Ekspres - nr 1
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Ekspres - nr 1
Hejka
Czytam wasze wypowiedzi z zapartym tchem i widzę ze tak do końca nie producenta ani modelu który by górował ponad wszystkimi.
Sprawa wiadomo że wszystko zależny od natężenia ruchu , jaką jakością chcemy zaskoczyć naszych gości.
Czy może macie jakiś taki typ ekspresu który góruje ponad innymi , zaszalejmy i nie patrzymy do końca na ceny przedział od 5 do 50 tyś zł. ( 200-300 kaw dziennie )
Widziałem podstawowe od 3-4 tyś nowe , a nawet po 50 tyś .
Cena nie zawsze jest poparta jakością , czami net nie potrafimy wykorzystać połowy funkcji w zakupionych ukradzeniach co tak naprawę jest marnotrawstwem kasy i miejsca w restauracji.
Widziałem już kawiarnie które miały kolejkę 10 osób non stop i expres 2 stanowiskowy , a czasami jak sami napisaliście na forum lokal 20m , 2 małe stoliki i ekspres 4 lub więcej stanowiskowy.
O błędach początkujących restauratorów można by było napisać książkę , wiec uczmy się na błędach innych a sami ich nie powtarzajmy.
Z góry dziękuje za ewentualne typy.
Dariusz
Czytam wasze wypowiedzi z zapartym tchem i widzę ze tak do końca nie producenta ani modelu który by górował ponad wszystkimi.
Sprawa wiadomo że wszystko zależny od natężenia ruchu , jaką jakością chcemy zaskoczyć naszych gości.
Czy może macie jakiś taki typ ekspresu który góruje ponad innymi , zaszalejmy i nie patrzymy do końca na ceny przedział od 5 do 50 tyś zł. ( 200-300 kaw dziennie )
Widziałem podstawowe od 3-4 tyś nowe , a nawet po 50 tyś .
Cena nie zawsze jest poparta jakością , czami net nie potrafimy wykorzystać połowy funkcji w zakupionych ukradzeniach co tak naprawę jest marnotrawstwem kasy i miejsca w restauracji.
Widziałem już kawiarnie które miały kolejkę 10 osób non stop i expres 2 stanowiskowy , a czasami jak sami napisaliście na forum lokal 20m , 2 małe stoliki i ekspres 4 lub więcej stanowiskowy.
O błędach początkujących restauratorów można by było napisać książkę , wiec uczmy się na błędach innych a sami ich nie powtarzajmy.
Z góry dziękuje za ewentualne typy.
Dariusz
Ostatnio zmieniony sob 23 lip 2011, 11:13 przez Darco-Polo, łącznie zmieniany 1 raz.
- trickykid
- kawa w żyłach
- Posty: 929
- Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
- Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontaktowanie:
Re: Express - nr1
Może to nie do końca odpowiedź na to pytanie, ale w sytuacji, gdy w Polsce w 95% kawiarni są gastronomiczne kolbowce, a w mniej niż 5% kawiarni można napić się w miarę poprawnego espresso, to nie inwestycja w ponadprzeciętnej klasy ekspres pozwoli zostawić konkurencję w tyle w temacie jakości kawy.Sprawa wiadomo że wszystko zależny od natężenia ruchu , jaką jakością chcemy zaskoczyć naszych gości.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Express - nr1
Oczywiście zgadzam się z tobą , nawet najlepszy ekspres na świecie nie zastąpi braku wiedzy przy parzeniu kawy.
Ale czasami zakup drogiej maszyny sprawi więcej kłopotu niż pożytku .
Wiec chodzi o dobranie jakości do ceny oraz do natężania ruchu , coby za kilka miesięcy nie wymieniać sprzętu na nowy , bo jak wiadomo największa utrata jest na nowym.
Nie zapomnę jak kolega kupił sobie odtwarzacz video - miał tyle bajerów ze instrukcja wyglądała jak książka telefoniczna , nie minęło 2-3 miesiące i sprzęt poszedł do tak zwanego komisu bo nie dało się go normalnie używać bez ciągłego ustawiania dziesiątek dupereli , a mój tz odtwarzacz aromatycznie się zatłaczał po wsadzeniu kasety i był z 10 krotnie tańszy.
Wiec stara zasada mówi prawdę droży nie znaczy lepszy , a nawet jak lepszy to czy wszystkie funkcje są nam potrzebne lub będziemy potrafili z nich skorzystać ?
Proszę o propozycje Ekspresu który ma wyważoną cenę do jakości i nie nastręcza masy kłopotów przy użytkowaniu oraz serwisowaniu. Nie wiem czy 300 kaw dziennie to dużo czy mało - ilość podałem orientacyjnie na oko.
Ale czasami zakup drogiej maszyny sprawi więcej kłopotu niż pożytku .
Wiec chodzi o dobranie jakości do ceny oraz do natężania ruchu , coby za kilka miesięcy nie wymieniać sprzętu na nowy , bo jak wiadomo największa utrata jest na nowym.
Nie zapomnę jak kolega kupił sobie odtwarzacz video - miał tyle bajerów ze instrukcja wyglądała jak książka telefoniczna , nie minęło 2-3 miesiące i sprzęt poszedł do tak zwanego komisu bo nie dało się go normalnie używać bez ciągłego ustawiania dziesiątek dupereli , a mój tz odtwarzacz aromatycznie się zatłaczał po wsadzeniu kasety i był z 10 krotnie tańszy.
Wiec stara zasada mówi prawdę droży nie znaczy lepszy , a nawet jak lepszy to czy wszystkie funkcje są nam potrzebne lub będziemy potrafili z nich skorzystać ?
Proszę o propozycje Ekspresu który ma wyważoną cenę do jakości i nie nastręcza masy kłopotów przy użytkowaniu oraz serwisowaniu. Nie wiem czy 300 kaw dziennie to dużo czy mało - ilość podałem orientacyjnie na oko.
Ostatnio zmieniony sob 23 lip 2011, 11:14 przez Darco-Polo, łącznie zmieniany 1 raz.
- trickykid
- kawa w żyłach
- Posty: 929
- Rejestracja: sob 17 kwie 2010, 20:50
- Sprzęt: Bezzera BZ07 | Anfim Haus | Chemex | AP | Hario | Bosch filtrowy | IIKONE
- Lokalizacja: Wrocław
- Kontaktowanie:
Re: Express - nr1
Ekspresy gastronomiczne zazwyczaj nie mają niepotrzebnych bajerów, bo to sprzęt który ma pracować a nie epatować listą marketingowych bzdur na półce w MediaMarkcie. Co do opinii na temat eksploatacji - forum jest już pełne takowych, wystarczy poszukać i poczytać. Weź też pod uwagę jakie marki "lubi" Twój najbliższy serwis ekspresów kawowych.
W młynku : Rwanda Iwacu (Czarny Deszcz)
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Express - nr1
A mi nadal chodzi o dobranie ekspresu pod względem jakości do ceny.
Nie chce przepłacić słono za jakiś wynalazek oraz głupio by było gdybym był sknera i szukał na maxa oszczędności przy zakupie a po 2-3 miesiącach okazało się gdybym dołożył 500zł -1000zł miał bym 2 razy lepszy ekspres oraz nie zawodny.
Nie chce powielać błędów i ustrzec się wpadek jakie są najczęściej powielane.
Czyli w myśl zasady
Droższe nie znaczy lepsze.
Chytry dwa razy traci.
Na pewno jest jakiś sprzęt którego cena jest zrównoważona do jakości i komfortu pracy. Części zamienne oraz ilość napraw nie powalą na kolana.
A co do serwisu i ich preferencji - mnie to nie obchodzi , jak będzie trzeba sprzęt spakuje do samochodu i zawiozę do serwisu jak nie będzie odpowiedniego w okolicy , nie będę układał się pod serwisantów i ich kaprysów.
Jak bym chciał takie rozwiązanie to bym wpadł do jakiejś Franszyzy i tam dają wszystko w zamian za bycie potulnym i wykorzystywanym przez kilka lat w zamian za logo.
Nie chce przepłacić słono za jakiś wynalazek oraz głupio by było gdybym był sknera i szukał na maxa oszczędności przy zakupie a po 2-3 miesiącach okazało się gdybym dołożył 500zł -1000zł miał bym 2 razy lepszy ekspres oraz nie zawodny.
Nie chce powielać błędów i ustrzec się wpadek jakie są najczęściej powielane.
Czyli w myśl zasady
Droższe nie znaczy lepsze.
Chytry dwa razy traci.
Na pewno jest jakiś sprzęt którego cena jest zrównoważona do jakości i komfortu pracy. Części zamienne oraz ilość napraw nie powalą na kolana.
A co do serwisu i ich preferencji - mnie to nie obchodzi , jak będzie trzeba sprzęt spakuje do samochodu i zawiozę do serwisu jak nie będzie odpowiedniego w okolicy , nie będę układał się pod serwisantów i ich kaprysów.

Jak bym chciał takie rozwiązanie to bym wpadł do jakiejś Franszyzy i tam dają wszystko w zamian za bycie potulnym i wykorzystywanym przez kilka lat w zamian za logo.
Ostatnio zmieniony sob 23 lip 2011, 11:15 przez Darco-Polo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wit
- Consigliere
- Posty: 1321
- Rejestracja: sob 17 kwie 2004, 16:21
- Sprzęt: '
- Lokalizacja: Otwock/Warszawa
Re: Express - nr1
Przyznam, że nie widziałem."expres 4 lub więcej stanowiskowy."
- zdaje się, że chodzi Ci o franczyzę. A 300 kaw dziennie to już w Polsce sporo, tyle że każda maszyna gastronomiczna, jeśli jest zadbana, łatwo sobie z taką ilością radzi.Franszyzy
Tych ekspresów gwarantujących sensowną jakość i wygodę jest multum, w zasadzie wszyscy renomowani producenci włoscy wchodzą w grę - jeśli są dobrze ustawione. No więc Faema, Rancillio, Cimbali, Brasilia, Gaggia etc.
Potem zaczynają się maszyny zaawansowane, gdzie można samemu łatwo regulować różne parametry, włącznie z profilowaniem ciśnienia pompy (nowe M39).
Pewnie są warte uwagi ze względu na możliwość dopasowania parametrów do ziarna. Tylko ile osób potrafi to wykorzystać? Ja nie.
Powiem tak: ekspres (oczywiście powyżej pewnego minimum, wykluczającego tanie wynalazki z Hiszpanii) ma drugorzędne znaczenie. Dobre ziarno też można koncertowo spieprzyć -wystarczy zaserwować nieświeże. Z 4M najbardziej w Polsce kuleją umiejętności osób przy maszynie - zazwyczaj tragicznie złe.
Ostatnio zmieniony sob 23 lip 2011, 10:43 przez Wit, łącznie zmieniany 1 raz.
Vibiemme Minimax/Mazzer SJ/mieszanka Sandalj - Scarlatti robi na mnie największe wrażenie 

-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Express - nr1
Czytałem wiele wątków odnośnie ekspresów i ile osób tyle opinii.
Oczywiście jedne są poparte argumentami 2 doświadczeniem a ostatnie zasłyszanymi historiami.
Mi bardziej chodzi o wasz konkretny typ - gdybyście teraz byli zmuszeni zakupić nowy ekspres cobyście wybrali biorąc pod uwagę ze macie już doświadczenie w obsłudze , wiecie jakie jest natężenie pracy około 300 kaw dziennie.
Oczywiście czytam opisy itd ale wybór jest duży , a zakładanie co i rusz wątku typu co myślicie o tym , a co myślicie o tym lub który lepszy ten czy ten.
Wiec fajnie by było aby każdy podał swojego faworyta - to chyba nie jest nie możliwe.
Oczywiście jedne są poparte argumentami 2 doświadczeniem a ostatnie zasłyszanymi historiami.
Mi bardziej chodzi o wasz konkretny typ - gdybyście teraz byli zmuszeni zakupić nowy ekspres cobyście wybrali biorąc pod uwagę ze macie już doświadczenie w obsłudze , wiecie jakie jest natężenie pracy około 300 kaw dziennie.
Oczywiście czytam opisy itd ale wybór jest duży , a zakładanie co i rusz wątku typu co myślicie o tym , a co myślicie o tym lub który lepszy ten czy ten.
Wiec fajnie by było aby każdy podał swojego faworyta - to chyba nie jest nie możliwe.
Ostatnio zmieniony sob 23 lip 2011, 11:16 przez Darco-Polo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Express - nr1
Darco, nie rozmawiamy o "ex" presie, tylko o ekspresie - tak na marginesie. 

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Express - nr1
Darco, nie rozmawiamy o "ex" presie, tylko o ekspresie - tak na marginesie.
Wielkie dzięki za poprawę - już pozmieniałem

A jaki jest twój typ ? co byś dziś wybrał

- Metiu
- kawa w żyłach
- Posty: 718
- Rejestracja: ndz 18 paź 2009, 11:20
- Sprzęt: ::Isomac Tea II::Mazzer Mini E Digital::Tamper z kamienną rączką::AeroPress::Hario Slim::
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Ekspress - nr1
Szczerze mówiąc nie znam się na ekspresach gastronomicznych. Kiedyś Antonio przedstawiał WEGĘ - może to być ciekawa opcja.
Wolę, by wypowiedzieli się użytkownicy gastronomicznych maszyn. Jestem jedynie home-baristą, trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat
Wolę, by wypowiedzieli się użytkownicy gastronomicznych maszyn. Jestem jedynie home-baristą, trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat

Szukasz tampera ? Napisz do mnie, lub wejdź --> Tampery
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Ekspress - nr1
Liczę na wypowiedz Antonia - gdyż z jego palarnią wiąże nadzieje na udaną współpracę.Szczerze mówiąc nie znam się na ekspresach gastronomicznych. Kiedyś Antonio przedstawiał WEGĘ - może to być ciekawa opcja.
Wolę, by wypowiedzieli się użytkownicy gastronomicznych maszyn. Jestem jedynie home-baristą, trudno mi cokolwiek powiedzieć na ten temat
Nie należy cytować posta, na którego bezpośrednio odpowiadamy

- RafauCaffeine
- stale zagląda do filiżanki
- Posty: 238
- Rejestracja: wt 31 mar 2009, 14:54
- Sprzęt: Żodyn
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontaktowanie:
Re: Ekspress - nr1
ja bym wybierał pomiędzy:
LaMarzocco, Faema, LaCimballi, Synesso, Dalla Corte.
Jakbym zakładał kawiarnie nie patrzył bym raczej na inne marki. (raczej. tj. mogłem o czymś zapomnieć ;])
LaMarzocco, Faema, LaCimballi, Synesso, Dalla Corte.
Jakbym zakładał kawiarnie nie patrzył bym raczej na inne marki. (raczej. tj. mogłem o czymś zapomnieć ;])
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mistrz Polski w paleniu kawy 2018
Head Roaster Java Coffee Company
Mistrz Polski w paleniu kawy 2018
Head Roaster Java Coffee Company
- piovit
- Consigliere
- Posty: 1469
- Rejestracja: śr 01 paź 2008, 22:56
- Sprzęt: La SCALA Eroica/
MAZZER Super Jolly/ GENEcafe/
INTELLIGENTSIA BCOE/KELLERAN Espresso Blend/Prażenia własne. - Lokalizacja: Kraków
Re: Ekspress - nr1
Antonio poleci Ci Brasilie, bo się nią ostatnio zauroczył - i nie będzie to zły wybór.Liczę na wypowiedz Antonia - gdyż z jego palarnią wiąże nadzieje na udaną współpracę.
To jest zestaw którego nie powstydziłbym się w swojej kawiarni. http://allegro.pl/ekspres-laspaziale-i- ... 19508.html i cena też ok.
- STELLINI POLSKA
- kawa w żyłach
- Posty: 648
- Rejestracja: ndz 13 lut 2011, 1:11
- Sprzęt: La Spaziale MiniVivaldi MK2, moka Bialetti, aeropress.
Alex Duetto II i Macap Mx 900 - Lokalizacja: DANIA Odense/POLSKA -Dolny Śląsk
- Kontaktowanie:
Re: Ekspress - nr1
A ja cichutko dorzucę swoje poparcie dla wyboru Piovita - zacny, sprawdzony sprzęt z bardzo przyzwoitym wyglądem
JAKUB
-
- zagląda od święta
- Posty: 12
- Rejestracja: pt 22 lip 2011, 21:14
- Sprzęt: Nie mam
Re: Ekspress - nr1
Dla mnie jest 2 faworytów La Spaziale oraz La Marzocco.
La Marzocco z tego co czytałem ostatnio w Polsce jest wysyp kawiarni używających tego ekspresu ,
Znacie może jakieś źródła gdzie można kupić najtaniej te 2 urządzenia - omijając wszelkiej maci pseudo pośredników których odpowiedzialność kończy się zaraz po wydaniu towaru ?
Pozostaje jeszcze pytanie 2,3czy 4 grupowy ?
Co bardziej się opłaca kupić cztero grupowy ekspres czy może dwa dwu grupowe - będzie zabezpieczenie na ewentualność gdyby się popsuł a serwis miał przerwę świąteczna lub zamierzał dojechać w ciągu 48 od zgłoszenia , a dla typowej kawiarni w której podstawowym produktem jest kawa jest to zabójstwo.
Jak u siebie rozwiązujecie ten problem gdy popsuje się wam jedyny ekspres ?
La Marzocco z tego co czytałem ostatnio w Polsce jest wysyp kawiarni używających tego ekspresu ,
Znacie może jakieś źródła gdzie można kupić najtaniej te 2 urządzenia - omijając wszelkiej maci pseudo pośredników których odpowiedzialność kończy się zaraz po wydaniu towaru ?
Pozostaje jeszcze pytanie 2,3czy 4 grupowy ?
Co bardziej się opłaca kupić cztero grupowy ekspres czy może dwa dwu grupowe - będzie zabezpieczenie na ewentualność gdyby się popsuł a serwis miał przerwę świąteczna lub zamierzał dojechać w ciągu 48 od zgłoszenia , a dla typowej kawiarni w której podstawowym produktem jest kawa jest to zabójstwo.
Jak u siebie rozwiązujecie ten problem gdy popsuje się wam jedyny ekspres ?
Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość