Ekspres kolbowy do gastronomii

ludzik

Jaki ekspres do pubu?

Postautor: ludzik » pn 15 sty 2007, 13:36

Witam Was serdecznie, szukam pomocy i tak trafiłam tutaj :) Każdy doradza mi coś innego i nie wiem jak z tego wybrnąć: poszukuję ekspresu do pubu, kaw nie będzie schodzić dużo, ale nie chcę żeby ekspres przestał działać po dwóch dniach :). Nie mogę też za dużo na to wydać. Zastnawiam się nad ekspresem kolbowym i dokupieniem do tego młynka albo ekspresem automatycznym. W jakich sytuacjach jeden jest lepszy od drugiego? Jakiego rzędu są to kwoty? Wchodza w grę równiez ekspresy używane. Niestety nie znam się na tym (jeszcze :) i dlatego szukam rady tutaj.

Mam nadzieję, że jakiś miły człowiek mi odpowie!

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Ireneusz Woszczek
zagląda od święta
Posty: 14
Rejestracja: pt 26 sty 2007, 13:31
Kontaktowanie:

Postautor: Ireneusz Woszczek » wt 30 sty 2007, 9:18

Temat woda. Jedna rada im droższy tym lepszy (zazwyczaj). Pamiętaj o jednym, jaki by on nie był koszty eksploatacji zawsze poniesiesz Ty. Jeżeli chodzi o radę to najlepiej spróbuj się zastanowić jak byś sama widziała takie urządzenie. Czy chciałabyś aby w takim lokalu stało urządzenie za 150-250 PLN czy też nie pasuje to do twojego lokalu.

Możesz też podejść do tematu z punktu widzenia klientów, których posiadasz. Jak zareagują klienci na urządzenie tanie, kiepskiej jakości. Może ich to wcale nie interesuje bo twoim głównym asortymentem jest np. Piwo.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ekspres kolbowy i oddzielny młynek żarnowy dobrej klasy z dozownikiem, do tego jeszcze profesionalny tamper nie można też zapomnieć o dobrej klasy uzdatniaczu do wody. Taki zestaw kosztuje dość dużo ale są firmy, które mogą Ci takie urządzenie wydzierżawić za niezbyt wysoką cenę o ile będziesz od nich kupowała kawę w odpowiedniej ilości.

Automat będzie z kolei wygodniejszy w obsłudze i nie potrzeba dużego doświadczenia aby przygotować kawę. Wodę do automatu też najlepiej przepuścić przez filtr np. Brita. Ekspres podziała dłużej. Jako smakosz zdecydowanie polecam ekspres kolbowy dobrej klasy. Czasem można kupić używany zestaw w dobrej cenie.

Koniecznie pamiętaj o uzdatniaczu wody bo koszt naprawy zakamienionego urządzenia jest znaczny. A może będziesz oryginalna i zdecydujesz się na serwowanie dobrej kawy w inny sposób. Mianowicie w zaparzaczu ciśnieniowym. Najniższy koszt, oryginalność i rewelacyjny napar (z dobrej kawy oczywiście). Biorąc pod uwagę to, że jak twierdzisz kawy będziesz sprzedawała mało to może to jest najlepsze wyjście.

1. Espresy kolbowe bez młynków i pojemników na odpady do 800 zł
Zalety: Niska cena, czasem niezła kawa (wiele czynników ma na to wpływ)
Wady: Słabej jakości elementy, delikatna budowa, kłopotliwa obsługa, dużo pracy przy czyszczeniu, konieczność dobrania optymalnie zmielonej kawy a więc często konieczność zakupu oddzielnego młynka żarnowego z regulacją stopnia zmielenia (od 350 PLN w górę dobry to około 1500 - 2000), dodatkowe wydatki związane z zakupem filtra odkamieniającego wodę (od 50 PLN + koszt wymiennych filtrów) – Osobiście do lokalu nie polecam.

2. Ekspresy automatyczne (wbudowany młynek i pojemnik na odpady) cena do 4000 zł
To rozwiązanie o wiele lepsze i wygodniejsze.
Zalety: Łatwe przygotowanie kawy o niezłych parametrach, prosty w obsłudze, szybko można przygotować kilka kolejno następujących po sobie porcji kawy, pojemnik na zużytą kawę znacznie ułatwia życie.
Wady: Nie wszystkie posiadają łatwą regulację stopnia zmielenia kawy i ustawienia wielkości porcji. Należy na to zwrócić uwagę podczas zakupu. Koniecznie należy kupić filtr uzdatniający wodę np. Brita.

3. Zaparzacze ciśnieniowe
Zalety: Doskonała kawa z dobrej jakości ziarna, niska cena zakupu, mała awaryjność, Możliwość przygotowania w zasadzie jednocześnie (jak się już zaparzy) kilku nawet do 10 porcji kaw (urządzenia są dostępne o różnej wielkości od 1 do 10 porcji)
Wady: Zanim się kawa zaparzy to trochę trzeba poczekać, trzeba też mieć na czym zaparzyć a więc potrzebna jest kuchenka elektryczna bądź gazowa.

Jak już wspomniałem temat jest tak rozległy że długo można by prowadzić dysputy.
Mam nadzieję, że wybierzesz dla siebie coś przydatnego z tego dość długiego postu.
Pozdrawiam
Irek

dmoch

Ekspers do restauracji - raz jeszcze

Postautor: dmoch » wt 03 kwie 2007, 15:50

Witam!
To mój pierwszy raz na grupie, więc proszę nie strzelać.
Wiem, że temat już był (czytam przez ostatnie 2 tygodnie) , ale ile postów, tyle odpowiedzi (będzie kolejna

Do rzeczy.
Pracuję w restauracji Ewa Zaprasza w Sasinie (www.ewazaprasza.com.pl).
Od mniej więcej 8 lat podajemy tu czerwoną Lavazzę z automatycznego Saeco (dystrybutor, jak ktoś tu pisał). O ile 8 lat temu było to OK, o tyle teraz chyba kraj nasz poszedł do przodu i czas się przesiąść na coś lepszego.
Po sezonie sprzedajemy koło 20 kaw dziennie + koło 150 w weekend.
W sezonie myślę, że do 150-200 dziennie, oczywiście nie jest to rozłożone równo. Z tego względu myślę o ekspresie 2-grupowym, automatycznym + oczywiście dobry młynek.

Po targach miałem trzy typy
1) Leona 2 - hiszpańska firma, za: cena (ok. 8,5 tys. netto) i podobno niezły serwis z Gdańska (100 km). Przeciw: chyba jednak mało rozpoznana/pewna/solidna? marka.

2) Faema Smart A2 - za: marka i solidność, przeciw: w sumie najprostszy model (może to być pewnie też po stronie "za"). Przeciw: podobno kiepski serwis w rejonie Trójmiasta, o 50% droższa niż Leona o podobnej chyba funkcjonalności (jestem gotów dopłacić, jeśli warto), brak podgrzewacza do filiżanek (nie rozumiem czemu).

2) La Spaziale - S5 EK - za: to już rozbudowana maszyna (myślę na poziome Ambasadora Faemy, za cenę Smarta), cena ok 13 tys. netto z młynkiem Astro (cokolwiek to jest), prosta regulacja temperatury. Przeciw: firma, która je sprzedają tak naprawdę handluje sprzętem cukierniczym i piekarniczym, ekspresy są chyba dodatkiem, Wasze głosy na forum po targach - negatywne ze względu na jakość wykonania i nietypowy rozmiar grupy.

Powoli skłaniam się ku Faemie, może czegoś nie wziąłem pod uwagę, będę wdzięczny za radę.

Druga sprawa:
Podstawowy problem to fakt, że w sezonie niestety nie ma za bardzo czasu na zbytni pietyzm w sztuce baristycznej. Mamy wtedy około 130 gości na raz i czas się niestety liczy. Mam oczywiście zamiar zmienić kawę na jakąś z "górnej półki" (jaką, może Illy) i wysłać 1-2 osoby na podstawowy kurs baristyczny. Nie wiem jednak, czy z braku czasu przy zaparzaniu, kawa nie będzie gorsza niż z idiotoodpornego automatu i czy nie będzie wąskim gardłem. Faktem jest, że to nie kawiarnia, tylko restauracja, gdzie kawa jest jednak dla 95% gości (wybaczcie!) dopełnieniem posiłku. Chciałbym by była dopełnieniem godnym jedzenia, ale nie chciałbym strzelić samobója przez zły wybór kawy i maszyny . Czy taki ekspres 2-grupowy to dobry pomysł? Chciałbym by cały kompleks pod tytułem - ekspres+kawa+barista+serwis był spójny jakościowo na możliwie wysokim poziomie.

Będą wdzięczny za pomoc i rady.
Pozdrawiam
Zielony Dmoch

Awatar użytkownika
Iadurobros
Consigliere
Consigliere
Posty: 1019
Rejestracja: pn 27 mar 2006, 12:34
Lokalizacja: Radom

Postautor: Iadurobros » wt 03 kwie 2007, 16:06

Przy zakupie Faemy w Primulatorze szkolenie powinniście mieć w cenie.
A ile kosztuje 2 gr. Legend Faemy :?: piękny i solidny ekspres ale nie automatyczny.... a jednak wersja automatyczna jako Jubile.
Można jeszcze podpowiedzieć RENEKA, Nuova Simonelli, La Marzoccho ( :lol: :lol: )
c\_/ Marfisa
>>>> Baby Dose Red <<<<

bazant52
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 13:01
Sprzęt: ECM Giotto +Rocky
Deloghni 3000b

Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: bazant52 » czw 13 paź 2011, 13:38

Witam. Od dłuższego czasu przeglądam forum starając się podłapać trochę wiedzy na temat ekspresów, kaw itp.Na wiosnę planuję otworzyć obiekt gastronomiczny typu "zajazd". Obiekt będzie nastawiony głownie na klienta chcącego zjeść Polskie potrawy w przystępnej cenie oraz dobrej jakości. Planowane jest również wykorzystanie obiektu do przyjęć okolicznościowych. Liczba miejsc około 50-60.
Przejdźmy do konkretów. Poszukuję zestawu ekspres kolbowy + młynek + filtr + akcesoria baristy w cenie około 12-14 tys zł brutto. W tygodniu ekspres nie powinien być zbyt intensywnie użytkowany, szacuję ok 50 kaw. Natomiast w weekendy mam nadzieję, że liczba wydawanych kaw będzie oscylowała w granicach 100. Chwilowo podczas imprez okolicznościowych może się zwiększyć.
Zależy mi na niezawodności, tanim serwisie oraz prostocie obsługi. Nie nastawiam się na wybitną jakość oferowanej kawy. Klientów chcę przyciągnąć gównie jakością oraz ceną jedzenia, kawa będzie oferowana "przy okazji". Lokal będzie usytuowany na Lubelszczyźnie w okolicach Lublina.
Proszę o pomoc przy wyborze oraz wskazanie godnych polecenia i spełniających moje oczekiwania ekspresów/ekspresu. Pozdrawiam!

Jarosław.

Awatar użytkownika
Jogi
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 4951
Rejestracja: wt 27 mar 2007, 11:54
Lokalizacja: Bacino

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: Jogi » czw 13 paź 2011, 13:57

W prawie każdym temacie tego działu rozważamy podobne do Twoich dylematy. Wystarczy Ci prawdopodobnie ekspres jednogrupowy, więc tematy pokrewne (oprócz tych typowo ekspresowych) to:
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=7884
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=707
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=5989
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=6568
http://caffeprego.pl/phpBB3/viewtopic.php?f=28&t=1769
W innych tematach działu też będzie sporo pomocnych informacji.
Możliwości konfiguracji jest naprawdę ogrom. Musisz coś wstępnie wybrać i dopiero potem rozważać, co dla Ciebie będzie lepsze.
Natomiast wszyscy udzielający się na forum stawiają na wybitną jakość kawy i to mając na uwadze mogą coś podpowiadać. Jeżeli kawa nie musi być dobra, to można zalewać rozpuszczalną. W przeciwnym przypadku będzie to kolejny lokal, który będzie odstraszał od picia kawy z ekspresu ciśnieniowego. Nie widzę też tu żadnego sensu wydawania kilkunastu tysięcy złotych, by serwować niedobrą kawę.
?
Obrazek Rocket CC | Mazzer MM | Gaggia G | Aeropress A| Moka MObrazek

Awatar użytkownika
ranGo
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 332
Rejestracja: pt 18 mar 2011, 12:11
Sprzęt: e61

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: ranGo » czw 13 paź 2011, 14:07

Klientów chcę przyciągnąć gównie jakością
Tylko nie w ten sposób, proszę :)


Przewidywana ilość kawy którą podałeś nie jest małą tak że powinieneś ostro negocjować z dostawcami .

bazant52
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 39
Rejestracja: czw 13 paź 2011, 13:01
Sprzęt: ECM Giotto +Rocky
Deloghni 3000b

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: bazant52 » czw 13 paź 2011, 15:14

"Jeżeli kawa nie musi być dobra, to można zalewać rozpuszczalną. W przeciwnym przypadku będzie to kolejny lokal, który będzie odstraszał od picia kawy z ekspresu ciśnieniowego. Nie widzę też tu żadnego sensu wydawania kilkunastu tysięcy złotych, by serwować niedobrą kawę."
Zle mnie zrozumiałeś.Kawa nie będzie głównym "produktem" wspominanego obiektu.Gdybym miał zamiar całkowicie zrezygnować z przyzwoitej kawy to tak jak wspominałeś kupiłbym rozpuszczalną. Chcę serwować dobrą kawę w mniemaniu przeciętnego klienta.Potencjalnym klientom z tego forum i tak bym nie dogodził ;) Chciałbym we wspomnianej kwocie zakupić niezawodny i prosty w obsłudze ekspres.Pozdrawiam

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: antonio » czw 13 paź 2011, 16:19

To chyba niesłuszne podejście. Nie ma nic gorszego niż kiepska, przeciętna kawa po bardzo dobrym obiedzie czy kolacji. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości posiłków i dań, to czemu mniej zależy Ci na wysokiej jakości w przypadku kawy?

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: Soyale » czw 13 paź 2011, 16:22

To chyba niesłuszne podejście. Nie ma nic gorszego niż kiepska, przeciętna kawa po bardzo dobrym obiedzie czy kolacji. Jeśli zależy Ci na wysokiej jakości posiłków i dań, to czemu mniej zależy Ci na wysokiej jakości w przypadku kawy?
Zwłaszcza, że cena dobrej mieszanki nie musi być dużo wyższa od tej "pospolitej".

enie
Posty: 4
Rejestracja: pt 16 gru 2011, 12:22
Sprzęt: de longhi

ekspres do małej gastronomii

Postautor: enie » pt 16 gru 2011, 12:56

Witam serdecznie
poszukuję informacji o ekspresie ciśnieniowym do małej gastronomii - w marcu planujemy otwarcie i staramy się zebrać jak najwięcej informacji - czytałam już trochę informacji na forum jednak byłabym wdzięczna gdyby ktoś fachowo rzucił okiem na propozycje :

spośród ekspresów które mamy na uwadze :
ekspresy 1 grupowe
VIBIEMME DOMOBAR JUNIOR lub Ekspres ciśnieniowy TREVISO SANREMO

jest jeszcze coś co wpadło mi w oko :http://www.dibarcafe.com/productosventa.aspx - w ofercie są dwa ekspresy do kawy (nie wiem niestety jakiej marki - ani nic o ich funkcjonowaniu) - czy to są ekspresy które nadają się do użytku w gastronomii - czy to tylko wersja "do domu"

czy ktoś z obecnych miał doświadczenie?? może coś doradzić lub odradzić?
dodam tylko że przewidujemy na początek - ok 40 kaw dziennie
i budżet rownież mamy skromny

chciałabym dodatkowo zasięgnąć ifnormacji jak wygląda cała procedura po zakupie ( w przypadku zakupu nowego ekspresu) - czy firma sprzedająca ma możliwość - dowozu na miejsce - montażu - krótkiego przeglądu bądź demonstracji działania ekspresu?

mam też pytanie natury kawowej : czy ktoś miał okazję pić kawę marki la semuse??? lub consoni ? lub dibar cafe?

będę bardzo wdzięczna za doradzenie ;)

Soyale
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 49
Rejestracja: ndz 08 kwie 2007, 17:45
Sprzęt: ;>

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: Soyale » pt 16 gru 2011, 13:41

Moim zdaniem, Treviso się nie nadaje pod te wymagania.

loock
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 424
Rejestracja: śr 25 kwie 2007, 16:03
Sprzęt: do kawy...
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re: ekspres do małej gastronomii

Postautor: loock » pt 16 gru 2011, 14:55

Na tego Domobara i to San Remo to nie ma sensu patrzeć - bojlery o pojemności niecały 1 czy 1,5 litra to się co najwyżej do domu nadają. Szukaj takich z bezpośrednim podłączeniem do wody bo mają większe bojlery ok 2,5-3litry, albo w ogóle profesjonalnych maszyn z 5 litrowymi bojlerami, bo cena praktycznie ta sama. Chodzi o spienianie mleka przede wszystkim, bo przy tym jest potrzebny zapas pary, no i herbaty z takiego małego bojlerka raczej nie zrobisz. W ogóle to tego typu ekspresy z wbudowanymi zbiornikami to nieporozumienie w jakiejkolwiek gastronomii. Chyba że rzeczywiście nie ma możliwości podłączenia ekspresu do sieci wod-kan. to się można wtedy zastanawiać.

enie
Posty: 4
Rejestracja: pt 16 gru 2011, 12:22
Sprzęt: de longhi

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: enie » pt 16 gru 2011, 15:08

Dziękuję za informacje
czy jest zatem jakaś marka - model - który mogłbyś polecić? Nie ma problemu z podłączeniem ekspresu do sieci wod-kan - jest tylko problem z ceną ;( zastanawialiśmy się nawet nad kupnem używanego ekspresu - jednak tutaj to trochę zakup w ciemno - i w większośći przypadków brak gwarancji - bardzo zależałoby nam żeby kawa serwowana u nas była dobra w smaku - dlatego nie chcemy żadnych automatów - udzwnionych ekspresów z kapsułkami z kawą ;)

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Ekspres kolbowy do gastronomii

Postautor: Attibassi_fan » sob 31 gru 2011, 16:34

...ja osobiście polecam to co mam czyli mniejszą Cuadre - zbiornik na wodę 3 l i bojler 1,8l ale na mniej kaw może do 20 -30 max dziennie bo trzeba dolewać wodę i wylewać z tacki.. sprzęt wytrzyma ale obsługa :) jak więcej osób jednocześnie ale w Polsce w większości to już za dobry... :)
..lub Grmac ma dwie grupy i bojler 5l oraz stałe podłączenie... /mam nadzieję że administrator.. uzna to za rzetelną informację../
Pozdrawiam!


Wróć do „Ekspresy kolbowe gastronomiczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość