Jura F50
Re: Jura F50
(kursywą zaznaczyłem komunikaty z wyświetlacza)
Chcę zrobić piankę z mleka i uzupełnić kawą. Acha, mówiąc o płukaniu, mam na myśli płukanie bieżące, nie tabletką.Dzieje się tak:
WŁĄCZAM ekspres
GRZANIE
PŁUKANIE
Nie mam kawy ziarnistej w zasobniku, więc: WSYP ZIARNO
Otwieram klapkę u góry KAWA MIEL i wsypuję kawę mieloną.
WYBIERZ PRODUKT i tu jest ten krytyczny moment
Naciskam klawisz PARA
zapalają się ledy (na biało) i nic się nie dzieje
Wciskam 2 raz klawisz PARA, ekspres miętoląc coś w bebechach wywala mi wsypaną kawę mieloną i WSYP ZIARNO
Wsypuję znowu kawę mieloną KAWA MIEL
WYBIERZ PRODUKT
Poddaję się i wybieram klawisz ESPRESSO, robi się espresso.
Kompletnie tego nie rozumiem:-(
Chcę zrobić piankę z mleka i uzupełnić kawą. Acha, mówiąc o płukaniu, mam na myśli płukanie bieżące, nie tabletką.Dzieje się tak:
WŁĄCZAM ekspres
GRZANIE
PŁUKANIE
Nie mam kawy ziarnistej w zasobniku, więc: WSYP ZIARNO
Otwieram klapkę u góry KAWA MIEL i wsypuję kawę mieloną.
WYBIERZ PRODUKT i tu jest ten krytyczny moment
Naciskam klawisz PARA
zapalają się ledy (na biało) i nic się nie dzieje
Wciskam 2 raz klawisz PARA, ekspres miętoląc coś w bebechach wywala mi wsypaną kawę mieloną i WSYP ZIARNO
Wsypuję znowu kawę mieloną KAWA MIEL
WYBIERZ PRODUKT
Poddaję się i wybieram klawisz ESPRESSO, robi się espresso.
Kompletnie tego nie rozumiem:-(
Nie mam tego typu ekspresu ale wg mnie (zgodnie z instrukcją, poniżej, powinieneś wykonać wszystkie kroki bez własnych modyfikacji procedury), a piankę zrobić albo na początku o ile ekspres pozwala przy pustym zasobniku albo zrobić piankę po zrobieniu kawy. W sumie to kawa ziarnista powinna być w zasobniku bo do tego de facto służy ekspres a mielona to incydentalnie. Oprogramowanie zapewne nie pozwala na inne kombinacje i trochę "głupieje".
Place 1 or 2 cups under the height-adjustable coffee spout (17).
Open the cover of the filler funnel for preground coffee (11).
FILL
PRE-GROUND
Place 1 or 2 level measuring spoons of preground coffee into the
filler funnel for preground coffee (11) (Fig. 11) and close the cover.
SELECT BUTTON
FILL PRE-GROUND
SELECT BUTTON
Select the 1 coffee preparation button or 2 coffess preparation 7
1 COFFEE
The illuminated ring (2) is active.
By turning the Rotary Switch (1), you can individually select the
amount of water for coffee:
For example 110 ML.
Your speciality coffee is prepared.
1 COFFEE READY
FILL
PRE-GROUND
SELECT BUTTON
FILL PRE-GROUND
SELECT BUTTON
Select the 1 coffee preparation button or 2 coffess preparation 7
1 COFFEE
The illuminated ring (2) is active.
By turning the Rotary Switch (1), you can individually select the
amount of water for coffee:
For example 110 ML.
Your speciality coffee is prepared.
1 COFFEE READY
-
- zagląda całkiem śmiało
- Sprzęt: Jura F50 II+Graef CM80+tygielek+ekspres przelewowy
WYBIERZ PRODUKT wybierasz przycisk z kawą, robi kawę, następnie wciskasz PARA, GOTOWY i spieniasz mleko przesuwając filizanke pod spieniajaca przystawkę
ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!ODBANOWAĆ TWOLIPANA !!!
- Barnaba
- Consigliere
- Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl
No jesteśmy w domu. Winna jest obsługa ekspresu.
Po wsypaniu kawy mielonej i zamknięciu klapki na kawę mieloną ekspres pyta którą kawę ma wykonać?
Pary po wsypaniu kawy nie może Pan uruchomić. Najpierw musi Pan wykonać kawę. Chyba że po włączeniu ekspresu i przepłukaniu go włączy Pan najpierw parę a potem wsypie kawę mieloną, ale nie odwrotnie. Krótko mówiąc kawę wsypuje Pan na bieżąco w momwncie gdy chce ją Pan wykonać-nie wcześniej.
Proszę stosować kawę w ziarnach a nie będzie w ogóle problemu.
Musi Pan wiedzieć, ze przygotowanie kawy w ekspresie z kawy mielonej a nie ziarnistej ekspres traktuje jako sytuację awaryjną. Po wsypaniu kawy mielonej i po zamknięciu klapki ekspres może wykonać tylko kawę - nic więcej. Uruchamianie pary jest błędem. Ekspres głupieje.
Należy unikać ciągłego stosowania kawy mielonej w ekspresach automatycznych, za wyjątkiem modeli które są tylko na kawę mieloną takie jak np niektóre saeco,trevi privilegi i spółka w starszych wersjach..
Po wsypaniu kawy mielonej i zamknięciu klapki na kawę mieloną ekspres pyta którą kawę ma wykonać?
Pary po wsypaniu kawy nie może Pan uruchomić. Najpierw musi Pan wykonać kawę. Chyba że po włączeniu ekspresu i przepłukaniu go włączy Pan najpierw parę a potem wsypie kawę mieloną, ale nie odwrotnie. Krótko mówiąc kawę wsypuje Pan na bieżąco w momwncie gdy chce ją Pan wykonać-nie wcześniej.
Proszę stosować kawę w ziarnach a nie będzie w ogóle problemu.
Musi Pan wiedzieć, ze przygotowanie kawy w ekspresie z kawy mielonej a nie ziarnistej ekspres traktuje jako sytuację awaryjną. Po wsypaniu kawy mielonej i po zamknięciu klapki ekspres może wykonać tylko kawę - nic więcej. Uruchamianie pary jest błędem. Ekspres głupieje.
Należy unikać ciągłego stosowania kawy mielonej w ekspresach automatycznych, za wyjątkiem modeli które są tylko na kawę mieloną takie jak np niektóre saeco,trevi privilegi i spółka w starszych wersjach..
...życie jest piękne
sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Ok, zajrzę do instrukcji, ale nie jestem pewien, czy tam ostrzegają przed tym. Ale ok, dostosuję się.Ad1. nie wolno wsypywać kawy mielonej do otworu zaparzania zanim ekspres się nie nagrzeje i nie przeprowadzi procedury płukania wylewki kawy. Proszę najpierw przeczytać instrukcję obsługi ekspresu, ponieważ użytkuje go Pan niezgodnie z instrukcją obsługi.
Niestety ani słowa w instrukcji na ten temat.
Dzięki za wyjaśnienia, których próżno szukać w instrukcji:-(Pary po wsypaniu kawy nie może Pan uruchomić. Najpierw musi Pan wykonać kawę. Chyba że po włączeniu ekspresu i przepłukaniu go włączy Pan najpierw parę a potem wsypie kawę mieloną, ale nie odwrotnie.
Takich niuansów również w instrukcji się nie uświadczy. Jestem ciekaw ile jeszcze niespodzianek wyjdzie na jaw, zwlaszcza,że są istotne a adrenalinę podnoszą..przygotowanie kawy w ekspresie z kawy mielonej a nie ziarnistej ekspres traktuje jako sytuację awaryjną. Po wsypaniu kawy mielonej i po zamknięciu klapki ekspres może wykonać tylko kawę - nic więcej. Uruchamianie pary jest błędem. Ekspres głupieje.Należy unikać ciągłego stosowania kawy mielonej w ekspresach automatycznych, za wyjątkiem modeli które są tylko na kawę mieloną takie jak np niektóre saeco,trevi privilegi i spółka w starszych wersjach..
Trochę też wzięło w łeb intuicyjną obsługę ( np regulacja młynka tylko na biegu, wsypywanie kawy miel.PO płukaniu, piana z mleka PO kawie....
Trzeba się przyzwyczaić
- piomic
- Consigliere
- Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...
A może po prostu trzeba zacząć używać prawdziwej kawy w ziarnach?Trzeba się przyzwyczaić
Jeśli poznasz budowę młynka (lub ją sobie wyobrazisz) to jego regulacja w czsie biegu jest jak najbardziej intuicyjna i prawidłowa . Rozkręcać można go w czasie postoju jedynie skręcać na biegu.
Nie doczytałeś. Przyzwyczaić do obsługi ekspresu. A wyczerpanie zapasu ziaren i oczekiwanie na dostawę nowych, spowodowało etap testów/używania opcji "mielona".A może po prostu trzeba zacząć używać prawdziwej kawy w ziarnach?Trzeba się przyzwyczaić
- Barnaba
- Consigliere
www.primocaffe.pl
Prawdą jest, że instrukcje obsługi są tłumaczone byle jak i niedokładnie. Takich niedopowiedzeń w przypadku instrukcji polskich do Jury jest znacznie więcej. Z drugiej zaś strony jeszcze nie tak dawno nie było ich wcale.Pierwsze instrukcje obsługi pojawiły się do modelu serii E i S90 i tam jeszcze gorzej wyglądało ich tłumaczenie.
Taka sytuacja z kawą mieloną tyczy się wszystkich modeli Jur nawet najdroższych, ponieważ kawę mieloną specjaliści z Jury traktują po macoszemu. Jest taka możliwość w Jurach bo konkurenci ją posiadają ,ale szczęśliwsi by byli gdyby jej nie było wcale.
)
Pozdrawiam
Taka sytuacja z kawą mieloną tyczy się wszystkich modeli Jur nawet najdroższych, ponieważ kawę mieloną specjaliści z Jury traktują po macoszemu. Jest taka możliwość w Jurach bo konkurenci ją posiadają ,ale szczęśliwsi by byli gdyby jej nie było wcale.

Pozdrawiam
...życie jest piękne
sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Re: Jura F50 problem eksploatacyjny?
Zwykle po kilku brykietach z kawy wrzuconych do pojemnika ekspres kazał wywalać fusy. Teraz mam sytuację jak na fotce, a on milczy.
Który z tych przypadków uznać za nieprawidłowy i co z tym zrobić? Gdzie szukać czujnika "od fusow"?
Który z tych przypadków uznać za nieprawidłowy i co z tym zrobić? Gdzie szukać czujnika "od fusow"?
- Barnaba
- Consigliere
www.primocaffe.pl
Powodem takiego stanu rzeczy jest to iż musiał Pan wyciągnąć choć na chwilę ociekacz przy włączonym lub nawet wyłączonym ekspresie. Ekspres wtedy sądzi że skoro Pan wyciągnął ociekacz to i wyrzucił fusy.Nie ważne czy na długo czy na krótko. A tak w rzeczywistości nie jest....więc nie informuje że należy je wyrzucić.
Procesor zlicza ilość kaw które Państwo wykonaliście. Po ich wykonaniu woła aby opróżnić fusy i ociekacz...warunkiem jest jednak nie ruszanie ociekacza. Jeżeli czujnik tacy nie łączy to również tak się będzie działo, lub gdy ociekacz nie jest wsunięty do końca bo np. przeszkadzają zawieruszone w głębi ziarnka kawy i nie łączy. W pana przypadku model F55 to nowy ekspres więc wina stoi po stronie obsługi ekspresu.
Pozdrawiam
Procesor zlicza ilość kaw które Państwo wykonaliście. Po ich wykonaniu woła aby opróżnić fusy i ociekacz...warunkiem jest jednak nie ruszanie ociekacza. Jeżeli czujnik tacy nie łączy to również tak się będzie działo, lub gdy ociekacz nie jest wsunięty do końca bo np. przeszkadzają zawieruszone w głębi ziarnka kawy i nie łączy. W pana przypadku model F55 to nowy ekspres więc wina stoi po stronie obsługi ekspresu.
Pozdrawiam
...życie jest piękne

Sorry, ale nie czuję się winny
Widzę wodę ze szlamem w ociekaczu, to wywalam.A ekspres mi się odwdzięcza amnezją co do fusów.
Ok, dostosuję się. Kolejna niespodzianka, o której ani słowa w instrukcji....

Widzę wodę ze szlamem w ociekaczu, to wywalam.A ekspres mi się odwdzięcza amnezją co do fusów.
Ok, dostosuję się. Kolejna niespodzianka, o której ani słowa w instrukcji....
- Barnaba
- Consigliere
www.primocaffe.pl
Nie musi czuć się Pan winny ........ choć Pan winny jest.
Tyczy się to wszystkich ekspresów również saeco i spółka. Gdyby ekspres nie odczytywał wyciągnięcia pojemnika na fusy jako opróżnienie go to miałby Pan z kolei pretensje, że ekspres karze wyrzucać Panu fusy za wcześnie gdy pojemnik jest prawie pusty,bo idąc tym tokiem myślenia zliczałby tylko i wyłącznie ilość wykonanych kaw a nie to że ktoś w międzyczasie wyrzucił fusy. A skoro już Pan pyta, to czujnik znajduje się po prawej stronie ekspresu(biały element) . Aby się do niego dostać należy zdemontować boczny panel ekspresu oraz pompę wody wraz z elektrozaworem który steruje z kolei zaworem drenażowym...ale czujnik jest sprawny w 100%.
A zamiast pokazywać fochy jaki to ma Pan zły ekspres - wystarczy napisać magiczne słowo - dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
Pozdrawiam
Tyczy się to wszystkich ekspresów również saeco i spółka. Gdyby ekspres nie odczytywał wyciągnięcia pojemnika na fusy jako opróżnienie go to miałby Pan z kolei pretensje, że ekspres karze wyrzucać Panu fusy za wcześnie gdy pojemnik jest prawie pusty,bo idąc tym tokiem myślenia zliczałby tylko i wyłącznie ilość wykonanych kaw a nie to że ktoś w międzyczasie wyrzucił fusy. A skoro już Pan pyta, to czujnik znajduje się po prawej stronie ekspresu(biały element) . Aby się do niego dostać należy zdemontować boczny panel ekspresu oraz pompę wody wraz z elektrozaworem który steruje z kolei zaworem drenażowym...ale czujnik jest sprawny w 100%.
A zamiast pokazywać fochy jaki to ma Pan zły ekspres - wystarczy napisać magiczne słowo - dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
Pozdrawiam
...życie jest piękne

Widziałem sporo rożnych czujników poziomu cieczy i materiałów sypkich czy niejednorodnych.Chamskich, prostych i niezawodnych.Moim ( podkreślenie) zdaniem trochę to przekombinowane.Do czujnika nie będę się dobierał- zastanawiała mnie tylko filozofia "analizy stopnia zapełnienia pojemnika na fusy".
Kupiłem ekspres nie za 800 zeta, tylko za nieco więcej.I oczekiwałem jakby nieco więcej- choćby w instrukcji obsługi.Cyt:Prawdą jest, że instrukcje obsługi są tłumaczone byle jak i niedokładnie. Takich niedopowiedzeń w przypadku instrukcji polskich do Jury jest znacznie więcej
To co piszę to nie fochy- gdyby mi na papierze wyjaśniono, nie trułbym na forum.
Do tej pory, po rozwiązaniu moich wątpliwości ( pisałem,że jestem początkującym użytkownikiem,) zwykle rozstrzygnięcia wątpliwości kończyłem czymś takim:
Ok, dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Dzięki!
Dzięki za wyjaśnienia, których próżno szukać w instrukcji:-(
Ok, pisałem też kilka razy,że się dostosuję. Zatem
dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
Również pozdrawiam:-)
Kupiłem ekspres nie za 800 zeta, tylko za nieco więcej.I oczekiwałem jakby nieco więcej- choćby w instrukcji obsługi.Cyt:Prawdą jest, że instrukcje obsługi są tłumaczone byle jak i niedokładnie. Takich niedopowiedzeń w przypadku instrukcji polskich do Jury jest znacznie więcej
To co piszę to nie fochy- gdyby mi na papierze wyjaśniono, nie trułbym na forum.
Do tej pory, po rozwiązaniu moich wątpliwości ( pisałem,że jestem początkującym użytkownikiem,) zwykle rozstrzygnięcia wątpliwości kończyłem czymś takim:
Ok, dzięki za rzeczowe odpowiedzi.
Dzięki!
Dzięki za wyjaśnienia, których próżno szukać w instrukcji:-(
Ok, pisałem też kilka razy,że się dostosuję. Zatem
dziękuję za pomoc i wyjaśnienie.
Również pozdrawiam:-)
Czy można poprosić admina o usunięcie postów-śmieci, które nic nie wnoszą do meritum sprawy poza kompromitującym wizerunkiem ich autora.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Wróć do „Ekspresy automatyczne”