La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: hskprzemek » śr 07 mar 2012, 14:59

Dobra zdobyłem miernik. Czyli teraz odłączyć te kabelki od czujnika pod zbiornikiem z wodą i sprawdzić czy jest prąd , tak?
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: Felini » śr 07 mar 2012, 16:25

Tak, powinno być tam jakieś niskie napięcie rzędu kilkunastu V. Sprawdź też omomierzem wyłącznik podłączając końcówki pomiarowe do jego wyprowadzeń.
Przy wciśniętym wyłączniku opór powinien być bliski zeru, przy zwolnionym — nieskończenie duży.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: maro » śr 07 mar 2012, 18:45

Tak, powinno być tam jakieś niskie napięcie rzędu kilkunastu V.
Ten wyłącznik zazwyczaj jest szeregowo na kablu zasilającym więc będzie rozłączał napięcie sieciowe 230V~
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: hskprzemek » śr 07 mar 2012, 21:42

kurde , ściągnąłem jeden kabel z tego wyłącznika, ale drugi nie chce zejść. Nie trzeba na pewno niczego nacisnąć na tej plastikowej złączce? Tylko lewo prawo?
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: maro » śr 07 mar 2012, 22:09

Jeśli się rusza to zejdzie :wink: Raz lub dwa w życiu mi się trafił totalnie "zespawany" ale tu raczej tak nie będzie.
Kupię ekspres dźwigniowy.

Awatar użytkownika
hskprzemek
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 224
Rejestracja: wt 10 lut 2009, 11:42
Lokalizacja: Stolyca

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: hskprzemek » śr 07 mar 2012, 23:15

Dobra zdjąłem ten wyłącznik, wychodzi na to że działa. Jak jest wcisnięty jest wskazanie na mierniku, jak nie nie ma.
To co dalej ?
La Nouva Era Cuadra,i jej kolega Magister

Awatar użytkownika
kszmigie
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 11 cze 2007, 13:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: kszmigie » czw 08 mar 2012, 0:45

Dobra zdjąłem ten wyłącznik, wychodzi na to że działa. Jak jest wcisnięty jest wskazanie na mierniku, jak nie nie ma.
To co dalej ?
Generalnie musisz multimetrem ustawionym na napięcie zmienne poszukać gdzie jeszcze masz napięcie w układzie , np czy dociera do głównego wyłącznika. Myślę ze jak zasugerowali tu wcześniej koledzy poszedł jakiś bezpiecznik ale tez bez przyczyny nie walnął wiec wymiana go może okazać się tylko chwilowa aż do następnego uruchomienia.
Kub a
La Nuova Era Cuadra na warsztacie razem z + Mahlkoenig Vario Home + Espro clicker.

Felini
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 570
Rejestracja: pn 12 mar 2007, 23:00
Lokalizacja: lubuskie

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: Felini » czw 08 mar 2012, 1:24

Dalej podłącz multimetr do obu zdjętych z wyłącznika końcówek, ustawiony na co najmniej 230V napięcia zmiennego. Jeśli maro ma rację, powinno być tam napięcie sieciowe.

Awatar użytkownika
maro
Consigliere
Consigliere
Posty: 1426
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 17:38
Sprzęt: nie mam
Lokalizacja: Kraków

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: maro » czw 08 mar 2012, 9:38

Generalnie musisz multimetrem ustawionym na napięcie zmienne poszukać gdzie jeszcze masz napięcie w układzie
No właśnie. Włącz sprzęt do sieci i po kolei od samego gniazda w ekspresie - bo są modele tego gniazda z bezpiecznikiem !Sprawdzaj dokąd masz napięcie. Jeśli cały ekspres nagle wysiadł czyli nie pompuje i nie grzeje to ja sądzę, że to coś z zasilaniem. Na przewodzie zasilającym masz wyłącznik (ten pod zbiornikiem) wyłącznik gł. i jeszcze powinien być wyłącznik termiczny na bojlerze ale o dziwo go tam nie widzę na Twoich fotkach. Co do wyłącznika gł. to są dwa warianty: Albo jest na przewodzie zasilającym i to on bezpośrednio załącza ekspres albo przewód ten idzie do "puszki" podobnie jak przewody od wył. gł. i wtedy ekspres załączany jest przez przekaźnik (stycznik) w puszce. Jeśi masz drugi wariant to trza będzie puszkę rozebrać.
Kupię ekspres dźwigniowy.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: loock » pt 09 mar 2012, 13:03

Najprawdopodobniej padaczki dostał przekaźnik. Jest w centralce, tym czarnym boxie. Spokojnie da się go dokupić i przelutować w byle serwisie. Tyle że jak pisali poprzednicy trzeba wcześniej wykluczyć wszystko po kolei na linii zasilania, czyli - włącznik główny i włącznik odcinający pod zbiornikiem wody. Jak dochodzi napięcie do centalki to przekaźnik padł. Sprawdź czy jest napięcie na tej zielonej wtyczce wg oznaczenia na naklejce na boxie, tam masz podane na które styki jest podawane zasilanie 1-3 (po włączeniu oczywiście głównego włącznika oraz ten pod zbiornikiem też musi być zwarty ) Sprawdzałeś czy wtyczka do centralki jest w ogóle dobrze wpięta? Olej miernik bo łatwiej to na początek zwykłą probówką faze sprawdzić ;)

tommut
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 27 sty 2010, 21:00

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: tommut » pn 04 cze 2012, 13:20

cześć
Posiadam od ok 3 lat cuadrę jak w temacie i ostatnio (nie za każdym razem) przy spienianiu mleka spadało ciśnienie pary (nie dało się dobrze spienić mleka)
teraz całkowicie wysiadła moja maszynka . Sprawdziłem bezpiecznik który jest przy gnieżdzie w urządzeniu okazało się że jest spalony.
Wymieniłem go włączyłem expres lampka błysła i znów bezpiecznik szlak trafił. Wyłącznik główny i ten pod baniakiem z wodą jest ok, czyżby na pompce jakieś zwarcie było?
Czy ktoś z Was jest mi wstanie powiedzieć co jej dolega nadmienię iż woda zawsze była lana z filtra brita
Z góry dziękuję

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: loock » pn 04 cze 2012, 17:32

Odepnij grzałke, zmień beziecznik i sprawdź czy wywala go dalej, potem pompke itd A poza tym brita czy nie brita po 3 latach i tak się mogło przkamienić ;) destylatu raczej te filtry nie robią :)

tommut
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 27 sty 2010, 21:00

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: tommut » wt 05 cze 2012, 11:08

loock dzięki miałeś rację grzałka ma przebicie
żeby grzałkę wykręcić to trzeba jeszcze coś poodkręcać bo coś ciężko idzie
i gdzie taką grzałkę dostać ?

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: loock » wt 05 cze 2012, 19:58

Ciężko idzie bo może być przybetonowana w środku :D Trza bojler dobrze przytrzymać, czasami trzeba niestety go wykręcić w. imen
Spytaj w gastroparts, coś może mają na stanie. Kat. 417.081 1350W, w kazdym razie gwint 1" długość chyba 150mm albo 145, Jak wymniesz starą to zmierz sobie dla pewności.

tommut
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: śr 27 sty 2010, 21:00

Re: La nuova era cuadra - awaria, jak (gdzie) naprawić?

Postautor: tommut » ndz 24 cze 2012, 13:35

koledzy pomóżcie
grzałkę wymieniłem(nie była zbyt pokryta kamieniem więc myślę iż przepaliła się z powodu braku wody w zbiorniku)
na nową bezpiecznika już nie wywala tylko wody do zbiornika nie pompuje
czyżby to pompka czy może jakiś czujnik w zbiorniku szlak trafił i nie daje sygnału do pompki że brakuje wody
jak to sprawdzić ? może ktoś wie gdzie jest jakiś porządny serwis w pobliżu częstochowy


Wróć do „Ekspresy kolbowe domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości