Saeco Incanto — pytania, problemy

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Barnaba » ndz 25 lis 2012, 10:09

Przyczyna jest to że za dużo wsypujesz kawy mielonej do zespołu zaparzania. w instrukcji wyraźnie jest napisane - max 2 miarki czyli około 2-3 łyżeczki max.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Maciek1
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: sob 09 cze 2012, 23:09
Sprzęt: Saeco Incanto, Bialetti Musa Satin 6 Cup

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Maciek1 » wt 27 lis 2012, 21:08

No właśnie to nie to;) mam miarke od ekspresu i sypie tyle samo albo i mniej. Problem występuje też po umyciu bloku więc nadmiar kawy wtedy tam nie zalega. Może elektronika umiera?
Pozdrawiam serdecznie:)

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Barnaba » śr 28 lis 2012, 8:24

Może być tak że tranzystory mocy nie trzymają już swoich właściwości i co za tym idzie - silnik nie ma siły ścisnąć kołek na tyle aby zaparzyć kawę. A jak nasypiesz jedną łyżeczkę kawy mielonej to co wtedy?
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Awatar użytkownika
polowiec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: czw 19 mar 2009, 22:15
Sprzęt: JURA E8
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: polowiec » wt 08 sty 2013, 19:13

Witam,

Mam prośbę do posiadaczy ekspresu Saeco Incanto Digital z SBS.
Proszę o wejście w menu Diagnostyki i odczytanie parametrów:

- Normalna Temperatura
- Wysoka Temperatura
- Temperatura pierwszej kawy
- zwiększenie Temperatury.

Aby wejść w menu Diagnostyki należy:

- przełączyć ekspres w Standby
- nacisnąć jednocześnie 3 przyciski : mala kawa, największa kawa, ciepła woda. Trzymajac te 3 przyciski nacisnąć przycisk MENU.

Teraz wyszukać w menu "Diagnostyka" i kursorami przeszukać te parametry.

Kupiłem używany ekspres, poprzedni wlasciciel musiał spro zmienic. Mam za niska temperature kawy, dlatego kawa jest nie smaczna.

pozdrawiam i z góry dziękuje.
Tomek

Ulkai
Posty: 2
Rejestracja: wt 08 sty 2013, 21:43
Sprzęt: Saeco Incanto Delux

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Ulkai » wt 08 sty 2013, 21:54

Witam,

Mam problem z ekspresem Saeco Incanto Delux. Wszystko podczas parzenia przebiega normalnie, mielenie, pompowanie wody do kawy, ale kawa nie płynie a pompka w się ścisza i po około minucie wyskakuje komunikat "odpowietrzanie". Kawa w zbiorniku na zmieloną kawę jest gorąca. Również funkcja pary i gorącej wody działa normalnie. Więc można odpowietrzyć puszczając 100ml gorącej wody.

Umyłem pod bierzącą wodą jednostkę centralną. Niestety nie mogę zrobić odkamieniania, bo efekt odkamieniania jest taki sam jak przy parzeniu kawy - woda nie leci, pompka się ścisza i po minucie komunikat "odpowietrzanie".

Czy jest sens jeszcze coś zrobić, czy lepiej oddać do serwisu?

pozdrawiam forumowiczów i proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Barnaba » śr 09 sty 2013, 9:12

polowiec
Ad1. Nie ma co grzebać przy temperaturze, tylko odkamienić porządnie układ. Jak to nie pomoże to wymienić termoblok.
ULKAI
Ad2. Proszę odkręcić sitko, wyciągnąć trzpień w zespole zaparzania i wyczyścić sprężynkę w nim i przeźroczystą kulkę lub gumkę na końcu sprężynki w zależności od wersji zespołu zaparzającego.

pozdro
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

ikris
Posty: 1
Rejestracja: śr 09 sty 2013, 12:12
Sprzęt: Saeco Incanto

Saeco Incanto - ustawienia

Postautor: ikris » śr 09 sty 2013, 12:33

Witajcie!
Wreszcie stałem się szczęśliwym posiadaczem ekspresu Saeco Incanto typ SUP 021Y. Używany, ale własny :)
Powiedzcie, proszę jak go ustawić, jeśli lubię mocną kawę? Tam, gdzie się wsypuje kawę są dwa pokrętła, jak najlepiej ustawić, aby była mocna, ale nie kwaśna?
Dodatkowo będę wlewał wodę z filtra RO, czyli osmozę. Rozumiem, że ustawić stopień twardości wody?
Widzę, że jest funkcja parzenia wstępnego. Czy ma być włączona? Wpłynie na coś?

Awatar użytkownika
polowiec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: czw 19 mar 2009, 22:15
Sprzęt: JURA E8
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: polowiec » śr 09 sty 2013, 20:45

polowiec
Ad1. Nie ma co grzebać przy temperaturze, tylko odkamienić porządnie układ. Jak to nie pomoże to wymienić termoblok.
ULKAI
Ad2. Proszę odkręcić sitko, wyciągnąć trzpień w zespole zaparzania i wyczyścić sprężynkę w nim i przeźroczystą kulkę lub gumkę na końcu sprężynki w zależności od wersji zespołu zaparzającego.

pozdro

Witam

Termoblok nowy. Odkamieniam ekspres raz na miesiac. Na liczniku ma 4500 kaw.

Temperaturę mam w menu Diagnostyki ustawiona na 86 stopni, to chyba trochę mało jak na zaparzenie kawy. Kawa po zaprzeniu ma 60 stopni (mierzone pirometrem) i da się ja bez problemu od razu pic.
Myślę, ze poprzedni właściciel cos zmieniał lub wymienił elektronikę bez ustawienia.

pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » czw 10 sty 2013, 8:06

Tak jak nappisałem wcześniej - termoblok do wymiany. Piszesz że termoblok nowy, porpostu wymieniony zapewne na używkę. Rzadko kto wkłada nowy termoblok do incanto, bo się nie opłaca. Chyba że porządny serwis.

Wymień jeszcze czujnik temperatury.

60 stopni to stanowczo za mało.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

Ulkai
Posty: 2
Rejestracja: wt 08 sty 2013, 21:43
Sprzęt: Saeco Incanto Delux

Re: Saeco Incanto deLuxe — problemy

Postautor: Ulkai » czw 10 sty 2013, 10:53

Ad2. Proszę odkręcić sitko, wyciągnąć trzpień w zespole zaparzania i wyczyścić sprężynkę w nim i przeźroczystą kulkę lub gumkę na końcu sprężynki w zależności od wersji zespołu zaparzającego.

pozdro
Witam,

Dzięki Barnaba za odpowiedź. Wyczyściłem sprężynkę i gumkę. Niestety to nic nie dało, ale idąc dalej tym tropem wyczyściłem też SBS i dozownik kawy, i wygląda na to, że tam się zatkał przepływ. Woda zaczęła przepływać i po dodatkowym 2-krotnym odkamienieniu i przepłukaniu wszystko działa jak nowe.

Piszę na wypadek jak by ktoś miał podobny problem.

pozdrawiam forumowiczów

Maciek1
zagląda od święta
Posty: 11
Rejestracja: sob 09 cze 2012, 23:09
Sprzęt: Saeco Incanto, Bialetti Musa Satin 6 Cup

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Maciek1 » czw 10 sty 2013, 11:47

Witam ponownie ekspres calkowicie umarł, padł i się nie włączył. Mam pytanie czy lepiej wydań pieniądze na wymiane zaworu pewnie ok 300 z wymianą, do tego wstawienie używanego młynka pewnie też coś koło tego, czy przeznaczyć te pieniądze np na Saeco Nina i młynek np Tchibo?
W tej chwili zostałem z kawiarką ale to nie to samo co espresso z ciśnieniowca jednak:P
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
polowiec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: czw 19 mar 2009, 22:15
Sprzęt: JURA E8
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: polowiec » czw 10 sty 2013, 18:41

Tak jak nappisałem wcześniej - termoblok do wymiany. Piszesz że termoblok nowy, porpostu wymieniony zapewne na używkę. Rzadko kto wkłada nowy termoblok do incanto, bo się nie opłaca. Chyba że porządny serwis.
Wymień jeszcze czujnik temperatury.
60 stopni to stanowczo za mało.
Witam,

termoblok nowy kupiony w North (koszt ok 200zl).
Czujnik temp. na mierniku ok(mam serwisowkę, przy rożnych temp. ma prawidłową rezystancję). Sprawdzałem go przy wymianie termobloku. (http://north.pl/karta/grzalka---bojler- ... -2023.html)

Temp. parzenia kawy ma ustawione na 85 stopni (w menu diagnostycznym) i przyrost temperatury na 0. To stanowczo za mało. Mogę to zwiększyć bez problemu, tylko chciałem uzyskać informacje, jaką wartość mają ustawione ekspresy. Jak ustawie np. 95 stopni to kawa jest o wiele cieplejsza.

Jeszcze raz prośba, czy może ktoś odczytać te wartości ze swojego ekspresu?

pozdrawiam
Tomek

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » czw 10 sty 2013, 19:44

Nie mam obecnie na serwisie żadnego incanto, Jak się pojawi to dam znać.

Pozdrawiam
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: dandy » sob 12 sty 2013, 18:07

Jeszcze raz prośba, czy może ktoś odczytać te wartości ze swojego ekspresu?
Jutro odczytam z Incanto de luxe (powinny być takie same jak w Incanto Digital) i Ci podam.

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: dandy » ndz 13 sty 2013, 23:55

Oto obiecane parametry:
Normalna temperatura - 90 stopni
Wysoka temperatura - 111
Temperatura pierwszej kawy - 118
Wzrost temperatury - 0

Przy okazji ich sprawdzenia odczytałem również datę produkcji mojego egzemplarza :)
Gdybyś potrzebował dodatkowych parametrów pisz na PW.


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości