Jura F50

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » sob 30 sie 2014, 18:35

(kursywą zaznaczyłem komunikaty z wyświetlacza)

Chcę zrobić piankę z mleka i uzupełnić kawą. Acha, mówiąc o płukaniu, mam na myśli płukanie bieżące, nie tabletką.Dzieje się tak:
WŁĄCZAM ekspres
GRZANIE
PŁUKANIE
Nie mam kawy ziarnistej w zasobniku, więc: WSYP ZIARNO
Otwieram klapkę u góry KAWA MIEL i wsypuję kawę mieloną.
WYBIERZ PRODUKT i tu jest ten krytyczny moment
Naciskam klawisz PARA
zapalają się ledy (na biało) i nic się nie dzieje
Wciskam 2 raz klawisz PARA, ekspres miętoląc coś w bebechach wywala mi wsypaną kawę mieloną i WSYP ZIARNO
Wsypuję znowu kawę mieloną KAWA MIEL
WYBIERZ PRODUKT
Poddaję się i wybieram klawisz ESPRESSO, robi się espresso.
Kompletnie tego nie rozumiem:-(

Gonzo
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: śr 23 lip 2014, 20:32
Sprzęt: Jura S9 OT

Re: Jura F50

Postautor: Gonzo » sob 30 sie 2014, 21:19

Nie mam tego typu ekspresu ale wg mnie (zgodnie z instrukcją, poniżej, powinieneś wykonać wszystkie kroki bez własnych modyfikacji procedury), a piankę zrobić albo na początku o ile ekspres pozwala przy pustym zasobniku albo zrobić piankę po zrobieniu kawy. W sumie to kawa ziarnista powinna być w zasobniku bo do tego de facto służy ekspres a mielona to incydentalnie. Oprogramowanie zapewne nie pozwala na inne kombinacje i trochę "głupieje".
Place 1 or 2 cups under the height-adjustable coffee spout (17).
Open the cover of the filler funnel for preground coffee (11).
FILL
PRE-GROUND
Place 1 or 2 level measuring spoons of preground coffee into the
filler funnel for preground coffee (11) (Fig. 11) and close the cover.
SELECT BUTTON
Place 1 or 2 cups under the height-adjustable coffee spout (17).
Open the cover of the filler funnel for preground coffee (11).
FILL PRE-GROUND
Place 1 or 2 level measuring spoons of preground coffee into the
filler funnel for preground coffee (11) (Fig. 11) and close the cover.
SELECT BUTTON
Select the 1 coffee preparation button or 2 coffess preparation 7
1 COFFEE
The illuminated ring (2) is active.
By turning the Rotary Switch (1), you can individually select the
amount of water for coffee:
For example 110 ML.
Your speciality coffee is prepared.
1 COFFEE READY

gromog
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 94
Rejestracja: ndz 19 kwie 2009, 11:24
Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy

Re: Jura F50

Postautor: gromog » ndz 31 sie 2014, 23:36

WYBIERZ PRODUKT wybierasz przycisk z kawą, robi kawę, następnie wciskasz PARA, GOTOWY i spieniasz mleko przesuwając filizanke pod spieniajaca przystawkę
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » pn 01 wrz 2014, 8:02

No jesteśmy w domu. Winna jest obsługa ekspresu.

Po wsypaniu kawy mielonej i zamknięciu klapki na kawę mieloną ekspres pyta którą kawę ma wykonać?
Pary po wsypaniu kawy nie może Pan uruchomić. Najpierw musi Pan wykonać kawę. Chyba że po włączeniu ekspresu i przepłukaniu go włączy Pan najpierw parę a potem wsypie kawę mieloną, ale nie odwrotnie. Krótko mówiąc kawę wsypuje Pan na bieżąco w momwncie gdy chce ją Pan wykonać-nie wcześniej.

Proszę stosować kawę w ziarnach a nie będzie w ogóle problemu.

Musi Pan wiedzieć, ze przygotowanie kawy w ekspresie z kawy mielonej a nie ziarnistej ekspres traktuje jako sytuację awaryjną. Po wsypaniu kawy mielonej i po zamknięciu klapki ekspres może wykonać tylko kawę - nic więcej. Uruchamianie pary jest błędem. Ekspres głupieje.

Należy unikać ciągłego stosowania kawy mielonej w ekspresach automatycznych, za wyjątkiem modeli które są tylko na kawę mieloną takie jak np niektóre saeco,trevi privilegi i spółka w starszych wersjach..
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pn 01 wrz 2014, 18:52

Ad1. nie wolno wsypywać kawy mielonej do otworu zaparzania zanim ekspres się nie nagrzeje i nie przeprowadzi procedury płukania wylewki kawy. Proszę najpierw przeczytać instrukcję obsługi ekspresu, ponieważ użytkuje go Pan niezgodnie z instrukcją obsługi.
Ok, zajrzę do instrukcji, ale nie jestem pewien, czy tam ostrzegają przed tym. Ale ok, dostosuję się.
Niestety ani słowa w instrukcji na ten temat.
Pary po wsypaniu kawy nie może Pan uruchomić. Najpierw musi Pan wykonać kawę. Chyba że po włączeniu ekspresu i przepłukaniu go włączy Pan najpierw parę a potem wsypie kawę mieloną, ale nie odwrotnie.
Dzięki za wyjaśnienia, których próżno szukać w instrukcji:-(
przygotowanie kawy w ekspresie z kawy mielonej a nie ziarnistej ekspres traktuje jako sytuację awaryjną. Po wsypaniu kawy mielonej i po zamknięciu klapki ekspres może wykonać tylko kawę - nic więcej. Uruchamianie pary jest błędem. Ekspres głupieje.Należy unikać ciągłego stosowania kawy mielonej w ekspresach automatycznych, za wyjątkiem modeli które są tylko na kawę mieloną takie jak np niektóre saeco,trevi privilegi i spółka w starszych wersjach..
Takich niuansów również w instrukcji się nie uświadczy. Jestem ciekaw ile jeszcze niespodzianek wyjdzie na jaw, zwlaszcza,że są istotne a adrenalinę podnoszą..
Trochę też wzięło w łeb intuicyjną obsługę ( np regulacja młynka tylko na biegu, wsypywanie kawy miel.PO płukaniu, piana z mleka PO kawie....
Trzeba się przyzwyczaić

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Jura F50

Postautor: piomic » pn 01 wrz 2014, 20:52

Trzeba się przyzwyczaić
A może po prostu trzeba zacząć używać prawdziwej kawy w ziarnach?

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: Jura F50

Postautor: Misio1973 » pn 01 wrz 2014, 22:11

Jeśli poznasz budowę młynka (lub ją sobie wyobrazisz) to jego regulacja w czsie biegu jest jak najbardziej intuicyjna i prawidłowa . Rozkręcać można go w czasie postoju jedynie skręcać na biegu.

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pn 01 wrz 2014, 22:28

Trzeba się przyzwyczaić
A może po prostu trzeba zacząć używać prawdziwej kawy w ziarnach?
Nie doczytałeś. Przyzwyczaić do obsługi ekspresu. A wyczerpanie zapasu ziaren i oczekiwanie na dostawę nowych, spowodowało etap testów/używania opcji "mielona".

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » wt 02 wrz 2014, 7:12

Prawdą jest, że instrukcje obsługi są tłumaczone byle jak i niedokładnie. Takich niedopowiedzeń w przypadku instrukcji polskich do Jury jest znacznie więcej. Z drugiej zaś strony jeszcze nie tak dawno nie było ich wcale.Pierwsze instrukcje obsługi pojawiły się do modelu serii E i S90 i tam jeszcze gorzej wyglądało ich tłumaczenie.

Taka sytuacja z kawą mieloną tyczy się wszystkich modeli Jur nawet najdroższych, ponieważ kawę mieloną specjaliści z Jury traktują po macoszemu. Jest taka możliwość w Jurach bo konkurenci ją posiadają ,ale szczęśliwsi by byli gdyby jej nie było wcale.:))

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50 problem eksploatacyjny?

Postautor: Palmus » pn 08 wrz 2014, 17:36

Zwykle po kilku brykietach z kawy wrzuconych do pojemnika ekspres kazał wywalać fusy. Teraz mam sytuację jak na fotce, a on milczy.
Który z tych przypadków uznać za nieprawidłowy i co z tym zrobić? Gdzie szukać czujnika "od fusow"?
j55.jpg

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » pn 08 wrz 2014, 17:54

Powodem takiego stanu rzeczy jest to iż musiał Pan wyciągnąć choć na chwilę ociekacz przy włączonym lub nawet wyłączonym ekspresie. Ekspres wtedy sądzi że skoro Pan wyciągnął ociekacz to i wyrzucił fusy.Nie ważne czy na długo czy na krótko. A tak w rzeczywistości nie jest....więc nie informuje że należy je wyrzucić.

Procesor zlicza ilość kaw które Państwo wykonaliście. Po ich wykonaniu woła aby opróżnić fusy i ociekacz...warunkiem jest jednak nie ruszanie ociekacza. Jeżeli czujnik tacy nie łączy to również tak się będzie działo, lub gdy ociekacz nie jest wsunięty do końca bo np. przeszkadzają zawieruszone w głębi ziarnka kawy i nie łączy. W pana przypadku model F55 to nowy ekspres więc wina stoi po stronie obsługi ekspresu.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » pn 08 wrz 2014, 19:58

Sorry, ale nie czuję się winny :wink:
Widzę wodę ze szlamem w ociekaczu, to wywalam.A ekspres mi się odwdzięcza amnezją co do fusów.
Ok, dostosuję się. Kolejna niespodzianka, o której ani słowa w instrukcji....

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura F50

Postautor: Barnaba » wt 09 wrz 2014, 7:07

Nie musi czuć się Pan winny ........ choć Pan winny jest.

Tyczy się to wszystkich ekspresów również saeco i spółka. Gdyby ekspres nie odczytywał wyciągnięcia pojemnika na fusy jako opróżnienie go to miałby Pan z kolei pretensje, że ekspres karze wyrzucać Panu fusy za wcześnie gdy pojemnik jest prawie pusty,bo idąc tym tokiem myślenia zliczałby tylko i wyłącznie ilość wykonanych kaw a nie to że ktoś w międzyczasie wyrzucił fusy. A skoro już Pan pyta, to czujnik znajduje się po prawej stronie ekspresu(biały element) . Aby się do niego dostać należy zdemontować boczny panel ekspresu oraz pompę wody wraz z elektrozaworem który steruje z kolei zaworem drenażowym...ale czujnik jest sprawny w 100%.


A zamiast pokazywać fochy jaki to ma Pan zły ekspres - wystarczy napisać magiczne słowo - dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura F50

Postautor: Palmus » wt 09 wrz 2014, 13:12

Widziałem sporo rożnych czujników poziomu cieczy i materiałów sypkich czy niejednorodnych.Chamskich, prostych i niezawodnych.Moim ( podkreślenie) zdaniem trochę to przekombinowane.Do czujnika nie będę się dobierał- zastanawiała mnie tylko filozofia "analizy stopnia zapełnienia pojemnika na fusy".

Kupiłem ekspres nie za 800 zeta, tylko za nieco więcej.I oczekiwałem jakby nieco więcej- choćby w instrukcji obsługi.Cyt:Prawdą jest, że instrukcje obsługi są tłumaczone byle jak i niedokładnie. Takich niedopowiedzeń w przypadku instrukcji polskich do Jury jest znacznie więcej

To co piszę to nie fochy- gdyby mi na papierze wyjaśniono, nie trułbym na forum.
Do tej pory, po rozwiązaniu moich wątpliwości ( pisałem,że jestem początkującym użytkownikiem,) zwykle rozstrzygnięcia wątpliwości kończyłem czymś takim:
Ok, dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Dzięki!
Dzięki za wyjaśnienia, których próżno szukać w instrukcji:-(


Ok, pisałem też kilka razy,że się dostosuję. Zatem
dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.

Również pozdrawiam:-)

Gonzo
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: śr 23 lip 2014, 20:32
Sprzęt: Jura S9 OT

Re: Jura F50

Postautor: Gonzo » wt 09 wrz 2014, 15:37

Czy można poprosić admina o usunięcie postów-śmieci, które nic nie wnoszą do meritum sprawy poza kompromitującym wizerunkiem ich autora.
Pozdrawiam


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości