Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Brzucho
Posty: 3
Rejestracja: ndz 01 lip 2012, 14:14
Sprzęt: TE506209RW

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Brzucho » pn 02 lip 2012, 23:10

Element na którym jest narysowany obrazek powinien być ustawiony pionowo. Wydaje mi się, że spieniacz jest dokładnie taki sam jak u mnie, przynajmniej patrząc na zdjęcie, a skoro tak to wszystko wygląda to powinien działać wyśmienicie. Spróbuj rozebrać całość zgodnie z instrukcją, przemyć i wyczyscić. Jak to nie pomoże to zostaje chyba tylko serwis...
Ostatnio zmieniony wt 03 lip 2012, 13:23 przez Brzucho, łącznie zmieniany 2 razy.

szczerba
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 18:01
Sprzęt: Saeco Incanto, Solac, Siemens EQ5
Lokalizacja: Kraków

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: szczerba » wt 03 lip 2012, 12:16

Oczywiście ma być widoczny obrazek filiżanki z pianką, bo tylko wtedy spienia. Przy ustawieniu obrazka filiżanki wypełnianej bez pianki, urządzenie pobierze mleko, ale go nie spieni.
Poziome ustawienie rozdzielacza pozwala pobrać tylko ciepłą wodę. (str. 63 instrukcji obsługi)

P.S. Podczas robienia spienionego mleka ważne jest aby niezwłocznie po pojawieniu się komunikatu "pociągnij spieniacz" zrobić to. Jeśli zwłoka w wykonaniu tego polecenia będzie trwała kilkanaście sekund, ekspres nie spieni tylko naleje do filiżanki gorącą wodę z odrobiną mleka!!!

Reno
Posty: 3
Rejestracja: ndz 26 lut 2012, 16:29
Sprzęt: Caffissimo
Bosch TES50328RW
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Reno » wt 03 lip 2012, 21:01

Bingo! Chodziło o to, że nie robiłam tego niezwłocznie! Bardzo dziękuję za pomoc :D .

szczerba
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 wrz 2011, 18:01
Sprzęt: Saeco Incanto, Solac, Siemens EQ5
Lokalizacja: Kraków

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: szczerba » śr 04 lip 2012, 10:21

Bingo! Chodziło o to, że nie robiłam tego niezwłocznie! Bardzo dziękuję za pomoc :D .
:D Wysłałem Ci na e-mail instrukcję bo nie wiedziałem czy masz :D

bietka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 12 gru 2006, 7:38

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: bietka » wt 24 lip 2012, 11:56

Możecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
Jak trzymam przycisk kawy cały czas to mieli kawę i ją parzy -trzymałam znacznie dłużej niż 5 sek i nadal to samo-parzenie a nie płukanie dwukrotne

mario
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 178
Rejestracja: wt 31 sty 2012, 9:21
Sprzęt: Aeropress,Hario,Chemex
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: mario » śr 25 lip 2012, 22:13

Możecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
Jak trzymam przycisk kawy cały czas to mieli kawę i ją parzy -trzymałam znacznie dłużej niż 5 sek i nadal to samo-parzenie a nie płukanie dwukrotne

Uruchamianie programu serwisowego
● Naciśnij przycisk-włączający ekspres, aby przełączyć
urządzenie na tryb stand by.
● Opróżnij pojemniki 17 i 18 i ustaw je
znowu w urządzeniu.
● Przytrzymaj przycisk-ziarenko przez co najmniej
5 sek.

moher60
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 46
Rejestracja: czw 31 mar 2011, 10:44
Sprzęt: eea 250
Siemens TK 52001
Hario

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: moher60 » pn 30 lip 2012, 18:12

Witam.Było trochę w tym wątku ale do konca nie wiem.Czy wyłączać ekspres(SIEMENS 52001)czy zostawiać w trybie ECO?Instrukcja też dokładnie o tym nie mówi chyba że coś przeoczyłem :oops:

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Attibassi_fan » pn 30 lip 2012, 21:25

eco to jest głównie eco-terroryzm!
..ja walczyłem z Nivonami z trybem eco i tam nie chciał się wyłączyć, a uważam że jest to durne! Nim zrobisz kolejną już się chłodzi..
Filiżanki i ekspres nigdy ci się nie zagrzeją, zawsze są za zimne i nie do użycia! Nie bez powodu w knajpkach włączasz rano i wyłączasz wieczorem lub wcale..
Pozdrawiam!

aneti
Posty: 3
Rejestracja: pn 18 paź 2010, 18:50

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: aneti » wt 28 sie 2012, 10:08

Walczę w firmie z Siemensem tk 52001 (2008 r.). Odkamienianie przypomina walkę z wiatrakami, w tej chwili tuż po odkamienieniu z jednej dyszy kawa wypływa średnim tempem, z drugiej leci ciurkiem albo szybciej kapie. Da się coś z tym zrobić? Odkamieniać ponownie aż do skutku (płyn +tab)? Serwis zrobi coś skuteczniejszego niż ja domowym sposobem?

Attibassi_fan
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 145
Rejestracja: sob 31 gru 2011, 10:38
Sprzęt: Młynek M 5, ekspresy: Grimac TWENTY (dwie grupy - bojler 5l) i Cuadra ( 1 grupa - bojler 1,8l)
Lokalizacja: Chorzów
Kontaktowanie:

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Attibassi_fan » wt 28 sie 2012, 22:26

Walczę w firmie z Siemensem tk 52001 (2008 r.). Odkamienianie przypomina walkę z wiatrakami, w tej chwili tuż po odkamienieniu z jednej dyszy kawa wypływa średnim tempem, z drugiej leci ciurkiem albo szybciej kapie. Da się coś z tym zrobić? Odkamieniać ponownie aż do skutku (płyn +tab)? Serwis zrobi coś skuteczniejszego niż ja domowym sposobem?
Można ręcznie wyjąć i przeczyścić blok - umyć gorącą wodą - zwłaszcza sita.. tabletki właśnie czyszczą blok zaparzający a płyn czyści niby bojler a raczej podgrzewacz przepływowy z kamienia. :D

Więc warto powtórzyć jedno i drugie.. ale może wcześniej też delikatnie przeczyścić same wyloty np drewnianą wykałaczką (delikatnie, by nic nie uszkodzić) lub czymś podobnym co niezostanie w wylocie :!: No i zwyczajnie czyścić wyloty mokrą gąbką co kilka dni przynajmniej. A lepiej to wieczorem każdego dnia po ostatnim użyciu :)

aneti
Posty: 3
Rejestracja: pn 18 paź 2010, 18:50

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: aneti » pn 10 wrz 2012, 12:36

Dzięki Twojej sugestii czyszczenia znalazłam pewnie ten główny element maszynerii. Rano kawa już zupełnie nie leciała (ale działa płukanie), po czyszczeniu nakapały dwie filiżanki. Expres ze czcią odniesiono do magazynu z przeznaczeniem do utylizacji :)

neskafe
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: sob 19 sty 2013, 16:51
Sprzęt: Spieniacz Italico , Mukka , Simens Q5

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: neskafe » sob 19 sty 2013, 17:10

witam

jestem na kupnie ekspresu najbardziej odpowiadajacy moim potrzebom wydaje się Simens EQ machiato TE 503201RW

I mam pytanie czy mozna w nim spieniac mleko w równiez sama dysza bez uzycia rurki ?

Anjah
Posty: 1
Rejestracja: czw 24 sty 2013, 14:11
Sprzęt: Siemens Surpresso s60

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Anjah » wt 29 sty 2013, 17:29

Witam, mam pytanie odnośnie Siemens Surpresso s60. Dostałam zepsuty ekspres woda zamiast lać się przez dysze lała się w całości do tacki, została wymieniona część pod nazwą przepływomierz wszystko gra ale czy to normalnie ze za każdym robieniem kawy powiedzmy porcja leci przed dysze a ''reszta'' do tacki? i przy każdorazowym płukaniu? Co chwilę muszę wylewać wodę z taki. Podobno kiedyś tak nie było. Pozdrawiam

siadajpan
Posty: 2
Rejestracja: śr 13 lut 2013, 9:15
Sprzęt: Siemens TK 52

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: siadajpan » śr 13 lut 2013, 9:20

Możecie podpowiedzieć mi jak odkamienić siemensa tk 52001?
Jak trzymam przycisk kawy cały czas to mieli kawę i ją parzy -trzymałam znacznie dłużej niż 5 sek i nadal to samo-parzenie a nie płukanie dwukrotne
Uruchamianie programu serwisowego
● Naciśnij przycisk-włączający ekspres, aby przełączyć
urządzenie na tryb stand by.
● Opróżnij pojemniki 17 i 18 i ustaw je
znowu w urządzeniu.
● Przytrzymaj przycisk-ziarenko przez co najmniej
5 sek.
Hej
U mnie jest to samo co ma bietka. Świeci się lampka Serwisu. Wyłączyłem i włączyłem, usunąłem śmieci z 17 i 18 natomiast, kiedy przyciskam ziarenko na długo, to po jakichś 3 sekundach zaczyna mielić się kawa... Jak to rozwiązać?

Awatar użytkownika
Oskar1
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 309
Rejestracja: śr 29 lut 2012, 15:45
Sprzęt: Gaggia Classic, cà phê phin, młynek Iberital Challenge, Presso
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Ekspresy Bosch i Siemens - pytania, problemy

Postautor: Oskar1 » śr 13 lut 2013, 10:54

Napisałeś "wyłączyłem i włączyłem" - a przycisk z ziarenkiem masz nacisnąć (i przytrzymać 5sek) gdy ekspres jest wyłączony (stand by).


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości