Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy
Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy
Element na którym jest narysowany obrazek powinien być ustawiony pionowo. Wydaje mi się, że spieniacz jest dokładnie taki sam jak u mnie, przynajmniej patrząc na zdjęcie, a skoro tak to wszystko wygląda to powinien działać wyśmienicie. Spróbuj rozebrać całość zgodnie z instrukcją, przemyć i wyczyscić. Jak to nie pomoże to zostaje chyba tylko serwis...
Ostatnio zmieniony wt 03 lip 2012, 13:23 przez Brzucho, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Saeco Incanto, Solac, Siemens EQ5
Oczywiście ma być widoczny obrazek filiżanki z pianką, bo tylko wtedy spienia. Przy ustawieniu obrazka filiżanki wypełnianej bez pianki, urządzenie pobierze mleko, ale go nie spieni.
Poziome ustawienie rozdzielacza pozwala pobrać tylko ciepłą wodę. (str. 63 instrukcji obsługi)
P.S. Podczas robienia spienionego mleka ważne jest aby niezwłocznie po pojawieniu się komunikatu "pociągnij spieniacz" zrobić to. Jeśli zwłoka w wykonaniu tego polecenia będzie trwała kilkanaście sekund, ekspres nie spieni tylko naleje do filiżanki gorącą wodę z odrobiną mleka!!!
Poziome ustawienie rozdzielacza pozwala pobrać tylko ciepłą wodę. (str. 63 instrukcji obsługi)
P.S. Podczas robienia spienionego mleka ważne jest aby niezwłocznie po pojawieniu się komunikatu "pociągnij spieniacz" zrobić to. Jeśli zwłoka w wykonaniu tego polecenia będzie trwała kilkanaście sekund, ekspres nie spieni tylko naleje do filiżanki gorącą wodę z odrobiną mleka!!!
-
- Sprzęt: Caffissimo
Bosch TES50328RW - Lokalizacja: Bielsko-Biała
Bingo! Chodziło o to, że nie robiłam tego niezwłocznie! Bardzo dziękuję za pomoc
.

-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: Saeco Incanto, Solac, Siemens EQ5
Bingo! Chodziło o to, że nie robiłam tego niezwłocznie! Bardzo dziękuję za pomoc.

Możecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
Jak trzymam przycisk kawy cały czas to mieli kawę i ją parzy -trzymałam znacznie dłużej niż 5 sek i nadal to samo-parzenie a nie płukanie dwukrotne
Jak trzymam przycisk kawy cały czas to mieli kawę i ją parzy -trzymałam znacznie dłużej niż 5 sek i nadal to samo-parzenie a nie płukanie dwukrotne
-
- stale zagląda do filiżanki
- Sprzęt: Aeropress,Hario,Chemex
Możecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
Uruchamianie programu serwisowego
● Naciśnij przycisk-włączający ekspres, aby przełączyć
urządzenie na tryb stand by.
● Opróżnij pojemniki 17 i 18 i ustaw je
znowu w urządzeniu.
● Przytrzymaj przycisk-ziarenko przez co najmniej
5 sek.
-
- zagląda śmielej
- Sprzęt: eea 250
Siemens TK 52001
Hario
Witam.Było trochę w tym wątku ale do konca nie wiem.Czy wyłączać ekspres(SIEMENS 52001)czy zostawiać w trybie ECO?Instrukcja też dokładnie o tym nie mówi chyba że coś przeoczyłem 

-
- Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
- Kontaktowanie:
eco to jest głównie eco-terroryzm!
..ja walczyłem z Nivonami z trybem eco i tam nie chciał się wyłączyć, a uważam że jest to durne! Nim zrobisz kolejną już się chłodzi..
Filiżanki i ekspres nigdy ci się nie zagrzeją, zawsze są za zimne i nie do użycia! Nie bez powodu w knajpkach włączasz rano i wyłączasz wieczorem lub wcale..
Pozdrawiam!
..ja walczyłem z Nivonami z trybem eco i tam nie chciał się wyłączyć, a uważam że jest to durne! Nim zrobisz kolejną już się chłodzi..
Filiżanki i ekspres nigdy ci się nie zagrzeją, zawsze są za zimne i nie do użycia! Nie bez powodu w knajpkach włączasz rano i wyłączasz wieczorem lub wcale..
Pozdrawiam!
Walczę w firmie z Siemensem tk 52001 (2008 r.). Odkamienianie przypomina walkę z wiatrakami, w tej chwili tuż po odkamienieniu z jednej dyszy kawa wypływa średnim tempem, z drugiej leci ciurkiem albo szybciej kapie. Da się coś z tym zrobić? Odkamieniać ponownie aż do skutku (płyn +tab)? Serwis zrobi coś skuteczniejszego niż ja domowym sposobem?
-
- Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
- Kontaktowanie:
Można ręcznie wyjąć i przeczyścić blok - umyć gorącą wodą - zwłaszcza sita.. tabletki właśnie czyszczą blok zaparzający a płyn czyści niby bojler a raczej podgrzewacz przepływowy z kamienia.Walczę w firmie z Siemensem tk 52001 (2008 r.). Odkamienianie przypomina walkę z wiatrakami, w tej chwili tuż po odkamienieniu z jednej dyszy kawa wypływa średnim tempem, z drugiej leci ciurkiem albo szybciej kapie. Da się coś z tym zrobić? Odkamieniać ponownie aż do skutku (płyn +tab)? Serwis zrobi coś skuteczniejszego niż ja domowym sposobem?

Więc warto powtórzyć jedno i drugie.. ale może wcześniej też delikatnie przeczyścić same wyloty np drewnianą wykałaczką (delikatnie, by nic nie uszkodzić) lub czymś podobnym co niezostanie w wylocie

Dzięki Twojej sugestii czyszczenia znalazłam pewnie ten główny element maszynerii. Rano kawa już zupełnie nie leciała (ale działa płukanie), po czyszczeniu nakapały dwie filiżanki. Expres ze czcią odniesiono do magazynu z przeznaczeniem do utylizacji 

-
- zagląda od święta
- Sprzęt: Spieniacz Italico , Mukka , Simens Q5
witam
jestem na kupnie ekspresu najbardziej odpowiadajacy moim potrzebom wydaje się Simens EQ machiato TE 503201RW
I mam pytanie czy mozna w nim spieniac mleko w równiez sama dysza bez uzycia rurki ?
jestem na kupnie ekspresu najbardziej odpowiadajacy moim potrzebom wydaje się Simens EQ machiato TE 503201RW
I mam pytanie czy mozna w nim spieniac mleko w równiez sama dysza bez uzycia rurki ?
Witam, mam pytanie odnośnie Siemens Surpresso s60. Dostałam zepsuty ekspres woda zamiast lać się przez dysze lała się w całości do tacki, została wymieniona część pod nazwą przepływomierz wszystko gra ale czy to normalnie ze za każdym robieniem kawy powiedzmy porcja leci przed dysze a ''reszta'' do tacki? i przy każdorazowym płukaniu? Co chwilę muszę wylewać wodę z taki. Podobno kiedyś tak nie było. Pozdrawiam
HejUruchamianie programu serwisowegoMożecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
● Naciśnij przycisk-włączający ekspres, aby przełączyć
urządzenie na tryb stand by.
● Opróżnij pojemniki 17 i 18 i ustaw je
znowu w urządzeniu.
● Przytrzymaj przycisk-ziarenko przez co najmniej
5 sek.
U mnie jest to samo co ma bietka. Świeci się lampka Serwisu. Wyłączyłem i włączyłem, usunąłem śmieci z 17 i 18 natomiast, kiedy przyciskam ziarenko na długo, to po jakichś 3 sekundach zaczyna mielić się kawa... Jak to rozwiązać?
- Oskar1
- kawa w żyłach
- Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Napisałeś "wyłączyłem i włączyłem" - a przycisk z ziarenkiem masz nacisnąć (i przytrzymać 5sek) gdy ekspres jest wyłączony (stand by).
Wróć do „Ekspresy automatyczne”