DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Raf76 » sob 13 lut 2016, 15:40

Witam
Kupiłem dziś Krups Roma EA8108 + kawa Coffea Arabica Santos Brazylia 1 kg dostępna w wielu sklepach min. w http://www.euro.com.pl, przed zakupem oglądałem też DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B ale z braku czasu i dużego ruchu w sklepie oraz niecierpliwej żony , wybrałem Krupsa :)
Czy ona te expresy posiadają młynek żarnowy ? co to w ogóle znaczy ? ten DeLonghi w opisie go posiadał, czy oba expresy robią podobną jakościowo kawę ?
Jak na razie jestem zadowolony, kawa smakuje, jest w prawdzie bardziej delikatna ale przy ustawieniu młynka na 3* kawa bardzo uderza do głowy :)

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Raf76 » śr 17 lut 2016, 17:41

Ok już wiem że expresy tej firmy nie są tu popularne...
z perspektywy paru dni nie podoba mi się tylko opcja spieniania mleka, kilka razy ja i moje otoczenie zostało potraktowane zawartością mleka...
niby dysza była umyta ale ciśnienie w pewnym momencie było tak wielkie że wszystko zostało zbryzgane mlekiem, czy w komplecie powinna być jakaś specjalna igła ?? instrukcja jest bardzo lakoniczna.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Barnaba » czw 18 lut 2016, 7:20

Igły czyszczącej w zestawie ten model ekspresu nie posiada.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Raf76 » czw 18 lut 2016, 7:52

Igła się znalazła, była w opakowaniu z tabletką czyszczącą, czyszczenie pomaga i spieniacz działa dobrze. Czy w ekspresach automatycznych są młynki żarnowe ? Jaka jest różnica ?

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Raf76 » czw 10 mar 2016, 10:08

Mam pytanie do użytkowników małych budżetowych automatów, co ile należy opróżniać pojemnik + szufladkę na zmieloną kawę oraz ociekacz na kawę (ta podstawka na której stoi filiżanka) ?
U mnie ekspres woła często po 3-5 zrobionych filiżankach po mimo ze pojemnik na zmielona / zużytą kawę jest tylko do połowy pełny, na szufladce (raczej szufelce) znajduje się kawa to też trzeba czyścić to samo z ociekaczem.... w zasadzie czyści się wszystko na raz... co jest upierdliwe, do czego służy ten ociekacz ?? gromadzi się w nim szybko "brudna" woda i czasem resztki zmielonej kawy ;\ czy to normalne ?
sama kawa smakuje b. dobrze ale ekspres często rzęzi ;) na razie wypite może 50 - 60 kaw więc nie będę go odkamieniać i czyścić .

seba21
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 70
Rejestracja: wt 24 gru 2013, 22:18
Sprzęt: Gaggia Classic + Ascaso i-Steel, Bialetti Moka Express 1 i 2, Bialetti Brikka 4, french press Bialetti, Hario V60/02, Hario Mizudashi, phin, Kalita Wave 185
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: seba21 » czw 10 mar 2016, 15:27

co ile należy opróżniać pojemnik
Im częściej, tym lepiej. Chyba, że chcesz żeby zapleśniał i żeby kawa zaczęła z niego "wychodzić"... :lol:
do czego służy ten ociekacz ?? gromadzi się w nim szybko "brudna" woda i czasem resztki zmielonej kawy ;\ czy to normalne ?
Dokładnie właśnie po to on jest.

Hanulec
Posty: 1
Rejestracja: czw 21 kwie 2016, 19:33
Sprzęt: Delonghi Magnificat Esam 3500

Re: DeLonghi Magnifica ESAM 3000 B a Krups Roma EA8108

Postautor: Hanulec » czw 21 kwie 2016, 19:40

Witam

Nie chce zakładać nowego tematu, więc dopisze się tutaj.
Otóż mam pytanie czy jeśli zmienię wielkość wykonywanej kawy w ekspresie delonghi esam 3500 to on automatycznie sam dobierze ilość ziaren? Tak aby kawa smakowała tak samo jak w ilości do której jest fabrycznie zaprogramowany


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości