Strona 1 z 1

Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pn 02 lip 2012, 11:56
autor: SERENUS
Witam

pod koniec sierpnia otwieram lokal (restaurację) pod Warszawą. Przymierzam się do zakupu nowego ekspresu oraz młynka.

Szukam firmy, która dostarczy sprzęt, zainstaluje, zapewni serwis gwarancyjny i pogwarnacyjny - teoretycznie firmy spoza mazowieckiego odpadają.

Sprzęt będzie kupowany a nie wynajmowany.

Wymagania odnośnie ekspresu:

2 grupy
automatyczny lub półautomat
stałe zasilanie w wodę
bojler min. 6 litrów (najchętniej min. 8 litrów)
jedna dysza do wrzątku, dwie dysze do pary
pompa roatcyjna

W przypadku zainteresowania współpracą proszę o kontakt na PW

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: śr 29 sie 2012, 21:55
autor: Todob
Podłączam się do prośby. Poszukuję do klubokawiarni familijnej na Śląsku.
Pozdrawiam

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 31 sie 2012, 8:18
autor: Barnaba
Proszę wziąć pod uwagę dzierżawę ekspresu. Ma Pan możliwość wypróbowania sprzętu i ewentualnego kupna jak spełni Pana oczekiwania. Poza tym czasem nie warto kupować ekspresu tylko zwyczajnie wydzierżawić i nie martwić się serwisem.
Pozdrawiam

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 31 sie 2012, 8:41
autor: antonio
Poza tym, "po za" pisze się razem. Tymczasem "tym czasem" też pisze się razem. Po co wydzierżawiać stare graty, gdy można kupić nowe maszyny? Po co wiązać się umowami, gdy można samemu decydować o tym, co się do młynka wsypie?

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 31 sie 2012, 9:21
autor: Joanna T.
Stare graty nie wiem po co.
Wiązać się umowami, żeby nie musieć się trząść, gdy coś się zepsuje w sobotni poranek.

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 31 sie 2012, 11:41
autor: Barnaba
dzięki antonio, już poprawiłem.

Co do dzierżawy to wszystko zależy od umowy jaką się podpisało z kawą lub bez. A co do zakupu to czasami lepiej pieniądze przeznaczone na ekspres wydać na coś innego.

Oczywiście wybór zawsze należy do kupującego. :)

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: ndz 02 wrz 2012, 21:33
autor: RafauCaffeine
O wiele lepiej już wziąć maszynę w leasing.
Po leasingu maszyna przechodzi w Twoje ręce za jakąś minimalną kwotę albo i nawet bez niej(zależnie od umowy)

Oprocentowanie leasingów na gastro są w miarę nieduże, a koszta leasingu można wrzucić w koszt prowadzenia działalności.

:)
Pozdrawiam

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pn 03 wrz 2012, 13:09
autor: Attibassi_fan
Uważam, że umowa wiązana kawa + ekspres też jest wolnym wyborem! Bo są różne kawy i różne ekspresy, więc proszę nie wmawiać ludziom, że to jakieś niewolnictwo.. To wolny rynek i wolny wybór.. Podobnie zakup czy dzierżawa, czy nowy czy stary.. to też wybór, często zależny od zasobności portfela.. A umowy wiązane to dwie korzyści:
1. Często właściciel, który ma inne sprawy na głowie, nie chce się uczyć kolejnej rzeczy o kawie i ekspresach.
Wielu szefów wychodzi, ze szkoleń zostawiając tylko personel.. i ma wszystko załatwione i robi swoje...
2. Bierzesz więcej - dostajesz większe rabaty.. a w detalu po sztuce.. w sumie wydajesz więcej.. i jeszcze jak się nie znasz, to tracisz dwa razy.. :)
3. Umowa trawa 2-3 lata masz pojęcie już jakieś o kawie o sprzęcie.. często bardzo małym nakładem i małym wysiłkiem i po tym czasie masz i wiedzę i wolny wybór znowu.. :szampan:

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: wt 04 wrz 2012, 9:45
autor: Szelest
Masz rację, że jest to wolny wybór, ale w pewnym stopniu "ograniczony" brakiem świadomości o konsekwencjach podejmowanych decyzji. A efektem tego jest ... jakość kawy w zdecydowanej większości kawiarni.
Zdarza się też, że kawiarnia serwująca bardzo dobrą kawę, przechodzi w inne ręce i nagle zaczyna serwować jakiś koszmarek, bo nowy właściciel pokusił się o umowę wiązaną ...

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: wt 04 wrz 2012, 23:31
autor: Attibassi_fan
Zdarza się też, że kawiarnia serwująca bardzo dobrą kawę, przechodzi w inne ręce i nagle zaczyna serwować jakiś koszmarek, bo nowy właściciel pokusił się o umowę wiązaną ...
Też nie do końca się zgodzę! W praktyce jest często:
- wiązana kłamana.. bierze ekspres, szkło itp. i sypie co chce.. (najtańsze z marketu..)
- wiązana - dajcie najtańsze co macie byle marka była.. / to po zmianie właściciela mam blisko siebie - a znaczek tan sam .. tej samej kawy.. a wypić się nie da..
- dalej brak wiedzy podpisali, dali i nie powiedzieli... że kawa sama się nie zrobi..
- lub umowy dawno nie ma a szkło stoi i leją co chcą..

I podstawa 10% martwi się kawą. Reszta chce tanio i zarobić ile się da.. i pytają co to pan chciał to ekspreso :smiech:
Więc nie ma co zwalać na kawę, bo tacy ani waszej ani z żadnej za wielkie pieniądze kawy dobrze nie zrobią.. zwłaszcza, że nie chcą..

Bo nie każdemu świat się kręci w okół kawy!!

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: śr 05 wrz 2012, 9:56
autor: Szelest
Dokładnie o tym napisałem - wolny wybór, ale przez brak świadomości o konsekwencjach takiego wyboru, staje się mocno ograniczonym.
Trudno jest prowadzić jakąś działalność i podejmować świadome wybory, nie mając kompletnie pojęcia o specyfice tej działalności - wystarczy pocztyać kilka ostatnich postów na temat chęci otwierania kolejnych kawiarni.

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 14 wrz 2012, 14:36
autor: kasiakasia
W sumie konkretnej odpowiedzi tutaj nie ma, tylko przekomarzanie się ... ;/
Saeco Aroma, Atlantic II Fiamma, jakieś opinie?

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: pt 14 wrz 2012, 18:31
autor: antonio
Jak to nie ma? W dziale o sprzęcie używanym jest ogłoszenie na temat prawie nowego urządzenia: Wega Atlas EPU-2.

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: ndz 16 wrz 2012, 16:35
autor: Szelest
W sumie konkretnej odpowiedzi tutaj nie ma, tylko przekomarzanie się ... ;/
Saeco Aroma, Atlantic II Fiamma, jakieś opinie?
Jakikolwiek kupisz ekspres kolbowy gastronomiczny (nowy lub używany w dobrym stanie) i masz pojęcie o robieniu kawy, to będziesz w stanie wykonać poprawne espresso. A jego jakość będzie zależała od użytej mieszanki :)

Re: Poszukuję ekspresu 2-grupowego do restauracji

: śr 26 wrz 2012, 8:39
autor: buki
Dyskusje nie na temat będą wycinane....