AEG CaFamosa CF 100 / 400 — problemy

militarius

AEG CaFamosa CF 100 / 400 — problemy

Postautor: militarius » wt 13 lis 2007, 22:15

Witam.
Posiadam ekspres AEG CaFamosa. Tabletki czyszczące do niego są bardzo drogie (60 zł za 10 tabletek). Czy jest jakaś inna (tańsza) możliwość czyszczenia go?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
andrew
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 449
Rejestracja: ndz 11 cze 2006, 0:18
Sprzęt: La Cimbali
Jura Impressa
Lokalizacja: Śląsk - Zabrze
Kontaktowanie:

Postautor: andrew » wt 13 lis 2007, 23:32

Tak, możesz kupić takie z asorymentu Elite Cafe (importer ekspresów Jura) , koszt 22 zł za pudełko 30szt, lub 36 zł za 100szt.
Adresy Elite Cafe Serwis-ów znajdziesz na :

http://www.coffeeservices.elite.pl/

Awatar użytkownika
mobzd
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 21
Rejestracja: sob 27 paź 2007, 14:41
Lokalizacja: Tychy

Postautor: mobzd » śr 14 lis 2007, 15:25

Czy to są tabletki "zgodne" z Krupsowymi XS 3000 ? Mam Krupsa 7240 i jeśli by pasowały to chętnie bym skorzystał :)

A może wies coś jeszcze o tańszych zamiennikach do filtrów Claris F088 i odkamieniaczy F054 ? ;)

Pozdrawiam

// I znowu.... niepotrzebnie cytujesz czyjąś wypowiedź. Przecież odpowiadasz bezpośrednio pod jego postem. Wykasowałem zbędne cytowanie, uwaga na przyszłość... // admin

Awatar użytkownika
andrew
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 449
Rejestracja: ndz 11 cze 2006, 0:18
Sprzęt: La Cimbali
Jura Impressa
Lokalizacja: Śląsk - Zabrze
Kontaktowanie:

Postautor: andrew » śr 14 lis 2007, 21:30

Czy to są tabletki "zgodne" z Krupsowymi XS 3000 ?
Oczywiście że tak, skład chemiczny będzie prawie identyczny, filtry Claris znajdziesz również w ofercie Elite, cena to 8€ netto, odkamieniacz do ekspresów automatycznych również jest , cena to okolice 35 zł netto za 1 litr (wystarczy na 30 odkamieniań).

Ktoś chętny ? :brum:

teeceet
Posty: 5
Rejestracja: wt 13 lis 2007, 8:47

dobra kawka z aeg?

Postautor: teeceet » czw 15 lis 2007, 11:07

dobra kawka z aeg?

militarius

Postautor: militarius » czw 15 lis 2007, 21:13

Bardzo dobra :) taka kremowa konsystencja :)

maczek1
Posty: 5
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 16:15

Ekspres firmy AEG CaFamosa CF 100 — problemy

Postautor: maczek1 » czw 22 lis 2007, 18:27

Właśnie zakupiłam używany ekspres AEG CaFamosa CF 100.Jestem w trakcie "rozszyfrowywania" jego możliwości i sposobu działania. No i mam problem ze spienianiem mleka, tzn. spienia się o.k. lecz po dokonaniu tej czynności mam kłopot by ekspres zaczął
podawać kawę. Muszę znowu właczyć opcję "spieniania" i włączyć jednocześnie opcję zalania wody. Jeśli tego nie zrobię ekspres "mruga" i nie jest zdatny do dalszej pracy. Jest to bardzo kłopotliwe.
Gdy chcę zrobić kawę espresso wówczas nie ma kłopotu. Po załączniu ekspresu można to zrobić bez problemu, natomiast przy kawie latte jest problem. Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczna za kontakt.
Chętnie usłyszałabym kilka cennych wskazówek i rad na temat tego ekspresu.
POzdrawiam i czekam na wiadomości.

Kubek74
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 13:18

Postautor: Kubek74 » czw 22 lis 2007, 18:32

po spienieniu mleka zamykasz dyszę i robisz płukanie, w ten sposób schodzi ciśnienie i powinny przestać migać diody

maczek1
Posty: 5
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 16:15

Postautor: maczek1 » czw 22 lis 2007, 18:57

Tak własnie robię, ale to jest strasznie kłopotliwe. Czy nie mozna tego uniknąć?

Kubek74
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 13:18

Postautor: Kubek74 » czw 22 lis 2007, 19:08

Niestety nie, jak to się mówi" ten typ tak ma". By spuścić ciśnienie (bo to ekspres jednobojlerowy pewnie) takie czynności trzeba wykonać, zatem najpierw robisz kilka kaw, a później spieniasz mleko, tyle ile potrzebujesz i dodajesz do kawek.

maczek1
Posty: 5
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 16:15

Postautor: maczek1 » czw 22 lis 2007, 19:19

Takim sposobem, o którym teraz napisałeś robi się chyba kawę capuccino. Z kawą espresso (czyli czarną) też nie bedzie kłopotu. Czyli tylko z kawą latte jest kłopot.
Bardzo dziekuję za kontakt "Kubku74". Czy możesz mi jeszcze coś "podpowiedzieć" na temat mozliwości tego ekspresu?
Na koniec jeszcze jedno pytanie. Czy masz może własnie taki ekspres?

Kubek74
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 13:18

Postautor: Kubek74 » czw 22 lis 2007, 19:36

Nie ja mam ten: AEG cafamosa (Jura E-201) nr PNC 950 074 007 TYP 784 i też mam problem, ale chyba poważniejszy, obawiam się, że będę musiał wymienić oringi, ale może ktoś coś podpowie.

maczek1
Posty: 5
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 16:15

Postautor: maczek1 » czw 22 lis 2007, 19:56

Własnie sprawdziłam swój ekspres (numery na odwrocie) i okazuje się, że mam taki sam, też typ: 784. CF120 tylko ma w numerze produktu 9 na końcu, a nie 7, prawdopodobnie chodzi tylko o różnice w kolorze.
Jak długo użytkujesz swój ekspres i czy kupiłeś go jako "nówka"?
Ja niestety nie mogę Ci pomóc w Twoim kłopocie. Nie mam takiej wiedzy.
Pozdrawiam

Kubek74
zagląda od święta
Posty: 15
Rejestracja: czw 22 lis 2007, 13:18

Postautor: Kubek74 » czw 22 lis 2007, 21:16

No proszę:-) Mam ekspres od wtorku, kupiłem na allegro używany.

manolo
Posty: 5
Rejestracja: pt 09 maja 2008, 9:37
Lokalizacja: RZESZÓW

AEG Cafamosa CF 100 --- kawa z jednej dyszy

Postautor: manolo » pt 09 maja 2008, 9:47

Witam:) Jestem szcześliwym posiadaczem AEG CF 100 polecam fajny express i dobra kawa. Normalnie parzona kawa wyplywac powinna z dwóch dysz. Od pewnego czasu z jednej dyszy wylewa się kawa normalnie. z drugiej natomiast coraz cieńszy strumień, potem kapało, a teraz juz prawie nic. Jakies miesiąc temu go odkamieniałem i czysciłem programem czyszcącym z zastosowaniem oryginalnych tabletek. wtedy buło jeszcze wszystko OK. Dziś pomim użucia programu czyszcącego i tabletki (nie mylić z odkamienianiem) nic się nie zmieniło. Domniemam że jedeną dyszę pewnie zatkało. Czy ktoś mi coś doradzi w tej kwestii??? Czy obejdzie się bez serwisu??? Prosze o porade.

PS dodam jeszcze że używam go w pracy przez 5 dni w tygodniu i codzinnie ok 3 kaw parzy (mielonki i ziarniste)
Pozdrawiam serdecznie manolo


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości