optymalny.

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Wyspiarz » ndz 16 wrz 2012, 8:30

Ja daje 16.5g kawy na duże sitko. Ubicie na 10mm, na org tamperze suwmiarka zrobiłem ryskę do około gdzieś na 1/3 obwodu i wiem gdzie jest te 10mm. I z moich ustawień mlynka wychodzi mi 16.5g kawy 10mm ubicia i wynik jest 25-28ml w 25s. Jest fotka wcześniej w tym temacie.

Pzdr.Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: kawcio » ndz 16 wrz 2012, 8:51

.... I z moich ustawien mlynka wychodzi mi 16.5g k... i wynik jest 25-28ml w 25s. ....
Myślisz, że to dobry wynik...? Chyba trzeba pokręcić jeszcze tym młynem...
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
picasso83
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 216
Rejestracja: wt 01 mar 2011, 16:52
Sprzęt: Ekspres: Ascaso Dream :)
młynki:Eureka Mignon niebieska, Hario Slim, Tiamo Slim
Clever Dripper, filtr wietnamski Phin, Aeropress, Tygielek, Chemex, Bialetti Moka Exress
Lokalizacja: Łuków

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: picasso83 » ndz 16 wrz 2012, 9:16

Najlepszą metodą jest moim zdaniem nie ważenie ilości kawy lecz zakupienie i stosowanie tampera ze stalową stopą i drewnianym uchwytem. Wysokość stopy tego tampera jest idealną miarą właściwej ilości namielonej kawy.
Uważam, że odważenie odpowiedniej masy ziaren jest niezbędne, kiedy chcemy zrobić jedną kawę i nie chcemy przy okazji namielić za dużo, coby resztę kawy wyrzucić. A dobry tamper to rzecz niezbędna. Ja używam tego metalowego, dwustronnego, dołączanego do ekspresu przez Janusza. Dla mnie jest miodzio :)
Espresso: Meraviglioso od Antonia
do dripa: ambrozja Etiopia Yirga Cheffe Kochere od Antonia

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Wyspiarz » ndz 16 wrz 2012, 9:19

.... I z moich ustawień młynka wychodzi mi 16.5g k... i wynik jest 25-28ml w 25s. ....
Myślisz, że to dobry wynik...? Chyba trzeba pokręcić jeszcze tym młynem...
No z definicji ma być 25ml w 25s wiec ??. Ilość od 14-20g w zależności od sitka/ekspresu. Jeszcze się uczę i myślę że została siła ubicia bo reszta jest bez zmian.

Smak bdb.

A wg ciebie za grubo czy za drobno miele ??

Pzdr.Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
kawcio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 3474
Rejestracja: czw 25 gru 2008, 0:22
Sprzęt: VibiemmeHX|M4D|RB
Santos#4|Porlex
Hario[FP/V60/TCA-2]
Aeropress|Clever|CM-6A
Bialetti Dama
Gene Cafe
Lokalizacja: Warszawa

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: kawcio » ndz 16 wrz 2012, 12:18

To jest doza dla doppio - za drobno.
Drip: Ethiopian Shegole Limu | Bolivian Finca Espinoza
Espresso: Black Dog | Flower King

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Wyspiarz » ndz 16 wrz 2012, 12:41

Źle się wyraziłem :) mi wychodzi 2x25-28ml :) robię na dużym sitku do 2 filiżanek na raz :)

Pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Janusz » czw 27 wrz 2012, 22:11

Witam i wracam do tematu pary w ekspresie DREAM Orange z termoblokiem w posiadaniu Wyspiarza. Problem z parą u niego został zidentyfikowany i usunięty w czasie dwu godzinnej wizyty ekspresu w naszym serwisie. Okazało się, że potencjometr na płycie elektronicznej sterującej m.in. pracą pompy podczas funckji pary był źle ustawiony. Wystarczyło przekręcić potencjometr w prawe położenie aby uzyskać prawidłową pracę pompy - miarowe i szybkie "pukanie" pompy, co pociąga za sobą odpowiednie dozowanie wody do termobloku a co za tym idzie parę silną i non stop. Zniknął także efekt gaśnięcia kontrolki temperatury po pewnym czasie używania pary. Kontrolka gasła i grzałka się wyłączała bo temperatura osiągała swą maksymalną wartość a brak było w układzie odpowiedniej ilości wody - ciśnienie pary spadało. Po uzupełnieniu wody pompą kontrolka się załączała, włączało się grzanie i para była znów do momentu aż nie zabrakło znów wody w układzie.
Prawidłową pracę ekspresu z termoblokiem przy funkcji pary obrazuje film na załączonym linku. Mleko 3,2% Łaciate, do spieniania użyty dzbanek 0,6 litra, piękne narastanie pianki i wirek. No i efekt końcowy - tak dla zobrazowania innym użytkownikom co można na nim uzyskać.

http://www.youtube.com/watch?v=brZlOFhTc3A
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: piovit » czw 27 wrz 2012, 23:39

"Jogi babu, Brawo Jasiu!" :wink:

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Wyspiarz » pt 19 paź 2012, 15:32

Ja nie wiem czy ostatnio, po regulacji płytki nie przeginam ciut ze spienianiem :), power jest świetny :)

Tutaj efekty pracy, niestety SAM nie jestem w stanie nakręcić jak spieniam :), trzymanie dzbanka odkręcanie zaworu kręcenie itp no jak by nie patrzeć brak 1 ręki :).

http://www.youtube.com/watch?v=fnqTalc8 ... e=youtu.be


Co myślicie?? Tu dzbanek 0.6, chyba za dużo podnoszę za mało szlifuję, choć oprócz końcówki wydaje mi się że jest bardzo dobre to mleko, może zdjąć łyżką z góry, warstewkę, albo przelać 2x z dzbanka na dzbanek i lepiej wymiesza się?


pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Janusz » pt 19 paź 2012, 15:37

Toż to istna bita śmietana 8)
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

Awatar użytkownika
Wyspiarz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 214
Rejestracja: pn 03 wrz 2012, 9:34
Sprzęt: Ekspres: Rocket Giotto EVO 2 2012
Młynek: Mazzer Mini Digital A

Re: Nowe wersje w Ascaso

Postautor: Wyspiarz » pt 19 paź 2012, 15:49

No nie całe :) taka warstewka jest :) spróbuje to przelać na 2x i mniej podnosić na przyszłość :) bo oprócz tej końcówki przy przelewaniu to tak to bardzo fajne wyszło :)

pzdr. Łukasz
ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!! ODBANOWAĆ TWOLIPANA!!!


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości