Jaki ekspres do małej kawiarni

pamar

Jaki ekspres do małej kawiarni

Postautor: pamar » pt 21 kwie 2006, 21:10

Od jakiegoś czasu śledzę to forum, i przyznam, że wiem,że nic nie wiem. Za miesiąc otwieram restauracujkę i chciałbym sprzedawać przyzwoitą kawę. Na początku muślałem o ekspresie Jura lub Saeco. Potem, stwierdziłe, że może lepszym wyborem będzie Domus bar La pavoni. Ale im bliżej zakupu, tym więcej wątpliwości, może ktoś z was mógłby mi pomóc. Myślę o kwocie 3000-6000.

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » pt 21 kwie 2006, 22:19

La Pavonii - dźwigniowy z młynkiem :!:
Sam express powinien przyciągnąć wielu ciekawskich - jak to działa i co z niego wychodzi.
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » pt 21 kwie 2006, 23:06

Ale wydajność!!!
Chyba że liczysz na klienta co godzinę... spróbuj zrobić w dźwigniowym szybko 4 kawy... Zanim czwarty gość dostanie kawę, toi pierwszy już wypije swoją... Nie jest tak?
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Pael
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 133
Rejestracja: ndz 25 kwie 2004, 10:52

Postautor: Pael » pt 21 kwie 2006, 23:58

1/Promac Green PU 2gr-dobra cena za godziwą jakość
2/Rancilio Classe 8- jak masz trochę więcej kasy
3/LaMarzzzzzzzzzzzzoccccccooooooooo- coś w nim jest, wystarczy chwilę popracować na LaMie.

Awatar użytkownika
Wit
Consigliere
Consigliere
Posty: 1321
Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
Sprzęt: '
Lokalizacja: Otwock/Warszawa

Postautor: Wit » sob 22 kwie 2006, 0:12

oj tak, La Marzocco - cudowna jakość - obmacałem go na wszystkie strony na targach, rzeczywiście robi wrażenie mimo niepozornego wyglądu.
Dwa bojlery - tez pewnie bardzo korzystne przy dużym ruchu.
P.S. Schomer uznaje go za jedyny sprzęt gwarantujący odpowiednią stabilność parametrów, ale - uwaga! - dopiero po wprowadzeniu przez producenta (na indywidualne zamówienie kawiarni Vivace zdaje się) zaproponowanych przez niego modyfikacji :). Żeby jeszcze ta cena...

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 22 kwie 2006, 2:21

spróbuj zrobić w dźwigniowym szybko 4 kawy...
Dźwignią da się zrobić bardzo dobrą kawę. Trzeba mieć jednak na uwadze, że woda w tym ekspresie ma temperaturę ok. 115-120 C, a jedyne miejsce gdzie może się schłodzić, to grupa i niestety nasza kawa. Problem w tym, że w miarę robienia kawy za kawą, grupa się rozgrzewa. Dlatego każdy kolejny strzał, to coraz bardziej rozgrzana grupa, temperatura coraz wyższa, a kawa niestety coraz gorsza. Przerabiałem ten temat. Ten ekspres ślicznie wygląda i nadaje się do rytualnego zrobienia kilku kaw dziennie, z przerwami pomiędzy. Tyle o nim dobrego.
Natomiast Domusbar, o który pyta kolega, jest ekspresem kolbowym wraz z młynkiem, ale nie wiem jak się sprawuje. Jednak spójrz na jego dyszę pary: turbocośtam. Nie obiecywałbym sobie po tym zbyt wiele.
Pamar, gdybym miał do wydania 6000, to albo kupiłbym coś używanego (ja tak właśnie zrobiłem), albo dołożył do nowego, ale jednak brałbym coś profesjonalnego, co zagwarantuje Ci stabilne warunki pracy i powtarzalną jakość kawy. Jeżeli chcesz mieć na prawdę dobrą kawę oraz dobrą "jogurtową" pianę do cappuccino, to nie masz specjalnego wyboru i potrzebujesz przynajmniej coś na wymienniku ciepła, a to co podałeś, raczej odpada. No i jeszcze jedna ważna sprawa. Kup sobie taki sprzęt, który jest podłączany do sieci wodociągowej, z odpływem do kanalizacji. Weź też pod uwagę zakup dobrego filtra do wody.
Jeżeli wchodzi w grę sprzęt używany, przejrzyj allegro, cos tam nawet widziałem.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » sob 22 kwie 2006, 15:12

woda w tym ekspresie ma temperaturę ok. 115-120 C
czyli nie mamy tam wody tylko parę. chyba że nie uważałem na lekcjach w podstawówce i czegoś nie wiem ;)
Obrazek
doppio napoletano lungo?

Andy

Postautor: Andy » sob 22 kwie 2006, 17:48

No tak, jak widać są różne szkoły. Wszystko się zgadza, ale trzeba wziąć pod uwagę budżet. Pamar chce wydać od 3 do 6 tys.pln. Pamar, moim zdaniem, jeśli chcesz powalić gości jakością kawy, to musisz niestety wydać te 6tys. Musi to być młynek i ekspres. Ja jestem na etapie oczekiwania na dostawę nowego ekspresu (młynek mam - ascaso i1).
Niedługo dostanę Fiorenzato Bricoletta - HX + grupa E61+ pompa obrotowa + bezpośrednie podłączenie do wody. Wydaje mi się, że jest to taka prawie profesjonalna miniaturka. Do małej gastronomii cudo - przyciąga wzrok a jednocześnie daje przy pewnym doświadczeniu wspaniałe rezultaty smakowe.
http://www.fiorenzatocs.com/inglese/sch ... letta.html
Przeczytaj test profesionalisty na http://www.home-barista.com/pros-perspe ... letta.html . Ten test zadecydował o moim wyborze.
W tym konkretnym wypadku mieścisz się w budżecie z młynkiem i ekspresem :D . Ale jak zwykle to moje prywatne subiektywne przemyślenia.

Awatar użytkownika
APG
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 936
Rejestracja: śr 04 sty 2006, 0:31
Sprzęt: _____________________
Faema E61 Legend S2 & Mazzer SJ
Carimali Beta E2 & Fiorenzato T.80
Lokalizacja: Trzebnica, Wrocław

Postautor: APG » sob 22 kwie 2006, 21:57

czyli nie mamy tam wody tylko parę. chyba że nie uważałem na lekcjach w podstawówce i czegoś nie wiem ;)
Oj Dopeman, nie uważałeś, albo na kawe chodziłeś ;)
A tak na serio, to czysta termodynamika, więc w podstawówce raczej tego nie było.
Jak wiadomo ekspres ten pracuje pod ciśnieniem 0,8-0,9 bar powyżej atmosferycznego. Temperatura wody na linii nasycenia, zgodnie z wykresem IS przy tym Ciśnieniu, ma odpowiednio ok. 116-118 C.
Specjalnie dla Ciebie, w linku poniżej, dorzuciłem fotkę z eksperymentów przeprowadzanych na tym ekspresie, kiedy go rozpracowywałem. Myślałem, że może Włosi coś tam jeszcze wykombinowali z tą temperaturą, ale moje wcześniejsze przypuszczenia się potwierdziły. Jak widać prawa fizyki u nich są te same.
Z góry przepraszam za mały bałagan i wszystko na kupie. Obiecuję, że kiedyś to jakoś uporządkuję ;)
http://apg.magma-net.pl

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » sob 22 kwie 2006, 23:27

Pamag, wszystko zależy od kilku parametrów. Po pierwsze od wielkości tej restauracyjki i ilości miejsc. Po drugie od przewidywanej ilości klientów do obsłużenia jednocześnie (np. czy przewidujesz grupy zorganizowane?). Po trzecie od charakteru danego lokalu. Chodzi o to czy będzie to typowa restauracja czy też kawa i jej jakość będą miały duże znaczenie w tym lokalu. Generalnie nie polecam ekspresów automatycznych. Jeśli ma być robionych np. 20 - 30 filiżanek dziennie to wystraczający będzie model Fiorenzato Bricoletta z młynkiem Junior i zmiękczaczem wody. W tym przypadku zmieścisz się w kwocie 6000 zł. Jeśli natomiast może być konieczność szybkiej obsługi grupy np. 20 osób to polecam profesjonalny jedno lub nawet dwugrupowy ekspres (4 filiżanki jednocześnie) z bojlerem o pojemności min. 4 litrów wody. Ale cena takiego zestawu będzie już powyżej 7000 zł netto.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

pamar

Postautor: pamar » ndz 23 kwie 2006, 10:04

Dzieki wielkie za pamoc i rady, ale mam jeszcze jedno pytanie gdzie można kupić te ekspresy. La pavoni ma przedstawicielstwo w Warszawie, ale nie wiem gdzie można kupić Fiorenzato Bricoletta. I jeszcze pytanko do Janusza jaki zestawmasz na myśli za 7000 i gdzie można kupić te ekspresy.

Awatar użytkownika
buki
@dmin
@dmin
Posty: 2492
Rejestracja: pn 05 sty 2004, 22:57
Sprzęt: Reneka LC + młynek La Cimbali Cadet
Lokalizacja: Królewskie Miasto Kraków
Kontaktowanie:

Postautor: buki » ndz 23 kwie 2006, 11:58

pamar! - jak się łatwo domyślić - właśnie u Janusza! :D
kawa krzepi :)
W filiżance: Nie lubię poniedziałku!
caffegaleria.pl - sklep z kawą i herbatą - kawy włoskie oraz z: Mastro Antonio, Apro-Trade, Kelleran, Coffee Proficiency, Johan&Nystrom. Kafetierki, Aeropressy, drippery, młynki Hario i Tiamo.

Awatar użytkownika
dopeman
Consigliere
Consigliere
Posty: 1266
Rejestracja: wt 21 cze 2005, 17:26
Lokalizacja: poznań

Postautor: dopeman » ndz 23 kwie 2006, 12:10

Andy: czyli jednak i to już teraz! :D Buki też "awansował" na dreama... kurde czas się rozwinąć ;)

Czy ja dobrze rozumiem że Bricollette też sprzedaje Janusz?
Obrazek
doppio napoletano lungo?

jolcin

Postautor: jolcin » ndz 23 kwie 2006, 17:18

Witam!!!

Ja po raz kolejny zadam to samo pytanie - mam nadzieje ze nikt tu się nie zniecierpliwi.
Moje pytanie dotyczy oczywiscie ekspresu do kawy do gastronomii - powiem tak mamy spory budżet na to przeznaczony i kwestia dotyczy tak naprawde tylko marki - a niestety nie znamy się na tym. Ktos mi podpowiedzial ze najlepszym zakupem bedzie ekspres Elektra, tutaj czytam ze La Marzocco, ktos inny powiedział Faema - i już sama nie wiem :( Prosze doradzcie, na co zwrócic uwagę - ma byc to eksres do kawiarni - dosc duzej.

Na razie kontaktowalam się z firma Coffema i Saeco - oczywiscie kazdy swoje zachwala :(

Poza tym moze tez mi ktos powie jaka firma jest najlepsza by z nia wspolpracowac - od ekpresow oczywiscie tak by miec odrazu cały serwis :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1404
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » ndz 23 kwie 2006, 18:15

Buki, jak zwykle masz rację.
Dopeman, nie tylko Ty musisz się rozwijać. Ja także!
Po za tym muszę nadążać za wzrastającymi wymaganiami Forumowiczów (a w szczególności Andy'ego). Staram się te wymagania zaspokajać. Dodam jeszcze, że i dla poszukujących dobrych i tanich młynków będzie coś ciekawego - młynek Junior. Również z firmy Fiorenzato.
Co do pytania Pamara to może to być na przykład taki zestaw:
- ekspres Fiorenzato Bricoletta electronic water connection
- młynek Junior
- zmiękczacz wody lub filtr zmiękczający z głowicą
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość