Jura - koszty eksploatyacji

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Barnaba » pt 25 lip 2014, 7:14

W przypadku przystawek spieniających w Jurach - kupowanie płynów czyszczących czy to oryginalnych czy to zamienników (można je spokojnie również stosować) mija się z celem i jest to wywalanie pieniędzy w błoto.

Przystawki do mleka w Jurach tak jak napisali moi przedmówcy bardzo dobrze się myją zwykłą wodą lub wodą z płynem do naczyń, potem przepłukanie wodą i po kłopocie.

Warto natomiast zakupić czy to u mnie czy to gdzie indziej oryginalną szczoteczkę firmy Jura którą świetnie można wyczyścić ewentualny osad z mleka w 10 sekund. Jest ona tak dopasowana, że jeden i drugi jej koniec pasuje do wszystkich rodzajów przystawek Jury i jej otworów.Wygląda trochę jak szczoteczka do rzęs. Proste i tanie bo 25zł.

W przypadku przystawek spieniających ja nie stosuję chemii w ogóle.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

kicur
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 460
Rejestracja: wt 14 cze 2005, 18:53

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: kicur » pt 25 lip 2014, 8:36

A długa ta szczoteczka - w sensie czy rurkę całą od środka wyczyści?

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Palmus » pt 25 lip 2014, 8:56

Do kicur- czytaj ze zrozumieniem, kolego, potem stawiaj zarzuty. Gdybym kpiąc, poddawał w wątpliwość twoje metody czyszczenia, nie dopisałbym zdania
Żeby nie było- pytanie poważne, nie kpina.
A zapytałem poważnie.
Misio 1973 zareagował właściwie, czego i Tobie na przyszłość życzę.

kicur
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 460
Rejestracja: wt 14 cze 2005, 18:53

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: kicur » pt 25 lip 2014, 9:03

Do kicur- czytaj ze zrozumieniem
No to pisz też ze zrozumieniem. :P

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Palmus » pt 25 lip 2014, 13:02

Kiedyś ci Barnaba zasugerował,żebyś się 2 razy zastanowił,zanim coś napiszesz.Popieram.

Możecie mi opisać jaki wpływ na odkamienianie zwłaszcza, ma wybranie opcji Wyłączyć filtr TAK/NIE(czy podobnie) i o co tu chodzi?

kicur
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 460
Rejestracja: wt 14 cze 2005, 18:53

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: kicur » pt 25 lip 2014, 16:36

Kiedyś ci Barnaba zasugerował,żebyś się 2 razy zastanowił,zanim coś napiszesz.Popieram.

Możecie mi opisać jaki wpływ na odkamienianie zwłaszcza, ma wybranie opcji Wyłączyć filtr TAK/NIE(czy podobnie) i o co tu chodzi?
Chłopcze drogi - nie myli się tylko ten, co nic nie robi.
A wartość człowieka poznaje się nie po tym czy i kiedy się pomyli - tylko czy i kiedy się do tego przyzna. I tym się różnimy - ja to potrafię, a ty nie. :mrgreen:

caferun
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pt 25 lip 2014, 17:51
Sprzęt: bosh ciśnieniowy

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: caferun » pt 25 lip 2014, 18:09

No i po co ten flame? Forum jest wymianą opinii, więc chyba spoko jest się nimi tu wymieniać, prawda:)

kicur
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 460
Rejestracja: wt 14 cze 2005, 18:53

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: kicur » pt 25 lip 2014, 18:42

No i po co ten flame? Forum jest wymianą opinii, więc chyba spoko jest się nimi tu wymieniać, prawda:)
Zgadzam się - dlatego nie ja zacząłem.

Misio1973
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 47
Rejestracja: wt 18 wrz 2012, 15:17
Sprzęt: Jura z7

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Misio1973 » pt 25 lip 2014, 22:19

Jeśli włączyć filtr to nie będzie przypominał o odkamienianiu

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Barnaba » ndz 27 lip 2014, 21:53

Tak - szczoteczka jest dokładnie do przystawek Jura. Bardzo dobrze się sprawdza.

Moim zdaniem powinna być na stanie każdego posiadacza Jury i na wyposażeniu standardowym przy zakupie. Ale tak nie wiedzieć czemu nie jest.

Trzeba dokupić osobno.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Palmus » śr 06 sie 2014, 11:47

Możesz wrzucić fotkę poglądową tej szczotki?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Barnaba » śr 06 sie 2014, 12:53

a po co?
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Palmus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 60
Rejestracja: pn 26 maja 2014, 9:17
Sprzęt: Jura F55;Chemex

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Palmus » śr 06 sie 2014, 13:37

Bo w spieniaczu do mleka są otworki, o których serwisy Jury rozpisują się,że muszą być bezwzględnie drożne. Szczotka sobie poradzi?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: Barnaba » czw 07 sie 2014, 7:15

Poradzi.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

[email protected]
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 13 paź 2014, 18:21
Sprzęt: Jura F8

Re: Jura - koszty eksploatyacji

Postautor: [email protected] » pn 08 gru 2014, 13:23

Mam pytanie czy tabletki okamieniające mogą zastąpić filtry Jura ? Czy lepiej stosować filtry ?
Pytam pod względem ekonomicznym.

Jeden Filtr to 50 pln - wymiana co 50 litrów
Tabletki (6x) to 50 pln - opakowanie starczy na 150 litrów.

Mieszkam nad morzem więc woda nie jest za twarda.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości