FAEMA DUE - awaria?

k8y
Posty: 3
Rejestracja: ndz 08 lut 2015, 16:49
Sprzęt: Faema DUE (w trakcie naprawy)

FAEMA DUE - awaria?

Postautor: k8y » ndz 08 lut 2015, 16:57

Witajcie. Jestem nowa na forum, dlatego pragnę się z Wami wszystkimi przywitać. Mam na imię Kasia, i nie tak dawno nabyłam ekspres do kawy FAEMA DUE jednogrupowy. Jest to ekspres, który ma łączyć zalety urządzenia domowego w rodzinie kawoszy, a z czasem może stać się dla mnie również maszyną do przyrządzania kawy komercyjnie (w moim marzeniu-restauracji, którą kiedyś zechcę uruchomić). Schodząc jednak na ziemię: mam problem z zakupioną faemą. Całość została gruntownie wyczyszczona, odkamieniona, wymieniony został manometr i wskaźnik poziomu wody. Niestety po wciśnięciu przycisku "małej kawy" z grupy woda jedynie kapie. Przy spuszczeniu "gorącej wody" ciśnienie nie jest uzupełniane przez pompę mimo, że ta pracuje.
Dodam, że ekspres jest podłączony pod gniazdko 240V, ponieważ nie mam gniazda 400V w domu (a taka wtyczka była "oryginalnie")

W internecie wyczytałam, że może działać też pod 240V.

Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Niestety nie stać mnie obecnie na profesjonalny serwis, a naprawy dokonuje zaprzyjaźniony znajomy (tzw. "złota rączka").

Będę niezwykle wdzięczna za wszelkie wskazówki.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8509
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: FAEMA DUE - awaria?

Postautor: antonio » pn 09 lut 2015, 8:00

Co to znaczy, że ciśnienie nie jest uzupełniane, mimo że pompa pracuje? Przy spuszczeniu gorącej wody?

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1253
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: FAEMA DUE - awaria?

Postautor: piomic » pn 09 lut 2015, 8:21

U mnie jak puszczę gorącą wodę załącza się pompa ale nie nabija ciśnienia do 1,1 - wzrasta ono dopiero po chwili na skutek działania grzałki.

k8y
Posty: 3
Rejestracja: ndz 08 lut 2015, 16:49
Sprzęt: Faema DUE (w trakcie naprawy)

Re: FAEMA DUE - awaria?

Postautor: k8y » pn 09 lut 2015, 12:17

Wrzuciłam już filmik w innym temacie (ponieważ temat nie został jeszcze wówczas zatwierdzony przez administratora). Przesyłam filmik z przedstawiający pracę ekspresu:

https://www.youtube.com/watch?v=vg9vMIfWSxA

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8509
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: FAEMA DUE - awaria?

Postautor: antonio » pn 09 lut 2015, 14:11

Te pompy FAEMA strasznie hałasują... ;) Gdzieś jest jakiś opór stawiany wodzie na drodze do prysznica. Warto przejrzeć tę drogę. Ciśnienie jest rejestrowane przez manometr i jest OK. A co się dzieje z odpływem z zaworu 3-drożnego w chwili wyłączenia pompy?

rafal96
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 26
Rejestracja: wt 28 lut 2017, 23:01
Sprzęt: MCE EVD1

Re: FAEMA DUE - awaria?

Postautor: rafal96 » ndz 19 mar 2017, 11:02

Czasem ten zawór trójdrożny szybko się eksploatuje i może być fo wymiany. Czesto jak ktoś nie czyścigrupy proszkiem.


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości