chciałbym przywitać wszystkich użytkowników Caffeprego, na forum można znaleźć mnóstwo interesujących informacji na wszelkie "kawowe" tematy. Nie ukrywam, że zarejestrowałem się tutaj by również skorzystać z pomocy tutejszych fachowców i z góry dziękuję za udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Otóż w spadku po poprzednim właścicielu kawiarni otrzymałem stary ekspres Brasilia (taki jak na zdjęciu)
Tablica informacyjna:
[załącznik został utracony]
Ekspres:
[załącznik został utracony]
W związku z czym mam kilka pytań:
- 1. Czy mógłby ktoś rozszyfrować co to za model ekspresu, z którego roku pochodzi i czy można gdzieś znaleźć informacje/instrukcje do tegoż ekspresu?
2. Jaka może być wartość takiej sprawnie działającej Brasilii ?
3. Jakie są koszty naprawy/konserwacji takiego sprzętu, gdyż wychodzę z założenia, ze taka wiekowa maszyna może potrzebować regularnych przeglądów/napraw, jak z dostępnością części do tego modelu?
4. Czy w ogóle opłaca się korzystać z tego ekspresu, czy też lepiej było by zakupić jakiś mniejszy nowy ekspres (obecnie posiadam w lokalu dzierżawiony z Dallmayra ekspres, natomiast nie chciałbym się wiązać na dłużej z tą firmą). W tej chwili na potrzeby lokalu w zupełności wystarcza ów jedno-grupowy Dallmayr.
Początkujący