Ekspres do kawy na wynos (take away)

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8536
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » pn 04 paź 2010, 23:54

A po co Ci ta "podwyższana kolba"? W barach Coffee Heaven podaje się kawę w dużych, wysokich, papierowych kubłach, a kolby mają zawieszone bardzo nisko.
Na Allegro znajdziesz niezłą okazję za ok. 10-11 tys. netto pt. BFC Lira. Moim zdaniem to niezła i sympatyczna maszyna.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Postautor: Jogi » wt 05 paź 2010, 8:47

Jest już co najmniej kilka podobnych wątków, np. >1<, >2<, a dokładnie taki sam temat, ale o obco brzmiącym tytule jest >tutaj<. I tam będziemy kontynuować.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Postautor: slomax » czw 07 paź 2010, 9:27

Witam,
Kolejne trochę laickie pytanie, ale dość mocno mnie irytujące. Otóż, zastanawiam się jakiej pojemności kubków używać do kawy na wynos. Myślę o kawie standard i dużej. Czy lepsze 200ml i 300ml, czy może 250ml i 400ml?

Jak dobrać do tego wielkość shota espresso, żeby dobrze skomponować proporcje do wielkości kubka? 30ml/40ml a może podwójne shoty?

A może po prostu robić wszystko na oko?

Dzięki.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » czw 07 paź 2010, 9:56

jaka to kawa standard ?? :lol:

do espresso w zupełności wystarczy Ci kubek o pojemnosci: 100-150 ml
do cappuccino itp kubek o pojemności : 250-300 ml

ważne aby kubki były dobrej jakości,przykładowy katalog masz do pobrania >> tutaj <<
Jak dobrać do tego wielkość shota espresso, żeby dobrze skomponować proporcje do wielkości kubka? 30ml/40ml a może podwójne shoty?
espresso powinno być zawsze takie samo :-)
Podwójne shoty to też dobre wyjście, jednak nie zawsze udane i nie każdy preferuje np. cappuccino z podwójnego shota :-).
A może po prostu robić wszystko na oko?
zawsze mi w szkole mówiono, że na oko to chłop w szpitalu umarł :-)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » czw 07 paź 2010, 11:08

Kubek 250 ml do cappuccino jest chyba trochę za duży - wszak cappuccino to 125 ml spienionego mleka i 25 ml espresso.

Rozmawiałem ostatnią z panią zajmującą się cateringiem kawowym. Powiedziała, że to przy stoisku jej firmy jest zawsze kolejka po kawę, ponieważ podaje cappuccino 250-300 ml, podczas gdy inni tylko 150 ml.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8536
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » czw 07 paź 2010, 13:46

Pani pewnie podaje swoim klientom mleko UHT, przyczyniając się do wzrostu popytu na usługi medyczne... Mleko jest niezdrowe. Kiedyż to dotrze do ludzi? :)

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » czw 07 paź 2010, 13:48

lucky ale ja nie napisałem że kubek musi być pełny po brzeg.
Zawsze bezpiecznie zostawić trochę rezerwy, ja przynajmniej mam dar do rozlewania .... :-)
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

alicia
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 22
Rejestracja: czw 30 paź 2008, 19:20
Lokalizacja: Szczecin

Postautor: alicia » śr 13 paź 2010, 14:49

Niektóre ekspresy mają też np. na tyle głęboką szufladę z kratką ociekową, że po jej wyciągnięciu powstaje miejsce na spory kubek
Właśnie. Ja miałam ten sam problem. Ta kratka u mnie miała około 5cm wysokości, tak że porcelana mieściła się tam idealnie. Ja jednak obcięłam tą kratkę do minimum i każdy kubek 300 ml się mieści na stojąco a jednocześnie nie stoi na dnie i się nie moczy.

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Postautor: slomax » śr 13 paź 2010, 21:13

Nie wydaje mi się, żeby ktoś na wynos brał espresso, więc kubki 100ml będą zbędne.
A jeżeli chodzi o kubeczki 250-300 ml to można po prostu lać nie shota tylko ilość normalnej czarnej, uzupełnić mlekiem, pianką i będzie cappucino. Może trochę oszukańcze, ale jaka jest różnica pomiędzy dwoma cappucino wlanymi do tej samej szklanki, a zrobionym od razu do jednego dużego kubeczka.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8536
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 13 paź 2010, 21:23

Nie zrozumiałem Twojego pytania ;). Co z tym cappuccino?

Myślę, że w dziedzinie kawy w kubkach, minimalnym standardem jest to, co robi się w barach Coffee Heaven. Jest jakie jest, ale podstawą jest tam espresso, a nie jakaś czarna. Cappuccino to cappuccino, wypada zachować proporcje, w dużym kubku znajdzie się wtedy podwójne espresso.

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Postautor: slomax » śr 03 lis 2010, 22:24

Hej,
Odświeżę temat, bo już ruszyliśmy z miejsca. A więc otworzyliśmy małą kawiarenkę wraz z Juice Barem o urokliwej nazwie Witaminka Caffe w Przeworsku w woj.podkarpackim. Sprzedajemy 100% świeżo wyciskane soki, a do tego właśnie kawę, ciasta i kanapki panini.
Jeżeli chodzi o kawę na wynos to powoli przyzwyczajamy lokalną społeczność do picia kawy w kubkach właśnie na wynos.

Powolutku się wszystko kręci.

Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady na starcie.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8536
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 03 lis 2010, 22:58

Witaminka i kawa --- bardzo miło :). Coś takiego widziałem w Kopenhadze. Mieli tam oprócz wyciskarek do skoków, do kawy ogromnego Mistrala z wnętrzem la Marzocco... i kwaśną (sic!) kawę z Coffee Collective ;).

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » śr 03 lis 2010, 23:07

Slomax, a na jakiej maszynce w końcu jedziesz :?:
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Postautor: slomax » śr 03 lis 2010, 23:19

Hej,
Jeżeli chodzi o kawę to jedziemy na Nuova Simonelli Aurelia 2 grupowej, aczkolwiek to w zastępstwie za NS Appia Compact na którą będziemy jeszcze czekać przez 4 tygodnie. Oczywiście Aurelia bez dwóch zdań fantastyczna.
Do soków mamy Zumoval, Hamilton Beach, Green Star i nasz poczciwy Zelmer :-)

A kawę mamy na razie od Antonia i bardzo wszystkim smakuje (nawet sporadycznie zjawiającym się kawoszom).

Pozdrawiamy,
Karol i Renata

slomax
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 16:24

Postautor: slomax » śr 03 lis 2010, 23:21

Można tu gdzieś jakieś fotki wrzucić to zapodam jak się urządziliśmy.


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość