Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 101
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Automat gastro F22 - 2 GR, Młynek Gastro 2 x 75 mm, 3 x 64 mm, Mały stożek Graef CM 800
Lokalizacja: Dolnosląskie

Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: Tedi » sob 30 wrz 2017, 19:20

Od paru miesięcy używam Gaggię którą odnowiłem włącznie z malowaniem obudowy.
Parę słów o małym ekspresie 1 GR w 100 % profesjonalnym.
1/ Bojler 4,9 litra.
2/ Pojemność samego HX ok. 0,4 litra.
3/ Moc 3 x 1000W - 230V.
4/ Elektrycznie ogrzewana grupa.
5/ Zawór ciśnieniowy Sirai
6/ Pompa rotacyjna.
7/ 2 termostaty, jeden dla grupy, drugi trójfazowy z czujnikiem w grzałce bojlera.
8/ Wyprowadzenie nadmiaru pary z zaworu bezpieczeństwa bezpośrednio na górną tackę pod filiżanki która jest przystosowana do osuszania mokrych szklanek.
9/ Wskaźnik poziomu wody w bojlerze.
10/ Ręczne i automatyczne napuszczanie wody do bojlera.
11/Manometr pary i ciśnienia wody.
12/ Zawór bezpieczeństwa dla HX-a regulowany, ustawiłem na 13 bar.
13/ Zawór pary i wody. Tymi zaworami się nie kręci na około kilka razy. Wystawszy 1/4 obrotu gałką. Można odkręcić więcej, ale to gdy ktoś ma ochotę szybko spalić mleko.
14/ Dysza pary ma 4 otwory.
15/ Obudowa z grubej blachy pełni funkcję ramy montażowej.
16/ Wymiary: szer. 31 cm, głęb. 51 cm, wys. 42,5 cm (tuning + 2,3 cm)
17/ Waga ok. 35 kg.

Pracy z nim było sporo mimo , że ekspres praktycznie nie miał na sobie rdzy. Lecz ten oryginalny kolor bordowy, no cóż :roll: mógł być również różowy. :lol:
Srebrny w macie bardziej mi odpowiada. :D Dół ekspresu pomalowany na wysoki połysk. Wszystko akrylem. Front z blachy nierdzewnej ręcznie polerowany na wysoki połysk. :D
Odkamienianie ekspresu w całości, to wiadomo.

Obudowy wyczyszczone przed malowaniem.

Obrazek

Bojler czyściutki.

Obrazek

Montaż w całości na śruby z kwasówki. Nowe kolanka, węże, uszczelnienia szczelność zagwarantowały.
Poprawiłem amortyzację silnika, zawór nadciśnieniowy ustawiłem na 13 Bar.
Instalacja fabryczna z wymienionymi końcówkami. Zawór ciśnieniowy Sirai był już wymieniony przez wczesniejszego właściciela.
To dobrze bo ekspres nie pracuje na styczniku.
Ekspres szybko nagrzewa się. Dla przykładu rozgrzanie ekspresu od tem. 20 st. do 94 st. trwa ok.18 min. przy poborze 2000 Wat.
Pobór prądu bez spuszczania wody wynosi 0,18 kW / 1 godz.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obudowa solidna. Znaczek GAGGIA z metalu ładnie anodowany. Na tacce ociekowej kominek z mosiądzu pełniący rolę odprowadzenia pary z zaworu bezpieczeństwa. :D

Obrazek

Góra ekspresu była trochę nijaka. Dorobiłem ramkę z profila nierdzewnego.

Obrazek

Obrazek

Kawka z tego ekspresu smakuje znakomicie. :D :D

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 101
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Automat gastro F22 - 2 GR, Młynek Gastro 2 x 75 mm, 3 x 64 mm, Mały stożek Graef CM 800
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: Tedi » ndz 15 paź 2017, 19:26

Gaggia jest na sprzedaż. Link do strony:

http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=16262

Powód sprzedaży, mam praktycznie ukończony ekspres 2 GR. Dwa gastronomiczne ekspresy do testowania kawy mi wystarczą. :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 101
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Automat gastro F22 - 2 GR, Młynek Gastro 2 x 75 mm, 3 x 64 mm, Mały stożek Graef CM 800
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: Tedi » śr 01 lis 2017, 15:07

Kupiłem rejestrator temperatury, więc dodałem wykres temperatury podczas ekstrakcji doppio z sondą umieszczoną w kolbie pod sitkiem.

Obrazek

https://zapodaj.net/images/44714a732f134.jpg


Następne pomiary będę robił już z sondą w kawie. Co wyjdzie z tego :roll: zobaczymy :D :D

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8514
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: antonio » czw 02 lis 2017, 19:45

Bez kawy to nie ma sensu, bo przepływ jest zupełnie inny niż podczas ekstrakcji.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 101
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Automat gastro F22 - 2 GR, Młynek Gastro 2 x 75 mm, 3 x 64 mm, Mały stożek Graef CM 800
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: Tedi » pt 03 lis 2017, 18:48

Wszystko ma sens pod jednym warunkiem, gdy przypisze się danej czynności odpowiedni cel, znaczenie.
Co do przepływu, coś co przepływa też wypływa. Dla tego mierząc wodę w kolbie zamkniętej sondą pod sitkiem mierzymy wynik z oddziaływania. Jak tak jest to o zasadność pomiaru nie trzeba martwić się.
Jestem po małych testach. Dlatego powiem coś co przed testami balem się powiedzieć. Kawa w sitku nie jest przeszkodą w pomiarze, jest wręcz przeciwnie.
Pełni ona rolę stabilizatora temperatury dla sondy pomiarowej. Jest tylko jeden warunek. W tej materii trzeba zadbać o równy przepływ wody przez sitku. Czyli równe rozmieszczenie i ubicie kawy jest rzeczą bardzo istotną, nawet dla sprzętu gastro zrobionego technicznie i fizycznie na wysokim poziomie.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8514
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: antonio » pt 03 lis 2017, 19:26

Jesteś odkrywcą Ameryki ;).

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 101
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 2 X 2 GR, 1 X 1 GR, Automat gastro F22 - 2 GR, Młynek Gastro 2 x 75 mm, 3 x 64 mm, Mały stożek Graef CM 800
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Gaggia Gastro 1 GR, odnowiona.

Postautor: Tedi » pt 03 lis 2017, 21:45

No ba, tej 4 własnej Ameryki :wink: :D
Wracając do tematu. Cieszy mnie bardzo stan, że moje interpretacje fizyczno-techniczne które mam "zakodowane" w głowie pokrywają się z testami.

Parę fot.

Stara kolba uprzednio przygotowana , plus sitko z sondą.

Obrazek

Ekstrakcja przeciągnięta w czasie ok. 32 sekundy. Za to idealna dla oka. Na smak przy zastosowanej kawie, brak wpływu. Na odczyt temperatury z sondy, wpływ bardzo ważny.

Obrazek

Najważniejsze, wykres.

Obrazek

Lepsza jakość.

https://zapodaj.net/images/e685435c498a4.jpg

Sumując, zapodaj idealne środowisko pracy przy ekstrakcji, a pomiarem się nie martw.


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości