Saeco Incanto — pytania, problemy

kasiapro1
zagląda od święta
Posty: 7
Rejestracja: pn 05 paź 2009, 9:08

Postautor: kasiapro1 » pn 05 paź 2009, 9:13

Niestety moj Saeco juz ma ponad 2 lata i padl na w/w opis.Spakowalam,nie bede naprawiac,bo serwis jest fatalny w Wawie.ten model od samego poczatku siedzial w serwisie ze 3x,a czas naprawy dluugggii.
Szukam czegos lepszego

oray
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 123
Rejestracja: pt 27 cze 2008, 23:30

Postautor: oray » pn 05 paź 2009, 15:45

Pytanie jednak, czy określenie "wadliwy" jest tożsame z określeniem "z tworzywa sztucznego". Bo jeżeli tak, to likwidacja problemu wymagałaby aby ów "mały element" wykonany był z materiału bardziej na działanie temperatury odpornego. Tylko jakiego rodzaju są części zamienne do tego ekspesu... Mam nadzieję, że inne niż w egzemplarzach oryginalnych.
Wadliwy oznacza tylko tyle że skład tworzywa sztucznego uległ zmianie (w czasie produkcji) i elementy są znacznie mniej odporne na wysoka temperaturę. Ten sam element występuje w ekspresach rodziny Royal, Vienna itd. i bardzo sporadycznie trafiała się jego wymiana - najczęściej po kilku latach pracy.

brut
Posty: 3
Rejestracja: śr 30 wrz 2009, 11:12
Lokalizacja: Myślenice

Postautor: brut » ndz 01 lis 2009, 13:20

Zdarza Wam się czasem, że mleko nie poddaje się spienianiu? Wcześniej się zagotuje niż spieni...
Może to kwestia mleka, ale w związku z opisywaną w tym temacie usterką (która dotknęła i mnie) na problemy związane z dyszą spieniającą jestem szczególnie wyczulony. Zwłaszcza, że mleko z tego samego opakowania raz się pieni a raz nie...
Będę wdzięczny za uwagi...

Awatar użytkownika
Quell
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 206
Rejestracja: pt 02 paź 2009, 21:21
Sprzęt: NS Musica Lux/Macap M4D
La Marzocco Linea Mini
Jura J9 Carbon
Saeco Inc.de lux
Lokalizacja: Cz-wa

Postautor: Quell » ndz 08 lis 2009, 13:09

Spienianie mleka w Incanto to taka trochę loteria. Na pocieszenie powiem że automaty typu Jura F50 spieniają podobnie - przetestowałem z ciekawości. Jeśli chce się naprawdę super jakość spieniania to juz tylko zakup dobrej kolby, tam naprawdę można się pobawić. Jeśli chodzi o konstrukcje dyszy w Incanto to naprawdę porażka i nie wiem do jakiego kubka jest przystosowana. Jednak pomimo tego cały sprzęt jest ok. Po regulacji i dostosowaniu młynka można wyciągnąć dobry napój... :P
Kopamatakava .......
Bazzara Top 12/Agust NE/ KONA Extra Fancy

jackuc
zagląda od święta
Posty: 12
Rejestracja: ndz 18 lis 2007, 18:19
Lokalizacja: Warszawa

Postautor: jackuc » śr 31 mar 2010, 8:09

Witam
mam express Saeco Incanto Deluxe /ponad 2 lata/ no i ostatnio wogóle już nie puszcza pary. Wydaje dźwięki jakby robił parę normalnie /takie stukanie/ ale praktycznie nic nie leci. Czyściłem fajkę, zapuszczałem programy czyszczenia itp nic nie pomaga. Program gorącej wody działa normalnie i woda leci przez fajkę.
Co się mogło popsuć i ew. jakie mogą być koszty ?

Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam

archivi
zagląda śmielej
zagląda śmielej
Posty: 37
Rejestracja: ndz 14 wrz 2008, 15:28
Lokalizacja: Rzeszów

Saeco Incanto - problem z cisnieniem

Postautor: archivi » śr 07 kwie 2010, 14:44

Witam.

mam problem z moim ekspresem - moze ktos juz się spotkal.
przy uruchamianiu ekspresu nastepuje standardowe plukanie - niestety u mnie slychac pompke ale woda wogole nie leci... mam zaprogramowane od dosc dawna wielkosci kaw - przy duzej mialo zalewac prawie cala filizanke - w tym momencie robi mi nawet niecale 100ml.

pompka chodzi "normalnie" - tj nie scisza się, nie slychac zeby ja przytykalo ani nic takiego... ekspres oczywiscie odkamieniany, teraz probowalem odkamienic trzykrotnie pod rzad... caly czas to samo...

para ok, goraca woda - troche wody i duzo pary... ewidentnie za malo wchodzi wody...


po rozebraniu ekspresu, po sciagnieciu wezyka pompka wode pompuje calkiem niezle... nie probowalem przeliczac ile ml/minute, ale sika dosc ladnym strumieniem... woda nigdzie nie ucieka...

aha... podczas robienia kawy, napar podawany jest jakby falami... przez moment leci jak kiedys, potem cisnienie spada, dwie kropelki, potem znow cisnienie bdb... i tak w kolko - cykle ok 2sekundowe.

kiedys oddawalem do.. tfu... ciezko to nawet wypowiedziec - "serwisu" saeco w rzeszowie.... mialem problem z pompa - nie dalo się odpowietrzyc ekspresu... podobno w pompie bylo powietrze.... kretacze i tyle... mowie bo moze to ma jakies znaczenie...


wie ktos moze co to moze byc? ekspres nie jest jakis super wymeczony... zrobil troche ponad 3000kaw.


pozdrawiam.
pm
pozdrawiam
przem

bietka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 12 gru 2006, 7:38

Postautor: bietka » śr 07 kwie 2010, 17:18

Dzisiaj ponownie rozkręciłam ekspres zgodnie z instrukcją i stąd moje pytanie-czerwone znaki na żarnach przestawiłam tak że prawie stykają się jednak nadal kawa leci za szybko.Jeżeli będę dalej przekręcała to czy ponownie nie wskoczę na grube mielenie?Operacja trudna do wykonania jest bo pokrętło aż pękło od nacisku.Krążek już jest bardziej zbity i kawa /ferarii maranello/ smaczniejsza ale nadal leci za szybko.
Mąż marudzi też że kawa jest jakby przypalona-czy możliwe to jest że żarna posypały się?Na liczniku 5875 kaw.

agnwlc
Posty: 3
Rejestracja: pn 19 kwie 2010, 10:36

Postautor: agnwlc » czw 22 kwie 2010, 11:08

Witam
Chyba mam ten sam problem co Sebastian,
po zmieleniu kawy ekspres wydaje trzy dziwne dzwieki a'la "strzaly"
Bede wdzieczna za okazana pomoc.

Awatar użytkownika
Janusz
Consigliere
Consigliere
Posty: 1402
Rejestracja: ndz 04 kwie 2004, 22:15
Sprzęt: W chwilach wolnych DREAMup a w pracy różne modele różnych producentów.
Lokalizacja: centro - Łódź
Kontaktowanie:

Postautor: Janusz » czw 22 kwie 2010, 14:57

Te trzy stuki są normalką w ekspresach SAECO. Wydaje je przestawiający się zaparzacz. Gorzej jeśli oprócz tego słychać zgrzytanie zębów przekładni.
Fakt jednak, że po pewnym czasie zaparzacz powinien iść do regeneracji bądź wymiany.
Manuel Caffe, Universal Caffe, Caffe Izzo a może...najlepiej 4 x M ?

agnwlc
Posty: 3
Rejestracja: pn 19 kwie 2010, 10:36

Postautor: agnwlc » pt 23 kwie 2010, 10:29

Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Juz myslalam, ze jest b.zle z moim ekspresem.
Pozdrawiam

Dario40
Posty: 3
Rejestracja: pt 07 maja 2010, 13:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Dario40 » pn 07 cze 2010, 14:25

Witam.
Po zaparzeniu małej kawy na koniec cyklu ekspres spuszcza parę. Nieprawidłowość występuje przy małej kawie, średnia i duża jest w porządku. Zmiana ustawienia mielenia kawy nic nie daje jak również wymycie bloku zaparzającego. Ekspres ma wykonywaną procedurę płukania raz w miesiącu, wodę mam miękką (zmiękczacz wody) dodatkowo założony filtr w ekspresie więc nie ma możliwości za kamienienia ekspresu. Poradźcie proszę co może być przyczyną tego stanu.
Ekspres jest jeszcze na gwarancji, zanim go oddam do serwisu chciałem się poradzić na forum.

Dario40
Posty: 3
Rejestracja: pt 07 maja 2010, 13:18
Lokalizacja: Lublin

Postautor: Dario40 » czw 24 cze 2010, 8:55

:D A więc byłem w serwisie i sprawa ma się tak, że jeżeli przed parzeniem kawy spieniamy mleko to przy małej kawie występuje zjawisko spuszczania ciśnienia z bojlera tak mi to wyjaśnił Pan serwisant. Parząc tylko małą kawkę bez spieniania mleka tego zjawiska nie ma. A więc wszystko jest w porządku z moim automatem do boskiego napoju. Pozdrawiam wszystkich smakoszy.

goliat70
Posty: 3
Rejestracja: czw 29 lip 2010, 13:19

Odkamienianie

Postautor: goliat70 » czw 29 lip 2010, 13:26

Mam problem z odkamienianiem w SAECO Incanto de Luxe s-class.
Chodzi o to że zgubiłem instrukcje i nie wiem jak uruchomic tę opcje :(

Prosze o szybką odpowiedz i dziękuje

bietka
stale zagląda do filiżanki
stale zagląda do filiżanki
Posty: 238
Rejestracja: wt 12 gru 2006, 7:38

Postautor: bietka » czw 29 lip 2010, 16:21

Usuń filtr,napełnij pojemnik na wodę roztworem,przyciśnij 5 sek prawy dolny przycisk /pod kawą mieloną/,ustaw duży pojemnik na płyn pod dyszą pary otwórz kranik i ekspres sam zaczyna odkamienianie.Po zakończeniu procesu zakręć kranik wypłucz pojemnik na wodę,zalej go czystą wodą,odkręć kranik by przepłukać.

goliat70
Posty: 3
Rejestracja: czw 29 lip 2010, 13:19

Postautor: goliat70 » czw 29 lip 2010, 17:02

Wielkie dzięki bietka.
Ale jest taki problem że zgubiłem też płyn do odkamieniania będący w zestawie wraz z ekspresem. :wink:


Wróć do „Ekspresy automatyczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość