Ascaso Arc - puszcza wode i pare

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » śr 29 paź 2014, 15:49

Witam, mam uzywanego Ascaso Arc i przy podgrzewaniu kapie mi z glownego wylotu oraz czasem z steamera. Jak wlaczam steamer to tez kapie bez odkrecania galki. Rozumiem ze pomoc moze wymiana uszczelek ktore mam zamiar zamowic (niestety tylko z anglii bo u nas nie ma dostepnych raczej? ).
Druga sprawa czy moglem to ja spowodowac czy raczej taka kolej rzeczy? Czasem za mocno docisne kawe czy za duzo napcham i troche się ekspres blokuje, czy to moze miec wplyw na to? (nie jest to czesto po prostu pare razy mi się zdarzylo)
Albo moze to jest od tego ze przez caly dzien ekspres jest wlacozny i nagrzany? Mam go w pracy w biurze i jest nas 3 osoby i nie chcemy czekac az się nagrzeje wiec jest wlaczony tak przez 6-7h codziennie. Niby nagrzewa się w 3minuty bo gasnie swiatelko ale tak na prawde trzeba czekac conejmniej 20 minut zeby porzadnie się thermoblock rozgrzal.

Czy zamiast uszczelek musze wymienic caly ten to cos -> http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-ste ... -263-p.asp ? czy tyklo uszczelka?
I moze macie pojecie ktory zestaw wybrac, bo pisza ze sa do roznych thermoblockow w Arc, te przed 2012 i po 2012, ale ja nie mam pojecia ktory to jest moj bo on wlasnie jest z tego okresu. Jest jakis posob zeby to sprawdzic? Przymierzalem się do tego kita http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-gas ... -588-p.asp

JesZcze jedno pytanko, czy jest sens wymiany na to --> http://www.bluestarcoffee.eu/ground-cof ... t-84-p.asp ? Bo mam ten "Versitale/Pod version" teraz, niby wszystko jest ok ale moze jak wymienie na ten szerszy bedzie cos lepiej? Czy nie ma sensu?

Z gory dzieki za odpowiedzi!
Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: piomic » śr 29 paź 2014, 21:33

Arc nie jest automatem.
Arc kapie.
Jest dystrybutor w Polsce.
Wszystko jest na forum - ale w dziale o kolbowych, nie w automatach.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » śr 29 paź 2014, 21:47

oj nie wiem co mnie podkusiło, skopiuje swoja wiadomosc tam a ten temat mozna usunac.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » śr 29 paź 2014, 22:20

Na kapanie z grupy pomoże wymiana tego. Zawór pary jest badziewny i szybko się zużywa, więc kapie.
Jeśli masz zawór nowego typu, to wystarczy wymiana samych uszczelek (takich jak tu). Przy zaworze starego typu może być konieczna wymiana uszczelki i igły. Czasem wystarczy oszlifowanie i wygładzenie końcówki igły, ale na długo to nie pomoże. Ewentualnie, jeśli masz stary zawór, możesz wymienić go na nową wersję (też kiepska).
Krążka i prysznica wymieniać nie musisz, jeśli parzysz kupne mielonki. Jeśli masz młynek, wymień.
Ten kit będzie OK, jeśli nie będziesz wymieniał krążka, prysznica i igły zaworu lub całego zaworu pary.
Żeby sprawdzić którą masz wersję, otwórz ekspres i obejrzyj termoblok lub odczytaj datę produkcji z naklejki.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » śr 29 paź 2014, 22:31

juz się dowiedzialem ze nie mam termobloku tylko boiler ;) cokolwiek by to nie znaczylo.
A to co dokladnie ta igla robi zeby ja oszlifowac? Ja myslalem ze to wlasnie te uszczelki trzymaja zeby nic nie lecialo...
Kawe miele ale w mlynku recznym, jest troche lepiej od kupowanej, bardziej "fine" no i jednak swiezo mielona jest lepsza plus oczywiscie radosc z mielenia ;) bedzie troche wiecej kaski to zakupie jakis lepszy mlynek.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » śr 29 paź 2014, 22:48

Uszczelka też, ale to przede wszystkim igła (a konkretnie ta ścięta w stożek końcówka) zamyka zawór.
Skoro masz młynek, to zestaw do konwersji na kawę mieloną warto kupić.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » śr 29 paź 2014, 23:16

przeciez metal nigdy nie zatka zaworu bo nie bedzie to szczelne? I jak mam spilowac co by pomoglo? po prostu dookola troche?

I od czego to się bardziej zuzywa? Bo moze cos zle robie? Niedawno tak nie cieklo... a dopiero zaczynam przygode z kawa i jest to moj pierwszy ekspres.
Tak samo co do mojego pytania czy ekspres moze byc wlaczony te 6 godzin dziennie? czy raczje powineinem go wylaczac po zrobieniu kawy i wlaczac na nowo przed zrobieniem?

Zazwyczaj jak robie kawe to tak, pakuje PF i zakladam, puszczam wode, kawa pomalutku scieka do filizanki, zatrzymuje, zdejmuje filizanke, odpalam guzik od steamera, wtedy kawa z czasem scieka z PF (pod wplywem pary i tego co cieknie z grupy), lampka gasnie, spuszczam wode z steamera troche, robie mleko, wylaczam guzik od steamera i zdejmuje PF (kawa jest ladnie podsuszona). I tyle, zostawiam na włączonym ekspres.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » czw 30 paź 2014, 0:24

przeciez metal nigdy nie zatka zaworu bo nie bedzie to szczelne?
Zatka i połączenie będzie szczelne, pod warunkiem, że obie powierzchnie będą czyste i niezniszczone.
I jak mam spilowac co by pomoglo? po prostu dookola troche?
Na początek ją wyjmij i wyczyść. Jeśli zauważysz zniszczenia, wygładź ostrą końcówkę bardzo drobnym papierem ściernym (bardzo delikatnie, mosiądz jest miękki).
I od czego to się bardziej zuzywa?
Od używania :) Zbyt mocne dokręcanie zaworu przyspiesza zużycie igły.
Bo moze cos zle robie? Niedawno tak nie cieklo... a dopiero zaczynam przygode z kawa i jest to moj pierwszy ekspres.
Takie zawory długo nie wytrzymują. Z czasem powierzchnia igły się zużywa, koroduje, może pojawić się na niej kamień.
Tak samo co do mojego pytania czy ekspres moze byc wlaczony te 6 godzin dziennie? czy raczje powineinem go wylaczac po zrobieniu kawy i wlaczac na nowo przed zrobieniem?
Teoretycznie ekspres bez funkcji automatycznego uzupełniania wody w bojlerze nie powinien być włączany na dłuższy czas. Jeśli jednak w ciągu tych 6 godzin używany jest często a użytkownicy pamiętają o napełnieniu bojlera po każdym spienianiu, to nic złego nie powinno się wydarzyć.
Zazwyczaj jak robie kawe to tak, pakuje PF i zakladam, puszczam wode, kawa pomalutku scieka do filizanki, zatrzymuje, zdejmuje filizanke, odpalam guzik od steamera, wtedy kawa z czasem scieka z PF (pod wplywem pary i tego co cieknie z grupy), lampka gasnie, spuszczam wode z steamera troche, robie mleko, wylaczam guzik od steamera i zdejmuje PF (kawa jest ladnie podsuszona). I tyle, zostawiam na włączonym ekspres.
Po wyłączeniu pary musisz uzupełnić wodę w bojlerze (otwórz zawór pary, uruchom pompę i poczekaj aż woda zacznie wypływać dyszą). Po wyjęciu PF-a spłucz resztki kawy z prysznica. Na koniec dnia wyczyść prysznic i uszczelkę szczotką.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » czw 30 paź 2014, 0:33

Wow dzieki! Wszystko jasne! :)

Bojlera nie napelnialismy ;( po prostu zostawialismy... A czy jezeli nie uzywa się steamera to tez trzeba go napełnić? Czy on wtedy jest pełny? i czy koniecznie musi to byc przez dysze czy wystarczy przez sitko?

Igła jak ją dziś za dnia wyjmowałem żeby sprawdzić uszczelki to była taka trochę zaśniedziała ale przy gwincie od strony pokrętła a nie od igły. I jeszcze tam między pokrętłem a tym otworem co igła wchodzi jest taki mąsięzny kawałek ze śrubką, czy ona pełni jakąś szerszą funkcję i trzeba to jakoś ustawić czy ona tylko od blokowania jest zeby za bardzo nie odkrecic tudzien nie zakrecic?

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » czw 30 paź 2014, 0:46

A czy jezeli nie uzywa się steamera to tez trzeba go napełnić? Czy on wtedy jest pełny?
Nie trzeba, jest cały czas pełny.
i czy koniecznie musi to byc przez dysze czy wystarczy przez sitko?
Przez grupę wystarczy :)
Igła jak ją dziś za dnia wyjmowałem żeby sprawdzić uszczelki to była taka trochę zaśniedziała ale przy gwincie od strony pokrętła a nie od igły. I jeszcze tam między pokrętłem a tym otworem co igła wchodzi jest taki mąsięzny kawałek ze śrubką, czy ona pełni jakąś szerszą funkcję i trzeba to jakoś ustawić czy ona tylko od blokowania jest zeby za bardzo nie odkrecic tudzien nie zakrecic?
Ta śrubka zapobiega przypadkowemu wykręceniu igły z zaworu. Przed zbyt mocnym dokręcaniem nie uchroni.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » czw 30 paź 2014, 1:08

ok dzieki wielkie za pomoc. Zamowilem ten kit na razie sam, tego zestawu do konwersji na razie nie bralem. Jak się okaze dalej kapac ze steamera to zamowie nowa igle i ten zestaw, przesylka dychacza euro :P

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » śr 05 lis 2014, 15:36

Hej jeszcze male pytanko, dotyczace raczej kolby i sitka. Czy jezeli nie jestem w stanie zmielic na bardzo drobno kawy na moim mlynku istnieje jakas mozliwosc zeby wymoc wieksze cisnienie w kolbie poprzez zakup jakiegos sitka z mniejszymi otworami lub mniejsza ich iloscia? Badz jakis filtr cz cos takiego? Wiecie jakie sitka wejda do mojej kolby w Arc?

o np cos takiego http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-sup ... -524-p.asp

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: RAF77 » czw 06 lis 2014, 9:41

Nie ma czegoś takiego.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » pt 07 lis 2014, 22:02

Jest. Pod powyższym linkiem. Prawdopodobnie denko jest podwójne, jak w sitkach Gaggii.
To sitko będzie pasowało. Masz nawet w opisie
For Ascaso Dream, ARC, Elipse, and Steel

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: RAF77 » sob 08 lis 2014, 0:12

To co z tego że jest podwójne.
Nie zwiększa ciśnienia, tylko spienia kawę, robiąc sztuczną piankę.
Trzeba kupić odpowiedni młynek i tyle.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości