Ascaso Arc - puszcza wode i pare

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » sob 08 lis 2014, 0:36

z tego co czytam o podwojnym sitku i jak widze te zdjecia to musi byc wyzsze cisnienie w srodku w PF. Normalne sitko ma miliony otworow na dnie i PF ma dosc spory otwor glowny. W tym sitku powyzej jest jeden maly otwor na dole tylko, wiec musi zwiekszac cisnienie.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » sob 08 lis 2014, 0:38

Spienia kawę dzięki zwiększonemu ciśnieniu (mały otworek w drugim denku).
Terragady pytał o sitko a nie o to czy trzeba kupić młynek.
z tego co czytam o podwojnym sitku i jak widze te zdjecia to musi byc wyzsze cisnienie w srodku w PF. Normalne sitko ma miliony otworow na dnie i PF ma dosc spory otwor glowny. W tym sitku powyzej jest jeden maly otwor na dole tylko, wiec musi zwiekszac cisnienie.
Dokładnie tak. Wszystkie systemy tworzące sztuczną cremę opierają się na zwiększeniu ciśnienia powodującego spienienie kawy.

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: RAF77 » sob 08 lis 2014, 2:12

A czemu ma to niby służyć w twoim przypadku?
Bo ja myślałem, że chcesz spowolnić ekstrakcję ale skoro chcesz sobie tylko zrobić piankę, to ok.
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » sob 08 lis 2014, 19:32

Skoro kawa nie może lepiej smakować, to przynajmniej będzie trochę lepiej wyglądała. Lepszy rydz niż nic :)

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » wt 11 lis 2014, 17:20

ok przyszla do mnie nowa igla do steama. Tylko problem, bo jest za krotka, tzn krotsza niz ta co mialem...

Obrazek

teraz zauwazylem ze uszczelki to nic nie daja tam, tylko asekuruja zeby woda/para nie przedostawala się na zewnatrz przez igle a nie zeby nie puszczalo na dol...

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 18:08

No to d... Igła nie zamyka zaworu nawet przy maksymalnym dokręceniu?

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » wt 11 lis 2014, 18:24

ani jedna ani druga. Ta nowa, krotka, nie zamyka prawie wcale, jest strumien wody. Przy starej jest takie kapanie z wanda, da się wytrzymac ale mysle nad calkowitym zamknieciem steamera, jakos na wezu bym musial to zrobic albo co. Teoretycznie moglbym zamowic to http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-dre ... -257-p.asp i wymienic caly mechanizm, wtedy ta nowa igla by pewnie pasowala (choc w zestawie juz jest igla). Tylko nie chce juz w to wkladac az tyle a az tak pienic mleka nie potrzebuje bardzo. Gdybym nie kupowal uszczelek i tej igly to bym się zastanowil nad tym kitem ale tak to juz mi się odechciewa.
Chyba ze da się jakos stara igle troche zregenerowac? Czy ona po prostu juz się nie nadaje? Albo ten mechanizm w srodku jest do d?


PS. Ten nowy koszyk pressurized fajny jest, pianka jest na prawde fajna i zdecydowanie dluzej kawa wylatuje. Laduje kawy mniej, a smak jest lepszy i tak samo mocny, takze to byl dla mnie strzal w dziesiatke. Choc czasem po tych wszystkich problemach mam ochote po prostu wziac jakiegos french pressa lub dripa i rzucic tego Arca w kat niech się kurzy ;) ale jeszcze troche powalcze


ahh wracajac do igly to nie wiem czy nie wyslali mi jakiejs od Dreama czy cos? Bo na zdjeciu na ich stronie wyglada zupelnie jak moja, a ta co przyszla troche się rozni, wiec moze to jakis blad? Napisalem do nich, zobaczymy co powiedza.

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 22:05

Dream ma taki sam zawór jak Arc. Może producent coś pozmieniał w międzyczasie i między starym a nowym zaworem a nowym było coś jeszcze?
Tak czy siak poproś o wymianę igły na taką jak na zdjęciu. W końcu sprzedawca napisał, że pasuje.

Końcówkę starej igły możesz delikatnie wygładzić, na jakiś czas powinno pomóc. Najlepszym wyjściem byłaby wymiana całego zaworu na nowy typ. Pozbyłbyś się problemu zużywającej się igły i wystarczyłoby uszczelki co jakiś czas wymienić.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » wt 11 lis 2014, 22:34

czyli cos takiego http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-arc ... 1145-p.asp ? Nie wiem czy to wejdzie do mnie. Ja nie mam tej miedzianej rurki tylko taka teflonowa i chyba gdzie indziej jest to troche umiejscowione niz w nowszych Arcach.
U mnie w srodku jest cos takiego:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 22:44

To też jest zawór z igłą (zerknij tutaj), a przynajmniej ma numer zaworu z igłą, mimo że na zdjęciu jest na 99% nowy. Zapytaj w sklepie który konkretnie sprzedają. Z którego roku jest Twój ekspres?
Ostatnio zmieniony wt 11 lis 2014, 22:51 przez jtk, łącznie zmieniany 1 raz.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » wt 11 lis 2014, 22:50

Obrazek

a to moge wymienic na jakis beziglowy? Wydaje mi się ze moze nie pasowac za bardzo do mojej konstrukcji. Ten wyzej co podalem, w tym sklepie powiedzieli ze powinien pasowac wedlug specyfikacji Ascaso.

EDIT: ten jest chyba bez igly, http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-dre ... -257-p.asp , ale watpie zeby pasowal? http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-ste ... 1255-p.asp

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » wt 11 lis 2014, 23:13

Tyle, że PM23 to wg. schematu Ascaso zawór z igłą... Wygląda na to, że sklep ma pomieszane numery i zdjęcia części.
Tu niby sprzedają steam tap kit, na zdjęciu pokazują trzpień z nowego zaworu a numer części wzięli ze starego (igła)...

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » wt 11 lis 2014, 23:27

chyba trzeba się opierac na zdjeciach. Za igle powiedzieli ze mi zwroca kase.

Tak przegladajac allegro, widze ze jest sporo tanich ofert automatow ;P DeLonghi, Siemens, tak mysle czy na nie nie zamienic tego mojego "szmelca". Choc rozsadek mowi mi troche ze te allegrowe szroty moga byc troche gorsze i sprawia mi wiekszy bol glowy. W sumie po uporaniu się z tym steam tapem powinno wszystko ladnie chodzic, jeszcze tylko mlynek jakis upolowac i bedzie gitara.

terragady
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 38
Rejestracja: sob 11 paź 2014, 21:43
Sprzęt: Ascaso Arc

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: terragady » czw 13 lis 2014, 17:40

Czy da się jakos potwierdzic czy ten kit bedzie u mnie pasowal? http://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-arc ... 1145-p.asp

nie mam tej miedzianej rurki ale pewnie srednica jest taka sama jak ta moja elastyczna teflonowa/plastikowa.

aha i jaki tamper pasuje do ascaso? jakis taki podstawowy bo moze czas zmienic denko od szklanki na cos bardziej odpowiedneigo :D

jtk
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 364
Rejestracja: pn 14 sty 2008, 16:58

Re: Ascaso Arc - puszcza wode i pare

Postautor: jtk » czw 13 lis 2014, 22:54

Teoretycznie nie będzie pasował. Ja bym jednak zaryzykował. W razie czego możesz zwrócić.
Tamper 57 mm.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość