Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

nigel79
Posty: 4
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:04
Sprzęt: nie mam

Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: nigel79 » wt 06 gru 2016, 8:14

Na początek, dzień dobry wszystkim !

Mam nietypowe, a nawet dosyć dziwne pytanie dotyczące ekspresu Saeco Incanto seri HD (może być np HD8918/41). Czy tam jest opcja, zrobienia "normalnej" kawy ? Czy tylko jakieś latte, cappuccino itp.
Co rozumiem pod pojęciem normalnej kawy ? - podstawiam kubek, naciskam guzik lub dwa i dostaje pełny kubek (bo nie chodzi mi o esspresso) dobrej (jak dla mnie) kawy ?
W pracy mamy Saeco Aulika - podchodzę, naciskam i mam. Tu chciałbym mieć taką samą opcje, plus oczywiście wynalazki z mlekiem dla żony :)

Widziałem, że jest tam opcja Esspresso lungo, ale to chyba nie o to mi chodzi

przepraszam, za mocno lamerskie pytanie i z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Czy jest jakaś alternatywa dla Saeco Incanto w tej cenie ?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
piomic
Consigliere
Consigliere
Posty: 1272
Rejestracja: sob 14 lut 2009, 10:02
Sprzęt: Basic, AP, moka, tygiel, kubek, V60, Cellini Evo...

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: piomic » wt 06 gru 2016, 12:39

Ekspres nie służy do robienia kubka kawy.

nigel79
Posty: 4
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:04
Sprzęt: nie mam

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: nigel79 » wt 06 gru 2016, 12:48

Aha ! to już wiem, że tu spore nadęcie panuje.
Rozumiem, że więcej już nikt, nic - skoro wyrok zapadł.

Szkoda, że odpowiedź nijak pasuje do mojego pytania.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: Kekacz » wt 06 gru 2016, 14:21

Ale to nie nadęcie. Ekspres ciśnieniowy służył i służy do robienia ristretto, espresso, lungo - kaw o stosunkowo małej objętości. Dopiero te produkty można użyć jako podstawa pod inne napoje kawowe o większej objętości. Chcesz cały kubek? Zrób podwójne espresso i uzupełnij gorącą wodą, tak powstało Americano. Nie przepuszczaj 250 ml wody przez jedną dozę zmielonej kawy, bo zamiast otrzymać porządny napar tworzysz paskudne byle co, które nadaje się tylko do pacyfikowania cukrem. Od pewnego momentu z wylewek leci tylko blond woda, która niesie w sobie samą gorycz i wszelkie paskudne substancje negatywnie wpływające na układ pokarmowy, które przy espresso nie zdążą się rozpuścić, a przy dojeniu całego kubka i owszem.
Inna sprawa, że marketingowcy przekonują potencjalnych klientów, że da się zrobić cały kubek z tych 14g zmielonych ziaren. Jednak im musi się zgadzać przede wszystkim kasa.
Niektórzy producenci tak programują swoje droższe maszyny, aby duża kawa pochodziła właśnie z espresso uzupełnionego czystą, zagrzaną wodą. Tanie ekspresy tego nie umieją i przepuszczają całą wodę przez ziarna. To drugie rozwiązanie jest złe.

Do robienia całych kubków, ba, nawet dzbanków, stworzono ekspresy przelewowe. Tak jak Ferrari LaFerrari nie nadaje się do rajdów terenowych typu Dakar, tak ekspres ciśnieniowy z założenia nie służy do przygotowywania dużych kubków za jednym pstryknięciem. Z wyjątkiem automatów, o których wspomniałem wyżej.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

nigel79
Posty: 4
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:04
Sprzęt: nie mam

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: nigel79 » wt 06 gru 2016, 14:35

@Kekacz - dzięki za wyjaśnienie. Teraz już wiem o co w tym biega. I sam przyznasz, że Twoja odpowiedź jest o niebo lepsza i bardziej profesjonalna, niż nadęte (tak, będę się przy tym upierał) stwierdzenie - ekspres nie służy do robienia kubka kawy.
Tym bardziej, że napisałem, iż pytam jako mocno początkujący użytkownik ekspresu, który nawet nie chce być ekspertem, których tu na forum pewni jest sporo.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to raczej espresso + gorąca woda, niż po prostu jedno naciśnięcie przycisku. Przy najbliższej sposobności przetestuję.
Dziękuje raz jeszcze.

Awatar użytkownika
Kekacz
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 209
Rejestracja: pt 19 gru 2008, 8:38
Sprzęt: Jest: RS PID + Fiorenzato F4 Nano, Gaggia MDF, Aeropress. Było: Gaggia Baby Twin.
Lokalizacja: Rzeszów
Kontaktowanie:

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: Kekacz » śr 07 gru 2016, 11:08

Tak, espresso + woda. Według recept stosuje się dolewkę nawet do 470 ml wody, ale to już zdrowa przesada. Nawet dla podwójnego espresso.

Popatrzyłem w instrukcję do ekspresu, który wymieniłeś w pierwszym poście - HD8918/41 - jest na stronie Philipsa w naszym języku. Dla espresso można zaprogramować objętość od 20 do 240 ml, czyli uzyskujesz dużą kawę jednym wciśnięciem. Jednak z powodów, które podałem wyżej unikałbym takiego podejścia do tematu.

Możesz za to zaprogramować prawidłową objętość espresso (domyślnei w tym ekspresie 40 ml), w menu zaprogramować wymaganą do dopełnienia objętość gorącej wody (tu masz pole do popisu w zakresie 50–450 ml) i załatwić temat bez dotykania kubka.
Przyciskiem z panelu robisz kawę. Z menu Special drinks puszczasz z wylewek gorącą wodę i gotowe.
| RS PID + G_MDF Teflon stepless ;) | Espresso Gear Barista Black | Aeropress |

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: Barnaba » śr 07 gru 2016, 19:23

W pełni potwierdzam to co napisał forumowicz Kekacz. Ekspresy automatyczne domowe nie zaparzą siekiery w dużym kubku 240ml i więcej choć taka możliwość teoretycznie mają.

Podobnie jest z Saeco Aulika - ma wprawdzie taką możliwość ale moduł zaparzania tak naprawdę nie jest w stanie zaparzyć mocnej kawy na jednolitym poziomie przez cały czas nalewania naparu. WIęc sączy się taka kawę z wielkiego kubka między zębami ale to nie to.Max to 140-160ml. Można kombinować x2 itd ale to już nie to samo.

Ekspres automatyczny domowy kupuje się z myślą o filiżankach - kawach mlecznych capuccino, latte,flat white, lub czarnych typu ristretto, espresso ,black coffe standard 140ml,ewentualnie duże Americano.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

nigel79
Posty: 4
Rejestracja: wt 06 gru 2016, 8:04
Sprzęt: nie mam

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: nigel79 » pn 12 gru 2016, 21:57

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi i informacje. Mam jeszcze pytanie, bo trochę czytałem wątki tu na forum. I im więcej czytam, tym bardziej chyba mogę przyznać rację Barnabie, że pojemnik na mleko jest gorszy od "zwykłej" rurki wpuszczanej do kartonu czy butelki mleka - takie rozwiązanie mam w pracy i jest OK.
Teraz pytanie, czy znajdę ekspres z opcjami jak Saeco Incanto, ale z tą rurką zamiast pojemnika/karafki na mleko ? No i oczywiście w podobnym budżecie.
Kolejny raz, z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Ekspres Saeco Incanto - pytanie nietypowe

Postautor: Barnaba » wt 13 gru 2016, 7:31

Oczywiście, że Pan znajdzie - takie przystawki zewnętrzne w zależności jeszcze od modelu - posiadają ekspresy marki Nivona,Melitta, Bosch,Siemens (niestety najdroższy model Siemensa EQ9 posiada pojemnik wbudowany z boku i układ mleczny idzie przez ekspres),. Problemem jest natomiast trwałość tych urządzeń, jakość wykonania itd itd.Tutaj jest niestety różnie.

Z kolei szwajcarska Jura specjalizuje się od lat w takich systemach zewnętrznych i jest pionierem w tej dziedzinie ale nie są to tanie ekspresy - jakość kosztuje.

Natomiast trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że również i to rozwiązanie nie jest bez wad, gdyż o czystość przystawek zewnętrznych również trzeba dbać..ale jest to mniejsze zło posiłkując się moimi obserwacjami,opiniami moich klientów którzy swoje ekspresy przysyłają do naprawy i mojego niemal 20sto letniego doświadczenia w dziedzinie automatów.

Pan - pisząc słowo "one touch" automatycznie zwiększył sobie budżet o około 1000zł bo tyle średnio drożej kosztuje ekspres z systemem "One touch".
Jest tam dodatkowy system obwodu mleka, kawy, multizawór (zwany nie wiedzieć czemu porcelanowym, choć tak naprawdę są one ferrytowe). Te elementy i wygoda pracy plus automatyczny system płukania podwyższają koszty produkcji i tym samym - cenę takiego ekspresu.

Funkcja "One Touch" to świetna sprawa - pozwala nam wykonać kawę mleczną za jednym przyciskiem - czyli po przyciśnięciu przycisku np cappuccino - ekspres nalewa piankę a następnie kawę i gotowe bez zbędnych innych czynności.
Natomiast ekspresy które nie posiadają tej funkcji (w zależności od modelu) również wykonają cappuccino ale najpierw ręcznie trzeba przekręcić pokrętło aby ekspres nalał pianki do filiżanki a następnie to pokrętło zakręcić aby ekspres mógł nalać kawy. Czasami trzeba przesunąć fliżankę pod wylewkę główną a czasami nie (gdy przystawka spieniająca umiejscowiona jest za wylewką do kaw czarnych) też w zależności od modelu.Dodatkowo trzeba sprawdzić w specyfikacji ekspresu, czy wejdzie na wysokość szklanka do latte minimum 150mm-latte w wysokiej szklance naprawdę wygląda i smakuje lepiej:)).

Wygoda nie przesuwania szklanki oraz możliwość wykonania oprócz cappuccino wysokiego latte kosztuje nas 1000zł więcej.Taka jest cena wygody:))

Reasumując - to , że ekspres posiada przystawkę spieniającą oraz wężyk to nie znaczy, że ekspres posiada funkcję One Touch. Takim przykładem jest np. Jura E6 i E8. To z wyglądu niemal identyczne ekspresy, a jednak skrajnie inne konstrukcyjnie. Różnica w cenie (nie bez powodu) to ponad 1000zł. :)

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość