Saeco Incanto — pytania, problemy

Awatar użytkownika
polowiec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: czw 19 mar 2009, 22:15
Sprzęt: JURA E8
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: polowiec » pn 14 sty 2013, 18:38

Oto obiecane parametry:
Normalna temperatura - 90 stopni
Wysoka temperatura - 111
Temperatura pierwszej kawy - 118
Wzrost temperatury - 0

Przy okazji ich sprawdzenia odczytałem również datę produkcji mojego egzemplarza :)
Gdybyś potrzebował dodatkowych parametrów pisz na PW.

Witam

Dzięki - ustawie tak do testów.

Temp normalna masz 90 stopni, wiec podobnie jak u mnie. Nie wiem skąd informacja, ze temperatura parzenia kawy wynosi 95 stopni (taka informacja jest na tym forum). Raczej to przy tych ustawieniach nie jest osiągalne, chyba ze podczas pierwszej kawy. Tylko wyższa temp. jest po to, aby ogrzać cały układ.

Dla wyjaśnienia:
- Temp normalna to temp, gdy ekspres jest używany do 6 min od ostatniej kawy
- temp wysoka - gdy ekspres jest używany powyżej 6 min od ostatniej kawy
- Temp pierwszej kawy - temp pierwszej kawy po uruchomieniu ekspresu.
- Wzrost temperatury - o tyle stopni wzrasta temp bojlera krotko przed parzeniem kawy.



Może ktoś napisze, jaka jest prawdziwa prawidłowa temp parzenia kawy w tym ekspresie (tak aby zmierzyć termometrem i dokonać ewentualnej korekty) bo nie jest 95 stopni.

pozdrawiam
Tomek

dandy
kawa w żyłach
kawa w żyłach
Posty: 561
Rejestracja: śr 03 cze 2009, 21:36
Sprzęt: aeropress, grindripper, Incanto, KG89
Lokalizacja: Lublin

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: dandy » pn 14 sty 2013, 19:58

Dzięki za wyjaśnienia. Teraz rozumiem skąd się biorą te różnice temperatur.Dlaczego akurat 6 min? Pewnie przez tyle utrzymuje się temp. nie niższa niż 90 stopni.
A jak się to ma do 3 ustawień temperatury kawy: niska, średnia, wysoka?
Niestety nie mam termometru. Te wartości, które podałem to oczywiście ustawienia fabryczne, ja przynajmniej nic w nich nie zmieniałem.

Awatar użytkownika
polowiec
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 23
Rejestracja: czw 19 mar 2009, 22:15
Sprzęt: JURA E8
Lokalizacja: Kwidzyn

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: polowiec » pn 14 sty 2013, 21:34

Dzięki za wyjaśnienia. Teraz rozumiem skąd się biorą te różnice temperatur.Dlaczego akurat 6 min? Pewnie przez tyle utrzymuje się temp. nie niższa niż 90 stopni.
A jak się to ma do 3 ustawień temperatury kawy: niska, średnia, wysoka?
Niestety nie mam termometru. Te wartości, które podałem to oczywiście ustawienia fabryczne, ja przynajmniej nic w nich nie zmieniałem.
Niska, średnia, wysoka - licząc od średniej, niska -2 stopnie, wysoka + 2 stopnie. Temperatura w diagnostyce ustawiana jest dla wartości średniej.

pozdro
Tomek

muzior
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 22:14
Sprzęt: XXX

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: muzior » wt 29 sty 2013, 9:31

Witam wszystkich bardzo cieplutko :) Prześledziłem cały długi temat ponieważ jutro przyjedzie mój pierwszy ekspresik. Co prawda używany ale od czegoś trzeba zacząć tę przygodę ;) Po długi poszukiwaniach w necie, w zasięgu finansowym znalazł się Saeco Incanto Rondo S-Class. Co prawda nie jest to może De Lux ale wyświetlacz aż tak bardzo nie jest mi potrzebny, bo czasami lepiej nie wiedzieć pewnych rzeczy :))) Mam pytanie, czy ta wersja jest w jakiś sposób porównywalna wytrzymałościowo do droższych DeLuxe ? Sprzedawca twierdzi że zrobił przegląd, odkamienił, wyczyścił i ogólnie ekspres jest w bdb stanie gotowy do pracy. Ja jako zupełny nob pewnie wielu rzeczy na początku nie zdiagnozuję. No i właśnie stąd moje pytanie do Was. Na co należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę przy rozpakowaniu paczki, podłączeniu do prądu, zalaniu wodą i zasypaniu kawą ? Rozumiem że postępowanie z używanym (nie wiadomo ile) ekspresem jest nieco inne niż nowym i inne mogą być zjawiska na początku. Jakie czynności wykonać po kolei aby przygotować taki używany sprzęt do poprawnej pracy ? Kawa jaką mam to Amaro Grande. Ta kawa wyjątkowo mi smakuje i wiem że również smakuje znakomicie z ekspresu bo miałem przyjemność uczestniczyć w prezentacji i degustacji espresso przygotowanego przez firmę. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie. Serdecznie pozdrawiam.
Piotr

muzior
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 22:14
Sprzęt: XXX

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: muzior » śr 30 sty 2013, 11:18

Czy ktoś zechce pomóc ? :(

hary1200
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: sob 12 sty 2013, 5:55
Sprzęt: krups2426 już jest Jura C5
Lokalizacja: Trójmiast0

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: hary1200 » śr 30 sty 2013, 11:46

Piszesz ze przestudiowałeś całe forum? To dlaczego kupiłeś Saeco Incanto Rondo S-Class nikt tego tutaj nie polecał.przeczytałem cały temat i specjalnych zachwytów nie słychać,może trzeba było pomyśleć o jakiejś Jurze,DeLonghi,Simens

muzior
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 28 sty 2013, 22:14
Sprzęt: XXX

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: muzior » śr 30 sty 2013, 13:16

Słuchaj, tego typu komentarze zostaw może dla siebie. Wydaje mi się że jasno sprecyzowałem pytania. To że można kupić coś lepszego niż się kupiło to w każdym przypadku będzie racją... nawet gdy kupisz coś za 5tys to zawsze znajdzie się malkontent który zaproponuje coś za 8 ;) Nie mniej dziękuję Ci za Twoją niewątpliwie przydatną odpowiedź :roll:

hary1200
zagląda całkiem śmiało
zagląda całkiem śmiało
Posty: 59
Rejestracja: sob 12 sty 2013, 5:55
Sprzęt: krups2426 już jest Jura C5
Lokalizacja: Trójmiast0

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: hary1200 » śr 30 sty 2013, 13:49

Bez obrazy kolego :) Całkiem niedawno byłem w takiej samej sytuacji, też kupiłem Seaco tylko inny model i na nieszczęście albo szczęście zaraz się zepsuł i go odesłałem. Miałem czas się zaznajomić z wszystkimi tematami na forum zwłaszcza dotyczącymi ekspresów automatycznych. Po tej lekturze zadzwoniłem do sprzedawcy i mu oznajmiłem żadnego Seaco w ostateczności możemy wymienić na DeLonghi albo Simensa, on mi odpowiedział ze ma tylko wysoki model Simensa ale nie stać mnie było na niego. Po dwóch tygodniach dostałem tel. że ma Jure C5 ubiegłoroczną za dopłatą więc się zaraz zgodziłem zwłaszcza że ta dopłata nie była aż tak wysoka, nie wiem jak to się zakończy ale mam pół roku gwarancji, gościu jest komunikatywny więc mam nadzieje ze będzie ok.
Jeśli idzie o twoje pytanie ja to zrobiłem tak.
Ściągnąłem instrukcje z netu,po przeczytaniu wszystkich wątków z danego modelu (kopiuj wklej ) wydrukowałem wszystko i tak uzbrojony ruszyłem do ataku

zeus
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 19 lut 2013, 13:25
Sprzęt: incanto de luxe s-class

saeco incanto de luxe s-class

Postautor: zeus » wt 19 lut 2013, 18:49

Witam serdecznie!
Proszę o pomoc,dzisiaj rano na wyświetlaczu Saeco Incanto de luxe s-class pojawił się komunikat: jednostka centralna zablokowana; może ktoś miał taki problem i wie jak z tego wybrnąć. Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » śr 20 lut 2013, 7:14

Wyłącz i włącz ekspres kilka razy, może się ustawi moduł zaparzania. Następnie trzeba go wyjąć i porządnie wymyć a prowadnice i uszczelki przesmarować smarem Saeco. Ale ogólnie myślałbym o wymianie modułu zaparzania na nowy.Koszt około 230zł.

Jeżeli nie uda się wyjąć modułu zaparzania bo się zablokował na amen, to napisz na PW. Podpowiem jak to zrobić.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

zeus
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 19 lut 2013, 13:25
Sprzęt: incanto de luxe s-class

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: zeus » śr 20 lut 2013, 12:22

Witam Ponownie! Dzięki Barnaba, zrobię jak napisałeś, moduł da się wyjąć, więc go wyczyszczę starannie, ale jest jeszcze jedna sprawa, przy normalnym włączeniu zawsze było słychać różne stuki, komunikat podgrzewanie, następnie płukanie, później dopiero gotowy, teraz coś tam po cichutku pomruczy zero tamtych komunikatów, czy to też jest wina modułu, czy może coś jeszcze, sorka że tak marudzę ale nie chcę pchać się w jakieś kosmiczne koszty (kryzys). Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » śr 20 lut 2013, 19:38

Wyłącz i włącz wtykę, włącz ekspres. Powinien się przetestować. Jeżeli coś tam tylko pomrukuje to do wymiany jest płyta główna a konkretnie tranzystor mocy , dioda i być może jeszcze triak. Ale nie zalecam wymiany tych elementów tylko wymianę całej elektroniki. Niestety w saeco incanto jest ona duża i odpowiada za wszystko, więc nie da się wymienić jednej z płytek tylko całość. A to znacznie zwiększy koszty.i wygląda na to że moduł zaparzający jest sprawny.

Ile ekspres wykonał kaw?
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl

zeus
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 19 lut 2013, 13:25
Sprzęt: incanto de luxe s-class

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: zeus » śr 20 lut 2013, 20:33

9418 bez zaglądania,tylko ogólna higiena zewnętrzna.

I jeszcze jedno,jak oceniasz koszty?

zeus
zagląda od święta
Posty: 6
Rejestracja: wt 19 lut 2013, 13:25
Sprzęt: incanto de luxe s-class

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: zeus » czw 21 lut 2013, 18:20

Witam ponownie. No i moduł się zablokował.

Awatar użytkownika
Barnaba
Consigliere
Consigliere
Posty: 1799
Rejestracja: pn 27 sie 2012, 9:27
Sprzęt: Jura Z6 III gen ALU P.E.P.,G3
www.primocaffe.pl

Re: Saeco Incanto — pytania, problemy

Postautor: Barnaba » czw 21 lut 2013, 19:31

Trudno na odległość stwierdzić usterkę. jeżeli moduł to około 230zł. Jeżeli elektronika to 600zł trzeba liczyć. A w tym drugim przypadku to niezbyt opłacalna będzie naprawa. Tym bardziej że elektronika pada gdy ciężko pracuję moduł zaparzania... bo tez jest już do wymiany.

Ale nie chciałbym tutaj wyrokować, bo nie widziałem ekspresu.
...życie jest piękne :) sprzedaż/serwis/dzierżawa/ekspresów JURA ...i reszta świata tel.501384480 http://www.primocaffe.pl


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości