jak sprawdzić używany ekspres przed zakupem?

pauleta1010
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: wt 30 lis 2010, 1:09

jak sprawdzić używany ekspres przed zakupem?

Postautor: pauleta1010 » wt 30 lis 2010, 22:02

Witam,
Z góry przepraszam, jeśli powielam temat, jednak po długich poszukiwaniach, nie odnalazłam na forum podobnego wątku.
W bardzo niedalekiej przyszłości otwieram cafe-bar. Jestem w trakcie poszukiwań ekspresu, zastanawiam się nad zakupem używanego (2-grupowego) sprzętu i w związku z tym zwracam się z prośbą o pomoc:
na co zwracać uwagę, jak sprawdzić taki ekspres, by nie trafić na "bubel"i nie wydać na marne gotówki?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

profik
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 687
Rejestracja: śr 15 wrz 2010, 10:32
Sprzęt: .
Kontaktowanie:

Postautor: profik » wt 30 lis 2010, 22:28

Ja bym osobiscie przetestował. :)

pauleta1010
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: wt 30 lis 2010, 1:09

Postautor: pauleta1010 » wt 30 lis 2010, 23:46

dzięki za odpowiedź, ale niestety niewiele mi pomogła...
czy ktoś może pomóc?

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » śr 01 gru 2010, 5:55

Profik ma 100% racji. Jeśli wydajesz kilka tysięcy na używany sprzęt - musisz go przetestować. Jeśli nie jesteś baristką, poszukaj kogoś, kto się zna na sprzęcie. Potencjalnie zepsute (lub na granicy zepsucia) może być wszystko.
Natomiast ogólnie ekspresy to dość pancerne urządzenia, jeśli kupujesz zadbaną maszynę, to jest to bardzo dobre rozwiązanie w porównaniu z zakupem nówki.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie Obrazek

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Postautor: antonio » śr 01 gru 2010, 7:09

Dokładnie tak. Poproś kogoś o konsultacje. To dość poważna sprawa.

pauleta1010
zagląda od święta
Posty: 17
Rejestracja: wt 30 lis 2010, 1:09

Postautor: pauleta1010 » śr 01 gru 2010, 9:54

Dzięki :) Chyba znam kogoś, kto mógłby mi pomóc...jeszcze raz dziękuję za radę...
Dam znać, jak "będzie po wszystkim" :)


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość