Saeco royal profesional - gorzka kawa

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » wt 10 lut 2015, 21:52

Kupiłem Uzywany ekspres. Nie wiem czy mi się wydaje czy może jestem przewrażliwiony bo moje oczekiwania do kultowego saeco były większe.
Parzy gorzką kawę. Zmniejszyłem temp parzenia do medium i jakoś dużej róznicy nie zauważyłem. Co ciekawe zauwazyłem że kawa w filiżance jest jakby oddzielona, na dnie ciemna esencja kawy , wyżej kawa i na górze crema. Czy to normalne?
Ekspres z przebiegiem 4300 kaw .

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: antonio » wt 10 lut 2015, 22:03

A jaka ta kawa?

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » wt 10 lut 2015, 22:27

poprzedni wlaściciel zostawił kawe o nazwie mico, ja zasypałem lavazze creme z lidla

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: antonio » wt 10 lut 2015, 23:42

Ta ostatnia musi być gorzka.
Ta maszyna produkuje espresso. Cechą charakterystyczną espresso jest taka wielowarstwowość i polifazowość.

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » śr 11 lut 2015, 6:08

Nawet duża kawa to będzie espresso ?

antonio
S Z A M A N
S Z A M A N
Posty: 8535
Rejestracja: sob 30 kwie 2005, 11:16
Sprzęt: E61, FB70, Sublima, MSJ, K30, R55, W15A, W1
Lokalizacja: Kołobrzeg
Kontaktowanie:

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: antonio » śr 11 lut 2015, 7:30

Oczywiście, że nie, ale ta wielowarstwowość powstaje przez działanie większego ciśnienia.

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » śr 11 lut 2015, 7:52

co zrobic zeby kawa nie byla tak gorzka?

Awatar użytkownika
hawlik
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 150
Rejestracja: wt 07 paź 2008, 14:09
Sprzęt: Bezzera BZ07 + Macap M4D
Chemex, Tiamo V02 + KitchenAid
Lokalizacja: Warszawa

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: hawlik » śr 11 lut 2015, 8:12

kupić dobra kawę?

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: RAF77 » śr 11 lut 2015, 10:41

I posłodzić....
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: Barnaba » śr 11 lut 2015, 15:56

Zmniejszyć dawkę kawy, zwiększyć ilość wody.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » śr 11 lut 2015, 22:02

Dzięki Barnaba :) twoje rady okazały się strzałem w 10

Awatar użytkownika
RAF77
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 776
Rejestracja: śr 02 mar 2011, 23:40
Sprzęt: rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: RAF77 » śr 11 lut 2015, 22:06

Sam byś na to nie wpadł....
:-)
rancilio epoca + fiorenzato f64 evo

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » sob 14 lut 2015, 7:51

Aby nie zakładac nowego tematu po pewnie dostałbym nagane , zapytam tutaj. Dlaczego spienianie mleka za pomoca przystawki cappucinatore odbywa się tylko przez kilka sekund? nie można tak tego ustawić aby spienić od razu całą filiżankę?

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: Barnaba » sob 14 lut 2015, 8:44

Można.

Proszę wejść w menu i zmienić czas dozowania mleka w pod-menu cappuccino/milk. Ma Pan tam możliwość włączenia czasu lub zmiany w sekundach podawania mleka w zależności od wersji saeco royala.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

andrejus
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 54
Rejestracja: czw 17 lis 2011, 20:50
Sprzęt: Saeco Royal Profesional , Ariete Cafe Roma De Luxe

Re: Saeco royal profesional - gorzka kawa

Postautor: andrejus » sob 14 lut 2015, 8:45

jedyna opcja to on/off


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości