Jura F50

maciek991
Posty: 1
Rejestracja: ndz 23 gru 2012, 10:11
Sprzęt: Jura F50

Jura F50

Postautor: maciek991 » ndz 23 gru 2012, 10:28

Witam,
od 2 dni jestem posiadaczem ekspresu Jura F50. Zdecydowałem się własnie na ten model m.in. po lekturze postów na tym forum. Dlatego mam nadzieję, że pomożecie odpowiedziec mi na parę pytań z nim związanch;)
1. Kawa wychodzi mi zbyt rzadka, może troche nawet wodnista. Próbowałem zmieniać ilość wody jednak nawet przy małej jej ilości brakuje mi gęstośći, takiej emulsji kawowej. Z racji braku czasu po odebraniu ekspresu w pobliskim sklepie mogłem kupic tylko kawe Lavazza, czy to może byc spowodowane jej jakością? Espresso wychodzi okropne, tak kwaśne, że ledwo da się wypic;) czy da się może ustawić większe ubicie kawy? (konsystencja wychodzi taka nawet na poziomie bardzo mocnej)
2. Czy jest możliwość ustawiania temperatury parzenia?
3. Do ekspresu jest przystawka easy milk frother. Nie ma możliwości ustawiania pianki/mleki itd. Do latte jak najbardziej wystarczy, piana jest ubita i proporcje mleka są wystarczające. Jednak do cappuccino ekspres robi za małą ilośc pianki, do tego ja jestem zwolennikiem cappuccino z wystajacą pianką ponad filiżanke i tutaj niestety gęstość piany mnie nie zadawala. Pytanie- czy warto zainwetsowac w Proffesional Cappucciono Frother? Czy wtedy możlwiosc ustawiania znacząco wpływa na jakość pianki?
4. Czy da się zmienic założona moc kawy (espresso i zwykłej) na "mocną"?
Z góry dziękuję za wszystkiej odpowiedzi. Mam nadzieje, że uda mi się niedługo opanować wszystkie tajniki parzenia i bedę mógł juz tylko delektowac się smacznym płynem;)

poranna_kawa
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 141
Rejestracja: pn 31 paź 2011, 15:38
Sprzęt: Jura Impressa F50 II G
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jura f50

Postautor: poranna_kawa » czw 27 gru 2012, 10:53

1. Może zmienić grubość mielenia? Przy zbiorniku na kawę masz pokrętło, w trakcie mielenia można się pobawić. A jaka to była Lavazza?
2. Temperaturę parzenia możesz ustawić dla każdego przycisku. Tam gdzie jest programowanie napojów pod przycisk: woda, moc, temperatura parzenia. Są 2 tryby temperatury: normalna, wysoka.
3. Ja w zestawie kilka lat temu miałem spieniacz profi. Na górze na pokrętle mam piankę, na środku parę a na dole gorące mleko. Im bliżej góry tym pianka jest chłodniejsza, ale lepiej ubita im bliżej pary to pianka jest bardziej gorąca ale mniej ubita.
4. Tak samo jak temperatura masz programowanie przycisków i tam możesz do każdego zmienić moc kawy

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » czw 03 lip 2014, 21:38

Mam jeszcze kilka pytań do F55, a wątek chyba odpowiedni..
1. Do czego służy pokrętło z podziałką przy filtrze wody?
filtr.jpg
2. Jakie są skutki wyłączenia w menu używania filtra?
3. Jak to jest z espresso, jak nie wsypię kawy mielonej do lejka? robi z ziarnistej?
Na razie tyle pytań od początkującego użytkownika...

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » pt 04 lip 2014, 7:38

ad1. podziałka - kiedy wymienić filtr - nie każda Jura ma program informujący o wymianie filtra
ad2. takie są skutki, że ekspres nie poinformuje o wymianie filtra i tym samym nie będzie on spełniał swojej roli po określonym czasie. Wręcz przeciwnie.
ad3. oczywiście - jura F50 zrobi espresso z kawy ziarnistej.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pt 04 lip 2014, 13:16

Ok, dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Rozumiem,że jak zalewam zasobnik wodą już przefiltrowaną, to filtr jury wystarczy na nieco dłużej? Ekspres analizuje zużycie filtra przez jego zamulenie/ drożność.. Czy tak?
I jeszcze jedno: w instrukcji piszę,żeby nie sypać kawy do lejka "zbyt drobno zmielonej" bo grozi to zatkaniem czegośtam.
IMO z definicji do espresso powinna być drobno zmielona i chyba nie trudno przekroczyć magiczną granicę zapchania. Co wówczas? Można samemu zdziałać coś np funkcją płukanie, czy tylko serwis?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » pt 04 lip 2014, 13:25

NIe jest tak.
Ekspres bada czas pracy ekspresu oraz ilość wody która przez niego przepłynęła. Odpowiedzialny za to jest czujnik przepływu wody oraz procesor na płycie sterującej który otrzymuje dodatkowe informacje. Działa to trochę jak interwał wymiany oleju w BMW.

Jeżeli zatka się sitko bo nasypał Pan kawę zbyt mocno zmieloną to najczęściej wystarczy wymuszenie ręczne systemu czyszczenia modułu zaparzania, ale bywa też i tak, że jak kawa nie dość że jest zbyt mocno zmielona to do tego jeszcze ma dodatki smakowe oleiste to wówczas bez serwisu się nie obejdzie.

Ekspresy nie lubią jak im się wsypuje inną kawę niż tę którą same sobie zmielą:))) CHoć takową funkcję posiadają. Serwis łatwo określi przyczynę zapchania modułu zaparzania i o naprawie gwarancyjnej może Pan zapomnieć.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pn 04 sie 2014, 15:03

Dzięki!
jeszcze 2 pytania:
1. jeżeli wsypię ponad 2 miarki kawy zmielonej, to trafia ona do zsypu?
a) czy to jest jedyny mankament jej nadmiaru?
b) sypiemy miarki płaskie?

2. ostatnio nie zaciągał mi mleka- wszelkie dyszki i otworki drożne. Mleko z lodówki 4%- mogło być za gęste? ( Pilosa z Lidla pobiera ok)

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » wt 05 sie 2014, 7:50

ad1. Problem polega na tym, że ekspres zaparza kawę wsypaną Przez Pana nawet jeżeli jest jej za dużo (mowa o kawie oczywiście mielonej a nie w ziarnach). Jeżeli nasypie Pan za dużo kawy to ekspres będzie się starał ją zaparzać. Dlatego ważne jest ile tej kawy nasypiemy do otworu. Stąd informacja na klapce - max 2xmiarka.
Sypiemy miarki z niewielką górką ale nie czubate.

ad2. jeżeli mleko będzie za gęste to przystawka nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego podciśnienia aby je zaciągnąć-to oczywiste. Jeżeli mleko jest wyraźnie gęstsze to tak będzie, ale jeżeli jego gęstość jest podobna do mleka normalnego to winna jest przystawka. Nie wiem jak jest w przypadku mleka pilos 4% z Lidla - nie miałem z nim do czynienia więc ani nie potwierdzę ani nie zaprzeczę.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » wt 05 sie 2014, 14:48

Ok, walę kawę, ekspres wciąga ją i zaparza.Stara się- fajne:-) Ale poważniej - jakie mogą być konsekwencje wsypania 3-4 miarek?
Zakładając,że jestem maniakiem kawy o mocy mazutu, będę dążył do wsypania (rozsądnego jeszcze) 2 czubatych miarek. Przerobi- ok, nie przerobi- korekta w dół.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » wt 05 sie 2014, 17:31

Zapcha się górne i dolne sito modułu zaparzania. Bez serwisu się wówczas nie obejdzie. Samo czyszczenie tabletką nie pomoże. Trzeba rozebrać moduł zaparzania i go wyczyścić ręcznie. Koszt usługi od 150-200zł.

Gdyby kawa była zmielona tak jak w młynku to nie byłoby problemu, ale nie jest-jest bardziej zmielona - stąd problemy z modułem gdy wsypujemy za dużo kawy do otworu na kawę mieloną.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » ndz 24 sie 2014, 14:12

Znalazłem jeszcze jakieś dziwne zależności:
1. Jak wsypię kawę mieloną do zasobnika i niestety pójdzie funkcja "płukanie" to cały ładunek trafia do zsypu? Należy najpierw płukać, potem zasypywać?
2. Po uruchomieniu, (po płukaniu) kiedy włączy się komunikat "wybierz produkt' za cholerę nie daje się wybrać ostatniego klawisza - spieniania mleka. Tego nie rozumiem...

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » pn 25 sie 2014, 7:18

Ad1. nie wolno wsypywać kawy mielonej do otworu zaparzania zanim ekspres się nie nagrzeje i nie przeprowadzi procedury płukania wylewki kawy. Proszę najpierw przeczytać instrukcję obsługi ekspresu, ponieważ użytkuje go Pan niezgodnie z instrukcją obsługi. Nie rozumiem po co Pan w ogóle używa kawy mielonej skoro ma Pan automat z młynkiem???

Ad2. Nie rozumiem dlaczego nie da się uruchomić funkcji pary? Po nagrzaniu ekspresu jeżeli chcemy użyć pary, to przyciskamy przycisk pary, czekamy kilknaście sekund aż się termoblok dogrzeje, pojawi się komunikat najpierw "czekaj" następnie" "gotowa para", przekręca Pan pokrętło i gotowe.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pn 25 sie 2014, 12:52

Ad1. nie wolno wsypywać kawy mielonej do otworu zaparzania zanim ekspres się nie nagrzeje i nie przeprowadzi procedury płukania wylewki kawy. Proszę najpierw przeczytać instrukcję obsługi ekspresu, ponieważ użytkuje go Pan niezgodnie z instrukcją obsługi. Nie rozumiem po co Pan w ogóle używa kawy mielonej skoro ma Pan automat z młynkiem???
Ok, zajrzę do instrukcji, ale nie jestem pewien, czy tam ostrzegają przed tym. Ale ok, dostosuję się.
Kawa mielona: skończyły mi się ziarenka i czekam na dostawę.Był to idealny czas na testy ekspresu w opcji "espresso z mielonej"
Ad2. Nie rozumiem dlaczego nie da się uruchomić funkcji pary? Po nagrzaniu ekspresu jeżeli chcemy użyć pary, to przyciskamy przycisk pary, czekamy kilknaście sekund aż się termoblok dogrzeje, pojawi się komunikat najpierw "czekaj" następnie" "gotowa para", przekręca Pan pokrętło i gotowe.
Dokładnie to wiem. Po włączeniu wyłącznika i po procedurze czyszczenia na ekranie mam "WYBIERZ PRODUKT". A powinno być jak pamiętam "GOTOWY". Naciskanie wielokrotne przycisku pary nic nie daje. Natomiast każdy przycisk "kawowy" działa. Albo jakieś zakłócenia, spadki napięcia czy inne licho? Poklikam po klawiszach ( nie zaobserwowałem jeszcze prawidłowości) i wówczas potrafi zadziałać. Jeszcze raz zaobserwuję, ew. zrobię filmik.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » wt 26 sie 2014, 7:29

Ale proszę napisać czy chodzi o taką sytuację po procedurze czyszczenia tabletką? Czy mycia tylko wylewki po włączeniu ekspresu?

Bo z tego co Pan pisze,to "wybierz produkt" pojawia się gdy albo zmieniamy w menu ustawienia mocy lub kawy w filiżance lub gdy otwieramy i zamykamy pokrywkę od kawy mielonej, ponieważ jest tam czujnik (magnes) , po jej zamknięciu ekspres pyta którą kawę chcemy wykonać.

Proszę dokładnie opisać kiedy dokładnie zapala się Panu ten komunikat? Po kolei - co Pan robi.

Może Pan też się zwrócić z zapytaniem do forumowicza pemmax - zakupił on ostatnio ode mnie Jurę F50 II gen czyli identyczną jak ma Pan tyle że czarną. Proszę zapytać czy u niego występuje ten sam problem? Ja na stanie mam F50 I gen ale tam jest inna elektronika niż w modelu F55 II gen więc nie mam jak sprawdzić aby Panu pomóc.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Re: Jura F50

Postautor: gromog » wt 26 sie 2014, 22:17

Mam taki ekspres i u mnie taki komunikat pojawia się przy programowaniu przycisków
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości