"Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

"Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » pn 10 paź 2016, 21:53

Witam,

zrobiłem dzisiaj kawę z ekspresu (Saeco Odea) w przezroczystej szklance i zauważyłem dość dziwną rzecz: kawa wychodzi mocno rozwarstwiona (u góry pianka, poniżej przezroczysty napar i dopiero na dole ciemna kawa). Czy jest to normalne, czy może jest to źle dobrana grubość mielenia kawy, a może wada ekspresu? Dopiero po wymieszaniu kawy łyżką, nabiera ona jednolitego koloru i smaku, bez tego pijemy najpierw wodę, a pod koniec siekierę:-S Będę bardzo wdzięczny za opinię i wyjaśnienie, czy to normalne zjawisko, czy coś nie działa tak jak powinno.
Załączam zdjęcie.
Załączniki
IMG_2714.jpg

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Barnaba » wt 11 paź 2016, 8:50

..za mało danych. Proszę zmierzyć temperaturę naparu przy drugiej kawie przy samym otworze wylewki i wkleić zdjęcie kołka z fusów.

Czy to jest napar czy raczej fusy kawy?

Jeżeli fusy kawy to poluzowane jest sitko (odkręcone ) w module zaparzania (takie metalowe ze śrubką na środku) w górnym tłoku modułu.

Jeżeli to napar - to należało by zmierzyć temperaturę naparu. Wygląda mi to na nie zaparzanoną kawę. Napar powinien być jednolity.

Jednak gdy młynek słabo mieli to cała kawa jest blada ...trochę jak herbata.

Tak też się dzieje jak na zdjęciu gdy ekspres ma odkamieniacz w środku. NIe jest dobrze wypłukany układ lub gdy ma resztki śniedzi bo np któryś z elektrozawórów śniedzieje lub złączek/kolanek. Ale śniedzieje układ tylko wtedy gdy ktoś zastososował zbyt mocne środki odkamieniające.

Proszę nalać 1/8 szklanki gorącej wody z układu i spróbować ją....posmakować. Jeżeli jest kwaskowa to układ jest zaśniedziały.

Krótko mówiąc....za mało danych a za wiele możliwości. :)
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » wt 11 paź 2016, 10:44

Dzięki wielkie za szczegółową odpowiedź!
Po kolei odpowiadając na Twoje pytania: niestety nie mam termometru gastronomicznego, żeby dokonać pomiaru temperatury wypływającego z ekspresu naparu:( Wklejam natomiast zdjęcia kółka z fusów.
Na dole kubka widać napar, to nie są fusy.
Ekspres był niedawno odkamieniany, ale płukałem go 2x dłużej, niż zaleca instrukcja.
Nalałem 1/8 wody, wydaje się normalna, "słodka";)
Załączam tym razem więcej zdjęć, pokrętło ilości kawy nastawione jest na połowę filiżanki, natomiast widać wyraźnie, że na początku nalewania leci gęsty kawowy napar, a pod koniec już tylko woda, może dlatego widać takie rozwarstwienie, gdy patrzymy pod światło? Nie rzuca się to wybitnie w oczy, gdy kawa nie jest pod światło... A czytałem gdzieś, że saeco tak regulują ilość kawy właśnie przez dolewanie wody, nie wiem ile w tym prawdy. To by tłumaczyło, czemu górna część naparu jest bardziej przezroczysta...
Załączniki
IMG_2720.jpg
IMG_2719.jpg
IMG_2717.jpg

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » wt 11 paź 2016, 10:44

Pozostałe zdjęcia:
Załączniki
IMG_2726.jpg
IMG_2722.jpg
IMG_2721.jpg

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Barnaba » śr 12 paź 2016, 9:03

Bez temperatury kawy -nic nie doradzę. Proszę pożyczyć od kogoś miernik elektroniczny z sondą temperatury.

Proszę zmienić kawę. Jeżeli jest wilgotna - nie zaparzy się dobrze. Efekt będzie taki sam.Niemniej oczywiste jest że na początku kawa leci ciemna a potem coraz słabsza. Im więcej wody tym jest to bardziej widoczne.

Kołek kawowy jest ok. Moduł zaparzania również.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: RE: Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: piomic » śr 12 paź 2016, 14:00

pokrętło ilości kawy nastawione jest na połowę filiżanki
To czemu otrzymujesz pół szklanki? Nie za dużo?

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » śr 26 paź 2016, 11:01

Witam i "odgrzewam" temat.
Zakupiłem na Allegro jakiś tani termometr spożywczy z sondą (taki elektroniczny bubel ze szpilą), zdaję sobie sprawę, że za 20 zł super dokładnych pomiarów się nie zrobi, ale gdy przykładam do dyszy gdy maszyna robi kawę, temperatura rośnie do 74-75 stopni, natomiast gdy ekspres na końcu dolewa wody, spada już do ok 66 stopni. Sam napar ma więc w okolicach 74 stopni. Czy to świadczy o wadliwej grzałce, czy jest to normalna temperatura dla naparu? Na logikę wydaje mi się trochę niska.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Kekacz » śr 26 paź 2016, 12:24

Gdyby sugerować się wytycznymi Włoskiego Instytutu Espresso, to te 66*c mieszczą się w normie:
Temperature of the drink in the cup: 67°C ± 3°C
klik

Jeśli Saeco samą wodą uzupełnia objętość do tej zadanej to i tak robi to w cywilizowany sposób.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » śr 26 paź 2016, 13:40

Dzięki za odpowiedź. Czyli z grzałką raczej wszystko jest ok?

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Crom » śr 26 paź 2016, 15:49

gdy przykładam termometr do dyszy gdy maszyna robi kawę, temperatura rośnie do 74-75 stopni,na końcu spada już do ok 66 stopni.
Espresso w ekspresie ciśnieniowym powinno parzyć się w temp 88-90 stopni i takie coś powinno lecieć z dyszy.
Tutaj masz podane podstawowe parametry do espresso: https://en.wikipedia.org/wiki/Espresso
Kolejna sprawa to ilość wody - z jednej porcji kawy po prostu nie da się w ekspresie zaparzyć całej szklanki, esensji zawartej w kawie starcza na 40-50 ml i koniec, potem leci już tylko gorzka woda. Wyraźnie widać to na Twoim zdjęciu. http://caffeprego.pl/phpBB3/download/fi ... &mode=view Dlatego właśnie ekspres ciśnieniowy służy do kaw o malutkiej objętości. Jak chcesz robić całą zklankę to od tego są alternatywne metody parzenia, a nie ekspres.

Pisałem o tych sprawach wiele razy w wątkach o automatach. Możesz sobie zajrzeć. No ale większość ludzi i tak kupuje automaty bo są piękne i błyszczące, i się dziwi potem podobnie jak Ty że wydali kilka tysięcy a tu kawa jakaś licha.... Nie dziwi Cię, że w kawiarniach NIE używa się automatów? Ciekawe dlaczego...
Ostatnio zmieniony śr 26 paź 2016, 17:16 przez Crom, łącznie zmieniany 1 raz.

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » śr 26 paź 2016, 16:01

Dzięki za wyjaśnienie:) Źle mnie zrozumiałeś: to nie jest nowa maszyna, mam go już 2 lata, ostatnio był na naprawie, miał wymieniany zawór zwrotny oraz wężyki, do tego był czyszczony technicznie. Po powrocie z naprawy przez 2 dni robił super kawę (jak na mój gust oczywiście), po czym ni z tego ni z owego zaczęła wychodzić totalna lura. Nie jest to tylko moje spostrzeżenie, bo wszyscy domownicy to odczuli. Próbuję teraz zdiagnozować co może być przyczyną, bo serwis oczywiście jest zdania, że wszystko jest ok i tak ma być. Zmieniłem kawę na inną (wcześniej była czerwona Lavazza, teraz kupiłem złotą) i jest to samo. Próbowałem z różnymi ustawieniami mielenia, ale nie ma poprawy. Krążki jak widzisz też nie wychodzą jakieś rozlane, więc jedyne co jeszcze podejrzewam, to może za niska temperatura zaparzania...

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Crom » śr 26 paź 2016, 17:06

krążki już na 1 rzut oka wyglądają na zrobione z o wiele za grubo zmielonej kawy, zatem lurowatość kawy wcale mnie nie dziwi. Odmierz sobie 25ml w jakimś naczynku i zmierz stoperem ile czasu leci kawa która wypełni tą objętość.

adam_nowak14
zagląda od święta
Posty: 8
Rejestracja: pn 10 paź 2016, 21:46
Sprzęt: Saeco Odea

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: adam_nowak14 » śr 26 paź 2016, 17:17

stopień mielenia kawy ustawiłem na 2gi poziom. Z tego co pamiętam w Odei są 4 stopnie do wyboru, jeśli 1 to najdrboniejsze mielenie, ja dałem 2, bo na najdrobniejszym mieleniu wychodziła gorzka i na dole filiżanki zbierał się czarny osad. Powiedz mi jeszcze proszę, jakie ustawienia zrobić w ekspresie do odmierzenia tych 25ml? Później zamiast kawy leci woda, ale ciężko rozgraniczyć kiedy dokładnie przestaje lecieć czysty napar. Dać 3 (max) ilość zmielonej kawy i minimalną ilość wody w na pokrętle?

Crom
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 494
Rejestracja: pn 24 gru 2012, 13:00
Sprzęt: Slowpresso, Phin, Aeropress+FlaVin sRGB, Moka 2tz inox, FP, tygiel
Młyn Eureka Mignon v.2+hopper DIY

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Crom » śr 26 paź 2016, 18:26

na tym filmiku jest pokazane ile trwa zaparzenie 25ml "espresso" na tym ekspresie: https://youtu.be/SOkFOesaYXg?t=4m50s
Całe....5 sekund. A powinno być 25-30 sek. I do tego, jak sam zmierzyłeś, automat nie dogrzewa wody o 20-25 stopni. A młynek zamiast 100 i więcej stopni ustawień przemiału, jak w porządncyh domowych młynkach pod espresso (np. macap m2m, baratza vario) ma ich ...4. A zamiast świeżej kawy speciality z dobrej palarni sypiesz tam ładnie opakowaną, zwietrzałą marketową tandetę, produkowaną przez wielki koncern na masową skalę, byle jak, z ziaren niewiadomego pochodzenia.
Porównam to do herbaty. Załóżmy że chciałbyć zrobić świetną herbatę. Kupujesz biedronkową "minutkę", parzysz ją 6x za krótko, w zbyt zimnej wodzie i ciasnym zaparzaczu, który nie pozwoli się liściom rozwinąć. Jak sądziesz, dobra wyjdzie?
Także bez komentarza. Co ja ci mam doradzić...

Na pocieszenie mogę dodać, że automaty innych marek nie są wiele lepsze, po prostu ta klasa urządzeń tak ma. Dlatego w miejscach gdzie liczy się smak kawy (np. dobre kawiarnie) nikt nie używa automatów. A ludzie znający się na kawie nie zaopatrują się w marketach. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: "Rozwarstwiona" kawa z ekspresu

Postautor: Barnaba » śr 26 paź 2016, 20:03

Kawa w ekspresie powinna być parzona temperaturą 90 stopni. Moim zdaniem kawa nie jest zaparzona dlatego słaba i tak wyglada.Trudno też oczekiwać, ze Pana ekspres zaparzy kawę super mocną. To nie ta klasa sprzętu.

Co do samej kawy to jednak nie można jej porównywać do herbaty. Często kawy tańsze są bardzo dobre.Wszystko zależy od tego jaką kawę kupimy?

Często też płaci się za marketing.

Co do kolby to też ma problem zaparzeniem całego kubka kawy.

W automacie dobrej marki można wykonać zwyczajnie podwójną kawę przy max nastawach, wówczas młynek mieli podwójnie. W przypadku Jury jest to 32gr kawy . Bez problemu zaparzy wielki kubek kawy.Ale przy jednej dawce kawy będzie miał z tym problem.

Saeco natomiast nie jest w stanie pomieścić tak dużej dawki kawy ze względu na konstrukcję modułu.

Kawa natomiast powinna być sucha a nie wilgotna i dobrze wypalona,najlepiej o ciemnym kolorze ziarna wpadającej w połysk a nie blade matowe.

Kawa blada, matowa to tak jak napisał crom - kawa byle jaka.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość