Spienianie mleka - zbiornik tak czy nie

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Spienianie mleka - zbiornik tak czy nie

Postautor: piomic » sob 26 lis 2016, 16:29

Dysza jest wygodniejsza?

pawell
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 76
Rejestracja: pt 27 mar 2009, 14:36
Lokalizacja: Wrocław

Re: Spienianie mleka - zbiornik tak czy nie

Postautor: pawell » sob 26 lis 2016, 19:45

Dysza jest dobra gdy robi się pojedyncze kawy, góra 2-3 jednocześnie. Tyle, że potem trzeba ją przepłukać, wytrzeć. Ale nie jest to zbyt upierdliwe.

@kicur -Przepłukać? Czyli wyjąć z ekspresu podłożyć pod kran, przepuścić wodę... Czym to się różni od mycia?
Gdybyś przeczytał wątek od początku wiedziałbyś, że kiedyś w pracy przez dłuższy czas miałem taki ekspres. I nie wspominam go mile.
ekspres: De Longhi ECAM 23, Gaggia Baby Dose młynek: podrasowany MPM MMK-01

kicur
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 460
Rejestracja: wt 14 cze 2005, 18:53

Re: Spienianie mleka - zbiornik tak czy nie

Postautor: kicur » sob 26 lis 2016, 19:57

Nie - powiedziałem dobrze, a Ty dorobiłeś teorię: przepłukać, czyli zamiast mleka podstawiam kubek z wodą i włączam parę, tak jakbym dalej robił mleko. I tyle - przez jakieś kilka sekund. Nic nie rozbieram.
Zresztą tak mi się coś kojarzy, że Barnaba też miał identyczny patent.
Pisałem, że rozbieram 1x w m-cu.
Czy coś nieczytelnie napisałem? :)

hanias
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 25
Rejestracja: wt 03 lis 2009, 21:19
Sprzęt: Jura Z6 (2016) i Siemens TK76209RW (2009)
Lokalizacja: Szczecin

Re: Spienianie mleka - zbiornik tak czy nie

Postautor: hanias » wt 29 lis 2016, 18:35

Rozwiązanie jakie mamy w Jura Z6 jest dla nas najbardziej optymalne. Mięciutka rurka idzie do butelki, kartonu z mlekiem. Układ jest każdorazowo czyszczony przez ekspres po zrobieniu kawy mlecznej lub zrobieniu mleka, piany.

W Siemens TK76209RW mieliśmy termosik na mleko, ale użyliśmy go tylko raz a później leżał w szafce. W Siemensie trzeba było pamiętać o czyszczeniu układu mlecznego po użyciu mleka. Nie wiem jak jest w nowych Siemensach, może to zautomatyzowali.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość