Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Postautor: Raf76 » wt 04 cze 2019, 9:21

Dzień dobry
Dostaliśmy w pracy używany ekspres jak w temacie, od razu przystąpiliśmy do czyszczenia, odkamieniania.
Ekspres działał prawidłowo przez 2-3 tygodnie po czym znów pojawił się komunikat aby go odka mienić.
Ekspres odka mieniony ale po 2-3 tygodniach znów sygnalizuje konieczność odkamieniania, co może być nie tak ?

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Postautor: Tedi » wt 04 cze 2019, 16:51

Wodę filtrowaną lejecie?

Raf76
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 35
Rejestracja: czw 21 maja 2015, 9:24
Sprzęt: nie mam

Re: Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Postautor: Raf76 » wt 04 cze 2019, 16:59

Zwykłą, 6-7 kaw od poniedziałku do piątku gdzie ja piję potrójna.

Awatar użytkownika
Tedi
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 151
Rejestracja: śr 20 wrz 2017, 19:23
Sprzęt: Ekspres Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C, Młynek Gastro 65-75-85 mm
Lokalizacja: Dolnosląskie

Re: Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Postautor: Tedi » wt 04 cze 2019, 17:13

Jak masz miękką wodę to filtrować nie trzeba. Gdy jest ona twarda, to nic dziwnego, że po 2 czy 3 tyg. trzeba odkamienic ekspres.

Piotr-Szn
zagląda od święta
Posty: 18
Rejestracja: czw 26 wrz 2013, 13:01
Sprzęt: Od Saeco przez La Marzocco po Synesso.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Saeco Moltio HD8769/09 ciągłe odkamienianie

Postautor: Piotr-Szn » wt 03 wrz 2019, 23:21

Komunikat odkamieniania nie pojawia się dlatego, że ekspres się zakamienił.
W ekspresach nie ma czujnika zakamienienia.
Jest zwykły pomiar ilości przepuszczonej przez przepływomierz.
W zależności od zaprogramowanej twardości wody ekspres ma wyświetlać komunikat co określoną ilość wykorzystanej wody.
Coś a'la - twardość 4 - komunikat co 100 l,
twardość 3 - komunikat co 200 l itd.
Jeśli dziennie idzie dużo kaw, a twardość wody masz ustawioną w ekspresie na 4 to będziesz miał ten komunikat właśnie co 3 tygodnie.

Jeśli nie chcesz tak często odkamieniać, to ustaw twardość na 1, ale koniecznie kup dzbanek Brita/Dafi (wkłady tańsze niż Saeco, a wsad ten sam) i lej wodę z niego. W innym razie niebawem zawalisz grzałkę.
Psuj zawodowy.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość