Dzierżawa ekspresu

alkor
Posty: 3
Rejestracja: śr 22 wrz 2010, 8:09

Dzierżawa ekspresu

Postautor: alkor » śr 22 wrz 2010, 8:36

Witam wszystkich

Bede miec lokal w CH i zamierzam otwarcie kawiarni myślałem o zakupie ekspresu ale slyszalem ze można podpisac umowe z np.tchibo i wypożyczać od nich ekspres zawsze to na starcie zmiejszy koszty
Prosze o pomoc.

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 22 wrz 2010, 9:22

No jasne, że można. Oni wejdą w tyłek... wystarczy się uśmiechnąć ;)

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » śr 22 wrz 2010, 9:27

Zależy czy chcesz serwować klientom dobre espresso , czy np. takie Tchibo.

alkor
Posty: 3
Rejestracja: śr 22 wrz 2010, 8:09

Postautor: alkor » śr 22 wrz 2010, 9:31

Lepiej dobre :lol: TCHIBO napisalem tak do przykładu

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 22 wrz 2010, 9:47

Alternatywą jest pewnie Alfredo, Julius Meinl, Dallmayr, Piacetto...
A nie lepiej kupić jakiś używany ekspres?

alkor
Posty: 3
Rejestracja: śr 22 wrz 2010, 8:09

Postautor: alkor » śr 22 wrz 2010, 10:18

Działalnośc bedzie otwierana i lepiej miec wynajety ekspres jak by się cos nie udało.
Miałem taką sytuacje dwa lata temu tylko wtedy prowadzilem sklep sporzywczy i w mimence otwarcia drugiego uleglem wypadkowi samochodowemu i w szpitalu spedzilem 2 miesięce i rechabiletacja pól roku.

Awatar użytkownika
lucky
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 90
Rejestracja: pn 23 mar 2009, 16:01
Lokalizacja: Koło

Postautor: lucky » śr 22 wrz 2010, 11:15

Dzierżawiąc ekspres zobowiązujesz się również do zakupu kawy w określonej ilości. Wprawdzie nie wydajesz większych pieniędzy na maszynę, ale musisz brać od nich kilka kg kawy miesięcznie. Jesteś związany umową, wiele razy na tym forum odradzano takie rozwiązanie.
Za ok. 5 tyś. zł uda Ci się kupić używany ekspres. Zapytaj loocka, handluje używanym sprzętem.
I co najważniejsze będziesz niezależny w kwestii wyboru kawy i zamiast serwować wyżej wymienione marki (których wszędzie pełno), możesz zaproponowac swoim gościom kawę z lokalnych, polskich palarni - np. od Antonia.

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Postautor: Soyale » śr 22 wrz 2010, 21:18

Większość ludzi uważa, że wydzierżawiając ekspres nic go on nie kosztuje.
Takie myślenie jest niestety bardzo mylne i może prowadzić do wielu problemów.

Otrzymując ekspres/zestaw w dzierżawie przeważnie podpisujemy umowę na 24/36 miesięcy (36 miesięcy jest regułą).

W zamian za użytkowanie maszyn zmuszeni jesteśmy do zakupu określonej ilości kawy miesięcznie po określonej cenie.
Przeważnie cena kawy jest wyższa od cennikowej o 20 do 40 zł netto/kg.

To właśnie ta wyższa cena powoduje, że sami spłacamy ekspres. Dodatkowo minusem jest miesięczny limit kawowy który dla np 2 kolbowego zestawu jest w przedziałach 9-18 kg.

Latwo więc sobie przeliczyć, że np przy limicie miesięcznym 12 kg i cenie kawy wyższej o 25 zł defakto płacimy 300 zł miesięcznie za sprzęt.

Dla nowych lokali istnieje ryzyko, że nie wyrobimy limitu i wtedy zostaje nam kawa na magazynie która i tak musimy kupować.

Moim zdaniem najbardziej opłacalną formą nabycia sprzętu jest jego leasing.

Orientacyjna rata leasingowa dla nowego sprzętu (ekspres 2 kolby,młynek i uzdatniacz) o wartości ~12,000 zł to ~400-450 zł netto.

Przy leasingu nie jesteśmy zmuszeni do zakupu dużej ilości kawy (kupujemy tyle ile potrzebujemy + cena kawy jest katalogowa, a nie wyższa jak w przypadku dzierżawy).

Porównanie kosztów między dzierżawą, a leasingiem (orientacyjnie) przy zużciu średnio 8 kg kawy (6-8 kg kawy robi średniej wielkości lokal gastronomiczny w Polsce).

Sprzęt: ekspres 2 kolbwy średniej klasy + młynek + uzdatniacz do wody w cenie 12,000 zł netto.
Cena kawy katalogowa: 70 zł netto/kg
Cena tej samej kawy w dzierżawie 95 zł netto/kg
Umowa dzierżawcza na 36 miesięcy/ limit 12 kg kawy miesięcznie.
Leasing na 36 miesięcy bez opcji wykupu.


Miesięczny koszt zakupu kawy w dzierżawie 95zł X 12kg = 1140 zł netto.
Wydatek w skali umowy (36 miesięcy)1140 X 36 = 41040 zł netto.

Pozostaje nam na magazynie 144 kawy za która musieliśmy zapłacić, a której nie jesteśmy w stanie zużyć.

Leasing bez wykupu na 12,000 zł netto.
Rata miesięczna ~450 zł netto.
8 kg kawy miesięcznie - 8 * 70 = 560 zł netto
Suma 1010 zł netto
Wydatek w skali umowy (36 miesięcy leasing) 1010 X 36 = 36360 zł netto


Oczywiście wszystkie przedstawione obliczenia są czysto teoretyczne. Sprzęt w leasingu kupujemy nowy, natomiast z wydzierżawianym różnie bywa.
Dodatkowo w przypadku kiedy nie idzie nam w lokalu gastrnomicznym, jedyny nasz koszt to 450 zł netto raty leasingowej (zawsze można przenieść leasing na inna firmę).
W przypadku dzierżawy co miesiąc musimy płacić 1140 zł netto i nie możemy się wycofać z umowy (duże kary).

Lepiej 2 razy się zastanowić zanim podpisze się umowę (cyrograf) na dzierżawę ekspresu do kawy.[/list]

Awatar użytkownika
wasyl
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 544
Rejestracja: wt 22 gru 2009, 22:32
Sprzęt: Kolba, graty, automaty
Lokalizacja: Gliwice

Postautor: wasyl » czw 23 wrz 2010, 1:10

Pięknie napisane Soyale.
Wytłumacz mi tylko proszę : dlaczego w co najmniej połowie knajp
jest sprzęt w dzierżawie? :?
Bo jak masz dużo sprzętu i pieniążek na fundusz specjalny to możesz kosić placówki na 20 kg słabszej konkurencji- maszyny w dzierżawie nie znikną, zauważam wręcz wzrost popytu na tę opcję
:x
Targety o jakich piszesz to chyba z W-wy pochodzą, na pewno nie z prowincji :shock:
Jak dobrze zagadasz to przy 10 kg dostaniesz ładny sprzęt, jego stan to już czysta loteria.
Mam zamiar zakupić kilka dobrych używek i użyczyć moim klientom, to co piszesz tak naprawdę krzywdzi tych mniejszych- w tym mnie :twisted:
Ja zdaję sobie sprawę że jeśli sprzęt który dzierżawię jest szmelcem, to i taki szmelc parzyć będzie, sprzedaż kawy spadnie..
Leasing i dzierżawę uważam za równorzędne opcje, wszystko zależy od konfiguracji
:?
Jeśli miałbym wybierać między pasjonatem z dzierżawą a zawodowym handlarzem kawą z leasingiem, postawiłbym na tego pierwszego :lol:
caffewasyl.pl już wkrótce

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Postautor: Soyale » czw 23 wrz 2010, 8:07

Napisałem, że wszystkie obliczeia są czysto teoretyczne i tak naprawdę wszystko zależy od kawy i sprzętu jaki się dostaje.

W dzierżawie chodziło mi raczej o przedstawienie sytuacji slabej jakości kawy (w wysokiej cenie) z dużym limitem,cyrografem na określony czas i ryzyku kiedy nie idzie nam sprzedaż.

Słyszałem o wielu wypadkach kiedy po podpisaniu umowy dzierżawy(chodzi mi raczej o te dużeeee firmy) firmy przestawały dbać o swoich klientów np. na naprawę sprzętu musieli czekac 2-3 tygodnie (brak możliwości robienia kawy) ale przez ten czas nie zmniejszył się limit miesięczny zakupu kawy. Firmy mająć taką umowę czują się bezkarne.

Ponownie przypominam,że wszystko tak naprawdę zależy od dostawcy. Zgadzam się z tym, że można otrzymać dobrej jakości sprzęt z dobrą kawą i na dodatek od firmy której naprawde zależy na jakości i obsludze klienta.

Najlepiej po otrzymaniu oferty odpalic kalkulator i policzyć co jest bardziej opłacalne.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » czw 23 wrz 2010, 8:16

Wydaje mi się, że jakiekolwiek wiązanie się z dostawcą kawy jest bardziej ryzykowne niż działanie na własną rękę. Nie wiem, o jakiej kawiarni mówi Alkor, ale cokolwiek by to było, kilka-kilkanaście tysięcy na sprzęt (choć uczciwie trzeba dodać, że używany lepiej kupować z asystą kogoś, kto będzie umiał go sprawdzić) to jest najmniejsza część wydatków, jakie trzeba ponieść na urządzenie lokalu.

Leasing jest kuszący, ale to też chyba zależy, gdzie działamy. W CH ceny wynajmu są zazwyczaj b. wysokie. Z jednej strony te kilkaset złotych "tonie" bez śladu wśród innych comiesięcznych kosztów, z drugiej strony, jeśli coś nie idzie, te 'tracone' pieniądze mogą bardzo stresować.

Zakup nowej maszyny to opcja dla długodystansowców, pewnych, że biznes będzie się kręcił. Sprzedanie takiej maszyny, jeśli coś nie poszło, jest trudne i zawsze grubo poniżej ceny zakupu nówki. Z niewiadomych powodów :D fajna 2-3 grupówka nie jest zbyt rozchwytywanym sprzętem.

Zatem Alkor: prostej odpowiedzi nie ma. Poza tym, że rzeczywiście dzierżawa kojarzy mi się ze zwykłym naciąganiem.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

pattaya
Consigliere
Consigliere
Posty: 1084
Rejestracja: ndz 28 mar 2010, 23:38

Postautor: pattaya » czw 23 wrz 2010, 9:43

Zaskakują mnie te ilości.
6-8 kg kawy miesięcznie robi średni lokal w Polsce?
Ja zużywam 2kg miesięcznie dla dwóch osób plus czasem goście.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » czw 23 wrz 2010, 10:50

wszystko się zgadza tylko często jest też tak, że klient uruchamiając hotel lub restaurację pompuje pieniądze w kuchnie - w wyposażenie z którego w kilku % skorzysta ,wyposażenie sali itp i na końcu okazuje się że jeszcze potrzebny jest ekspres do kawy i wszelkie akcesoria :-) a kasa się kończy lub się skończyła ... więc co zrobić ?? telefon do "S","L","V","A" i już jest ... a dalej ... cóż, jakoś to będzie.

Ostatnio rozbawił mnie do łez widok w malutkiej restauracji wielkiego convotherm'a 11xGN a za barem Saeco Royal Professional.
Chętnie bym poznał tego PH od pieca który wcisnał go klientowi wraz z wyposażeniem :-) a klient używa może maksymalnie 3-4 GN :lol:
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Postautor: Soyale » czw 23 wrz 2010, 12:57

Zaskakują mnie te ilości.
6-8 kg kawy miesięcznie robi średni lokal w Polsce?
Ja zużywam 2kg miesięcznie dla dwóch osób plus czasem goście.
Takie są realia (nie mówie o typowych kawiarniach tylko o statystycznym punkcie gastronomicznym ~50m2).

My w 6 osób zużywamy ok 18 kg kawy miesięcznie.

Awatar użytkownika
roger
Consigliere
Consigliere
Posty: 1150
Rejestracja: wt 03 sie 2004, 22:22
Sprzęt: Rocket Giotto Evo / Macap M4D-R-Chrom / Aeropress / Hario Skerton / Grindripper / Tiamo / Chemex CM-3A
Lokalizacja: Solny Gród / Kraków

Postautor: roger » czw 23 wrz 2010, 14:13

poważnie ?
przecież to ok 20 kaw dziennie na 1 osobę :oops:
.
kawa oraz najlepsze akcesoria i sprzęt dla baristów tradycyjnych oraz alternatywnych ...
http://www.akcesoriabaristy.pl
Rabat dla forumowiczów -10% / Kod rabatowy: CP10


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość