reneka lcv2 problem-ciśnienie

Awatar użytkownika
tarmac
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 141
Rejestracja: czw 10 sty 2008, 20:25
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: tarmac » ndz 27 wrz 2009, 21:16

przyszło mi jeszcze do głowy, że możnaby najpierw sprawdzić jaki jest przepływ wody tuż przed podłączeniem do grupy (żeby zlokalizować miejsce zatoru) - spróbuj włączyć pompę bez podłączania przewodu doprowadzającego wodę do grupy - puść ją do jakiegoś pojemnika i sprawdź czy na tym etapie jest OK.

pawelbodek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 01 lis 2008, 21:36
Lokalizacja: www.manufakturasmaku.pl
Kontaktowanie:

Postautor: pawelbodek » ndz 27 wrz 2009, 21:26

Na razie rozbebeszyłem grupę ponownie i chyba to jednak tu - gdzie te oringi - ale oczywiście jak nie pomoże sprawdzę ten dopływ. Ten trójnik na dole - w który jest wpiety przewód wodny do grupy czyściłem wczoraj był ok - tam tak nie grzeje więc pewnie kamienia dużo mniej.
Wyczyściłem też elegancko przepływomierz - też trochę brudu i kamienia - turbinka smiaga że ho ho.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: loock » ndz 27 wrz 2009, 21:38

Odkręć pokrywkę przepływomierza, na 100% jest syf w środku. Niezbyt często się zatykają ale sprawdzić warto bo w króćcu napływowym jest zwężenie przekroju. Potem odkręć zawór trzydrożny (zdejmij cewke i odkręć zawór) od grupy, pewnie jest przyblokowany - można sprawdzić czy stuka np przy preinfuzji, jak stuka znaczy działa i pproblem może być gdzieś indziej. Jak nie stuka to może być w nim zblokowana któraś sprężyna przez odłożony syf z kawy (najbardziej prawdopodobne) lub kawałek kamienia, który się tam dostał z wymiennika. Możesz ten zawór rozkręcic. Jak ci się nie chce go rozkręcać to najpierw wpakuj do środka proszek do czyszczenia grupy albo kreta do odtłuszczenia zaworu i zalej wszystko gorącą wodą, i tak do skutku do czasu aż nie poleci czysta woda, możesz nim spokojnie postukać np w blat. Czasami odłożony syf w zaworach zakleja je na amen i trza je odtłuszczać długo. Ale lepiej i tak rozkręcić - tylko trzeba uważać na oring uszczelniający żeby go gwintem nie przeciąć. Sprawdzałeś drożność kanalików w grupie? I zawsze przed odkamienianiem grupy lepiej ją najpierw odtłuścić. Czarny syf w bojlerze to też tłuszcz z mleka i kawy... Na wejściu do tego ekspresu zaraz za zaworem odcinajacym kulowym powinien być jeszcze mini filtr zimnej wody - pod nakretką schowany.

pawelbodek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 01 lis 2008, 21:36
Lokalizacja: www.manufakturasmaku.pl
Kontaktowanie:

Postautor: pawelbodek » ndz 27 wrz 2009, 21:54

Wszystko rozebrane i odtłuszczam i kąpię w czym się da. Natomiast podczas tych prac na spodzie ekspresu znalazlem mały plasticzek wyglądający jak kapelusz - popielaty, średnica około 7mm, wys 3mm w osi jego jest mikro otworek - skąd on mi wypadl??
22.35
:oops: kapelusik okazał się elementem z trójnika rozdzielajacymi wodę na grupy - wypadł jak wyciagalem wężyk. - był tez zapchany !!! Chyba on był głównym sprawcą problemu - był całkowicie zatkany - malutki otworek - wiele się jeszcze musze naczyć - i to mi się właśnie podoba.

23.55
Ufffffff, Wszystko działa jak należy, dziękuję serdecznie za pomoc - "Tym którzy wiedzą więcej".
Jeszcze pytanie odnośnie programowania reneki (ma klawiaturę 'gicar')
Jak zaprogramować porcje wody?
Dobranoc

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8509
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 28 wrz 2009, 7:46

Parę zdań o programowaniu znajdziesz w wątku o maszynach automatycznych i półautomatycznych. Programowanie jest dość proste i podobnie wygląda w każdej maszynie. Specjalnym klawiszem uruchamiamy tryb programowania, a potem po prostu zabieramy się za espresso...

Awatar użytkownika
piovit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1469
Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne.
Lokalizacja: Kraków

Postautor: piovit » pn 28 wrz 2009, 16:52

Prawdopodobnie, żeby wejść w tryb programowania trzeba dłużej przytrzymać przycisk "*" lub równocześnie wcisnąć dwa - aż kontrolki zaczną pulsować. Wtedy można programować.

pawelbodek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 01 lis 2008, 21:36
Lokalizacja: www.manufakturasmaku.pl
Kontaktowanie:

Postautor: pawelbodek » ndz 04 paź 2009, 15:21

Prawdopodobnie, żeby wejść w tryb programowania trzeba dłużej przytrzymać przycisk "*" lub równocześnie wcisnąć dwa - aż kontrolki zaczną pulsować. Wtedy można programować.


Tak właśnie - wreszcie dobrnąłem do końca- teraz czas na wprowadzenie Reni do lokalu i ujarzmienie jej do czasu otwarcia - dziękuję wszystkim za pomoc - pozdrawiam

pawelbodek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 01 lis 2008, 21:36
Lokalizacja: www.manufakturasmaku.pl
Kontaktowanie:

Re: reneka lcv2 problem-ciśnienie

Postautor: pawelbodek » czw 26 lis 2015, 22:06

Dobry wieczór .
Po dłuższej przerwie znów potrzebuje pomocy. Moja Reneka - po prawie rocznym postoju wraca do pracy. Rozebrałem ja pięknie na drobne aby ja przygotować i po gruntownym odświeżeniu znowu jest w całości ...
i co ? Po odpaleniu coś nie tak. Ekspres się włącza tzn. panele świecą, załącza się pompa po kilku sekundach, ale pracuje wydając inny dźwięk. Tzn. kręci bo czuję i widzę przez szczeliny obudowy, że dziarsko się obraca, ale nie napełnia bojlera :-(
Ratujcie proszę - co jest nie tak? Widzę też na wodomierzu w inst. wodnej budynku, że kółeczko od przepływu tylko trochę się na początku poobracało i tyle - a pompa pracuje nadal.
Proszę o pomoc.

Dzień dobry. Po kolejnych oględzinach - zauważyłem, że na zegarze pokazującym ciśnienie sieci i bojlera z dwóch wskazówek -dolna na `0` a górna na `1,5`
Po odpięciu dopływu wody do ciśnieniomierza (z bojlera i od dopływu wody z sieci) górna wskazówka nadal jest na 1,5. Czy to może mieć jakiś związek z opisywanym wyżej problemem czy tak ma być ? Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc ;-)

pawelbodek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: sob 01 lis 2008, 21:36
Lokalizacja: www.manufakturasmaku.pl
Kontaktowanie:

Re: reneka lcv2 problem-ciśnienie

Postautor: pawelbodek » pt 27 lis 2015, 11:03

Witam, dalej wgłębiam się we wnętrzności Reni: sprawdziłem rozdzielacz (ten mosiężny po pompie), który puszcza wodę na ciśnieniomierz, grupy i do napełniania bojlera. I właśnie tutaj nie puszcza wody do bojlera. Czyli ; pompa pracuje, woda leci na grupy i ciśnieniomierz ale do bojlera już nie. Tam jest taka cewka i elektrozawór jak przy grupach i nie wiem czy to tu problem czy w sterowaniu. Proszę pomóżcie.

P.S. Przepraszam za zdarzające się zapewne niefachowe nazewnictwo części.

cd..
Rozebrałem już tą cewkę, przedmuchałem, wyczyściłem (choć właściwie była ok w środku) poskładałem. Po włączeniu, jakby coś ruszyło tzn. napełnia ale bardzo bardzo powoli ( około 1 litr na 2 min :-( ). Po jakimś czasie pompa się wyłącza i migają wszystkie diodki z przodu. Wyłączam , włączam i znowu napełnia ale dalej powoli. Pompa dość dziwnie pracuje coś jakby furkocze - na pewno nie jak kiedyś.


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości